Mérgek, gázok, drogok:

Az itt szereplő lista, és leírások teljes egészében Iron Doom munkája, köszönet és hála érte. Át is adom a szót neki.

MÉRGEK, DROGOK [NEUROTOXINOK]:

"Minden dolog méreg, ha önmagában nem is az; csupán a mennyiség teszi hogy egy anyag nem méreg."
  Paracelsus

[Ez az írás egy szerepjáték kiegészítője, de az adatok, ameddig elláttam, helyesek a való életben is, bár az értékek pontosságáért felelősséget nem vállalok az egyéni variancia miatt. Mindazonáltal az itt tárgyalt anyagok amilyen izgalmasak, olyan veszélyesek is, és nem egyet otthon is megtalálhatsz közülük. Amennyiben ezután a kis művelődés, illetve, hogy stílusosak legyünk, trip után fogod és befalod a fél gyógyszeres fiókot, vagy virágoskertet, hát lelked rajta, a te bajod, nem én mondtam. Amennyiben valaki ilyen ügyben keres legjobb, ha azonnal sarkon is fordul. Ezen dokumentummal, illetve ennek segítségével történő bármely visszaélésért felelősséget NEM vállalok.]

A toxikológia atyjának ezen megállapítása bizony nagyon is igaznak bizonyult, mivel az idők folyamán bebizonyosodott, hogy a gyorsan bevitt víz rövid időn belül változásokat idéz elő a vérben, így egy hiponatremia nevű tünetegyüttes áll elő, amely rövid időn belül végez áldozatával, így az egyébként ártalmatlan vízről is méltán bizonyítható, hogy bizony a dózis függvényében méreg. [Alacsony Na+ szint esetén két egészséges, óránként összesen 1,5l kapacitású vesével rendelkező ember esetén 1,8l, normál koncentráció esetén 3 liter. Tünetek: szédülés, hányinger, hányás, rossz közérzet, kóma, halál] Viszont a pusztulatban inkább a kiszáradástól kell félni, vagy a radioaktív víztől, mint a vízmérgezéstől. A szervezetnek az összes méreggel, gyógyszerrel, droggal és kémiai anyaggal szemben van bizonyos tűréshatára. Ezt túllépve különböző tünetek, enyhe vagy súlyos mérgezés jelentkezhet, bár ez nagyban függ az illető szervezetének a tűrőképességétől, általános kondíciójától. Ezt hivatott jelképezni a méregellenállás. [5×EN%] Ennek fényében lehet emelni a halálos adagot, csökkenteni a hatóidőt, vagy gyorsítani a tolerancia kialakulását.

Halálos adag skála:

Halálos adag Veszélyesség
Kevesebb mint 1,0 mg/kg Veszélyesen mérgező
1 - 50 mg/kg Súlyosan mérgező
50 - 500 mg/kg Nagyon mérgező
500 - 5000 mg/kg Mérsékelten mérgező
5000 - 15000 mg/kg Alig mérgező
15000 mg/kg fölött Extrém alacsony toxicitás


Beviteli metódusok rövidítései:

IV = intravénás/ intravaszkuláris [vénába/érbe adva injekció formájában, oldva]
IP = intraperitoneális [testüregbe adva]
IM = intramuszkuláris [izomba adva]
O= orálisan [szájon át]
P= perenterálisan [nem szájon át (ált. belélegezve, vagy orrnyálkahártyáról)]


Tetanusz toxin:
Talajban élő anaerob élőlények [Clostridium tetani] termelik a toxinokat. Trágyába, dögökbe mártogatott, rozsdásodni hagyott fegyverekkel szándékosan is terjesztették a kórokozókat, ez volt a biológiai hadviselés kezdete. A tetanuszfertőzések elleni rendszeres vakcináció megszűnésével ez a betegség újra fölütötte a fejét a pusztulatban. Ráadásul a vakcináció csak a tetanuszbaktériumokat segít legyőzni, mielőtt azok elszaporodnának, de mit csináljon az a szerencsétlen nyomorult, akit egy tetanusz toxinnal töltött tűvel lőttek meg?
Halálos adag: 2,5 ng/kg IV.
Hatás: A tetanusz toxin neurotoxin, azaz az idegrendszer működését akadályozza. A tetanospasmin az idegrendszerbe a neuromuszuláris kapcsolatoknál lép be és meggátolja a gátló neurotranszmitterek, név szerint a GABA [gamma amino butánsav] és a glicin fölszabadulását, a központi idegrendszerben, a fölszabadulási láncban részt vevő synaptobrevin lebontásával. Ezt a toxinfehérje egyik szála végzi, míg a másik megtapad a neuronmembránon. Ennek eredményeként az izmok túlműködnek a legkisebb inger hatására is. Minél rövidebb egy ideg, annál hamarabb érződik rajta a tetanusz hatása, így az arc izmai fognak először görcsöt kapni, ennek a tünetnek a neve risus sardonicus [rágóizomgörcs]. Később a többi izomra is átterjed ez a görcsösen összehúzott állapot, a hajlító és a feszítő izmokra is egyszerre, méghozzá olyan erővel, hogy az áldozat csontjait saját izmai roppantják össze. A végeredmény fulladásos halál a légzőizmok görcse által. A folyamat visszafordíthatatlan, a károsodás csak az idegszövet regenerációjával jön helyre.
Ellenszer:
Enyhe mérgezés esetén: 5000 egységnyi tetanusz antitoxin immunglobulin [TIG] intravénásan vagy intramuszkulárisan. Ha fertőzés következménye a tetániás görcs, akkor napi 500mg metronidazole bevitele javallott 10 napig intravénásan a baktériumok számának csökkentésére. A vázizmok ellazítására 5-20mg diazepam szájon át történő adása javasolt. [Nyugtató, itt Mo.-on Seduxen néven ismert, az Egyesült Államokban Valium néven vált ismertté. A Valium és a Metronidazole miatt alkohol fogyasztása szigorúan tilos.]
Erős mérgezés esetén: 1000 egységnyi tetanusz antitoxin immunglobulint kell a gerinccsatornába adni, légcsőmetszés, gépi lélegeztetés javasolt 3-4 hétig. Intravénás magnézium infúzió a görcsök megakadályozására, naponta 20-100mg diazepam intravénásan, infúzió formájában. A vérnyomás váltakozása ellen labetalol, clonidin vagy nifedipin lehet szükséges intravénásan adagolva [ezek mind vérnyomáscsökkentők].

Botulinum toxin:
A világon létező leghalálosabb méreg. Még szerencse, hogy a szabad levegőn kevesebb mint egy nap alatt lebomlik magától. Ezt a mérget is baktérium termeli, szintén egy anaerob baktérium, bár meglehetősen ritka. Dögökben, rosszul kezelt húsételekben lehet jelen a botulizmus kórokozója [Clostridium botulinum], innen a neve is, ugyanis a botulus kolbászt jelent latinul. A botulinum toxin is neurotoxin, de a tetanusszal ellentétben, pont az izmok összehúzódását gátolja. Pont ezért használják orvosi célokra is a Botox márkanév alatt, például ezzel kezelve a kancsalságot illetve a megfelelő arcizmok ellazításával kisimítva a ráncokat. Egy ilyen kezelés 4-6 hónapig aktív.
Halálos adag: 200-300 pg/kg IV, [100g elegendő belőle a Föld teljes népességének kiirtására]; belégzés esetén 0,02 mg/min/m3.
Hatás: Ez a fehérje egy enzim, méghozzá egy fehérjebontó enzim, amely a neuromuszkuláris kapcsolatoknál lebontja azokat a proteineket, amik segítségével a neurotranszmittert tartalmazó vezikulák megtapadhatnának, így az acetilkolin nem tud fölszabadulni. Ennek eredményeként az izomműködés gátolt, az eredmény paralízis. A halált a légzőizmok bénulása okozza.
Ellenszer: Ez az anyag ugyan az neurotoxinok közé lett besorolva és úgy is használják, mint a sarin-t vagy a VX gázt, mégis az e kettő ellen hatásos szerek csak rontanak a botulinum toxin által mérgezetteken, mivel gyorsítják a botulinum toxin hatásmechanizmusát. Atropin és 2-pam-klorid [pralidoxim-klorid] adása SZIGORÚAN TILOS! Nem használható szabványos ideggázok elleni ellenszert tartalmazó készlet. A botulinum toxinnak NINCS ellenszere, a beteget mesterségesen kell életben tartani, míg az anyag le nem bomlik.

