Magyar Dvorak elvű billentyűzetSokan ismerik a - ma leginkább elterjedt - QWERTY billentyűzet-kiosztás történetét/indokait, miszerint a betük elrendezésének alapvető célja az volt, hogy a gépelést lassítsák, ezzel megelőzve a hagyományos írógépek betüleütő-karjainak "összetapadását". Ezek a régi típusú írógépek ma már eltüntek, de a billentyűzet-kiosztásukat, az elterjedtsége miatt, megörököltük és ma is használjuk.
Pedig, természetesen léteznek olyan billentyűzet-kiosztások, amely a gépelés kényelmét, és gyorsaságát növelik. Az alternatívák közül a legelterjedtebb, a Dvorak szabvány, amely már több mint hetven éve létezik. De sajnos az angol mellett, eddig csak néhány nyelven szabványosították, és a magyar nincs köztük.
Az alább látható billentyűzet-kiosztás, a Dvorak kiosztás elvét követi, a magyar nyelvi sajátosságok, ékezetes betük, előfordulási gyakoriságok figyelembevételével:

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 x w q
§ ' " + ! % / = ( ) X W Q

j f u p d y g v h ö ő ó
J F U P D Y G V H Ö Ő Ó

o t l e s á i n a k r ű
O T L E S Á I N A K R Ű

í ú ü c z b é m , . -
Í Ú Ü C Z B É M ? : _


Mint korábban említettem, magyar szabvány nincs, így ez is egy elvi megoldás. Magyar Dvorak billentyűzetet senki ne keressen a boltba.
Milyen lehetőség van arra ha valaki mégis ezt szeretné használni?
 - A billentyűzet átforrasztásával átrendezhetjük a billentyűinket. Ezt azonban inkább csak barkácsoló kedvüeknek ajánlanám.
 - Erre a feladatra számos kiosztásvezérlő software létezik (de magunk is írhatunk).
         -  Egy ezek közül a Bdan Softvare alkalmazása, a Keyboard Wizard,
            amelyhez a fenti kiosztás egy egy egyszerű formálya elérhető: HungarianDvorak.zip (demó verzió)
         - Vagy egy kissebb, de jobban szerkeszthető program a
Keyboard Layout Manager


A billentyűket érdemes leragasztani, és az új betüket ráírni. Az új kiosztás elsajátításához 4-5 óra gyakorlás mindenképpen kelleni fog, addig olyan érzés, mint ha az ember életében nem gépelt volna. De a gyakorlás alatt is már érezhető, hogy a leütendő, soron következő billentyű, az eddiginél gyakrabban a szomszédos billentyű, és szinte "kéz alatt van".
Hosszútávon a haszálata pedig meggyorsítja, és kényelmesebbé teszi a gépelést...

Poloma László

2005. Lanchel