Törpeharcsa receptek
Rácos törpeharcsa
Hozzávalók:
(4 személyre)
1 kg törpeharcsa,
1 kg krumpli,
4-5 dl tejföl,
1 fej hagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
só,
csombor,
diónyi kacsa vagy libazsír
Elkészítése:
A törpeharcsa hátúszója igen agresszíven tüskés, ezért a tisztogatása nem egyszerű, ezeket konyhai ollóval legjobb az elején eltávolítani. Jól megmostam, és alaposan besózzuk, és így hagyjuk negyed órát, majd vízzel durván lecsapatjuk, ismét átmossuk.A krumplit meghámozzuk és felkockázzuk. A hagymát viszonylag vastag negyed karikákba vágjuk, a fokhagymát a kés lapjával szétnyomjuk. Egy nagy serpenyőben a zsiradékot jól felhevítjük és rázúdítjuk a krumplit, hagymát, fokhagymát, és nagy lángon megpirítjuk. Nem szerencsés fakanállal kavargatni, mert a krumpli hamar megtörik, ezért csak a serpenyő sűrű rázogatásával forgatjuk át. Addig kell vele küzdeni, míg a krumpli kezd pirulni és nagyjából félkész nem lesz. Lehet kicsit sózni, és ekkor szórtjuk meg csomborral is. Egyenletesen elterítetjük a tepsiben, és nagyjából szabályos közönként belenyomogatjuk az enyhén újrasózott és csomborral megszórt törpeharcsákat, majd a tetejére egyenletesen rálocsolgatjuk, vagy inkább kenjük a tejfölt. 200-210 fokra előmelegített sütőben fél órát sütjük.
Párolt törpeharcsa
Hozzávalók:
4 törpeharcsa,
1 halászlékocka,
1 dl fehérbor,
1 fej vöröshagyma,
5 dkg vaj,
1 kávéskanál mustár,
1 tojássárgája,
só,
bors
Elkészítés:
A halászlékockából 2 dl levet készítünk. Egy lapos, hosszúkás tepsit kikenünk vajjal, ebbe beletesszük a gyengén sózott, borsozott halakat.Ráöntjük a bort és a hallevet majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Ezután letakarjuk fóliával, forró sütőbe tesszük, és kb. 25 percig
pároljuk. A halat melegen tartjuk, de a levét leöntjük róla. Egy tojás sárgát összekeverünk mustárral, és a hal félretett levével, kissé
besűrítjük. A törpeharcsát a mártással leöntve tálaljuk.
Törpeharcsa fehérborban
Hozzávalók:
100 dkg törpeharcsa
2 dl félédes fehérbor
1 citrom
1 dl tejszín
6 dkg vaj
30 dkg fehér csemegeszőlő
5 dkg vöröshagyma
20 dkg sárgarépa
40 dkg burgonya
1 csomag petrezselyem
2 dkg liszt
só
Elkészítés:
A megtisztított halak fejét levágjuk, beleit kiszedjük, bőrét lehúzzuk. Sózzuk, vajjal kikent edénybe rakjuk, fehérbort öntünk rá és szeletelt vöröshagymával beterítjük. Alufóliával befedve, forró sütőben vagy halfőző edényben 20-25 perc alatt puhára pároljuk. A halat szűrőlapáttal kiemeljük, tálalásig melegen tartjuk. A főzőlét leszűrjük, tejszínt öntünk hozzá és ezzel öntjük fel a vajban pirított lisztet. Mártás sűrűségűre forraljuk. Közvetlenül tálalás előtt forraljuk hozzá a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket. A hal köré öntjük, petrezselymes burgonyával és párolt sárgarépával körítjük.
Fokhagymás ecetes törpeharcsa
Hozzávalók:
1 kg törpeharcsa,
1 dkg pirospaprika,
5 dkg liszt,
1 dl olaj,
1,5 dl ecet,
5 dkg cukor,
2 db babérlevél,
3 gerezd fokhagyma,
5 g törött
fekete bors,
1 db fejes saláta,
1 db citrom,
só.
Elkészítés:
A törpeharcsákat megtisztítjuk, belső részeit eltávolítjuk, majd fejüket levágjuk, és jól megmossuk. Szárazra itatjuk, és egyenletesen megsózzuk. Letakarva kevés ideig állni hagyjuk, hogy a só felszívódhasson. Ezután a pirospaprikával összekevert lisztbe mártjuk és kevés forró olajba téve szép pirosra, sütjük. Ecettel, sóval, cukorral és vízzel tartalmas salátalevet készítünk, amelyet babérlevéllel, zúzott fokhagymával, őrölt fekete borssal ízesítünk. A kihűlt halakat a salátalébe tesszük és legalább egy napig, érleljük. Tálra helyezett salátalevelekre tálaljuk és citromszeletekkel díszítve kínáljuk.
Törpeharcsa recept
Hozzávalók:
6-10 törpeharcsa (nagyságtól függően),
1 dl édes pezsgő,
reszelt gyömbér v. gyömbér por,
kevés fehérbors,
kevés olaj,
só.
Elkészítés:
A sütőt most kapcsoljuk be, hogy meleg legyen, az édes pezsgőt tegyük a hűtőbe, hogy az pedig jéghideg legyen! A törpeharcsát megtisztítjuk, majd forrásban levő vízbe mártjuk. Pár másodpercig bene hagyjuk, majd kivéve lenyúzzuk a bőrét (könnyen jön). Az előkészített halat finoman besózzuk, finoman megborsozzuk (ne legyen sok!), megszórjuk gyömbérrel. A halakat egy tepsibe helyezzük. Alájuk kevés olajat és édes pezsgőt (javasolt: Törley) öntünk. Fóliázzuk be a tepsit és toljuk a már meleg sütőbe. Pároljuk meg a halakat. Ennek ideje a halak nagyságától függ. A készételhez párolt rizs illik, tejszínes gombamártással.