ÍZELÍTŐ AZ ECSEDI-LÁP

           GASZTRONÓMIAI HAGYOMÁNYAIBÓL

 DISZNÓTOROS RECEPTEK, PRAKTIKÁK

Szövegdoboz: Az Ecsedi-láp egykoron sajátságos táj volt. A láp és az ahhoz kapcsolódó életmód elszigetelte az itteni lakosságot a környéktől. Bár már több mint száz éve nincs láp, és jelentős keveredések látható a szomszédos tájegységek hagyományaival, néhány szokás, így ételek is emlékeztetnek a régebbi korokra. 
A ma ecsedinek mondott ízek folyamatosan változnak igazodva a változó világhoz, mégis vannak sajátosságai, amik a nem itt lakók számára érdekesek lehetnek. Az alábbiakban pár disznótoros, vagy ahhoz kapcsolódó ételt írunk le, melyek nagy részét a Lápi Disznótoroson meg is kóstolhatnak.
 Addig is próbálják ki őket és jó étvágyat hozzá !
Szövegdoboz: A KÖVETKEZŐ RECEPTEK A NAGYECSEDI DISZNÓTÓROKON ELŐFORDULÓ JELLEGZETES ÉTELEKET TARTALMAZZÁK, KÜLÖNÖSEBB RENDSZEREZÉS NÉLKÜL. 
A GYŰJTÉS FOLYAMATOS, ÍGY VÁRHATÓ ÚJABB ÉTELEK FELKERÜLÉSE IS!

HA ISMER ITT NEM SZEREPLŐ ÉTELEKET, KÉREM JELEZZE:
Somlai Tibor, Nagyecsed, Munkácsy uta 2/a
tel:06-20-937-3651
E-mail: herpent@freemail.hu
Szövegdoboz: A Nagyecsedi Lápi Betyárok főztje
Betyár gulyás – ahogy mi szeretjük
(8 főre)
Hozzávalók:
½ kg   sertés comb
2 db   füstölt csülök
25 dkg füstölt szalonna
5 fej   nagyobb hagyma
1 fej   foghagyma
½ kg  gomba (csiperke, szegfű, vagy vargánya)
1-2 db édes paprika
1 db   csípős paprika
1-2 db paradicsom
5 db  sárga répa
3 db  pertezselyem + zöldje
1 cs zöld kapor
3 evőkanál paprika
Só
Bors
Kakukkfű
Tárkony
½ l tejföl
2-3 evőkanál liszt
20-30 dkg szipetke (házi)

A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, majd zsírjára sütjük. Ezen pároljuk meg az apróra vágott hagymát, foghagymát. Az előzőleg megfőzött füstölt csülköt és a combot, apróra vágjuk, fehéredésig pirítjuk, a hagymás zsíron. Felöntjük fél liter vízzel, és egy óráig pároljuk.
Ezután sózzuk, paprikázzuk, és hozzáadjuk a felkarikázott répát, petrezselymet, a felvágott gombát, paprikát, paradicsomot. Felöntjük kb 5 liter vízzel, erre a csülök főt vize a legjobb.
Fövés közben fűszerezzük. Ha nagyjából kész, beletesszük a csipetkét. Ezután a lisztet simára keverjük a tejföllel, beletesszük az apróra vágott kaprot és behabarjuk a gulyást.
Forrón tálaljuk.