Tabun[GA]: [Ethyl N,N-dimethylphosphoramidocyanidate]
A tabun színtelen vagy sárgás esetleg barnás folyadék. Illata a gyümölcsökére emlékeztet, de ha tiszta akkor szagtalan. Nagyon gyorsan párolog, de lassabban, mint a soman vagy a sarin. Vízben oldható [9,8 g/100 g 25 °C]. A belégzett halálos dózis 1-10 percen belül öl, a bőrről 1-2 percen belül szívódik föl az anyag. Bőrről való fölszívódásnál a halál akár egy órát is késhet,még az enyhe tünetek is lassan jelentkeznek. A szembe csöppentett tabun szinte azonnal öl.
Halálos adag: bőrről 1-1,7 g; belélegezve 150-400 mg/min/m3.
Hatás: Ha egy idegből impulzus érkezik, a motoros idegvégződésen egy acetilkolin nevű neurotranszmitter szabadul föl. Ezt azután egy acetilkolinészteráz nevű enzim bontja le, hogy a megfelelő izom vagy szerv megnyugodhasson. A tabun ezt az enzimet hatástalanítja, méghozzá úgy, hogy az aktív centrumához kötődik, ahol az acetilkolin a hidrolízist elszenvedné. Ennek eredményeként egy impulzus átvitele folyamatossá válik, és minden egyes újabb ingerrel csak erősödik. Az első tünetek a szűk pupilla, a folyó orr, nyálfolyás, szédülés, hányinger, nehézlégzés, szorító érzés a mellkasban. Lassan az áldozat elveszíti az ellenőrzést a teste fölött, hányás, spontán defekáció és vizelés jelentkezik, az áldozat teste görcsösen rángatózni kezd, majd kómás állapotba zuhan és néhány görcsroham után megfullad. A halál a légzőizmok görcse miatt áll be.
Ellenszer: A tünetek ellen egy acetilkolin inhibitort, név szerint atropint adnak. A méregre egy Pralidoxim nevű szer hatásos, amely reaktiválja az organofoszfát inaktivált acetilkolinészterázt és elbontja az organofoszfátot. Az organofoszfátok az enzimet foszforilálják, hatástalanítva ezzel, míg a szer eltávolítja a foszforil csoportot. A folyamat közben az organofoszfát és a pralidoxim is lebomlik. Adagolása: 30mg/kg felnőtteknek és 50mg/kg gyerekeknek intravénásan vagy intramuszkulárisan. A pralidoxim túladagolás ugyanazokkal a tünetekkel jár, mint egy ideggázmérgezés, mivel a pralidoxim maga is acetilkolinészteráz inhibitor. Egy ilyen injekció a halálos adag ötszöröse ellen képes védelmet nyújtani.

Sarin[GB]: [2-(fluoro-methyl-phosphoryl)oxypropane]
A sarin egy ismert vegyi fegyver, egy G típusú ideggáz. Színtelen szagtalan folyadék mely iszonyatosan gyorsan tud párologni, vízzel minden arányban elegyedik. Metilfoszforil difluoridból állítják elő, izopropil alkohol és izopropil amin hozzáadásával. Mivel a sarin néhány hét alatt teljesen lebomlik a két anyagot a fölhasználás helyszínén szokás összekeverni, sokszor ez a még repülő lövedékben történik meg vagy az eldobott gránátban, így komponensei formájában a sarin szinte végtelen ideig eltartható.
Halálos adag: belégzés esetén 75-100 mg; elfogyasztás esetén 0,01 mg/kg; bőrről 1-1,7 g.
Hatás: lásd tabun.
Ellenszer: lásd tabun.

Soman[GD]: [1,2,2-Trimethylpropyl methylphosphonofluoridate]
Sárgás vagy barnás, korrózív, kámforillatú folyadék. Általában komponenseit teszik a fegyverekbe amiket a helyszínen kevernek. A komponensek: 3,3-dimetilbután-2-ol, metilfoszfonil difluorid és valamilyen amin.
Halálos adag: belélegezve 35-50 mg/min/m3; bőrről 50-100 mg.
Hatás: lásd tabun.
Ellenszer: lásd tabun.

Ciklosarin[GF]:
A ciklosarin édeskés, barackra, pézsmára vagy sellakra emlékeztető illatú, színtelen, vízben sinte nem is oldódó folyadék. A többi ideggázzal ellentétben, lassan párolog, a víznél 20× lassabban, így igazi veszélyt csak a harctéren jelent. Leggyakrabban komponenseiben tárolják, bevetés előtt keverve közvetlenül, akárcsak a sarint. Ellentétben a sarinnal, a ciklosarin gyúlékony, 94°C-os lobbanásponttal.
Halálos adag: belélegezve 35 µg/kg; bőrről 0,350 mg/kg; intravénásan 1,0-1,4 mg/személy.
Hatás: lásd tabun.
Ellenszer: lásd tabun.

V tipusú ideggázok:
Teljesen orosz fejlesztése, a hidegháború alatt lettek kifejlesztve. Mind színtelen szagtalan gyorsan párolgó folyadékok, organofoszfátok, hasonló hatással, mint az összes ideggáz [lásd G típusú ideggázok]. A védekezés ellenük ugyanaz, hatásmechanizmusuk is hasonló.
Halálos adag: 10-50mg.
Hatás: lásd tabun.
Ellenszer: lásd tabun.
VE (S-(Diethylamino)ethyl O-ethyl ethylphosphonothioate)
VG (O,O-Diethyl-S-[2-(diethylamino)ethyl] phosphorothioate)
VM (S-(2-(diethylamino)ethyl) O-ethyl ester)
VX (O-ethyl-S-[2(diisopropylamino)ethyl] methylphosphonothioate)
A legismertebb V típusú ideggáz, és messze a legrettegettebb hírű. A másodgenerációs organofoszfátok közé tartozik, lévén ezeket a G csoport után találták föl. Elkészített és komponens formában is, az egyik komponens a O-(2-diisopropylaminoethyl) O'-ethyl methylphosphonite, a másik az elemi kén. 200 µg elég egy ember megöléséhez ebből az anyagból. A halál a gyógyszeres kezelés azonnali alkalmazásával kerülhető csak el.

Tetrodotoxin[TTX]:
Egy nagyon hatásos neurotoxin, de sajnos elég ritka a természetes előfordulása. A Trachia nemzetségbe tartozó gőtékben [Kalifornia, USA nyugati part], az Atolepus nemzetségbe tartozó varangyokban [Bolívia, Francia Guyana, Costa Rica], gömbhalfajtákban, papagájhalakban, bizonyos puhatestűekben [Hapalochleana polipnemzetség], számos tengeri csillagban, és számtalan féregben.
Halálos adag: 5,0 - 8,0 µg/kg.
Hatás: Ez a szer egy feszültségérzékeny Na+ ioncsatorna nevezetű transzmembrán fehérjéhez kötődik. Az ioncsatorna nyílásánál található 1-es helyhez kötődik. Ha bármi is ide kötődik, az ioncsatorna nem működik tovább. Az emberben kétféle Na+ ioncsatorna létezik, TTX rezisztens és TTX sebezhető. A TTX rezisztens ioncsatornák a szívben dominálnak a sebezhetők pedig a test többi részében, így az agyban is. Az eredmény az, hogy az impulzusok nem terjednek tovább az idegekben, paralízis miatt bekövetkező halál. A tünetek: nehéz légzés, bészédképtelenség vagy zavart beszéd, cianózis, paralízis, érzéketlenség vagy bizsergés, fulladásos halál. A halál 20 perc-8 órán belül következhet be 4-6 órás átlagidőtartam a várható.
Ellenszer: nincs.

