Ponty receptek

Fokhagymás ponty

Hozzávalók:

2 db 30-40 dkg-os ponty,

5 gerezd fokhagyma,

10 dkg vaj,

Zsemlemorzsa,

Olaj,

Elkészítés:
A vajat felhevítem és megmelegítem benne a zúzott fokhagymát. A megmosott, kibelezett pontyot besózom és a gerinc mentén jó sűrűn beirdalom, majd zsemlemorzsába hempergetem. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, majd abban mindkét oldalon megsütöm a halakat. A kisült halakat meglocsolom a fokhagymás vajjal.

 

Dorozsmai molnárponty

Hozzávalók:

o   1,6 kg ponty szeletelve,

o   25 dkg füstölt szalonna,

o   20 dkg zsír, fél kg gomba,

o   10 dkg hagyma,

o   fél kg csuszatészta,

o   10 dkg zsemlemorzsa,

o   10 dkg vaj,

o   3 pohár tejföl,

o   1 csomó zöldpetrezselyem,

o   só,

o   paprika,

o   1 paradicsom,

o   1 paprika,

o   hallé.

Elkészítés:
A pontyszeleteket sózom, megtűzdelem szalonnával, zsemlemorzsába forgatom és félreteszem. Egy lábasban vajat hevítek, hozzáadom a finomra vágott hagymát, aranysárgára pirítom, majd megszórom a paprikával. Felöntöm 1 deci hallével, sózom és besűrítem. Hozzáadom a felkockázott gombát, paprikát és paradicsomot. Tejfölözöm, majd félreteszem. Megfőzöm a házi csuszatésztát, lehűtöm, megöntözöm kevés zsírral, majd egy tűzálló tálba (pl. római tál) teszem. Kevés zsírban ropogósra sütöm a halszeleteket és a csuszás tálra teszem őket. Ráöntöm a mártást és sütőben 15 percig sütöm.

Pontypaprikás

Hozzávalók:

o   1,5 kg-nyi pontyszelet,

o   8 dkg zsír,

o   egy nagy fej hagyma,

o   2 zöldpaprika,

o   1 paradicsom,

o   1 pohár tejföl,

o   paprika,

o   1 ek liszt,

o   só.

Elkészítés:
Az alaposan megtisztított szeleteket sóval bedörzsölöm és állni hagyom. A hagymát nagyon apróra vágom. A hagymát a zsírban sárgára pirítom, rászórom a pirospaprikát, beleteszem a halszeleteket, a cikkekre vágott paradicsomot, a felkarikázott paprikát. Kevés vízzel öntöm fel. Mikor a hal megpuhult, hozzákeverem a habarást. Még néhány percig forralom, majd nokedlivel, vagy túrós csuszával tálalom.

Gombás ponty tepsiben

Hozzávalók:
60 dkg burgonya
25 dkg Ráma margarin
1,5 kg-os ponty

1 mokkáskanál törött bors
20 dkg vöröshagyma
30 dkg gomba
2 zöldpaprika
4 dl tejföl

Elkészítés:

A vékony korong alakúra szeletelt krumplival beterítem a margarinnal vastagon kikent tepsi alját. Erre ráfektetem a pontyot, amit 2 ujjnyi szélességben a gerincig bevagdostam. Kívül-belül megsózom, és meghintem borssal. A bevágásokba nyomkodom a finomra vágott hagymát és egy-egy vékony csík margarint. Ezután a gondosan megmosott és vékonyra szeletelt gombát és zöldpaprikát elterítem a hal körül. Megsózom, és kevés borssal meghintem. Végül meglocsolom tejföllel, és a maradék margarint a tetejére morzsolom. Először közepesen forró sütőben kb. 25-30 percig fóliával letakarva párolom az ételt, majd a fóliát levéve forró (220 °C-os) sütőben ropogósra, barnára sütöm a tetejét.

Részeges ponty

Hozzávalók:
(4 személyre)


1 kg filézett pontyszelet
1 kg hagyma (a pácoláshoz)
40 dkg gomba
2 dl tej
2 dl vörösbor
5 dkg liszt
10 dkg reszelt sajt
1 csokor petrezselyem
őrölt bors

olaj

Elkészítés:

Megtisztítom a pontyot, majd kifilézem. Alaposan besózom, és az apró darabokra vágott hagymába állni hagyom 4-6 órát. Ha eleget állt, a hagymát leszedem. A halszeleteket megforgatom lisztbe és forró olajban kisütöm.
Sorban egymás mellé, tűzálló tálba rakom. A tisztított, apróra vágott petrezselymes gombát megpirítom olajon és a zsiradéktól lecsepegtetve, a lerakott halszeletekre terítem, megsózom, megborsozom, majd a vörösborral meglocsolom. A maradék zsiradékot kevés liszttel megszórom, nagyon kicsit megpirítom, a tejjel felfőzöm, végül a halszeletekre öntöm. Az előre leszeletelt sajtot a tetejére szórom, és csak pár percig sütöm tovább, amíg a sajt kellően megpirul.

Sajtos pontyszelet vajban sütve

Hozzávalók:
80 dkg tisztított ponty

8 dkg vaj
1 dl rajnai rizling
10 dkg trappista sajt
1 dl tejszín
1/2 csomó
metélőhagyma

Elkészítés:

 A megtisztított pontyot négy egyforma vastag szeletre vágom és besózom. Vajjal kikent tűzálló tálba kevés bort öntök, belefektetem a halszeleteket, és fedő alatt kissé megpárolom. Közben lereszelem a sajtot. Belekeverem a tejszínbe a finomra összevágott metélőhagymával együtt. Megsózom, és a félig párolt halszeletek tetejére öntöm. Forró sütőbe tolom a tálat, és addig sütöm, amíg a tejszínes sajt kissé meg nem pirul rajta. Vajas, főtt burgonyával tálalom.

Rántott ponty

Hozzávalók:

1 kg pontyderék (tisztított),

Liszt,

Tojás,

Zsemlemorzsa,

Olaj,

Só.

Elkészítés:
A pontyot két centis szeletekre vágom, besózom és 1 óra hosszat állni hagyom. Utána lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm. Hasábburgonyát és tartármártás-t adok mellé, citromkarikákkal díszítem.

 

Szalonnás pontyszelet

"Végy 1 kg pontyszeletet, sózd, és kissé paprikázd meg. Süssél ki 10 dkg apró kockára vágott, füstölt szalonnát, futtass meg a zsírján egy kis fej reszelt hagymát, tégy bele 2 áztatott és jól kifacsart zsemlét, 2 tojást, fűszerezd meg sóval, borssal és finoman megvágott petrezselyemzölddel. Jól megzsírozott, zománcos tepsibe rakd le a halszeleteket, mindegyiket kend be a töltelékkel és öntsd le az egészet 2 dl tejföl és 2 tojás sárga keverékével. Tedd forró sütőbe és süsd 20-30 percig. Megszórhatod a tetejét reszelt sajttal is."

 

Tejfölös ponty

Hozzávalók:

1 kg-nyi pontyszelet,

25 dkg gomba,

5 dkg vaj,

2 dl fehérbor,

1 pohár tejföl,

1 ek liszt,

Só,

Vegeta.

Elkészítés:
A halat besózom, Vegetával megszórom és lerakom egy római tálban. Ráteszem a borban elkevert szeletelt gombát és a sütőt begyújtom. Mikor már puha, rákenem a liszttel elkevert tejfölt és még öt percre visszatolom a sütőbe.