Tippek, trükkök a dugulások terén


Kevés bosszantóbb dolog van, mint amikor azt tapasztaljuk, hogy a kádból, zuhanytálcából, mosogatóból vagy WC-ből nem folyik le a víz. Ez az állapot persze nem maradhat sokáig, hiszen a legelemibb szükségleteink kielégítése válik lehetetlenné, és a látvány sem túlságosan esztétikus.
 

Vegyszerek

Az üzletek polcain elképesztő a választék a különböző mosogató- és egyéb tisztítószerekből. Ezek egy részének előnyei vitathatók, míg másik részük kétségkívül megkönnyíti az életet. Egy biztos: mindegyik a lefolyóban végzi, sokszor hozzájárulva a későbbi dugulás kialakulásához.
 

A dugulások okai elsősorban ezek a vegyianyagok. Sok esetben hígítatlanul, igen nagy koncentrációban kerülnek be a szifonokba, lefolyókba, ahol óhatatlanul lerakódásokat képeznek. Ez érvényes a mosogató-, WC- és kádtisztítószerekre egyaránt. A felhasználási javaslatot sokan nem olvassák el, pedig az legtöbbször jelzi a javasolt hígítási arányt és a tisztítási eljárást.

Kozmetikai szerek

Nagy töménységben használjuk a különféle tusfürdőket, folyékony szappanokat. Ez esetben is a több víz és kevesebb tisztálkodószer, valamint a szivacs használata a megoldás. Nemcsak a drága kozmetikumokkal bánhatunk így takarékosan, hanem megspórolhatjuk a dugulás-elhárítással együtt járó kiadásokat és idegeskedést.

Ételmaradékok

Az apróbb ételdarabokat érdemes inkább kivenni a lefolyónyílásból, mintsem valamilyen tárggyal letuszkolni. A közhiedelemmel ellentétben ezek nem oldódnak fel, nem áznak szét a szifonban, hanem szétbomlásuk után lerakódnak.

A legtöbb mosogató-dugulás családi események, ünnepek környékén következik be, amikor a megszokottnál több vendégre kell főzni és a nagyobb mennyiségű étel kezelése problémát okozhat, vagy gyakrabban az időhiány miatt nem tudunk odafigyelni arra, hogy mi kerül a mosogatóba. Azonban az erre szánt idővel nem szabad spórolni, mert később sokkal nagyobb bosszúságot okozhat az eldugult mosogató.

Zsiradékok

A lefolyórendszernek a fentiek nélkül is van mit eltüntetnie, ilyenek a rendszerbe kerülő zsiradékok, hajszálak.

 Ennek eltávolítása érdekében nem érdemes erős zsíroldó hatású vegyszerekkel próbálkozni, mert a szintetikus anyagokat nem tudják lebontani. A lefolyótisztító-szerek sok kárt okozhatnak a fém mosogatókban és a keletkező hő megrongálhatja az erre érzékeny műanyag csöveket, szifonokat! A dugulás elhárítását mindenképpen szakemberre kell bízni, hiszen előbb-utóbb mindenképpen szükség lesz dugulás-elhárításra, de nem mindegy, hogy csak ötévenként, vagy két-háromhavonta gyűlik meg a bajunk a lefolyórendszerrel.

Egyéb szennyeződések

Igen kellemetlen a WC eldugulása, amelyet a túl kevés öblítővíz használata okoz. Az sem jó ötlet, ha az ételmaradékot a WC-be öntjük, hiszen a zsiradékok oldószerek és meleg víz hiányában sokkal könnyebben képeznek lerakódásokat.

A WC-be soha semmilyen más papírt ne dobjunk, csak és kizárólag WC papírt. A zsebkendőnek, törlőkendőnek, vagy női tisztasági betétnek olyan anyaga van, amely sokkal nehezebben ázik át és bomlik le, mint az erre a célja kialakított WC papír, így hamar dugulást okoznak.

A lefolyótisztító-szerek itt hatástalanok, ezért az egyetlen ajánlott módszer a pumpa. Amennyiben valamilyen beesett műanyag tárgy (WC tisztító, illatosító) okozza a dugulást, a pumpa sem lesz elég, ilyenkor mindenképp érdemes szakembert hívni. Más esetben a pumpával vákuumot kialakítva, a pumpát a vízzel teleengedett WC csészében fel-le mozgatva tudjuk megszűntetni a dugulást.

A lefolyótisztítókról:

Nem javasolt használni! Amit az képes eltüntetni, azt kiszedhetjük egy alapos szifontisztítással. A mosdó- és mosogatószifont szedjük darabokra,  az elemeket mossuk el, majd gondosan szereljük össze, a tömítésekre vigyázva!

Ha ez nem járt eredménnyel. és mégis használunk lefolyótisztítót, akkor tegyük, ami után biztosan huzamosabb ideig nem használjuk az eldugult eszközt (például este, ha éjszaka nem használjuk)!

Öntsünk a tisztítót egy éjszakára a mosogatóba és hagyjuk állni reggelig, majd egy nagy lábas forró vízzel öntsük le, általában siker koronázza próbálkozásunkat. Ha makacsabb a dugulás, akkor egy pohár Trisót is beönthetünk éjszakára a lefolyóba. Amennyiben reggelre sem szűnt meg a dugulás,  hívjunk egy dugulás-elhárítással foglalkozó szakembert.

Ha lehet, ne használjunk többféle lefolyótisztítót, mert a különböző vegyszerek akár fokozhatják is a dugulás mértékét!

Vegyszeres tisztítás után fokozottan ügyeljünk a helyiség megfelelő szellőztetésére!

Kád duguláselhárítás házilag :

Kevés lefolyó-tisztítószer egy éjszakára, majd reggel egy nagy lábas forró víz, ezután pedig érdemes vízsugárral próbálkozni amit a zuhanyfej lecsavarozása utána flexibilis tusolócsőből nyerhetünk. Érdemes a kád túlfolyóját addig hermetikusan befogni hogy a fellépő túlnyomás hatásosabb legyen. Szétszedni a lefolyót tilos !

Padlóösszefolyó és zuhanytálca dugulás-elhárítása házilag:

Ha padlóösszefolyónk rendelkezik műanyag bűzelzáró könyökkel, vagy tisztítódugóval, és ez könnyen eltávolítható, akkor próbálkozhatunk a vízsugaras módszerrel,  feltéve ha elér odáig a tusolócső. A zuhanytálca már nehezebb eset, pláne ha nem a padlóösszefolyóra van rákötve. Semmiképpen ne szedjük szét a lefolyócsonkot, mert a dugulást nem fogjuk tudni megszüntetni és még vízvezeték-szerelőt is hívhatunk, hogy a szétesett lefolyót szakszerűen összerakja, amit mi rontottunk el.  Így inkább maradjunk a lefolyótisztítós, forróvizes megoldásnál, és ha a dugulás továbbra sem szűnt meg, hívjuk a szakembert!

Bőséges melegvíz, kevés mosogatószer!