Szivárványos pisztráng receptek

Fokhagymás pisztráng

Hozzávalók:

Kb. 1,5 kg pisztráng,

10 dkg vaj,

6-8 gerezd fokhagyma,

Fél csomó petrezselyemzöld,

Só.

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű vajat elkeverem a zúzott fokhagymával és az apróra vágott petrezselyemzölddel. A halat megtisztítom, beirdalom, kívül-belül sózom. A vágatokba belekenem a fokhagymás vajat, a halakat egy tepsibe teszem, a maradék fokhagymás vajat a halak tetejére osztom. A forró sütőbe tolom és a vajjal időnként locsolgatva 25-30 percig sütöm.

 

Fóliás fűszeres pisztráng

Hozzávalók:

4 db 20-25 dekás pisztráng,

Só,

Fűszerkeverék,

Olaj.

Elkészítés:


A halakat kibelezem, kívül-belül besózom és beszórom a fűszerkeverékkel. Kiolajozott dupla fóliába tekerem és rádobom a szunnyadó parázsra. Időnként megforgatom és 20 perc múlva kibontom a fűszeres pisztrángcsomagokat.

Pisztráng nyárson sütve

Hozzávalók:

4 pisztráng (kb. 1 kg),

20 dkg füstölt szalonna,

1 ek pirospaprika,

1 mk őrölt bors,

Só.

Elkészítés:


A halakat kibelezzük, megmossuk és leszárítjuk. A nyársat a halak száján keresztül 2-3-szor kígyóvonalszerűen átszúrva a gerincszálkán, annyira toljuk fel, hogy a nyárs a farok végén kicsit kilátsszon. A nyársra húzott halakat kívül-belül sóval és borsos paprikakeverékkel beszórjuk. Parázs fölött, forgatva sütjük. A szalonnát külön nyársra húzzuk, sakktáblaszerűen bevagdossuk. Sütés közben a kiolvadó zsírt a halakra csöpögtetjük.

 

Füstölt sajttal töltött pisztráng

Hozzávalók:

25 dkg füstölt pisztráng
15 dkg füstölt sajt
5 dkg bechamel

fehér bors
5 dkg zselatinpor

Elkészítés:

A filéket egymás mellé tesszük az alufólián, megszórjuk a zselatinpor felével és sóval. Lereszeljük a sajtot, hozzáadjuk a bechamelt, maradék zselatint, fűszereket és rátesszük a halakra, végül rájuk hajtjuk az alufóliát és készre sütjük.

 

Kapros pisztráng

 

Hozzávalók:
4 db pisztráng
0,5 dl száraz fehérbor
6 dkg vaj
1 evőkanál kapor
1 evőkanál citromlé


Elkészítés:

A pisztrángot megmossuk, megszárítjuk, kívül- belül megsózzuk, majd beirdaljuk. Lapos tűzálló tálban 1 perc alatt megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, a citromlevet, a fehérbort, és 1 percig melegítjük. Hozzáadjuk a pisztrángot, meglocsoljuk vajjal, 5-6 percig sütjük, félidőben megforgatjuk, meglocsoljuk.

 

Pisztráng kékre főzve

 

Hozzávalók:
4 db pisztráng
4 dkg vaj,
ecet (10 %-os)

Elkészítés:

A megtisztított pisztrángokat néhány percre ecetbe áztatjuk, majd megsózzuk. Mély tűzálló tálba 3 dl vizet öntünk és belerakjuk a sózott pisztrángokat. Aztán 6-8 perc alatt puhára főzzük, félidőben megforgatjuk. Tálaláskor a halakat olvasztott vajjal meglocsoljuk. Köretnek vajas, petrezselymes burgonyát adunk.

 

Sült pisztráng fokhagymamártással

 

Hozzávalók
3 szép pisztráng (kb. 75 dkg darabonként)
2 evőkanál liszt
olaj
1 fej fokhagyma
tárkonyecet
só, bors
2 fej vöröshagyma
1 citrom

Elkészítés:

A megtisztított, kicsontozott, tenyérnyi nagyságúra szeletelt halat citrom levével bedörzsöljük. Enyhén megsózva 1 órán át állni hagyjuk. Akkor kevéske borssal meghintjük, és lisztbe mártva bő, forró olajban megsütjük. 1 fej megtisztított fokhagymát mozsárban összetörünk, majd csuporban, kevés tárkony ecettel és sóval, 1 kiskanál reszelt vöröshagymával jól összekeverjük, ezt adjuk fel a hal mellé, mint ízelítőt, s héjában főtt apró burgonyát, mint köretet.


Kövön sült pisztráng

Elkészítés:

Igen élvezetes a kövön sült pisztráng is. A halakat megtisztítjuk, félbehasítjuk, de nem sózzuk meg. Nagy, lapos köveket megmossuk, és egymásra teszünk, majd tüzet rakunk föléjük. Egy csupor vízbe sót, felaprított füstölt szalonnát, pirospaprikát teszünk, felforraljuk, majd félretesszük. Ha a kövek elég forróak, a parazsat félrehúzzuk. A köveket elrendezzük és leseperjük, majd egy kis szalonnadarabkával megdörzsöljük, hogy a hal ne süljön a kőhöz. A halszeleteket a forró kövekre fektetve sütjük meg. Ha kész, falatonként a meleg paprikás lébe mártogatva ízleljük. A besózott pisztrángot vajjal meglocsolva sütőbe tesszük, és ha félig kész, tejföllel és fehérborral meglocsolva készre pároljuk.

 

Görög pisztráng

 

Hozzávalók:

4 db kb. 20 dekás pisztráng,

30 dkg ecetes feferoni,

Olajbogyókonzerv,
1 hagyma,

Finomra vágott zöldfűszerkeverék,

Oliva olaj,

Só.

 Elkészítés:

A pisztrángokat megtisztítom és szárazra törlöm. A hagymát finomra vágom, a feferonit 1x1 m-es kockákra, az olajbogyókat nyolcfelé. Ezeket az olajjal, sóval és a füvekkel egy marináddá keverem. A pisztrángokat egy nagy edénybe teszem és nyakon öntöm a páccal. 24 óra hosszára hűtőbe teszem, miközben a halakat egyszer megforgatom. A halakat onnét kivéve alufóliába tekerem, roston kb. 20 percig grillezem. Jól illik hozzá a görög saláta.

 

Fóliás fűszeres pisztráng

 

Hozzávalók:

4 db 20-25 dekás pisztráng,

Só,

Fűszerkeverék,

Olaj.

 Elkészítés:

A halakat kibelezem, kívül-belül besózom és beszórom a fűszerkeverékkel. Kiolajozott dupla fóliába tekerem és rádobom a szunnyadó parázsra. Időnként megforgatom és 20 perc múlva kibontom a fűszeres pisztrángcsomagokat.