Saxitoxin[TZ]:
A vörös ár algáiban előforduló, a tetrodotoxinnal azonos elven működő ellenszerrel nem rendelkező biotoxin. Vegyi fegyverként használják, aeroszolos formában. Perceken belül öl.
Halálos adag: 5 mg/min/m3.
Hatás: lásd tetrodotoxin.
Ellenszer: nincs, addig kell az illetőt létfönntartó gépeken tartani, míg a méreg le nem bomlik.

Domoic sav:
A vörös ár algáiban előforduló veszélyes, permanens neuronkárosodást előidéző anyag. Megjelenése általában oldott formában, de alapból egy fehér kristályos por.
Halálos adag: 1,0 mg/kg.
Hatás: A központi idegrendszerben a hippokampusz és az amygdala neuronjaiban aktiválja az AMPA (alpha-amino-3-hydroxy-5-methyl-4-isoxazolepropionic acid) és a kainátreceptorokat. Ennek hatására a sejtek túlzott mennyiségű kalciumiont vesznek föl és degenerálódnak, végül elpusztulnak. Az eredmény [rövid távú-] memóriavesztés és jelentős agykárosodás. A vegyület könnyen fölhalmozódik a tengeri puhatestűekben, ezek elfogyasztásával bejuthat az emberbe is.
Ellenszer: nincs, a károsodás permanens.

Conotoxin:
A kúpcsiga mérgében előforduló, peptidekből álló méregcsoport. Ezek a peptidek aminosav maradványokból állnak, és általában tartalmaznak diszulfid hidakat. Maga a szer többféle méregből tevődik össze.
Halálos adag: 15 mg/kg, IV.
Hatás:
α-conotoxin megtámadja az acetilkolin receptorokat az izmoknál és az idegekben.
δ-conotoxin meggátolja a feszültségérzékeny Na+ csatornák bezáródását.
κ-conotoxin inaktiválja a K+ ioncsatornákat.
µ-conotoxin meggátolja a feszültségérzékeny Na+ csatornák működését az izmokban.
ω-conotoxin gátolja az N típusú feszültségérzékeny Ca+ csatornák működését.

A szer szinte azonnal hat, fájdalom nélküli bénulás, homályosuló látás, majd szívelégtelenség és fájdalommentes halál jellemzi. Az omega conotoxin az egyedüli hasznos szer ebből a csoportból amely a fájdalomérzetet szünteti meg. A morfinnál 1000-szer erősebb globális fájdalomcsillapító szert gyógyszerként is forgalomba hozzák Ziconotide vagy Prialt néven.

Batrachotoxin:
Rendkívül hatékony kardiotoxin, szteroid típusú alkaloid, lipidoldékony biotoxin. Több mint száz fajtát izoláltak ebből az erős méregből. A nyílméregbékák mérgező bőrének tejszerű váladékában van jelen. A béka a méregre immunis, de nem termeli. Hangyák fogyasztásával szerzi meg, amelyek növényektől válnak mérgezőkké.
Halálos adag: 100 µg/kg, 50x erősebb a kurarénél.
Hatás: Az idegi funciók alapja a membrándepolarizáció az idegekben és az izmokban, amely a membrán Na+ permeabilitásának emelkedése miatt jön létre. Ezek a lipidoldékony toxinok módosítják az ioncsatornák feszültségérzékenységét és ionszelekztivitását. A batrachotoxin megnöveli az akciós potenciállal nem rendelkező membránok Na+ permeábilitását, így a Na+ ionok beáramlanak, míg a kalcium és káliumszint nem változik a membránon belül. Ez depolarizálja a polarizált membránt így az akciós potenciál elveszik. Ezenkívül az ioncsatornák áteresztése a nagyobb kationok felé tolódik el, így a Na+ csatornák állandóan nyitva állnak. Az akciós potenciál így nem képes létrejönni sem többé. Az eredmény teljes és permanens bénulás, majd halál. A batrachotoxin hatása a szívben a digitalis méregre a digoxinra emlékeztet, aritmiához, extra systoléhoz [szívösszehúzódáshoz], ventrikuláris fibrillációhoz [kamrai remegéshez] vezet amelynek végső stádiuma a szívbénulás. A szinaptikus hólyagok szétzúzásával pedig masszív acetilkolin fölszabadulást okoz az idegekben és izmokban. A brachotoxin hőmérsékletfüggő, csúcshatékonyságát 37°C-on éri el. A hatás szinte azonnali.
Ellenszer: nincs.

Aconitin:
A sisakvirágban előforduló a nyílméregbéka mérgére emlékeztető lipidoldékony biotoxin.
Halálos adag: 3-6 mg.
Hatás: lásd brachotoxin.
Ellenszer: nincs.

Grayanotoxin:
A rhododendron virág mérge, amely hasonlóan működik a batrachotoxinhoz és az aconitinhez. A Japánból, Nepálból az USA-ból, Brit Kolumbiából származó méz nagy valószínűséggel tartalmazza ezt az anyagot. A Fekete-tenger környékén található Rhododendron luteum és Rhododendron ponticum is tartalmazza ezt a mérget, így az innen származó méz már valószínűleg halálos dózisban tartalmazza. Plinius és Strabo szerint ilyen mézzel mérgezték Xenophon seregeit a helybéliek Kr. e. 401 környékén. A hatás adagfüggően percektől akár három óráig terjedő lappangási idő után jelentkezhet. A tünetek: nyáladzás, erős izzadás, hányás, szédülés, gyengeség zsibbadó érzés a szájon és a végtagokban, alacsony vérnyomás és sinus bradycardia [szívritmuszavar]. Magas dózisnál teljes koordinációvesztés, súlyos erősödő izomgyengeség, ventrikuláris tachycardia és sinus bradycardia [súlyos szívritmuszavarok]. A mérgezés csak erős esetben halálos, különben pár napon belül elmúlnak a súlyos tünetek is.
Halálos adag: 3-35 mg.
Hatás: lásd brachotoxin.
Ellenszer: nincs A tünetek enyhítésére atropinterápia és vérnyomásemelők: dobutamin, dopamin, epinephrin, isoproterenol, norepinephrin, phenylephrin, ephedrine.

Digoxin:
Szív hatású glikozid amelyet a gyűszűvirágból és annak rokonaiból állítanak elő. Szívritmuszavarra és szívelégtelenségre adják gyógyszerként.
Halálos adag: 10+ mg felnőtteknél, 4+ mg gyerekeknél [0,3 mg/kg; 0,1mg/kg].
Hatás: A digoxin a Na+/K+ ATPáz pumpa extracelluláris alfa alegységéhez kötődik a szívizomsejtek membránjában. Ez megemeli a Na+ szintet ami maga után vonja a Ca2+ szint emelkedését is. A Na+/K+ pumpa gátlásával a Ca2+ szint azért emelkedik, mert akkor csak a Na+/Ca2+ pumpa működik. A többletkalciumot a sejtek a szarkoplazma retikulumában raktározzák el, amelyet azután kiengednek az akciós potenciál hatására, ameklyre a digoxin nem gyakorol hatást. Emellett megöveli a nervus vagus aktivitását is, így az aritmia kezelésében is hatásos szer.
Ellenszer: DigiFAB 1mg nyi digoxin elleni fragment binding antigen 12.5 mcg [millicentigram, 1 mcg = 10 mikrogramm] digoxint semlegesít. 40mg os fiolákban kapható por alakban, amit azután [4ml] sterilizált vízzel engednek föl, [10mg/ml oldat] amit 4 órán belül kell fölhasználni. Egy dózist egy félórás IV infúzióra kell számolni, az adagolás lassú és folyamatos kell legyen, kivéve ha a szív megállna, olyankor a dózis azonnali beadása javasolt.

