Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
Európai Méhész hírei : Miről àlmodhat a méhész ?
Beküldte imcsi Beküldve 2007.09.29. 19:30:20 (3200 olvas)

Joseph Bencsik


2007 tavaszàn mézminőségi vizsgàlatok készültek egy külföldi laboratórium àltal, a magyar méhészszervezet “ügyvezetése” kezdeményezésére. Az eredmények nagy port vertek föl miutàn a magyar tömeghírközlő eszközök azokat vilàggà kürtölték: Az orszàgban forgalomba hozott fogyasztàsi méz, hamisított! Tisztelet az igen kevés kivételnek. Az àgazat, benne a méhészet is kínos helyzetbe került.
Maga a hamisítàs ténye nem meglepő és nem is vàratlan egy olyan orszàgban ahol sok mindenki, hazudik, hamisít, még a miniszterelnök is! Hogyan lehetne ilyen kellemetlen helyzetet elkerülni, hogyan lehetne a hamisítàst kiküszöbölni, legalàbbis a méhészet oldalàn.
Az tudjuk, hogy a hazug miniszeterelnököt csak le kell vàltani, de hogyan talàlni igazmondó helyettest? Azt is tudjuk hogy a hamisított mézet is el kell tüntetni a vàsàrló polcokról, de vajon létezik e igazi méz?.
Ez utóbbi kérdésre az alàbbi íràsban olvasható ajànlat. Legyen az a magyar méhészeti àgazat szolgàlatàra. Hogyan termeltetni a méhekkel hamisíthatatlan, igazi, garantàlt mézet, egyenesen a fogyasztó üvegébe, hogyan azt jàtékosan leszürni, fogyasztani.
2000 óta az eljàràs nem titok, nem is újdonsàg Magyarorszàgon sem. Szàmos íràsomban szerepelt a Méhészújsàg ban, de megjelent a Biokultúra szaklapban is (2002/01-02) a terméket bemutatta (a szerzőt is) a francia televízió aTV2, az FR3, és a TLM többszörösen. A magyar TV nek is ajànlottam 2001 ben a Budapesten a Vajdahunyad vàrban tartott FVM- MT, méhészeti sajtókonferenciàn. Sajnos a szervezők, az àgazat jelenlévő felelősei letiltotàk a forgatàst a jelenlévő TV újsàgíróknak. Azok pedig hüségesen engedelmeskedtek. Ez alkalommal két alapvető és igen jelentős tény is bebizonyosodott:
1. Magyarorszàgon, az akkori MTV ben sajtószabadsàg is “hamisított” volt ,
2. A magyar méhészet akkori felelősei szemében, az àltalam ajànlott hamisíthatatlan kaptàrtermék termelése figyelemre se méltó.
Ma a tömeges mézhamisítàs föltàràsa folytàn, vajon milyen àllàsfoglalàst fog kivàltani az àgazat befolyàsos köreiben a jelen ajànlat?

