Közönséges delfin


                  Rend: Cetek       Család: Óceáni delfinek       Nem és faj: Delphinus delphis


                A közönséges delfin fürge és gyors úszó sebessége elérheti akár az oránként 45 kilométert is.    Barátságos, társaságkedvelo állat.A közönséges delfin teste sima és áramvonalas. Háta általában            fekete, barna vagy ibolyaszín rajzolatta, hasa fehér, de színes is lehet. Néhány percenként felszínre          bukkan, hogy az orrnyílásán át levegot vegyen.
                A delfinek egyik legfélelmetesebb elennsége gy közeli rokona fogacet-faj, a kardszárnyú delfin.     A közönséges delfin csak három vagy négy pecig marad a víz alatt ellentétben a palackorrú delfinnel,         ameylik akár 15 percig is birja levegő nélkül. A delfin minden lélegzetvétellel kicseréli a tüdejében lévő         levgő 90%-át. A legtöbb emlosállat és az ember is csak 15%-át cseréli ki.
                A delfinek gyakran elofordulnak a görög irodalomban. Korinthosz város jelképe is egy delfin volt.      A delfinnek nincsenek izadságmirigyei, hanem uszonyain át tud hot leadni.

  Életmod

            A közönséges delfin barátságos, társas lény. A hímek, nostények és fiatal állatok egyes csoportokban élnek együtt. Nincs vezérük, viszont a hímeken gyakran látszanak a más hímekkel vívott harcok nyomai.
            A közönséges delfin a világ melegebb parti vizeit részesíti elonyben, és soha nem lehet olyan messze északon és délen rábukkani, mint rokonára, a palackorrú delfinre.
            Napjait halvadászattal és önmaga játékos szórakoztatásával tölti. Eközben "társalog" is a többi delfinnel sajátságos, különös nyelvén. Csak a röviden bukkan fel levegovételre, mielott újra eltunik a mélyben.
                Ismeretes a legtöbb delfinfaj játékok iránti vonzalma. A közönséges delfin azonban mindegyik      között a leginkább játékkedvelo. Megfigyelték, amint lélegzetvételhez kötelékben ugrottak kia vízbol,          magas ívet leírva, vagy éppen egy szökelléssel kipattanva a vízbol, hangos csattanással pottyantak            vissza.

  Táplálék és táplálkozásmód

                A közönséges delfin ugyan megeszi a tintahalat és a garnélát is,      főként azonban heringgel és szardíniával táplálkozik. Amikor ezek a halak      gazdagon benépesítik az Észak-Afrika-menti vizeket, a delfinek látványa is      megszokott. Télen azonban, amikor a halálományok kimerülnek vagy            elvándrorolnak, a delfinek is eltűnnek. A delfinek visító-kattogó hangon            kommunikálnak. Mivel nincs kifejlett szagérzékük,a kommunikációnak ez a    formája a vadászatnál nélkülözhetetlen számukra.
                A delfin a vízen át egy sorozat ultrahangot bocsát ki. Ha a hangok szilárd tárgyba, például egy      halrajban ütköznek, visszaverődnek, és az állat egy hallható képet kap, mely szerint megítélheti a              zsákmány sebességét, nagyságát, irányát és fajtáját.
                A többi delfin figyelmeztetésére a lehetséges ellenségek, például a kardaszárnyú delfinek és        cápák feltunésekor szintén ilyen hang-visszhang-jelzésekett használnak.

  Szaporodás

                A delfinek nem egy életre választanak párt, hanem minden párzási idoszakban új partnert keresnek maguknak. A A családi kötelélel viszont igen erosek, az állatok segítenek egymásnak nehézségek esetén, különösena szaporodás idoszakában
                A párzás után tíz hónappal egyetlen utód jön a világra, farkával előre. A míg anyja az első lélegzetvételhez felkíséri a víz felszínére, egy-két nagynénje védelmezi a cápáktól, amelyeket az ellés folyamán kiömlő vér setleg odavonzott. Az anyaállat a víz alatt szoptatja kicsinyét, aki gyorsan és    sűrű megszakításokkal szopik, mivel néhány másodpercenként fel kell bukkannia, hogy lélegezzék.
                Habár a fiatal delfin kezdetől fogva gyorsan tud úszni, élete első két hetében anyja vagy nénjei      mellett marad.

  Testméretek:
       - hossza 1,7-2,4 m
       - testtömeg 80-120 kg
       - fogak száma 80-100

  Szaporodás
       - ivarérettség 4-5 éves korban
       - párzási idoszak az Észak-Atlanti ócéánban októbertol decemberig, alegtöbb borjú szeptemberben és októberben jön a világra
       - vemhességi ido 10 hónap
       - borjak száma egy

  Életmód
       - hangkibbocsátás kattogó, füttyögo és sipító hangok
       - viselkedés csoportokban él
       - táplálék túlnyomórészt hering és szardínia, de sok partközelben élo halfaj is
       - élettartam mintegy 25 év

  Rokon fajok
       - a delfináriumokban és a Flipper-filmekben leggyakoribb a palackorrú delfin (Tursiops truncatus)


  Emlosök csoportja:


    Főoldal | Emlősök | Madarak | Hüllők és kétéltűek | Halak | Rovarok és pókok | Képek | Elérhetőség
                                                          minden jóg fentartva - 2008