Kurare[D-tubocurarine]:
A Strychnos toxifera vagy a Chondrodendron tomentosum növényből nyert erős vázizomlazító készítmény. Ahol készítik, ott nyílméregként vadászatra használják, mivel bénulást okoz. Ugyanezért lehet arra használni, hogy altatók és érzéstelenítés nélkül végezzünk az áldozaton műtéteket. Persze ezt rengeteg törvény tiltja, de azért mindig is lesznek olyanok akiket ez motivál a legkevésbé. A méreg csak akkor hatásos, ha a véráramba kerül, így a megmérgezett állat húsa fogyasztható marad, lévén az emésztőrendszerből ez a szer nem szívódik föl.
Halálos adag: 400 µg/kg.
Hatás: A kurare egy nem depolarizáló hatású izomlazító amely a nikotinos acetilkolin receptorok hatását gátolja. Ezek a receptorok a posztszinaptikus membránon találhatók a neuromuszkuláris kapcsolatban ezek stimulációja váltaná ki az izom-összehúzódást, ha a kurare nem blokkolná őket. [Ezeknek a neve azért nikotinos, mert a nikotinra érzékenyebbek, mint a muszkarinra. A másik fajta acetilkolin receptor neve ezért muszkarinos acetilkolin receptor.] A hatás az ideg-izom impulzusok megszakadása miatti izomellazulásos bénulás, ami a légzőizombénulás miatt halálhoz vezet. A szer szinte azonnal hat.
Ellenszer: Nivalin [Galantamin] intravénásan, gyerekeknél: 1-2 éves korban 1-2 mg; 3-5 éves korban 1.5-3 mg; 6-8 éves korban 2-5 mg; 9-11 éves korban 3-8 mg; 12-15 éves korban 5-10 mg; Felnőtteknél: 10-20 mg. A nivelin egy gyógyszer amelyet Alzheimer kór esetén adnak. Hatása hasonló az ideggázokéhoz, azaz acetilkolinészteráz inhibítor, de a folyamat reverzibilis. A vegyület a többi neurotranszmitterrel kompetitív. Megnöveli az agyban az acetilkolin koncentrációt, így segíti a kolinergikus funkciókat. A kolinergikus azt jelenti, hogy a folyamat neurotranszmittere az acetilkolin, ilyen például a paraszimpatikus idegrendszer.
Ellenjavallatok: A Nivalin használata kerülendő galantaminérzékenység;asztma; bradycardia; AV blokk [pitvarkamrai ingerületvezetési zavar]; angina pectoris; szívelégtelenség; epilepszia; hiperkinézis [a hiperaktivitás legsúlyosabb formája] esetén.

Nikotin:
A nadragulyafélék családjába tartozó növényekben található meg ez az alkaloid, amely rendkívül erős neurotoxin. A nikotin higroszkópos olajszerű folyadék, amely a vízzel bármely arányban elegyedik, a savakkal sókat képez. A nikotin stimuláns, használata könnyen függőséghez vezethet.
Halálos adag: 0,9mg/kg.
Hatás: A nikotin bőrről könnyedén fölszívódik, és a véráramban halad tovább. Képes bejutni a központi idegrendszerbe, ahol a nikotinos acetilkolin receptorokra hat, ennek eredményeként megemelkedik a vér adrenalinszintje. Ez a stimuláló hormon emeli a vérnyomást a vér glükózszintjét, és a percenkénti légzésszámot. Emellett a dopaminszintet is megemeli, a füstben lévő többi anyag pedig gátolja a dopamin lebomlását [monoamine oxidáz inhibitor], ez az ami a függőséghez vezet. Ez a hatás hasonló a heroin vagy a kokain által generált hatáshoz.. A nikotin a nyelvről vagy a szemekből másodpercek alatt fölszívódik, a gyomorból vagy a bőrről azért lassabban. A nikotin fölszaporítja az acetilkolint a szinapszisokban és túlstimulálja a neuronokat. A mérgezés tünetei: hányinger, szédülés, hányás, nehézlégzés, gyomorgörcs, gyengeség, nyáladzás, fejfájás, szívdobogás, roham.
Ellenszer: nincs. Tüneti kezelésként rohamok enyhítésére benzodiazepin típusú nyugtatókat, alacsony vérnyomásra folyadékot, majd vérnyomásemelőket, bradycardiára atropint, légzési nehézségekre intubációt, mechanikus lélegeztetést javasolnak.

Muszkarin:
A légyölő galóca és a különböző susulykák mérge.
Halálos adag: 40-495 mg.
Hatás: A muszkarin az acetilkolin hatását utánozza a paraszimpatikus perifériéás idegrendszer metabotróp, vagy más néven muszkarinérzékeny acetilkolin receptoraiban. [A metabotróp receptorok nem alkotnak ioncsatornákat, míg az ionotróp receptorok részt vesznek a csatorna kialakításában.] A mérgezés tünetei: erős verejtékezés, nyáladzás, könnyezés. Ezek a dózis után 15-30 perccel jelentkeznek. Nagy dózis esetén hasi fájdalmak, erős hányinger, hasmenés, homályos látás, nehéz légzés. A haláleset ritka,de ha mégis bekövetkezik, szív vagy légzési elégtelenség miatt következik be. A tünetek 2 óra elteltével maguktól enyhülnek.
Ellenszer: atropin. A beadást követően gyorsan megszűnnek a tünetek.

Sztrichnin:
A Strychnos nux-vomica fa magjaiból kinyert méreg ez, amelyet rágcsálóirtószernek használtak már régóta. A sztrichnin egyike a világ legkeserűbb anyagainak, így álcázása bármibe is szinte lehetetlen, kivéve ha az a valami kinin, vagy valami más keserű anyag.
Halálos adag: 0,2mg/kg.
Hatás: A sztrichnin izomgörcsöket okoz és fulladást, vagy szimpla kimerültség miatti halált. Gátolja az agyban és a gerincvelőben a sztrichninérzékeny glicinreceptor működését. Ez a gátló receptor egy ioncsatorna, egy ionotróp receptor, amely a kloridionokat hivatott átengedni. Ezt blokkolja a sztrichnin aminek az eredménye egy rendkívül dramatikus és talán ennél fájdalmasabb halál. A dózis után 10-20 perccel az izmok görcsösen rángatózni kezdenek. Ez mindig a fej és a nyak izmainál kezdődik. Ez átterjed a többi izomra is és csak egyre rosszabbodik, a legkisebb inger hatására is. A tünetek erősödnek mind gyakoriságban mind intenzitásban, míg a végén a gerinc ívbe hajlik. A halál kimerültségtől vagy légzőizomgörcstől áll be. A szemek nyitva vannak, a hullamerevség azonnal beáll, az arcra görcsös kifejezés dermed.
Ellenszer: A görcsökre diazepam, vagy más depresszánsok, a mérgezés enyhítésére aktív szén. Ha a beteg túléli a 24 órát, megmarad.