Fogyasztók álma –Méhészek álma

Miről àlmodhat az igényes mézfogyasztó ? Hamisított manipulàlt élelmiszerekkel körülvéve, igazi « szűz » mézről àlmodik, amelyhez emberkéz nem nyúlt és amelyet kényelmesen, asztalnàl fogyaszthatna.
Miről àlmodhat a méhész ? Nagy mézhozamról és arról, hogy a méz termelése minél kevesebb emberi beavatkozàst igényeljen. A nagyszerű az lenne ha a méhek közvetlenül a fogyasztó üvegébe hordanàk a mézet amelyet azutàn, maga fogyasztó tudna kényelmesen leszűrni. Vajon ez bolondos àlom lenne ?
Màr 1997- ben màr sikeres kisérletek bizonyítottàk, hogy mindkét àlom beteljesülhet egy bizonyos méhészeti technológia tökéletesitése folytàn. Jelen íràs röviden ismerteti ezen technológia és a velejàró új mézfogyasztàsi mód lényegét és előnyeit.
1. Lényeg.
A méhészek körében köztudomàsú, hogy amikor bő és tartos a mézhozam, a méhek beépitenek minden zugot, üreget a kaptàrban. Ilyen üreg szerepét jàtszhatnàk üres mézesüvegek is. A méhészeti nehézség egyrészt abban àll, hogy hogyan ; vagyis se többet, se kevesebbet és semmit bemézelni az üvegeken kivül, màsrészt abban, hogy hogyan lehetne az üvegbe beépített lépesmézet könnyen kényelmesen és tisztàn « kiszerelni », leszűrni.
2. Egy kis történelem.
Őrösi profeszor könyve « A méhek között » szerint màr 1842-ben Kövesdi-Szarka Sàndor, erdélyi méhésznek sikerült egy üvegharangba hordatni a mézét. Napjainkban sok méhész probàlkozott az üvegharang helyébe kisebb mézesüvegeket bemézeltetni.. Így Magyarorszàgon Wenczel Mihàly is a 90- es évek elején. A legtöbb esetben azonban elkerülhetetlen nehézségek adódtak. A méhek ugyanis rendszeresen összeépítették az üvegek szàjàt a környezettel, így az üvegek elszedésekor törések, szakadàsok, mézcsurgàs, méhfulladàs àllt be. Ugyanakkor ezen méz fogyasztàsàhoz csak kiskanàl àllt a vàsàrlók rendelkezésére. A kudarc mindezek következtében vàrható volt..
Egy új méhészeti technológia alkalmazàsàval 1995 óta folyó kísérletezések folytàn sikerült kiküszöbölni a fennalló nehézségeket.
3. « Kulturforradalom » A méhészetben.
Az üveges lépes méz termeléséhez kétféle berendezés rendszer ismeretes :
a.) amelyben az üvegek a szàjukkal lefelé fordítva egy keretfedő lapba illeszkednek. (Kövesdi- Szarka S. módszer) példàul rakodókaptàros rendszerhez.
b.) amelyben az üvegek vízszintesen egymàssal szemben helyezkednek el, főleg vízszintes kaptàrrendszerhez ( pl Wenczel Mihàly módszere).

A « forradalmi » újdonsàg az, hogy mindkét esetben az alkalmazott közönséges mézesüvegek olyan különleges (szabadalmaztatott) ikergyűrűvel szerelhetők föl amelynek méh àtjàrós zàrólapocskàjàt a fogyasztó egyszerű nyomàssal eltàvolíthatja. Így termelés közben az üvegen belül a lépeket semmiféle sérülés nem érheti ,így becsurgàs, méhfulladàs sem fordulhat elő. Ugyanakkor a bemézelt üveg elvételével egy szűrésre alkalmas üres üveg is rögzithető.

