Ma 2019. március 26., kedd, Emánuel napja van. Holnap Hajnalka napja lesz.
latkep.jpg
English Croatian French German Italian Serbian Slovenian Hungarian
Összes látogatotó : 7391
BelépésCímlap Kérdések-Válaszok Betegtájékoztató

Hírek

Sokat olvasott

Betegtájékoztató

 

Az emlőműtéten átesett betegek mozgásterápiája, életmódbeli tanácsok :

Tanácsok az emlőműtéten átesett betegek mozgásterápiájához, életmódjához

 

A sikeres műtét után elkezdődhet a felépülés időszaka, felkészülés a további kezelésekre és a megváltozott életre.

Az emlőműtét után megfigyelhető védekező tartás igen jellegzetes: előre felhúzott vállak, kissé görnyedt hát, a törzs mellé szorított karok. Ez a tartás számos szövődményt eredményezhet: a hát, nyak, vállizmok kötöttségét, a vállízület mozgásbeszűkülését, sőt a légző mozgások korlátozását is. a kialakulásukat meg kell megakadályozni, illetve ha már észleljük, fel kell oldani.

A műtétet követő napon megkezdett tornát mindig csak a fájdalom határig szabad végezni. Tilos az erőltetés! A hangsúly a fokozatosságon, és a rendszerességen van. A gyakorlatokat már a kórházban elkezdjük és otthonunkban folytatjuk.  Célunk a helyes tartás visszaállítása, a két oldal szimmetriájának megtartása, a test harmóniájának visszaállítása. A javasolt gyakorlatok nyújtózó, lazító, tartásjavító, vénás-nyirokkeringést támogató, légzést segítő gyakorlatokból tevődnek össze. A következő oldalon egy kis emlékeztetőt adunk erre vonatkozóan.

Alapelv, hogy mindennapi mozgás legyen életünk része!

A hónalji nyirokcsomók eltávolításával megváltozott az érintett felső végtag nyirokkeringése. A nyirokelvezetés általában csökkent, a műtét utáni sebgyógyulási zavar, sugárkezelés, az életmódbeli tanácsok elkerülése fokozhatja a nyirokelvezetési zavart, amely emlőműtét után 10-12%ban fordulhat elő és a kar duzzanatában nyilvánulhat meg.

Ennek elkerülése érdekében a következő tanácsokat érdemes betartani:

- nehéz tárgy emelését az érintett végtaggal kerülni kell. A kezdetben engedélyezett  1-1,5 kg egyénileg változó módon növelhető 4-5 kg-ig. A fizikai munka csak a kar teherbíró képességének megfelelően végezhető, a hosszas és felesleges karhajlítást kerülni kell.

- az érintett felső végtagon vérnyomásmérés, vérvétel, injekció (bőr alá, izomba, ízületbe), infúzió beadása tilos. Akupunktúra, akupresszúra alkalmazása az érintett végtagon kerülendő, a nyirokkeringést rontó gyulladásos szövődmények lehetősége miatt.

- óvni kell a kart minden sérüléstől, főleg ami a fertőzés lehetőségét hordozza magában. Sérülés esetében azonnal, szabály szerinti sebellátást kell végezni. Munkavégzéskor ajánlatos védőkesztyűt viselni. Óvni kell a kart az égéstől, valamint különböző kémiai anyagok hatásától.

- nem ajánlatos olyan kenőcsök és beavatkozások végzése (meleg gyógyfürdők, iszappakolások) amelyek vérbőséget okozhatnak

- a bőrápolásra, tisztántartásra nagy gondot kell fordítani, a száraz bőrt a berepedés elkerülésére kezelni kell, allergizáló kenőcsök, desodorok helyett bőrbarát kozmetikumok használata ajánlatos. A túl nagy hőhatás, napozás, szauna, gyantázás szintén kerülendő. Körömápolásnál a körömágy sérülésétől óvakodni kell. A bőr, illetve körömgomba esetleges megjelenésekor-, amelyek viszketés, megvastagodott körmök, repedések az ujjak között- azonnal bőrgyógyász orvost kell felkeresni.

- az öltözködésnél ki kell emelni a szoros ruhadarabok kerülését, amelyek akadályozhatják a nyirokáramlást. A melltartó ne vágjon be, ne szorítson sehol. Vállpántja legyen széles, teherelosztó betéttel kiegészítve. A szoros óra, gyűrű viselése megfontolandó az érintett oldali karon.

- a kórházban megtanult vállövi torna folytatása nagyon fontos a szövődmények elkerülése miatt. Ajánlott a nyugodt úszás, séta, kerékpározás. Az úszó mozdulatok kíméletesen mozgatják meg a törzs, és a mellizomzatot, ezáltal oldódik a karok és a mellizomzat görcse, javul a testtartás. Kerülni kell a kart megerőltető sportokat pl. tenisz, evezés. Vigyázni kell, hogy ne keletkezzen zúzódás, vérömleny az érintett kézen.

-a kiegyensúlyozott táplálkozás mindenki számára fontos. Az ideális testsúly megtartására törekedjünk. Diétával, mozgással kell a felesleges súlyt leküzdeni. A táplálék legyen só- és fűszerszegény, rost dús, kevés fehérjét tartalmazó. Sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, lehetőleg csak sovány húst, elsősorban baromfit és halat. A cukor mennyiségét a minimálisra csökkentsük, a természetes élelmiszereket részesítsük előnyben. A bőséges folyadékbevitel szükséges, a dohányzás, alkohol káros, kerülendő.

- bármikor észleli a műtét oldalán a végtag duzzanatát, azonnal keresse fel kezelőorvosát!

 

A teljes emlőeltávolítás esetén az első alkalmazott segédeszköz az úgynevezett post operatív (műtét utáni) emlőprotézis, amelynek súlya csekély, esztétikai illetve optikai kiegyenlítést szolgál. A kórházból távozáskor már használható, az önbizalmat nagymértékben növeli, ha a páciens már ezt alkalmazva hagyja el a kórházat és ebben érkezik otthonába. Használata csak a műtéti sebgyógyulásig, illetve a sugárkezelés alatt javasolt. Későbbi rendszeres használata gerinc deformitást, hátfájást okozhat. A végleges megoldást képező szilikonos emlőprotézisnek már van súlya, így az optikai szimmetria megteremtésén túl már fizikai szerepe is van, helyreállítja a korábbi mellkasi természetes egyensúlyt, és a bőrszerű tapintást biztosítja. Léteznek olyan protézisek is, amelyek a mellkasfalra ragaszthatók. Ebben az esetben a protézis súlya nem a melltartó pántjára nehezedik. Lelki szerepe is van a nőiesség, az önbizalom, a magabiztosság visszaszerzésében. Az emlőmegtartó műtétek bizonyos részénél nincs szükség kiegyenlítésre. Amennyiben nagyobb részt kell eltávolítani az emlőből, és ennek pótlása nem plasztikai úton történik, úgy kiegyenlítő protézissel lehet elérni az azonosságot.

A protézistartó melltartó attól speciális, hogy a megfelelő oldalon belső zsebbel rendelkezik, ahová a protézis behelyezhető. Ez megakadályozza, hogy a protézis kiessen, elcsússzon. Fontos, hogy ezeket a gyógyászati segédeszközöket sebész vagy onkológus szakorvos írhatja fel.  Minden évben 1 db szilikonos emlőprotézis és 2 db szilikonos emlőprotézist tartó melltartó írható fel.

 

 
Címlap Kérdések-Válaszok Betegtájékoztató
PEE1.jpg
egyutt_mellrak_ellen-vagott180X180.jpg
szalag180X248.gif
Hirdetés