FŐOLDAL                    INFORMÁCIÓK                   KAPCSOLAT

 

HIRDETÉSEINK ÉS LINKGYŰJTEMÉNY

PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

PÁLYÁZATOK ÖNKORMÁNYZATOKNAK

PÁLYÁZATOK TÁRSADALMI SZERVEZETEKNEK

PÁLYÁZATOK CÉGEKNEK, VÁLLALKOZÁSOKNAK

PÁLYÁZATOK MAGÁNSZEMÉLYEKNEK

_________________

TURISZTIKAI PÁLYÁZATOK

MEGÚJULÓ ENERGIA, NAPKOLLEKTOR

MIKROVÁLLALKOZÁSOK FEJLESZTÉSE

AGRÁRGAZDASÁGI PÁLYÁZATOK

VIDÉKFEJLESZTÉSI PÁLYÁZATOK

   TEMPLOMFELÚJÍTÁS

_________________

REGIONÁLIS PÁLYÁZATOK

ð BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN M.

ð HEVES MEGYE

ð NÓGRÁD MEGYE

ð SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG

_________________

TANULMÁNYOK KÉSZÍTÉSE

MEGÚJULÓ ENERGIA, NAPKOLLEKTOR                               Pályázati lehetőségek

 

Tudnivalók a napelemekről

A napelemek telepítése és a rendszer megtervezése során 20-30 évre kell előre tervezni.
A napelemes technológia energiaforrása maga a Nap, így ingyenes és belátható idő belül kifogyhatatlan.
A napenergia képes lehet, hogy az egész emberiség teljes energiaigényét fedezze.

A napelem cellákból épül fel, melyek a napfényt elektromos árammá alakítják. Minden cellában félvezető rétegek találhatók. A cellákra eső fény elektromos mezőt hoz létre a rétegek között, és áram jön létre. A fény erőssége határozza meg, hogy mennyi áram jön létre cellánként.
A napelemes rendszer nem csak erős napsütésben működik, esős és borús napokon is termel áramot a visszaverődött, átszűrődő napfény hatására.

A napelemeket rögzíthetjük ferdetetőre, lapostetőre vagy földre. A megfelelő (Magyarországon 30-40 fok közötti) dőlésszög kialakításához lapostetőn vagy földön alépítmény szükséges, így ezek költségesebb rögzítések. Ha van jó, dél-kelet és dél-nyugat közötti tájolású ferdetető, arra való rögzítés a gazdaságosabb megoldás.

Napelem megtérülés és hozamok

Hogy megtérülést számíthassunk, először is tudni kell, hogy mennyi megtermelt áramra számíthatunk napelemes rendszerünkből.
Leegyszerűsítve úgy számolhatunk, hogy déli irányba tájolt, 30-40 fok dőlésszögű 1 kW-os (1000 Watt összteljesítményű) napelemes rendszer átlagosan évente 1100 kWh áramot termel (Észak-Magyarországon ez az érték kb. 1050 kWh).
Egy átlagos családi házra szerelt 2-3kW-os rendszer 2200-3300 kWh-t tud megtermelni évente.

Nem déli, vagy nem 30-40 fokos tető esetén történő számításhoz az Európai Unió egy kalkulátorát javasoljuk, ahol a helyszínnel és még számos paraméterrel kiszámíthatjuk a várható éves kWh áramtermelést.

A napelem megtérülése
A pontos számításhoz lehet egyszerű modellt alkalmazni, vagy egész komplex üzleti terv szerinti megközelítéssel és számos további változóval is lehet kalkulálni (pl. infláció vagy meg nem keresett kamat, villamosenergia áremelkedése, finanszírozási költség, napelem degradáció, biztosítási díj, és még egyéb tényezők és költségek). Egy egyszerűbb számításhoz tudunk egy kalkulátort javasolni, ami a MANAP Iparági Egyesület honlapján érhető el.

A pályázatírás során gyakorlatunk és partnereink nemzetközi tapasztalataira alapozva dogozunk - kellő alapossággal és szakmai háttérrel, hogy a legmegbízhatóbb eredményt nyújthassuk, a terveztetéstől az átadásig.
A napelem telepítést részletes felmérés és precíz tervezés előzi meg, amelyet követően Ügyfeleink pontos tájékoztatást kapnak a költségekről, megtakarításokról és több javaslatot is kidolgozunk a legmegfelelőbb rendszer kiépítésére.

Legfrissebb hírek

Az  ÚSZT keretein belül várhatóan októberben ismét megnyitásra kerül az épületek energetikai korszerűsítését  megújuló energiaforrások használatával  megcélzó pályázat.

tovább

 
 

 

INFORMÁCIÓT KÉREK

 
 
.