Erdőszéli csiperke
(Agaricus arvensis v. Psalliota arvensis)
 

 

 

 

 

 

 

 

A képek letölthetők (kattinson a képre)!


  Rendszertani besorolás (Hortobágyi, 1979 szerint) (1):

              Törzs (Phylum): Valódi gombák (Mycophyta)

           Osztály (Classis): Bazidiumos gombák (Basidiomycetes)

           Alosztály (Subclassis): Tagolatlan bazidiumú gombák (Phragmobasidiomycetidae)

            Rend (Ordo): Hártya- vagy kalaposgombák (Hymenomycetales)

           Család (Familia): Lemezesgombafélék (Agaricaceae)


   
Általános jellemzés (2) (3)
 

Kalapja:
általában fehér, de gyakran kissé barnás színű. Alakja fiatalon tojásszerű vagy harang alakú,  viszonylag kisméretű. A kalap később félgömb alakú, majd ernyőszerű, idősebb korban pedig többnyire egészen lapos lesz. Átmérője 6–30 cm közötti.

Lemezei:
fiatalon egészen világosak, szürkés-rózsaszínűek, később erősebb rozsdaszínűvé válnak, majd végül barnás feketére sötétednek.

Húsa:
kissé merev, fehér színű, esetenként gyengén sárguló, főként a kalap könnyen lehúzható bőre alatt és a tönk tövében kifejezetten sárgás színű. Az idős példányok húsa, különösen a tönké, megszürkülhet, akár feketés-szürke is lehet.

Tönkje:
karcsú, általában kissé meggörbül, 5–15 cm hosszú, gyakran az alsó része megvastagodik, sőt gumószerűen kiszélesedik. Színe fehér, de sárgán foltosodhat. A kezdetben szálas-rostos szerkezetű tönk idősebb korban csövessé, üregessé válik. A tönkön eléggé fejlett, többnyire hártyaszerűen elálló vagy lelógó, sokszor akár kétrétegű, vastag, fehér vagy szalmaszínű gallért találunk.

Szaga és íze:
Kellemes szaga leginkább az ánizséra hasonlít, esetleg enyhén keserű mandulaszagú. Friss húsának íze a dióéra emlékeztet, kissé édeskés.

Termőhelye és előfordulásának időszaka:
Hazánkban általában erdőszéleken, lombos és tűlevelű erdeink tisztásain fordul elő, nagyon gyakori akácosokban, erdei utak mentén, bokros legelőkön, réteken, sőt kertekben is felbukkan. Példányai tavasztól késő őszig gyűjthetők.

Felhasználás:
Jóízű csemegegomba, a kerti csiperkéhez hasonlóan sokféle kitűnő gombás étel készíthető belőle.

Megjegyzések, egyéni észrevételek:

A fényképfelvételeken látható gombapéldányokat szeptember közepén egy akácos menti füves területen találtam. Egy terebélyes ún. boszorkánygyűrűben a gombák kalapos termőteste igen nagy számban bújt elő a talajból. Figyelmet érdemel, hogy több olyan fiatal példány is akadt, aminek egészen fehérek voltak a lemezei, tönkjének alsó negyede pedig kifejezetten gumós volt, ezért első ránézésre nagyon hasonlított a halálosan mérgező fehér gyilkos galócára (Amanita verna), ezért hangsúlyozottan megerősítem az általános szakirodalmi figyelmeztetést: étkezési célra csakis azokat a még nem idős, de már jól kifejlett példányokat gyűjtsük, amelyeken a faj (fajcsoport) specifikus alaktani bélyegei teljes bizonyossággal felismerhetőek. Teszem ezt annál is inkább, mivel az adott lelőhelyen – igaz más években, de – magam is találtam fehér gyilkos galóca egyedeket.
 

Tapasztalataim alapján: az erdőszéli csiperke valóban kitűnő csemegegomba (szerintem: különösen rántva!). Alapos megtisztítás után felszeletelve nagyon könnyen szárad, a szárított gombából pedig bármikor például finom gombaleves készíthető.

References/Hivatkozások:

1. Hortobágyi Tibor: Növényrendszertan – Tankönyvkiadó,Budapest,1979

2. Kalmár Zoltán: Gombák – Búvár Zsebkönyvek, Móra Kiadó, Budapest, 1970

3. Kalmár Zoltán–Makara György: Ehető és mérges gombák (Negyedik, átdolgozott kiadás) 

   – Natura, Budapest, 1978

 

*

E gombáról angol nyelvű ismertetés is olvasható

a bioport.hu honlapunkon (itt)

 

 

 

DR .ENDRÉDI             növényvilág:_tartalom        www.bioport.hu