egri spartacus se

Elnök: Fekete Zoltán    +36 70 3170095    e-mail: fekete.zoltan.esp@gmail.com

Elnökhelyettes: Blézer Attila    +36 30 9777646    e-mail: blezer.attila.esp@gmail.com 

Elnökségi tagok: Jacsó Adrienne, Kovács József, Bózsó Zoltán

Felügyelő Bizottság: elnök - Kali Csongor, tagok - Berecz Gábor, Csécs Sándor

Fegyelmi Bizottság: elnök - Veres Imre, tagok - Herpainé Lakó Judit, Jacsó Tibor

Székhely: 3300 Eger, Zellervár u. 3 tetőtér 5

Levelezési cím: Fekete Zoltán 3395 Demjén, Széchenyi u.47

Egyesületünk 2005 óta közhasznú szervezetként működik. Bírósági bejegyzés száma: Pk.60.276/1989/28.

Egyesületünk az SZJA 1%-ával támogatható, adószám: 19920384-1-10  ---> rendelkező nyilatkozat

Bankszámlaszám: K&H Bank Zrt. 10403507-00003639-00000003

 

2014
PK 142 formátumú beszámoló
2014
Közhasznú beszámoló
2013
PK 142 formátumú beszámoló
2013Egyszerűsített éves beszámoló, kiegészítő melléklet és közhasznúsági jelentés
2012
PK 142 formátumú beszámoló
2012Egyszerűsített éves beszámoló, kiegészítő melléklet és közhasznúsági jelentés
2011Egyszerűsített éves beszámoló, kiegészítő melléklet és közhasznúsági jelentés
2010Egyszerűsített éves beszámoló, kiegészítő melléklet és közhasznúsági jelentés
2009Egyszerűsített éves beszámoló, kiegészítő melléklet és közhasznúsági jelentés
2008Egyszerűsített éves beszámolóKiegészítő melléklet a beszámolóhozKözhasznúsági jelentés
2007Egyszerűsített éves beszámolóKiegészítő melléklet a beszámolóhozKözhasznúsági jelentés
2006Egyszerűsített éves beszámoló és kiegészítő mellékleteKözhasznúsági jelentés
2005Egyszerűsített éves beszámolóKiegészítő melléklet a beszámolóhozKözhasznúsági jelentés

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Az Egri Spartacus Sportegyesület 1952-ben alakult, így közel egyidős a tájékozódási futás magyarországi kialakulásával, népszerűvé válásával.

 

A klubon belül a kezdetekben kerékpár, teke és labdarúgó szakosztályok is működtek de ezek a 80-as évek végére lemorzsolódtak, ill. megszűntek. 1988-ra már csak a tájfutó szakosztály maradt, majd 1998-ban létrehoztuk a természetjáró szakosztályunkat. 1997-ben vettük fel a jelenlegi, Egri Spartacus Tájékozódási Futó Sportegyesület nevet.

 

Egyesületünk kezdettől fogva jelentős szerepet játszik a sportág hazai életében. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy az első magyar férfi tájékozódási futó, aki nemzetközi versenyeken is jelentős eredményeket ért el, a többszörös magyar bajnok, VB bronzérmes Boros Zoltán is klubtársunk volt több évtizedig. Bár hosszú évekig az ő neve fémjelezte egyesületünket, rajta kívül több magyar bajnoki címet elérő sporttárssal, illetve válogatott versenyzővel, büszkélkedhetünk. Így: Boros Zoltánné, Kármán Katalin, Lovasi Katalin - többszörös magyar bajnok, VB résztvevő -  Csillag Veronika, magyar bajnok, Honfi Gábor sokszoros magyar bajnok, volt válogatott, Szabó András többszörös magyar bajnok, válogatott kerettag, Kuzman Zsolt korábbi ifi válogatott. Jelenleg legeredményesebb versenyzőnk Udvari Lilla, több éve arany jelvényes minősítésű, számos bajnoki dobogós helyezéssel.

 

Az élversenyzőkön kívül folyamatosan rendelkezik az egyesület több tucatnyi ifjúsági és felnőtt minősített versenyzővel is. E kiemelkedően szép eredmények a 70-es években dr. Nagy Árpád, a 80-as években Veres Imre edző és Csillag János szakosztályvezető munkáját is dicsérték. A 90-es évek elején a társadalmi változások a klub eredményességét nagyban befolyásolták, a stabil támogatói háttér megszűnt (OKISZ, KISZÖV), így természetes volt, hogy bajnoki, egyesületi eredményességünk csökkent.

