KÖLTÉSZET NAPJA 2010.

Galéria

 

Mit lehet költeni? Tettük fel a kérdést egyik tanórán?

  1. pénzt----vágod rá talán azonnal; a pénzt elköltöd és kapsz érte valamit, amire úgy érzed, szükséged van.
  2. tojást----a madarak ráülnek tojásaikra és kiköltik testük melegével a tojásban fejlődő fiókáikat; életet adnak.
  3. alvót----alvó embert ébresztünk, felköltünk, ha életre szeretnénk buzdítani.
  4. DALT, VERSET is lehet költeni. Költők teszik, hogy a bennük rejlő érzéseket és gondolatokat versben fogalmazzák meg.

 

Költészet –születés.

   József Attila magyar költő 1905. április 11-én született. Ha élne, idén lenne 105 éves. Születésének napját „Költészet napjaként” ünnepeljük az egész országban.

   Iskolánkban kilencedik éve összművészeti ünnepként emlékezünk József Attilára és megelevenednek napjaink poétái is. Sőt! Diákjaink is költővé válhatnak erre a napra.

    De kezdjük az elején…

   Írjatok verset!- hangzik fel kilencedik alkalommal tél végén a felhívás. Verseket vár Paulik Laci bácsi, iskolánk tanára. Ő az elkészült alkotásokat zongorája segítségével  megzenésíti, kottába rendezi. Az elkészített versek és kották a közeli nyomdából kis füzetke formájában kerülnek újra vissza hozzánk.

   A megzenésített verseket az énekkar Paulik Laci bácsi és Benke Edit művészeti nevelést tanító pedagógus vezetésével megtanulja, hogy az ünnepnapon elénekeljék majd  a gyerekek, minden diáktársuk előtt.

   A versek több évben ihletői voltak a művészeti nevelés órán Varga-Orvos Valéria tanárnő tanítványainak, akik illusztrációt készítettek a versekhez. Ezek az illusztrációk tablón kiállítva vagy a kis füzetkébe szerkesztve gazdagították az ünnep pillanatait.

   Hegedűs-Bite Beáta tanárunknak is szívügye ez az ünnep. Minden évben más gyerekekkel, egy-egy költő, vagy sok költő versével készülnek az ünnepnapra. Irodalmi összeállítással várják a Költészet napjának, április 11-ének eljövetelét.

   Idén, a tavaszi szünet miatt, április 16-án ünnepeltünk. Minden szépen elkészült, 9 poétánk volt, de még az utolsó pillanatban is kapott Laci bácsi megzenésítendő verset. Ismét kedvelt téma volt a szerelem…

   Az énekkar minden nap próbált, a szerkesztett műsorban főleg az elsősök kis csapata vett részt, kiegészülve néhány felső tagozatos diákkal. Idén Kiss Ottó költő verseiből tanultak meg jópárat. Elkészült a nyomdában a füzetecske, ami Laci bácsi ajándéka évről évre a verset író gyerekeknek.

 

   Az idei ünnep szomorú aktualitással egészült ki. Megemlékeztünk Lengyelország tragédiájáról, amelyben 97 lengyel államfő tragikus halála elgondolkodtatott bennünket arról, hogy a magyar-lengyel történelem számos helyen szorosan összekapcsolódik, és életünk, kultúránk más európai népekkel együtt tekintve teljes.

Chopen lengyel zeneszerző Noktürnjének meghallgatásával, 1 perces néma gyásszal fejeztük ki részvétünket a 2010. április 10-én történtek miatt.

 

Végezetül álljon itt egy idézet egy névtelen válaszoló tollából, amely az alábbi kérdésre felelt: Mit jelent számodra a költészet szó?.....

 

Könnyű kellemes szellőtől a kegyetlen pusztító forgószélig minden”