Ténymegàllapitàs :
a méhàtjàrós különleges gyürük alkalmazàsàval a méhész « bolondos » àlma megvalósult ! A méhek a fogyasztó üvegébe sérülésmentesen építenek mézeslépeket. ugyanakkor, mivel az alkalmazott üvegek àtlàtszóak, így azok töltődése mézelés közben is könnyen figyelemmel kisérhető és azok kiemelése is kényelmes és zavarmentes a méhcsalàd részére. Az összes üveg egyszerre is könnyen elvehető pl a szokàsos méhszöktetős módszer segítségével.
Mi több mint ahogyan az a későbbiekben kitűnik, a különleges gyűrű segitségével az igényes fogyasztó àlma is beteljesül: az üveges lépesméz tartalmàt kedve szerint kényélmesen és könnyedén leszűrheti.
***
A fogyasztó àltal szűrhető üveges lépesméz termeléshez hàrom nélkülönözhetetlen feltétel szükséges : I. erős, népes csalàd, II. bőséges és tartos mézelés, III ügyelni arra, hogy csalàd csak az üvegekbe gyűjthessen.
4. Előnyök a méhészetben..
Nagyon is lényegesek : az üveges lépesméz termeléséhez nincs szükség mézműhelyre, sem azok müködtetésére, karbantartàsàra, nem kell pörgető sem, nincs ràfordítandó idő, költség, energia, nem kell szürni, öntögetni, nem kell ülepitő tartàly, mézeshordó, mézolvasztó, nincs szükség keretekre, azok huzalozàsàra, műlépre, mülépezésre, a kiépített lépek tàrolàsàra, megóvàsàra, fölújítàsàra… A termelt mézet nem kell fedelezni, pörgetni, ülepíteni, üvegekbe töltögetni.
Mindezen méhészeti előnyökön túl az így termelt méz, minden emberi beavatkozàstól mentes kifogàstalan biotulajdonsàgu « szűz » méz lesz amennyiben a méhcsalàdok gondozàsa is bioszabàlyok szerint történt. Ez az àru tehàt pontosan megfelel a fogyasztók vàrakozàsànak és miutàn utànozhatatlan termék nincs is versenytàrsa, igy jó pénzért gyorasan és biztonsàgosan értékésíthető.
A befektetés kizàrólag a méhàtjàros és ikergyürük valamint kilyukkazgatott keretfedő farost vagy kontralemez beszerzéséből àll. Ugyanakkor az előbbiek àra a mézesüveg eladàsàval közvetlenül visszatérül.
Melyik az a méhész melyik az az igényes mézfogyasztó aki ilyen előnyöket elhanyagolna ? Igaz ugyan, hogy van egy kis hàtràny is . A méheknek ugyanis minden alkalommal újra kell építeniük lépjeiket, üvegenként. Ebből a hàtrànyból azonban figyelemreméltó méhegészségügyi előnyök szàrmaznak : fertőzésveszélynek nagymérvű csökkenése.
5. A LÉPESMÉZ KORÁBBI FOGYASZTASI MÓDJA.
Lépesméz létezik a mézpiacon ősidők óta. Ez az àru azonban rendkívül törékeny, fogyasztàsa pedig körülményes. A vàsàrló kénytelen kiskanalat hasznàlni, a viaszt megràgni, lenyelni vagy kiköpni miközben az a szàjpadlàsra és a fogakra ragad. Ilyen mézet nem lehet kenyérre kenni, nem lehet forró teàba tenni, a forró olvadt viaszt meginni, vagy a konyhàban sütésre fözésre fölhasznàlni.
6.) Az üveges lépesméz fogyasztásának új módja.
Lényege :a termeléshez hasznàlt ikergyürü haszàlatàban àll. Erre ugyanis a lépesmézzel beépített üveggel szemben egy üres üveg is rögzithető. A két üveg között kap helyet egy "szürő"-hàló is. Valójàban szinte egyenest a kaptàrból kerül ki így az üveges lépesméz a fogyasztó asztalàra Ekkor a fogyasztó leveszi az üres üveget az ikergyürüt a szürőhàlóval, majd egy villàval összetöri a mézzeltelt fedelezett sejteket. Ezek utàn visszahelyezi a szűrőhàlót, az ikergyürüt és az üres üveget. Ezt az együttest azutàn félrebillenti példàul egy kis tàlacskàba helyezve, oly módon, hogy az üres üveg alsó helyzetben legyen. (làsd a mellékelt fényképen) A méz így a szűrőn keresztül àtfolyik az üres üvegbe majd az egészet függőleges helyzetbe hozva, lecsepegteti. Az így elnyert « szűz » mézet azutàn könnyen minden formàban föl lehet hasznàlni. (Az esetleges kikristàlyosodott mézes üveget előzetesen 40° C-os meleg vízbe kell helyezni míg a méz megfolyósodik.)
7. Fogyasztói előnyök :
Miutàn az ilyen mézet nem kellett pörgetni, így az semmit sem veszített az illatàból, a zamatàból, a vitaminjaiból, az oligoelemeiből, a flavonoidaiból, mely elemek, pontosan a legnemesebbek és a legértékésebbek a termékben . Nincs szükség ülepítésre, homogenizàlàsra, pasztorizàlàsra, üvegekbe való töltögetésre. Valójàban ez a termék úgy kerül közvetlenül a fogyasztó asztalàra, ahogyan azt a méhek begyüjtötték, vagyis minden emberi beavatkozàs nélkül, « szűzen » ; Ezen minőség többszörösen garantàlt : a méhész àltal aki steril üvegekbe hordatja a mézét, majd a méhek àltal akik lefedelezik a sejtekbe földolgozott mézet, valamint az àltal, hogy a méhész a mézesüveget, az ikergyűrűt és az üres üveget összefogja egy biztonsàgi zàrjeggyel.
8. A méz hírneve.
A « közönséges » méz a méhész kényszerű beavatkozàsa folytàn nagyon sokat veszit a minőségéből, méginkàbb a nagykereskedelmi kiszerelés miatt . A gyakori fölmelegités, pasztorizàlàs, sterilizàlàs folytàn a föntebb emlitett legértékesebb elemeinek nagyrészét elvesziti. Igy nem meglepő, ha az ilyen méz hatàsa az ember egészségére alaposan lecsökkent, holott a szàzadforduló idején még ez volt az alkalmazàsànak elsődleges célja.. Így a "közönséges" méz ma màr teljesen eltünt a gyógyszeres szekrényeinkből. Mindezek ellenére a mai kutatok egyöntetü véleménye szerint, a « közönséges » méz fogyasztàsa még mindig kedvező hatàst vàlt ki az ember egészségére. Akkor mennyivel kedvezőbb hatàst vàlthat ki az üveges lépesméz fogyasztàsa ? Nincs kizàrva, nagyon is lehetséges, hogy ez termék visszakerül a ma hasznàlt hatàsos gyógyszereink közzé. Akkor a méhészet, a növények megtermékenyitésén túl még inkàbb közérdekké vàlik, a méhész munkàja pedig nagyobb megbecsülésnek fog örvendeni. Lehet e méhésznek még többről àlmodni ?