 

A sportegyesület létrejötte óta fontos feladatának tekinti, hogy minél nagyobb szakmai és technikai igényességgel bonyolítson le helyi, országos és nemzetközi versenyeket. Kevés magyar klubnak volt eddig lehetősége Világkupa futamot rendezni, mint nekünk 1986-ban és 1988-ban. Eddig már 4 alkalommal rendeztük meg a legrangosabb hazai tájfutó eseményt az 5 napos Hungária kupát. 1978 - Eger, 1995 - Szilvásvárad, 2001 - Hollóstető - a JWOC kísérőversenyeként - és 2005 - Parád-Mátraszentimre voltak a versenyközpontok. Ezeken 800-1000 versenyző vett részt a világ minden tájáról.

 

2014-ben már a 26. Eger Nagydíjat (ezt megelőzően Ibusz kupa néven futott) tudhattuk magunk mögött. Büszkén mondhatjuk el, hogy országos viszonylatban az egyik legnagyobb létszámú versenyt rendezzük, a vidéki klubok közül talán a legnépesebbet, a versenyzők lézstáma többször is elére/elérte a 700-800 főt, több európai ország részvételével, október utolsó/november első hétvégéjén. Az utóbbi években Eger történelmi belvárosában is megfuttattuk a versenyzőket, sőt, volt, hogy a város alatti pincerendszeren is átvezettek a pályák.

 

A nagyok mellett évente több regionális versenyt is rendezünk, 100-200 fő részvételével. (4 Eger kupa forduló, megyei bajnokságok, diákolimpiák)

A Várkúti hegyifutó 3 fordulós versenysorozatunk a téli hónapokban biztosít versenyzési lehetőséget. Már a 22. sorozat futott le, a résztvevői létszám stabilan 100 fő körül alakul.

Az elmúlt évtizedekben egyesületünk a Bükk és a Mátra hegységekről, valamint Egerről és környékéről több tucat térképet jelentetett meg. 

 

2004-ben elvállaltuk a 11. Erdész EB (EFOL) megrendezését. Ezen a versenyen az erdészeti dolgozók, erdőtulajdonosok, faiparban dolgozók, erdészeti iskolákban tanulók, tanítók és családtagjaik vehetnek részt. Minden évben Európa más-más országában van ez a rendezvény, ahol a tájfutáson kívül szakmai- programok, bemutatók, kirándulások is színesítik a kínálatot. A nemzetközi szervezet jelenlévő vezetője minden idők legszínvonalasabb ilyen eseményének nevezte a versenyt.

 

Egyesületünk az elkövetkező időszak legfontosabb feladatának az utánpótlás nevelést és a sportág népszerűsítését tekinti.

A jelenleg 30-40 fős gyermekcsapat edzője Blézer Attila és Veres Imre. Attila irányítja a Diáktájfutás programunkat is, ez korábban „Kicsik a nagyvilágban” néven futott, amely arra törekszik, hogy minél több általáns és középiskolással megismertesse e sportág szépségeit. 2006 tavaszára elkészült szinte valamennyi egri általános iskola udvaráról, környékéről, közeli parkról egy-egy térkép. A tanév folyamán minden 5- osztályos tanuló egy-egy testnevelés óra keretében ízelítőt fog kapni sportágunkból. Ettől azt reméljük, hogy sikerül beindítani az újabb gyerekcsoportunkat.

Igyekszünk továbbá minden olyan helyi kezdeményezésbe bekapcsolódni, amelynek célja, hogy megismertesse az egészséges életmód, a kulturált szabadidő-eltöltés mozgáshoz és természethez kötődő lehetőségeit.

 

Nem csak rendezünk, hanem rendszeresen részt is veszünk a különféle versenyeken itthon és külföldön egyaránt. Összességében 1000-1200 rajthozállásunk van, és 40-45 fő között alakul a minősített versenyzőink száma is.

Klubtársaink nemcsak a tájékozódási futásban, hanem a többi tájékozódási szakágban (sítájfutás, kerékpáros tájékozódás) is versenyeznek, sőt szép eredményeket is érnek el. Emellett természetesen más sportágakban is rendszeresen indulnak: (ultra)maratoni, félmaratoni és utcai futóversenyeken, triatlonversenyeken, lovas tájékozódási versenyeken, teljesítménytúrákon, magashegyi túrákon, MTB versenyeken.

Természetjáró szakosztályunk Cseh Zita vezetésével tevékenykedik. Zita érdeme a „Bükki Túrák” c. kiadvány, amely 2001-ben jelent meg. A könyvecskében a Bükkről, a túrázásról és több Eger környéki túráról található részletes leírás, színes fényképekkel, térképekkel illusztrálva.
2002-ben elindult a „Bükki kilátások” teljesítménytúránk. A márciusi időpontban az első alkalom kivételével igazi Bükki tél várta a résztvevőket. Teljesítménytúrázó berkekben „igen kemény” túrának tartják a maga 43 km-ével és 1700 m-es szintkülönbségével. Az útvonal Szilvásváradról indulva a Bükk fennsíkon és a „köveken” keresztül a Várkúti túristaházig vezet.