Szkopolamin:
A nadragulyafélékből, például a csattanó maszlagból [Datura] kivont méreganyag, vagy épp gyógyszer, a használattól függ. Együtt használva morfinnal, egy fájdalommentes állapotot okoz, amit „zombiállapot”-nak szokás csúfolni orvosi körökben. Ezt a mérget használták a nácik a kihallgatásoknál, de ugyanerre használta a CIA és a MK-ULTRA [mind control ultra] project keretében. A szer inkább delíriumokat okoz, mint igazságszérum, de azért ha eltalálják az adagolást, még működik, ha a hinni lehet a kísérletezőbb kedvű szovjeteknek.
Halálos adag: 2-4mg.
Hatás: A muszkarinérzékeny receptorok kompetitív antagonistája, ezért antikolinergikus szerként van nyílvántartva. Hányásellenes, szédülésellenes, simaizomgörcsoldó szer. A szemészek gyakran használják pupillatágításra. Altatások előtti szokták nyugtatóként adni, hogy meggátolják az aritmiát, ugyanis amellett, hogy nyugtató, antiaritmikus szer is. Erősen hallucinogén és retrográd amnéziát okoz, azaz az illető nem emlékszik mit történt vele azelőtt, mielőtt bevette a szert. Ezért használják a bűnözők arra, hogy a hölgyek italába csempészve a szert, elkábítsák őket. Így könnyebb őket elrabolni értékesítésre vagy egyéb célokra...
Ellenszer: Physostigmine. Mind a nikotinos, mind a muszkarinos acetilkolin receptort stimulálja, az acetilkolin lebomlásának megakadályozásával, így az antikolinergikus szerek ellen kiváló.

Atropin:
Ez is egy nadragulyaféléből, főként az Atropa belladonna növényből kinyerhető a skopolaminhoz hasonló hatású antikolinergikus szer. Ugyanúgy használják pupillatágításra és persze mint acetilkolin inhibitort az ideggázok és számos acetilkolin túladagoláson alapuló szer ellenszereként is használják. Újraélesztéskor is beadják, ugyanis megszünteti a gátló paraszimpatikus hatást a szívben, így gyorsul a szívritmus.
Halálos adag: szájon át 100mg; 10 mg IV.
Hatás: lásd szkopolamin.
Ellenszer: lásd szkopolamin.

Morfin, heroin:
A mák nedveiből kinyerhető anyag, az ópium fő komponense. Nagyon erős érzéstelenítő szer, használata könnyen függőséghez vezet. Az ópiumot a mák tejnedvéből állítják elő, amelyet a gumó bemetszésével nyernek ki. A nedv a levedőn megbarnul és gyantaszerű anyaggá áll össze. Ezt a nyers ópiumot azután vízben oldják, alacsony hőfokon főzik és többször szűrik, hogy a veszélyes növényi részeket és szennyeződéseket kiszűrjék. A visszamaradó anyag a megemelt morfintartalmú ópium amit téglákká préselnek és elküldik a heroinlaboroknak vagy pipából elszívják, esetleg alkoholban oldva laudanum tinktúraként forgalmazzák. A heroin más néven diacetilmorfin, amelyet a morfin acetilezésével gyártanak. A vérbe jutva azonnal morfinná alakul, így heroinszintről nem is nagyon lehet beszélni. Ez a folyamat a halál után is folytatódik így a törvényszéki orvos szakértők is inkább a morfint mutatják ki, mint a heroint.
Halálos adag:
Terápiás dózis (alacsony tűrés) 3 mg - 4 mg.
Mérgező (alacsony tűrés) 3 mg - 10 mg.
Halálos (alacsony tűrés) 10 mg - 12 mg.
Terápiás dózis (magas tűrés) 10 mg - 60 mg.
Mérgező (magas tűrés) 10 mg - 70 mg.
Halálos (magas tűrés) 75 mg - 80 mg.

Hatás: A morfin egy fenantrén típusú ópioid receptor agonista, azaz aktivátor. A hatás a központi idegrendszerben jelen lévő µ-opioid receptorok aktiválása miatt következik be. Ezeknek a receptoroknak az aktivitása az fájdalomérzet megszűnéséhez, nyugtató hatáshoz, eufóriához, fizikai függőséghez és a légzőrendszer csökkent működéséhez kötött. A morfium egy κ-opioid receptor agonista is, emiatt használják a gerinccsatornán át történő érzéstelenítésre és emiatt képes összeszűkíteni a pupillákat. A halál a légzőrendszer csökkent működése miatti fulladás.
Ellenszer: Naloxone: Egy extrém erős kompetitív µ-opioid receptor antagonista, azaz blokkoló. Nagyon gyorsan blokkolja ezeket a receptorokat így az ópioidmérgezett tünetei is szinte azonnal enyhülnek, de az elvonási tüneteket nem anyhíti. Azok azonnal teljes erővel állnak be. A κ- és δ-opioid receptorokra is ugyanez a hatása így az érzéstelenítő blokkját is föl képes oldani bár messze nincs akkor hatása ezekre, mint a µ-opioid receptorokra. Az endorfinek, azaz a saját fájdalomcsillapító anyagaink hatását is blokkolja, mivel azok ugyanoda és ugyanúgy hatnak, mint az opioidok [az akkupunktúra és a kapszaicin [erős paprika] is azon az elven működnek, hogy a szervezet bizonyos ingerekre endorfineket szabadít föl]. Naltrexone: ez a szer és a bomlásterméke is a µ- κ- és δ-opioid receptorokat blokkolja, mint kompetitív antagonista. Különböző függőségek kezelésére használják [Alkoholfüggőség ellen is jó, mert blokkolja a mezolimbikus dopaminrendszert]. Ezek mellé a szerek mellé Tectint szokás adni ami egy hatékony fájdalomcsillapító, így megszüntethetők, az enyhébb és gyengíthetők az erősebb elvonási tünetek.

Kodein [metilmorfin; 7,8-didehydro-4,5-epoxy-3-methoxy-17-methylmorphinan-6-ol]:
Az ópiumban is előforduló morfinszármazék. A morfin enyhébb formája, érzéstelenítő, köhögéscsillapító és hasmenés elleni szer. Emellett persze ópiátnarkotikum is.
Halálos adag: 0,5-1g nem függőknek; gyerekeknek 5 mg/kg.
Hatás: lásd morfin és egyéb ópioidok.
Ellenszer: lásd morfin és egyéb ópioidok.

THC [tetrahidrokannabinol]:
A Cannabis sativa leveleiben [marijuana] és a gyantájában [hasis] található pszichoaktív hatóanyag. Barnás gyanta, amely hidegre üvegszerűen kemény a melegre ragacsossá válik. Általában szeszben vagy olajban szokás föloldani, mivel a vízben nem oldódik túl jól, ez a hasistinktúra, vagy hasisolaj, amelynek nem ritkán 60-70%-os [!!!] a THC tartalma. A szintetikus THC dronabinol néven fut.
Halálos adag: 1270 mg/kg férfi; 730 mg/kg nő => emberi haláleset még nem történt THC miatt.
Hatás: A központi idegrendszer kannabinoid receptoraihoz kötődik. Alacsony dózisban érzéstelenítésre, fájdalomcsillapításra, nyugtatószernek és hányásellenes szernek használatos. Magas dózisban eufóriát, ellazulást okoz, megváltoztatja a tér és időérzéket, a látást a hallást és egyéb érzékeket, azaz könnyen vezet hallucinációkhoz. Diszorientáció, kimerültségérzés és megnövekedett étvágy is tünetei a használatnak. A THC az újabb kutatások szerint csökkenti vagy meg is állíthatja bizonyos herpes simplex vírusok terjedését [rákkeltő vírusok].
Ellenszer: nincs. [Ne szívj annyit, öcsi!]