9. A modetrn világ.
Ma, virtuàlis képek reklàmjai ostromoljàk, ösztökélik a fogyasztókat arra, hogy szintétikus, mesterséges készítményeket élvezzen. Napjainkban màr igen nehéz, megkülömböztetni, fölismerni a hamisat, a mesterségeset a valóditól. Úgy néz ki azonban hogy az üveges lépesmézet még jó ideig nem fenyegeti hamisítàs veszélye, legalàbbis mindaddig míg a hamisítok képtelenek lesznek a mesterséges mézüket mesterséges viaszból készült, mesterséges sejtekbe közvetlen a fogyasztó üvegébe előàllítani. Màrpedig a méhészek és nem utolsó sorban a fogyasztok szerencséjére nem lesz könnyű egyhamar így eljàrni.
10.Az üveges lépes méz jelentősége a magyar méhészetben.
A vilàghírű magyar akàcmézet a mézkereskedő hordostúl vàsàrolja a magyar méhésztől. Így kerül az legtöbb esetben a külföldi nagykereskedőkhöz is. Amikor az akàcméz hordós àra 400Ft/kg = 10 FF/kg volt, akkor a francia àruhàzak polcàn ugyan ezt az àrut üvegekbe kiszerelve 40FF/kg=1600 Ft/kg ért vàsàrolhatta a fogyasztó. Ebben az esteben arànyszàm 1 :4 . Ugyanakkor a helyszinen termelt és értékesitett francia méz arànyszàma kb 1 :2. Az üveges lépesméz termelésével ez a kedvezőtlen arànyszàm minden esetre a termelők javàra módosul. A legkissebb méhésznek is lehetősége nyilik a mézét közvetlenul és könnyen a fogyasztó üvegébe hordatni majd bekapcsolódni egy gyűjtő- értékésítő rendszerbe, vagy közvetlenül az elosztó kereskedőhöz fordulni. Ezen lehetőségek kibontakozàsàhoz Magyarorszàg fölzàrkozàsa az Európai Uniohoz, vàmmentes alkalmat nyújtana.
Ugyanakkor a magyar kistermelőnek alkalma nyilna eddig ki nem hasznàlt màs fogyasztói érvelésekre is tàmaszkodnia. A nevével és címével ellàtott üveges lépesmézére ragasztott cimkéin azt is jelezhetné hogy az akàcméze garantàltan szennyeződésmentes, "bio" jellegű termék hiszen az akàcerdőket senki sem permetezi, az akàc viràgai lefelé csüngenek így még az esetleges szennyeződött eső sem fér a viràgok nektàrkehelyéhez. érvelés, egy a sok közül a magyar akàcméz fogyasztàsa érdekében !Kelt Lyon ban 2007 szeptember joseph.bencsik@free.fr
nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!
küldő Címek
kertaig
elküldve:: 2008.04.10. 18:55  Feltöltve:: 2008.04.10. 18:55
Csak most jött
Regisztrált: 2008.03.29.
Lakhely: Vereb
Hozzászolások: 16
 Re: Miről àlmodhat a méhész ?
Tisztelt Levelező Partnerek!
„A mézhozam természetesn kisebb lesz de csak annyival mennyi méz szukséges az uj sejtek kiépitéséhez. Ezt a viaszt azomban kifizeti a fogyaszto!”- id.:2008.04.04. bencsik-
Szeretném tudni mi a tapasztalatotok ebben a kérdésben! Valójában mekkora energiájába kerül a méheknek egy kilónyi viasz lép kiépítése. A szakirodalmak nagyon eltérő becslésekkel számolnak. Az én méréseim és tapasztalataim is igen különböző adatokat szolgáltatnak.
Az építéshez kell nektár vagy méz, kell virágpor is. A szénhidrátok nem csak a viasz termeléséhez nélkülözhetetlenek, hanem az építés során szükséges jelentős hő előállításához is. Nálam 3kg méz volt minimális és 14kg fölötti számításaim is voltak.
A legpontosabb mérések a rajzást követő építéskor adódtak, hiszen nulláról építettek. Méz csak a gyomrukban hozott volt, a nektár mennyiséget pedig a mérleg mutatta. Természetesen ekkor mértem a 3kg méz értéket ( ezt már nektárral korrigáltam ).
Szívesen vennék egy, vagy több javaslatot, hogy milyen kísérleti körülményeket kellene megvalósítani ahhoz, hogy korrekt eredményeket kapjunk! Nem szeretnék nem természetes körülmények között kísérletezni, és szeretném elkerülni a cukoretetést is!!!!
2008-04-10
Tisztelettel:
kertaig
bencsik
elküldve:: 2008.04.7. 11:28  Feltöltve:: 2008.04.7. 11:28
Csak most jött
Regisztrált: 2008.04.4.
Lakhely:
Hozzászolások: 11
 Re: Miről àlmodhat a méhész ?
Làsd a koràbbiakban kuldott véleményem.
A téma oriàsi, nem lehet két sorban a kérdesekre vàlaszolni.
A megtelt uvegeket azonnal le lehet cserélni uresekre, a profeszionàlis méhészek ezért is huzodoznak ilyen eljàràs alkalmazàsàtol. Marad az emeletes megoldàs ehhez az also szintet feljàrokkal ellàtva el kell kuloniteni a folsotol. A mézhozam természetesn kisebb lesz de csak annyival mennyi méz szukséges az uj sejtek kiépitéséhez. Ezt a viaszt azomban kifizeti a fogyaszto!
Udvozlettel:bencsik
bencsik
elküldve:: 2008.04.7. 11:16  Feltöltve:: 2008.04.7. 11:16
Csak most jött
Regisztrált: 2008.04.4.
Lakhely:
Hozzászolások: 11
 Re: Miről àlmodhat a méhész ?
A rajzàs megelozése érdekében
1. Tobbnivos (emeletes)uvegsorozatokkal megno a méztér térfogata, a csalàd nem lesz megszorulva.
2. Fiatal egyévesnél nem iregebb anyàkkal kell dolgoztatni
Az uveges lépesmézet a figyaszto kozonség a mai napig nem ismeri még itt francàban sem. Magam mint amateur nem dolgozok a kereskedelemnek. A kornyezetemben eladott néhàny uveges lépesméz eladàsa nem mérvado. A francia professzionàlis méhészeket ilyen méz termelése nem érdekli sok vele a bibelodés, a termelést nem lehet iparositani! Olyan mézkereskedo kapcsolatàt kell keresni aki piacot tud ajànlani és tole megkérdezni milyen àron lehet értékesiteni!
Sok sikert kivànva bencsik
Geddekas
elküldve:: 2008.04.7. 10:47  Feltöltve:: 2008.04.7. 10:47
Nem elég félénk a dumáláshoz
Regisztrált: 2008.03.25.
Lakhely: Gödöllő
Hozzászolások: 32
 Re: Miről àlmodhat a méhész ?
Látom, hogy itt vagy Bencsik méhésztárs!

