Székely Rovásíró,

Fordító, Gyakorló

Honlap

 

 

Mik Ezek a Rovásíró Programok?

1. Az elsô program az egyedülálló rovásíró-szerkesztô. Lehetne képzô-, gyakorló- vagy fordítóprogramként használni. Két irányba, kétfajta fontokkal, jobbról-balra az eredeti rovásírás szerint, és balról-jobbra ír.

A rovás betűkészlet a 38 betűs latin-magyar abc megfelelôibôl, és csak az egyetlen rovás betűbôl – amelynek nincs latin megfelelôje –, az “AK” jelbôl áll. Emellett a szerkesztôprogram felismeri az összes kötô- és arabszám-jeleket, mindent, amit a billentyűzeten találsz. Nem használhatók ligatúrák, bogár jelek.

A rovás betűk nagysága 7.5 és 60 pont között választhatóak. Egy példa a balról jobbra futó fontból, 26 pontos nagyságban.

És a magyar latin megfelelôi.

A, Á, B, C, CS, D, E, É, F, G, GY,

H, I, Í, J, K, L, LY, M, N, NY, O,

Ó, Ö, Ő, P, R, S, SZ, T, TY, U, Ú,

Ü, Ű, V, Z, ZS, AK

A jobbról balra irodó font példája ismét 26 pontba.

 

 

 

Rovás betuk a legkisseb 7.5 ponttal, balról jobbra róva.

 

És magyar betűkre fordítva: K, J, Í, I, H, GY, G, F, É, E, D, CS, C, B, Á, A

Ez a példa a legtömörítettebb betűkkel van írva, 60 pont nagyságba. A rovás betűk vastagságát 10 fokozatba lehet beállítani, a betűk és háttér színei is ízlés szerint szabályozhatók.

A rovásírás program mellett megtalálható “About” programcsoport. Ennek az ágazatnak saját Web böngészôje van, a naptárprogram kiszámítja a hold- és napkeltének, -nyugtának idejét a föld bármely pontjáról nézve, és statisztikát mutat, mi van a gépedbe. A szerkesztô angolul van írva, de mindenki, aki már használt valamilyen szövegszerkesztôt Windows-ban, könnyen tudja kezelni. Ingyenesen letölthetô, másolható és szétosztható copyright-os freeware program. A copyright itt csak az jelenti, hogy nincs jogod azt állítani, hogy a te műved a program. És persze, mivel ingyenes, kereskedelmi értéke nincs, nem árulhatod pénzért, de ingyen továbbadhatod.

2. A másodikfajta rovásíró program Web lapos szerkesztésű. Kettô is van belôlük. Kattints ide FORDITÓK, hogy a bevezetô oldalra lépj.

Hogyan kezdôdött?

Valakinek a honlapján láttam néhány felvételt Erdélyrôl, melyeket egy nyári vakáció alatt fényképezett. A képeken többek között látható volt egy ôsrégi kis templom mennyezetére festett felirat, amely székely-magyar rovással volt írva. A szöveg 1688-ból származik Énlakáról, (ma: Inlaceni). Nem sokat tudtam a rovásírásról, de ez a kép felébresztette a kíváncsiságom. Az Internethez fordulva találtam néhány mas érdekes honlapot, melyek rovásírással foglalkoznak. Az egyik közel az énlakai felirathoz hasonló abc-t mutatott. Erre a mintára alapoztam a szövegszerkesztô abc-jét. Úgy tunik, hogy különbözôfajta, egymáshoz hasonló magyar rovásírásos abc-k vannak használatba. Nyilván a történelmi események és az írás fejlôdésének eredménye. A lényeg szerintem az, hogy talán egy magyar rovásírásos reneszánsznak vagyunk tanúi. Remélhetôleg ezt a nemzeti kincset az idô és a rosszakarat sem tudja elpusztítani.

Részlet az énlakai feliratból:

Ugyanaz a szöveg töredék a szerkesztôn írva fekete betűkkel fehér alapon:

Latin-magyar betűkkel jobbról balra NETSTI ZA GY, és jelentése balrol jobbra róva: eGY AZ ITSTEN.