Kokain:
A kokain a koka cserje alkaloidja. A cserje leveleiben található meg és az ezt használó őslakosok sokszor használták a fáradtság megszüntetésére, a fizikai állóképesség és terhelhetőség fokozására, az éhségérzet megszűntetésére. Így ésszerű keretek között nincs is vele baj. Viszont mint minden droggal, ezzel is vissza lehet élni. A kokain általában kokainszulfát vagy kokain hidroklorid formájában kerül kinyerésre, ezt azután vízben oldják és lúggal keverik. A kokain kiválik a vízbe amihez azután étert adnak, és azt elpárologtatva kokainbázist nyernek. Ez a folyamat veszélyes az éter miatt amely levegővel keveredve spontán is robbanhat. Erre találták ki, a crack kokaint, amely kokain hidroklorid. Ezt is el lehet füstölni és szívni, de ez a nyálkahártyákon sósavoldatot képez, tovább növelve a kokain romboló hatását. Ezért szokás visszafőzni a kokaint, azaz szódabikarbónával vegyítve melegíteni, így kokainbázis nyerhető a crackből. Az utcára került kokaint sokszor olcsó szerekkel, cukorral, hintőporral, vagy lidokainnal "vágják meg", így sosem kiszámítható mit kap az ember. Előfordult már patkányméreggel [ciánkálival] vágott kokain is. Az oldhatatlan dolgok miatt az IV kokain nagyon veszélyes.
Halálos adag: 95,1 mg/kg [IV vagy nyálkahártyákról (orr, tüdő, száj)].
Hatás: Az egyik alapvető hatása ennek a szernek, hogy a központi idegrendszerben gátolja a dopamin újrafölvételét, azaz dopamin reuptake inhibitor. A dopamin az area ventralis tegmentum területén hat [középagy], itt ugyanis rengeteg dopamin- és szerotoninérzékeny receptor van. Ez a neuroncsoport hordozza az örömközpontot és a nucleus accumbenssel együtt számos érzelem központját is. A limbikus rendszer felelős az érzelmeinkért és persze az örömért és eufóriáért, amit a drogok okoznak. [Az amfetaminok is itt fejtik ki a hatásukat.] A hosszú távú használat a dopaminérzékeny receptorok érzékenységét csökkenti, így nagyon gyakori a depresszió. Emellett a kokain norepinefrin és serotonin reuptake inhibitor is, így ezek szintjét is megemeli az agyban. Helyi érzéstelenítésként is használható, mivel blokkolja a Na+ csatornákat és így gátolja az akciós potenciál képződését. Fájdalominger így nem is keletkezhet. Amennyiben a használó az orrán keresztül veszi magához az anyagot, számíthat az orrnyálkahártya elhalására is, mivel érösszehúzó hatású is a szer. Kisebb műtéteknél ezért használják vérzéscsillapítónak és helyi érzéstelenítő szernek. Mivel a cigaretta is megemeli az agyban a dopaminszintet, a kokain hatása így az eufória fokozható a nikotinnal. Alkohollal fogyasztva etilkokaint kapunk, ami még erősebb eufóriát eredményez de a májra sokkal toxikusabban is hat. Gyakori, hogy a kokaint használók hihetetlen mennyiségű dohányt füstölnek el, amíg véget nem ér az eufóriájuk, ez pedig akkor is tartják, ha előtte és józanon életükben egy szál cigit sem szívtak el. A hatás 20 perctől számos óráig is eltarthat, és vérnyomásemelkedés, hiperaktivitás, rángatózás, hallucinációk, drog indukált paranoia, szívritmuszavar [túl gyors szívritmus, tachycardia] képében jelentkezik. A középagyi hatások miatt fellépő keringési és légzési zavarok miatt, agyvérzés, stroke, szívmegállás, légzésleállás miatt következhet be halál.
Ellenszer: Hacsak nincs az embernél egy kis COC-AB [manapság kísérleti szernek számít], akkor csak tüneti kezelés segíthet és folyamatos kórházi figyelés, egyébként kint a nagy magyar pusztában biztos halál. Az addikció ellen gamma vinil-GABA [gamma vinil gamma aminovajsav] terápia javasolt, ez a szer ott csökkenti a dopaminszintet az agyban, ahol a kokain hat. Hatására megszűnik a kokainhoz kapcsolható eufória.

Koffein:
Számtalan növényből kivonható alkaloid, [tea, kávé, guarana] de a nevét a kávé növényről kapta, aminek a termésében nagy mennyiségben megtalálható. A koffein egyike a világ legkeserűbb anyagainak, így az ízével más keserű anyag íze is leplezhető [sztrichnin…]. A koffein egy erős stimuláns, ergogén szer, amely megszűnteti a fáradtágot és jelentősen megnöveli a teljesítőképességet [akár 50%kal is 9mg/kg dózis esetén, ha az illető nem koffeinista].
Halálos adag: szájon át: 246 mg/Kg [férfi]; 227 mg/Kg [nő]; 105 mg/Kg IV [a koffeinizmus elkerülése érdekében nem szabad átlépni a napi 300mg koffeint.]
Fogyasztási cikkek átlagos koffeintartalma:

Termék Egy adag Koffein
adagonként
(mg)
Caffeine tabletta (Vivarin) 1 tabletta 200
Excedrin tabletta 1 tabletta 65
Kávéfőzőben készült kávé 240 ml 135*
Koffeinmentes kávé 240 ml 5*
Espresso kávé 57 ml 100*
Keserű csokoládé 1 szelet (43 g) 31
Tejcsokoládé 1 szelet (43 g) 10
Red Bull 240 ml 80
Bawls Guarana 296 ml 67
Mountain Dew "Dew Fuel" 355 ml 54,5
Coca-Cola Classic 355 ml 34
Atomic Rush [energiaital] 255 ml 100
Zöld tea 240 ml 15
Egy filternyi tea 240 ml 50
* Becsült átlagos koffeintartalom, az elkészítés módjától és az anyagok minőségétől függően változhat

Hatás: Az agyban lévő adenozin receptorokhoz kötődő anyag [lévén nagyon hasonló az adenozinra], amely nem aktiválja a receptorokat, de az agonista, azaz jelen esetben az adenozin helyét elveszi. Az adenozin aktivitásának csökkenése a dopaminaktivitás növekedését vonja magával. Emellett megemeli az epinefrin [epinefrin = adrenalin] és a szerotoninszintet is. Az adenozin gátlásával a glomerolusok is kitágulnak és megemelkedik a vizeletképzési ráta, így diuretikus [vízhajtó] szerként is funkcionál. A megemelkedett adrenalinszint emeli a vérnyomást, a szívritmust, növeli az izomzat vérellátottságát, de összehúzza a bőr ereit. A koffein a cAMP-phosphodiesterase, azaz a ciklikus AMP-t lebontó enzim hatását is gátolja, így a sejteken belül a ciklikus AMP szint megnövekszik. A cAMP vesz részt az adrenalinra adott válasz kialakításában, így a koffein az adrenalin hatását erősíti [pontosabban az adrenalin és az adrenalinszerű drogok például az amfetaminok hatását]. A koffein a májban bomlik le de a metabolitjai is különböző hatásokkal bírnak. A paraxantin, amivé a koffein 84%ban alakul, a zsírok lebontását gyorsítja, ezzel megemeli a vér glicerin és szabad zsírsav szintjét. A theobromin egy értágító szer, ez is növeli a képződő vizelet mennyiségét. Ez található a kakaóban is. A theophyllin egy bronchodilatátor, az asztma kezelésében használatos hörgőtágító szer. A mérgezés, azaz a koffeinizmus tünetei idegesség, hallucinációk, hiperaktivitás, remegés, izomgörcsök, kézremegés, idegesség, szívritmuszavar, gyors szívritmus, szédelgés, hányinger. A halálos adag szélén táncolva ha az ember ügyesen egyensúlyoz, akkor épp megússza a halált, de viszont egy igazi hallucinációs tripben lehet része. [Ezt használják ki az orosz rabok, amikor a zavarkát, azaz a hígítatlan teakoncentrátumot isszák meg.] A halál a túlterhelt szív megállása vagy a tüdőkollapszus miatt következik be [a tüdő hirtelen összeomlása, tünetek: légzési nehézségek, légzésképtelenség, cianózis, légzésmegállás, fulladás]. A koffeinnel szemben erős függőség alakulhat ki, ez fizikai is és mentális is. Az elvonási tünetek: fejfájás, idegesség, koncentrációképtelenség. Enyhíthető kis adag koffeinnel és fájdalomcsillapítókkal.
Ellenszer: nincs.