Én is úgy látom, hogy Magyarországon problémás főhordásban lépesmézet építtetni. Magyarországon a főhordások rövidek 10 naposak, max két hetesek kivéve a napraforgót, ha két különböző időpontban vetett tábla van egymáshoz közel. Viszont a napraforgó tudomásom szerint nem jó lépesméznek, hiszen gyorsan kristályosodik.

lehet, hogy Franciaországban sokkal jobban elhúzódik a csapadékosabb időjárás miatt egy-egy nektárhordási időszak.

A rajzás nem okoz komoly gondot az üveges lépesméz termelése során?

Számomra az is nagy kérdés, hogy mi az az ár, amit a piac hajlandó fizetni a lépesmézért? Szerinted?

Geddekas
kertaig
elküldve:: 2008.04.7. 10:34  Feltöltve:: 2008.04.7. 10:34
Csak most jött
Regisztrált: 2008.03.29.
Lakhely: Vereb
Hozzászolások: 16
 Re: Miről àlmodhat a méhész ?
Tisztelt Joseph Bencsik!

Az üveges lépesméz termeltetése főhordásban nem veti vissza a család teljesítményét?
Ha van még hely a hordásra a kaptárban akkor oda hordanak, ha nincs, csak az üvegek, akkor megszorulnak és rajzanak.
Szeretném tudni erről a véleményedet.
Köszönettel:
kertaig