Erdőszéli csiperke (Agaricus arvensis v. Psalliota arvensis)





A képek letölthetők (kattinson a képre)!
Rendszertani besorolás (Hortobágyi, 1979 szerint) (1):
Törzs (Phylum): Valódi gombák (Mycophyta)
Osztály (Classis): Bazidiumos gombák (Basidiomycetes)
Alosztály (Subclassis):
Tagolatlan bazidiumú gombák (Phragmobasidiomycetidae)
Rend (Ordo): Hártya- vagy kalaposgombák (Hymenomycetales)
Család (Familia): Lemezesgombafélék (Agaricaceae)
Általános jellemzés (2) (3)
Kalapja: általában fehér, de gyakran kissé barnás színű. Alakja fiatalon tojásszerű vagy harang alakú, viszonylag kisméretű. A kalap később félgömb alakú, majd ernyőszerű, idősebb
korban pedig többnyire egészen lapos lesz. Átmérője 6–30 cm közötti.
Lemezei: fiatalon egészen világosak, szürkés-rózsaszínűek, később erősebb rozsdaszínűvé válnak, majd végül barnás feketére sötétednek.
Húsa: kissé merev, fehér színű, esetenként gyengén sárguló, főként a kalap könnyen lehúzható bőre alatt és a tönk tövében kifejezetten
sárgás színű. Az idős példányok húsa, különösen a tönké, megszürkülhet, akár feketés-szürke is lehet.
Tönkje: karcsú, általában kissé meggörbül, 5–15 cm hosszú, gyakran az alsó része megvastagodik, sőt gumószerűen kiszélesedik. Színe fehér,
de sárgán foltosodhat. A kezdetben szálas-rostos szerkezetű tönk idősebb korban csövessé, üregessé válik. A tönkön eléggé fejlett, többnyire hártyaszerűen elálló vagy lelógó, sokszor akár kétrétegű,
vastag, fehér vagy szalmaszínű gallért találunk.
Szaga és íze: Kellemes szaga leginkább az ánizséra hasonlít, esetleg enyhén keserű mandulaszagú. Friss húsának íze a dióéra emlékeztet, kissé édeskés.
Termőhelye és előfordulásának időszaka: Hazánkban általában erdőszéleken, lombos és tűlevelű erdeink tisztásain fordul elő, nagyon gyakori
akácosokban, erdei utak mentén, bokros legelőkön, réteken, sőt kertekben is felbukkan. Példányai tavasztól késő őszig gyűjthetők.
Felhasználás: Jóízű csemegegomba, a kerti csiperkéhez hasonlóan sokféle kitűnő gombás étel készíthető belőle.
Megjegyzések, egyéni észrevételek:
A fényképfelvételeken látható gombapéldányokat szeptember közepén egy akácos menti füves területen
találtam. Egy terebélyes ún. boszorkánygyűrűben a gombák kalapos termőteste igen nagy számban bújt elő a talajból. Figyelmet érdemel, hogy több olyan fiatal példány is akadt, aminek egészen fehérek voltak
a lemezei, tönkjének alsó negyede pedig kifejezetten gumós volt, ezért első ránézésre nagyon hasonlított a halálosan mérgező fehér gyilkos galócára (Amanita verna), ezért hangsúlyozottan megerősítem az
általános szakirodalmi figyelmeztetést: étkezési célra csakis azokat a még nem idős, de már jól kifejlett példányokat gyűjtsük, amelyeken a faj (fajcsoport) specifikus alaktani bélyegei teljes bizonyossággal
felismerhetőek. Teszem ezt annál is inkább, mivel az adott lelőhelyen – igaz más években, de – magam is találtam fehér gyilkos galóca egyedeket.
Tapasztalataim alapján: az erdőszéli csiperke valóban kitűnő csemegegomba (szerintem:
különösen rántva!). Alapos megtisztítás után felszeletelve nagyon könnyen szárad, a szárított gombából pedig bármikor például finom gombaleves készíthető.
References/Hivatkozások:
1. Hortobágyi
Tibor: Növényrendszertan – Tankönyvkiadó,Budapest,1979
2. Kalmár Zoltán: Gombák – Búvár Zsebkönyvek, Móra Kiadó, Budapest, 1970
3. Kalmár Zoltán–Makara György: Ehető és mérges gombák
(Negyedik, átdolgozott kiadás)
– Natura, Budapest, 1978
*
E
gombáról angol nyelvű ismertetés is olvasható
a bioport.hu honlapunkon (itt)
DR .ENDRÉDI növényvilág:_tartalom www.bioport.hu |