Etilalkohol:
Egy nagyon is közismert méregről van szó, amit már évezredek óta élvez az emberiség. A története és a fogyasztásának formái csak vázlatosan is oldalakra rúgnának, így nem is részletezem. A tiszta etil alkohol színtelen, vízzel bármilyen arányban elegyedő folyadék. A tiszta alkohol könnyen károsítja a szöveteket, lévén nagyon erős szárítószer és oldószernek sem egy utolsó. 16%-nál töményebb etil alkohol már fertőtlenítőszernek is használható, de csak külsőleg ha aként.
Halálos adag: 10,6 g/kg, szájon át.
Hatás: Az etil alkohol a központi idegrendszer depresszánsa. A hatások a véralkoholszinttől függenek [BAC - blood alcohol content, mg alkohol/ 100 ml vér]

BAC (mg/dL) Tünetek
50 Eufória, beszédesség, ellazulás
100 Központi idegrendszer depressziója, csökkent motoros és érzékelési funkciók, csökkent helyzetfelismerés
>140 Csökkent vérellátás az agyban
300 Kábulat, lehetséges eszméletvesztés
400 Lehetséges halálos adag
>550 Nagy valószínűséggel halálos adag

Az alkohol lebontásában az első lépcső az alkohol dehidrogenáz enzim, amely acetaldehiddé alakítja az etil alkoholt, a metil alkoholt pedig formaldehiddé, ez az a sejtméreg, amely a metil alkohol fogyasztása után azokat a szörnyű szimptómákat produkálja. [lehetséges vakság, maradandó károsodások, halál] Az acetaldehidet thiol tartalmú biomolekulákkal [glutathiol] semlegesíti a szervezet, amíg lehetősége van rá, de ha túllépjük a szervezet semlegesítőképességét akkor marad még szabad aldehid, ez pedig másnaposságot okoz. [Ennek a hatását súlyosbítja a paracetamol és a klórtartalmú szerves vegyületek, például a kloroform. Ezért nem szabad a lázcsillapítóra inni, lévén manapság paracetamolt tartalmaz, és nem kinint.] Hosszútávon számtalan rákért is felelős ez. Ezt az anyagot az aldehig-dehidrogenázok alakítják át valamilyen savvá, etil alkohol esetében ecetsavvá, metil alkohol esetében hangyasavvá.
Ellenszer: nincs. [a detoxikálók is csak a gyors gyomormosáson alapulnak, megakadályozva a további fölszívódást.]

Efedrin:
Az Efedra növénycsoportból kinyerhető alkaloid. Ez az, amit a Rig Véda szóma névem emleget. Az efedrin stimuláns, étvágycsökkentő, koncentrációt segítő, orrtisztító anyag. Használják az érzéstelenítés miatt föllépő alacsony vérnyomás kezelésére is.
Halálos adag: efedrin bázis 170mg/kg; efedrinszulfát 400 mg/kg [O, IV].
Hatás: Az efedrin a szimpatikus idegrendszer adrenerg receptoraira hat. Az alfa és béta receptorokra gyengén agonista azaz képes bekapcsolni őket, de a fő hatása az, hogy a szinaptikus vezikulákban helyettesíti a noradrenalint, amely így a szinaptikus résben szabadon hathat az adrenerg receptorokra. Ezt a hatást az egész agyban kifejti, emellett pedig emeli a dopamin és szerotonin szintet. Orrcseppekben használták a szert orrdugulás ellen és asztmakészítményekben hörgőtágítóként. Ezt a szert diákok és szellemi munkások, illetve atléták használják stimulánsként ami könnyen függőséghez, vagy szívrohamhoz vezethet. Mellékhatások: szívritmuszavar, mellkasi fájdalmak, magas vérnyomás, étvágytalanság, hányinger, kipirult arc, álmatlanság, nyugtalanság, zavarodottság, mánia/hallucinációk [képzelt paraziták a bőr alatt, amelyektől a beteg egy éles eszközzel igyekszik megszabadulni, akaratlan öngyilkosság], paranoia, agresszió, fejfájás, kézremegés, szédülés, kényszercselekvések [dolgok rendezgetése, fésülködés, takarítás, kézmosás], nagy dózisban tüdővizenyő, légzésleállás, fulladás, halál.
Ellenszer: nincs.

Psilocybin:
Egy pszichedelikus szer, egyfajta hallucinogén drog, amelyet egy gombafajtából nyernek ki, de legtöbbször magát a gombát fogyasztják.
Halálos adag: 285 mg/kg.
Hatás: A hatás mint ahogy a pszichedelikus szereknél, általában, egyén, dózis és persze körülményfüggő. A szer a fogyasztás után 25-45 prc múlva hat, eredményeként eksztázis, a természethez és a világhoz tartozás érzése, másokkal való összeköttetés, kapcsolat érzése és nevetéskényszer jelentkezhet, kivéve ha az illetőnek "rossz útja van", de ez már egy másik probléma. A szer az agyban fejti ki a hatását. Mivel ez egy prodrog előbb a defoszfatázok bontják erősen savas közegben ahol psilocynná alakul. Ez maga a drog. A 5-HT2A receptoroknál hat, amelyeket részben aktivál, utánozva a szerotonin hatását. Hasonló szerek [triptaminok]: DMT [dimetiltriptamin, 110 mg/kg IM]; DiPT [diizopropiltriptamin, 26 mg/kg IV]; 5-MeO-AMT [5-metoxi-α-metiltriptamin, 115 mg/kg IP].
Ellenszer: nincs.

LSD:
Az anyarozsból előállított félszintetikus pszichedelikus drog. Talán a pszichedelikus drogok közül a legnépszerűbb a városi környezetben. Eléggé erőteljesen beleesik a keménydrog kategóriába. A szer kristályos de a redes adagok olyan kicsik, hogy hígítani kell őket, cukorral, zselatinnal szokás, de van vízben oldott és papírba itatott LSD is. [IV, IM, sőt akár szemcsepp formában is].
Halálos adag: 46 mg/kg IV.
Kapuadag [ez alatt nincs hatás] 20 µg.
Átlagos dózis 50 - 150 µg.
Nagy dózis 150 - 400 µg.
Erős dózis 400 µg +.
Halálos adag 12000 µg +.
Hatás: Az LSD rengeteg fajta receptorhoz kötődik. Szinte az összes G-protein kapcsolt receptorhoz, azaz szerotonin, dopamin és adrenoreceptorhoz. A szerotoninreceptorok közül kivételek az 5-HT3 és az 5-HT4 receptorok. Ezekhez az affinitása olyan kicsi, hogy sokszor nem is vált ki agonista hatást. A hallucinogén hatást az 5-HT2A receptornál érvényesülő erős részleges agonista hatásnak tulajdonítják. A fizikai hatások is nagyon sokfélék. A símaizomgörcs, libabőr, hőemelkedés, szájszárazság, vércukorszint és pulzusszámemelkedés, tág pupillák, erős izzadás, nyáladzás, álmatlanság, bizsergés, eufória, diszfória [az eufória ellentéte], hiperaktív reflexek, kézremegés, szinesztézia is előfordulhat. A pszichikai tünetek pedig egyéntől, körülménytől, társaságtól is függnek. A kellemes hallucinációktól a pánikrohamokon át az önygilkosságba torkolló depresszióig minden előfordul, de ez így van szinte az összes pszichedelikus szernél.
Ellenszer: 50 mg chlorpromazine IM [illetve bármilyen 5-HT2A antagonista].

