Csóka


                  Rend: Éneksmadáralakúak       Család: Varjúfélék       Nem és faj: Corvus monedula


                Acsóka szélességi fokunkon a legkisebb varjúféle. Mindent kedvel, ami csollag vagy fénylik.          Egyszer egy csóka állítólag még parázsló cigarettacsikket is felszedett, és véletlenül felgyújtotta vele a      fészkét. A csóka ravasz madár, rajban él és alvóhelyét gyakran osztja meg vetési varjakkal, amelyektől      zengő hangja külömbözteti meg. Hozzászokott, hogy az ember közelében éljen annyi élelmet szerez        tőle, amennyit csak tud, és gyakran fészkel épületekben.
                A csóka néha előbb vízbe mártja táplálékát, s csak azután fogyasztja el. Korábban úgy                tartották, hogy ha bemetszenék a csóka nyelvét, emberi hangokat is tudna utánozni. Ez természetesen    téves elképzelés volt: hangadáskor a madarak nem használják a nyelvüket. A csóka éneke, melyet            ritkán hallani, recsegő és nyávogó hangokból áll a tojótól is hallani ilyen locsogást.
                Konrad Lorenz a híres magatartáskutató is foglalkozott a csókák társas viselkedésével. A            csóka néha rászáll egy birka hátára, hogy fészke béléséhez gyapjút tépjen róla.

  Élőhely

            A csóka sokféle élőhelyen honos: megtalálható városokban, tengerparti sziklákon, erdőkben és nyílt rónákon is. Eredeti otthonául a szirtek szolgálhattak, de a környezet változásai során új fészekrakó helyek alakultak ki számára épületekben és romok között. Az emberrel való szoros együttélés a csóka számára mindig elegendő táplálékot biztosít, ráadásul táplálja vonzódását minden csilogó tárgy iránt, amelyeket szeret elrejteni  Táplálék és táplálkozásmód

                A csóka időnként őrizetlenül hagyott fészkeket támad meg, és            fiókákat vagy tojásokat rabol belőlük. Fő táplálékát azonban a többi madár        szerencséjére férgek és rovarok (elsőorban rovarlárvák) alkotják. Gazdaságok    környékén a csóka gabonával táplákozik, de kedveli a csollogó                        gyümölcsöket, például a cseresznyét is. Nyílt mezőkön kisebb emlősökre,        például mezei pocokra vadászik, városok közelében a szemétlerakókban          keres eleséget. Ha bőséges a táplálékkínálat, a csóka olykor készleteket          halmoz fel gyökér vagy lomb alatt. Amikor beáll a roszz idő, visszatér az          elraktározott élelemhez. Különösen hidegebb éghajlatú vidékekekn figyelhető    meg időnként, hogy a csóka a hóban ás, hogy megkerese, elrejtett                  táplálékát.

  Szaporodás

                Nász idején a hím csóka úgy udvarol a tojóak, hogy emghajol előtte és kitártja feje tetején            található szürke tollai.t A pár egy életen át együtt marad, ésa költési dőben minden évben visszatér            költőhelyére.
                A csóka mindig talál alkalmas helyet fészkének alkalmazkodóképessége kitűnő képes                kéményben, falmélyedésben,s ziklák vájatában, feketeharkály odújában és fészkelni, de leginkább a régi    várakat, kastélyokat és templomtornyokat kedveli. A szülők együtt rakják a fészket gallyakból, majd          szőrrel, gyapjóval bélelik
                A tojó négy-öt tpjást rak, és 17-18 nap alatt költi ki őket, ez idő alatt a hím hordja neki az            eleséget. A szülők közösen etetik a fiókákat a táplálékot torokzacskójukban szállítják. Bár a fiókák            28-32 nap múlva röpképesek, még néhány hétig szüleik etetik őket, és csak hónapok málva hagyják ela    környéket.

  Testméretek:
       - testhossz 33 cm
       - szárnyfesztávolság 900 cm
       - testtömeg 230-250 g

  Szaporodás
       - ivarérettség 1-2 éves korban
       - költési idŒszak áprilistól-júniusig

       - kötések száma 1 nap
       - fészekalj 4-6 világoskék, barna foltos tojás
       - költés 17-18 nap
       - kirepülés 28-30 nap után

  Életmód
       - viselkedés társas párso
       - hangkibocsátás hangos, zengő "csjak" vagy "csjarr"
       - táplálék rovarok. gérgek, csigák, egerek, tojások
       - élettartam ritkán több, mint 14 év

  Rokon fajok
       - közeli rokonai a Dél-Ázsiában honos szarkacsóka (Corvus dauuricus), valamint a holló, a vetési varjú          és a fekete varjú

  Madarak csoportja:


    Főoldal | Emlősök | Madarak | Hüllők és kétéltűek | Halak | Rovarok és pókok | Képek | Elérhetőség
                                                          minden jóg fentartva - 2008