A Rovásíró Program 1.4.1-es Verzióba

Ha a programot használni akarod, akkor a gépeden kell hogy legyen:

A "runic141.zip" fájl:

A runic141.zip az egy tömötitett fájl. Minden fájl ami a szövegszerkesztôhöz kell egybe van kötve.  Ha kivancsi vagy pontossan milyen segéd programokat tartalmaz a csomag, akkor nyist ki a SETUP.LST filt NOTEPAD-ben. A csomag tartalma:

Fájl-neve Méret Datum Tartalom
SETUP.LST 4KB 07/09/2004 20:13 Bootstap &  fájljai
Inditó & fájljai
SETUP.EXE 138KB 23/02/2004 00:00 Inditó & fájljai
RcEditor.CAB 1,988KB 07/09/2004 20:13 Tömöritett CAB
MAGYAR.TXT 2KB 07/12/2004 19:30 Magyar példa
README.TXT 3KB 07/09/2004 11:10 Bevezetô
SZEKELY.TRD 1KB 17/01/1999 14:00 Fordított szöveg

 

Letöltési Útmutató

 1. Kattints az egérrel ide hogy intitsd a letöltôt "runic141.zip" (2.05MB)
 2. Miután megkaptad az egész fájlt, nyisd ki,  és tedd be egy ideglenes alkönyvtárba.
 3. Kattints a "setup.exe"-re. Ez is angolul van, ez a program ellenôrzi és másolja a fájlokat a gépbe. Ha még soha nem tettél fel programot, akkor ajánlatos valaki segitségét igénybe venned ehhez a lépéshez. Különben kattints az OK, és a NEXT gombokra. A szerkesztôprogram és fájlai a ..\ProgramFiles\ könyvtárba lesznek másolva, hacsak nem máshová utasitod ôket. A többi Windows féle fájlok pedig a Windows által fenntartott alkönyvtárakba mennek.
 4. Egy sikeres beálittás után kinyithatod az "RcEditor.exe" program-ot, a rovasírásos szöveg szerkesztôt.

Ennyi az egész.

Nehány szó a rovásíró programrol

A szerkesztô ablakai

 1. Editor Ebbe az ablakba írsz, magyar rovás szöveget. Innen indítod a segitô mellék programokat a menürôl, vagy a billentzűzettel, vagy a kis ikonokra kattinva az Eszköztárból.
 2. Print Ez inditja a nyomtatót
 3. Runic font maker Itt álittod be a rovás fontot
 4. Hungarian font maker Ez a magyar latin font választó
 5. Concordance Szómutató ablak
 6. Statistics Statisztika ablak
 7. Find, Count, Replace Szókeresô, számoló, cserélô ablak
 8. Translator Forditó
 9. Keyboard Billentyüzettérkép

 

Ez a négy segéd ablak nem kell a rovasíróhoz, csak mellékessen vannak a szerkesztô programhoz illesztve, az "About" családba tartoznak.

 1. Time Idôre vonatkozó informácio
 2. Sun Nap naptár
 3. Moon Hold naptár
 4. Drives Lemez info

Web láncok.

Hungarian Letters and Writing (angol)

This Web page is s short description of the old alphabet. It tells how the forced abandonment of the old ways and adoption of the Latin alphabet was a set back that took centuries to catch up to. Some linguistic relations demonstrated between Hungarian, Mesopotamian, ancient Chinese, and Turkic languages.

The Hungarian Runic Writing (angol és magyar)

A brief description of the mechanics of Runic writing, history notes. Also has an extensive worthwhile collection of Runic related web pages and a rich selection of references and associated web links.

Sokoldalas kétnyelvű gazdag információ a magyar rovásírásról.

Ősi Hun-Magyar Rovásíás (magyar)

Ősi Hun-Magyar Rovásírás Betűjei, egy betujel változat, rovid osszefoglaló az osi magyar roásírásrol, web lánc gyüjtemény.

ROVÁSTÓL ÍRÁSIG (magyar)

Rövid részlet Gábor Balás könyvébôl a "Rovástól Írásig". Kirgisz kapcsolat, Székely Rovás betüi néhány változatba. Rovás ÁBC-k a

 1. Margsigli naptárböl,
 2. Nickolsburgi ÁBC (1483),
 3. Thelegd rudimentum,
 4. Kájoni ábc,
 5. Balás ábc,
 6. Romhányi ábc.

A székely - magyar rovásírás (magyar)

Ezt mindenkinek meg kell nézni, az "Inforum Invest" honlapján. Itt sok értékes ásatási lelet leirását láthatod. A feltünôbb a Tatárlaka korongok, amit 1961-ben talaltak, és C izotóp mérései szerint 6500 évesek. Más rovással kapcsolatos tárgyak:

Magyar Törzsnevek (magyar)

Magyar törzsnevek: Magyar, Hungar, Nyék, Kaszi, Kari, Kürt, Tarján, Jenö, Örség, Székely, Csángó, Kabar származása, a dél kaukázusi és más rokonnyelvek amelyek Mezopotániáig ágazhatnak. Meggyözö érvelés a magyar nyelv szélesebb körü mint csak a Finn Ugor család tagsága.

 

I N D E X :
 
Text Processor
History
Transliterators
My Shareware
 

Történelem
Fordítók

Vissza az elejére

Köszönöm hogy jöttél, gyere vissza máskor is.......

 

Created and managed with Microsoft FrontPage