PCP [feniciklidin, angyalpor]:
Disszociatív érzéstelenítő szer, hasonló a ketaminhoz [77 mg/kg IV] és a tiletaminhoz. A tudatot választja el az érzetektől, így a fájdalomtól is.
Halálos adag: 25-200 mg/kg [O, IV, IM, P].
Hatás: A PCP egy hosszútávú neurondepolarizátor, amely az idegsejtek denritjeiben hat. A dendritekben lévő NDMA [N-methyl-D-Aspartate] receptorokat aktiválja, megnyitva az ioncsatornákat, és ezzel depolarizálva a neuronokat. Az ilyen szereket használó sebezhetetlennek, a környezetétől különváltnak, elhatároltnak, idegennek érzi magát. A mozdulatok elnagyoltak. Előfordulnak hallucinációk is, amelyek a használót agresszióra sarkallhatják. Ezek szörnyű vagy bizarr látomások amelyek keverednek a valósággal. A szer megemeli a testhőt is, így a használó lévén bátor, ahol teheti megszabadul a ruháitól. Súlyos dózis, azaz mérgezés esetén nehézlégzés, homályos látás, kóma várható a halál előtt.
Ellenszer: nincs.

Meszkalin:
A peyote és a San Pedro kaktuszból kinyerhető hallucinogén pszichedelikus alkaloida.
Halálos adag: 150-200mg/kg IV, 800-1200mg/kg O.
Hatás: A hatás pontos mechanizmusa nem ismert.
Ellenszer: nincs.

Amfetamin [alpha-methyl-phenethylamine, speed]:
Ez egy erős és addiktív stimuláns, egy tipikus bulidrog. Eredetileg a narkolepszia kezelésére fejlesztették ki gyógyszernek, de mivel az emberek találékonyak, nem kellett sok, hogy rájöjjenek az ezzel való visszaélés módjaira.
Halálos adag: 41 mg/kg O; 125 mg/kg IP.
Hatás: Meggátolja a monoaminok visszavételét és elősegíti a fölszabadításukat. Név szerint az acetilkolint és a hisztamint. Az idegvégződéseknél pedig fölszabadítja a noradrenalint, a dopamint és a szerotonint. Ezenkívül megakadályozza a noradrenalin és a dopamin visszavételét. Mivel ez gyorsan történik, a hatás egy rush ként jelentkezik. Tünetként rövidtávon étvágycsökkenés, megnövekedett fizikai állóképesség és terhelhetőség, megnövekedett szexuális drive és válaszreakciók, akaratlan mozgás, abnormálisan gyors légzés, hiperaktivitás, szédülés, hányinger, szívdobogás, szívritmuszavar. A rush végével a hatás pillanatok alatt elenyészik és a letaglózó fáradtság veszi át a helyét. Ezután a következő éjszaka a REM fázis kimarad az alvásból, azaz az álmok elmaradnak. Hosszútávon alvászavarok, kézremegés, nyugtalanság, felületes vagy rendszertelen légzés, legyengült immunrendszer, gyomor és bélszűkület, erekciós zavarok vagy képtelenség, szív és érrendszeri problémák, agyi vérellátási zavarok, agyvérzés, belégzés esetén az illető nyálkahártya elhalása, amfetaminpszichózis [paranoia, skizofrénia, letargia diszfória, hallucinációk].
Ellenszer: Chlorpromazine.

Metamfetamin:
Halálos adag: 70 mg/kg.
Hatás: A noradrenalint és a dopamint áramoltatja ki a sejtplazmába, majd onnan a szinaptikus résbe, aminek az eredménye egyre erősödő idegi stimuláció. A metampfetamin a szívritmust, a vérnyomást, az étvágyat, a hangulatot, a figyelmet és a koncentrációt befolyásolja. Hasonló stresszreakciót vált ki mint az adrenalin. Egyéb hatásként kényszerű szájzár és fogcsikorgatás, hányás, hasmenés, szájszárazság, kézremegés, étvágytalanság, álmatlanság, beszédesség, hirtelenharagúság, pánikrohamok, kitágult pupillák, megnövekedett szexuális vágy. A nyál elvesztésévekl a fogak gyorsan romlásnak indulnak, mivel nem védi őket a nyál a baktériumoktól. Maradandó károsodás a szív és érrendszeri károsodás, mentális problémák [paranoia, képzelt paraziták a bőr alatt... lásd amfetamin pszichózis], erekciós problémák, depresszió, vágy a szer után. A túladagolás esetén szívmegállás, vagy agyvérzés a jelentős halálok.
Ellenszer: se a túladagolásnak, se az addikciónak nincs.

Maurotoxin:
Számos skorpiófaj mérgének fő aktív neurotoxikus hatóanyaga, egy 34 aminosavból álló toxin. Ezekből az anyagokból immunszupresszív szerek is készülnek.
Hasonló anyagok [skorpiómérgek]: agitoxin, charybdotoxin, margatoxin, slotoxin, scyllatoxin, hefutoxin.
Halálos adag: 40 µg/kg csak injekció.
Hatás: A maurotoxin számos K+ ioncsatornát blokkol. A K+ csatornák a neuronokban a nyugalmi potenciál beállításában és az akciós potenciál kialakításában vesznek részt, a szívben pedig az akciós potenciál idejét állítják be. Ezeknek a működési zavara súlyos ingerületvezetési zavarokhoz és szívritmuszavarhoz vezet.
Ellenszer: pethidine + chlorpromazine + promethazine [IV]: ez a régebbi metódus amellyel az esetek 80%-ában sikeresen kezelhető a skorpiómarás. Ez egyfajta mesterséges hibernációt előidéző szer, amely időt ad a szervezetnek, hogy a méreg lebomoljon. A szer használata csak kórházi körülmények között érdemes, a beteget állandóan figyelni kell. Prazosin: a most használt szer amely a halálozási arányt 1% alá csökkenti. Szájon át aktív a hatóanyag. Megszünteti a K+ ioncsatornák méregindukált blokkját.

Kígyómérgek:
A különféle mérgeskígyók mérgei ezek, azaz valójában a kígyó nyála, amit befecskendez a prédába, mielőtt egészben lenyelné azt. Így csak várnia kell és a lenyelt állat megemésztődik benne.
Halálos adag: méregfüggő.
Hatás: Hemotoxinból, neurotoxinból és citotoxinokból állnak. A hemotoxin a szívet és érrendszert támadja meg, vagy a vértesteket és az érfalakat károsítja. Ilyen példának okáért a foszfordiészteráz, amely az áldozat vérnyomását csökkenti le. [A kalciszeptin, az L tipusú feszültségérzékeny Ca2+ ioncsatornákat támadja meg, kikapcsolva a szívműködést. A taicatoxin ugyanezekre a receptorokra hat, emellett még a Ca2+ aktivált K+ csatornákra is. Lecsökkenti az akciós potenciál maximum feszültségének időtartamát és erejét, ezáltal csökken a szívdobbanások ereje és gyakorisága is.] A neurotoxinok közé tartoznak a kolinészterázok. Úgy működnek, mint az ideggázok, így megakadályozzák az izommozgást. A hialuronidáz a hialuronsavat bontja le, ezt a strukturális alkotót, így téve sokkal átjárhatóbbá a szöveteket a kígyó emésztőenzimei számára. Az aminosav oxidázok és a proteinázok az emésztőenzimek amelyek a préda szöveteinek lassú föloldására valók. A sejtmérgek közé tartozik az ATPáz amely meggátolja a sejtek energiaellátásának normális működését így lassan kikapcsolja azokat.
Ellenszer: minden méregnek egy specifikus immunglobulin az ellenszere.