Sügér receptek
Sügér gombával
Hozzávalók:
600 g sügérfilé,
200 g champion gomba,
50 g vaj vagy margarin,
1/2 teáskanál worcestershire-szósz,
Fél citrom leve,
2 evőkanál víz,
1 savanykás alma,
Só,
Bors,
1/2 evőkanál liszt,
2 dl tejszín
Elkészítése:
Mosd meg és szeleteld fel a gombát. Pirítsd meg a vajban, add hozzá a worcesterszoszt a citrom levét és a vizet. Kis lángon párold 10 percig. Pucold meg az almát és szeleteld fel vékonyan. Add a gombához, sózd és borsozd, hagyd még néhány percig párolódni. Tedd bele a sügérfilét és fedd le. Fordítsd meg néha és kb. 8 percig hagyd párolódni. Óvatosan vedd ki a halat. Keverd össze a lisztet a tejszínnel és sűrítsd be vele a szószt. Tedd vissza a halat, majd szervírozd főtt burgonyával vagy burgonyapürével.Sügér párolva
Hozzávalók:
1 db nagyobb sügér,
6 deka vaj,
5 deka reszelt vöröshagyma,
Petrezselyem zöldje,
3 szeletke szardella,
Evőkanál kapribogyó,
2 deci fehér bor,
Fél citrom.
Elkészítése:
A sügért (nagyobb fajtájút), nehezen lefejthető pikkelyeitől megfosztva, belét, hólyagját, kopoltyúját kiszedve kimossuk, egy tűzálló tálat vajjal kikenve, a halat belehelyezzük, apróra vágott hagymával, petrezselyemmel, 3 darab megtisztított és jól elaprózott szardellával és egy evőkanál kaprival meghintjük, tetejét apró vajdarabkákkal megkenjük, a hal alá pedig egy pohár fehér bort öntünk. A tálat lefödjük és lassú tűzön, többszöri rázás közben átpároljuk. Citromlével permetezve tálaljuk.
Sügér sajtos bundában
Hozzávalók:
600 g sügérfilé,
3 evőkanál liszt,
2 teáskanál só,
2 tojás,
1 dl reszelt sajt,
1 dl zsemlemorzsa,
25 g vaj vagy margarin
Elkészítése:
Sózd meg a sügért és forgasd be a lisztbe. Keverd össze a sajtot a zsemlemorzsával. Verd fel a tojást és panírozd a halat először a tojásba majd a zsemlemorzsás keverékbe. Süsd ki a vajon a halszeleteket, alacsony hőfokon, mindkét oldalán. Szervírozd burgonyapürével és párolt zöldséggel.