Hisztike az uszoda előtt!
Írta: 666 - Dátum: 2020.05.14 06:55

Elöljáróban leszögezem, sosem tagadtam a labdarúgás iránti elkötelezettségemet, írásom azonban nem a „zászlóshajóként” emlegetett vízilabda ellen szól. Egyszerűen nem értek itt mindent. A napokban nagy visszhangot kavart az egri póló körül kialakult helyzet. Lényegében egy nagy politikai adok-kapok lett a vége. Volt alpolgármester-asszonyunk (a drága) és egy ifjú önkormányzati képviselő karakán módon kiállt a póló klub mellett, követelve annak megmentését, melyet a megszavazott 68 millió ft-os városi támogatás átutalásában látnak megvalósulni. Ezt ugyanis az önkormányzat eleddig elmulasztotta teljesíteni. Hát ezt a szemfényvesztést!

Kis városunkban már több hónapja, de inkább éve lépten-nyomon azt hallani, valami nincs rendben a vízilabda körül. Nem tudjuk ennek valóságtartamát, mi halandók csak az eredmények „hanyatlását látjuk”. Ugyanakkor a klub elnökének nyilatkozata szerint is jelentős adótartozásról szóló határozatot kaptak, lényegében ez vezetett oda, hogy minden sportolónak, alkalmazottnak fel kellett mondani. Önmagában ez is felveti: megfelelő lehetett-e a gazdálkodás az egyesületnél. Valószínűleg nem. És milyen egyesületről is van szó? A város zászlóshajójáról, amely évente a sportra szánt támogatás több mint felét elvitte. Sokan több tízmilliós önkormányzati kölcsönönről is beszélnek… Az egylet elnökségében mindeközben az előző városvezetés alpolgármestere, illetőleg a város korábbi vezetéséhez ezer szállal kötődő további személyek ülnek. A jelentős anyagi, erkölcsi támogatást élvező klub nem az elmúlt néhány hónapban került ebbe a helyzetbe, tehát azt nehezen lehetne az új városvezetés nyakába varrni, sőt…. És akkor jön a két megmentő, aki megmondja: a rossz, és a csúf egy személyben jelenlegi polgármesterünk, aki nem utalja a zsáknyi pénzt... Nem gond, hogy a járvány miatt kialakult amúgy is nehéz helyzetben a bevételek jelentős részétől „megszabadított” városnak ezer más gondja is van, a pólóért mindent! Mindeközben nem tudni, mi van a kölcsönnel, az elszámolásokkal, azzal, hogy a követelt támogatás mire is lenne elegendő, mert lássuk be, ha az adótartozás rendezésére, akkor az lényegében ablakon kidobott pénz. Mások szabályszegését (szándékosan nem írtam ettől bántóbbat) álljon helyt az önkormányzat. Ez lenne ám a felelős döntés.

De nézzük más oldalról a dolgot. Hol voltak ezek a megmondó emberek amikor az önkormányzati tulajdonban lévő városi stadion villany világításához néhány tízmillióra lett volna szükség, úgy, hogy a beruházás (mellyel a város gazdagodott volna, nem a klub)70 %-át állta volna az állam. Mert mindenki tudja, hogy lényegében ennyi kellett volna ahhoz, hogy az Egri FC annak idején megmeneküljön. Ott és akkor szándékosan kinyírták az akkor elsőosztályú Egri FC-t. Hiába volt minden szó az akkori vezetőktől, edzőktől, szurkolóktól. Hiába kértük később is az alpolgármester asszonyt, vagy országgyűlési képviselőnket, segítsenek az egyleten. Fülük bojtját sem mozdították! És ha már fül: eredménytelenül súgta korábbi városvezetőnk fülébe maga a miniszterelnökünk, a focira is figyeljetek, ne csak a vízilabdára! Semmi! (Közben a jelek szerint a pólóra is jól figyeltek..) Az utánpótlást felkarolta Harmati Péter, aki azonban semmilyen érdemi segítséget nem kapott a várostól! Persze a felnőtt csapat is elindult (nem városi ösztönzésnek és pénznek köszönhetően), de a kárt, amit egyesek okoztak, nem orvosolta. Egy megye 2-es egylet nem olyan vonzó, mint egy szomszédos első osztályú…. Azóta önerőből lépdelt előre a foci. Képviselőinket, alpolgármesterünket, polgármesterünket ez mit sem érdekelte. Hivatkozik itt most a nagyérdemű a sok gyerek "megmentesere" is. Egy első osztalyú labdarúgó csapat ennek sokszoros utánpótlása bezzeg senkit nem érdekelt!!!! Kedves uram, és hölgyem! Lehet, hogy visszanyalt a fagyi???? Mert a labdarúgó klub sosem kért olyan támogatást, mint a süllyedő zászlóshajó, ami ezzel az összeggel is lehet, hogy a víz alá kerül!

Elszámolták magukat. Pedig lehet, hogy ősszel jól jött volna az a néhány tíz-száz szavazat, amit a labdarúgást kedvelőktől kaptak volna. Soha, senkit nem szabad lebecsülni, mondja a jó sportoló!

Reméljük, polgármesterünk ezt a kettős mércét nem alkalmazza majd. Bízunk abban, a foci is a megfelelő polcra kerül. És nem a póló vagy más sportág hátrányára. Egyszerűen az ész érvek és az arányosság szem előtt tartásával. Mi szurkolunk Ádámnak és csak remélni tudjuk, megkereséseink a jövőben nem maradnak megválaszolatlanul. 

Hajrá ESE! Miért? Azért mert Eger!