Sügér receptek

 

Sügér gombával

Hozzávalók:

600 g sügérfilé,

200 g champion gomba,

50 g vaj vagy margarin,

1/2 teáskanál worcestershire-szósz,

Fél citrom leve,

2 evőkanál víz,

1 savanykás alma,

Só,

Bors,

1/2 evőkanál liszt,

2 dl tejszín

Elkészítése:

Mosd meg és szeleteld fel a gombát. Pirítsd meg a vajban, add hozzá a worcesterszoszt a citrom levét és a vizet. Kis lángon párold 10 percig. Pucold meg az almát és szeleteld fel vékonyan. Add a gombához, sózd és borsozd, hagyd még néhány percig párolódni. Tedd bele a sügérfilét és fedd le. Fordítsd meg néha és kb. 8 percig hagyd párolódni. Óvatosan vedd ki a halat. Keverd össze a lisztet a tejszínnel és sűrítsd be vele a szószt. Tedd vissza a halat, majd szervírozd főtt burgonyával vagy burgonyapürével.

Sügér párolva

Hozzávalók:

1 db nagyobb sügér,

6 deka vaj,

5 deka reszelt vöröshagyma,

Petrezselyem zöldje,

3 szeletke szardella,

Evőkanál kapribogyó,

2 deci fehér bor,

Fél citrom.

Elkészítése:

A sügért (nagyobb fajtájút), nehezen lefejthető pikkelyeitől megfosztva, belét, hólyagját, kopoltyúját kiszedve kimossuk, egy tűzálló tálat vajjal kikenve, a halat belehelyezzük, apróra vágott hagymával, petrezselyemmel, 3 darab megtisztított és jól elaprózott szardellával és egy evőkanál kaprival meghintjük, tetejét apró vajdarabkákkal megkenjük, a hal alá pedig egy pohár fehér bort öntünk. A tálat lefödjük és lassú tűzön, többszöri rázás közben átpároljuk. Citromlével permetezve tálaljuk.

 

Sügér sajtos bundában

Hozzávalók:

600 g sügérfilé,

3 evőkanál liszt,

2 teáskanál só,

2 tojás,

1 dl reszelt sajt,

1 dl zsemlemorzsa,

25 g vaj vagy margarin

Elkészítése:

Sózd meg a sügért és forgasd be a lisztbe. Keverd össze a sajtot a zsemlemorzsával. Verd fel a tojást és panírozd a halat először a tojásba majd a zsemlemorzsás keverékbe. Süsd ki a vajon a halszeleteket, alacsony hőfokon, mindkét oldalán. Szervírozd burgonyapürével és párolt zöldséggel.