Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
Európai Méhész hírei : Kis konténer.
Beküldte imcsi Beküldve 2007.11.5. 17:35:23 (15651 olvas)Terjeki Ferenc
Szaktanácsadó


A közelmúltban alkalmam volt megtekinteni egy csinos, de szellemesen megtervezett és elkészített konténert. Már nézegetem a konténereket egy ideje, mert a mai társadalmi, környezeti viszonyok mellett a leg költségtakarékosabb megoldásnak tartom. Meggyőződésem szerint ez a jövő fejlődési iránya.
Előbb Halápon a bemutató méhészetben vettem szemügyre az NB 18-asokkal felszerelt lábon álló konténereket. Ebből ott éppen három darab is volt és igen nagyon megnyerte a tetszésemet. Meg is nyerhette, hisz eddig hozzá hasonló műszaki fejlettségű konténert még nem volt alkalmam szemügyre venni. Amelyeket megnéztem azok általában egy korábbi elvárást és műszaki megoldásokat tükröztek. Ez a 3 db. egyenként 5 m hosszban egy-egy oldalon 36 db. NB18-as kaptárt foglalt magába, folyosója teljes hosszban emelhető és padlószint alá is süllyeszthető, teteje teljesen felnyitható és a folyosó végeiben ajtókkal volt ellátva .Tehát ez a konténer összesen 72 db. kaptárt foglalt magába és ezt az egészet egyetlen ember a méhész, tulajdonos Fekete Gábor szállította egyik méhlegelőről a másikra. Amikor legutóbb beszéltem vele a témáról, úgy nyilatkozott, hogy most mindet egy-egy méterrel hosszabbra készíttetné. Ez a plusz egy méter, további 16 családdal bővítené a szállítmányt s ekkor már 88 családot tudna egyszerre mozgatni. Ennek a rendszernek néztem meg tehát a kicsinyített változatát, amely lenyűgöző volt. Ez a konténer első látásra óvodások játszóházának tűnt, csak akkor voltam meglepve igazán, amikor a méhész-házigazda ismertetéséből 40 méhcsaládról kezdett el beszélni. Meg is kérdeztem: Ez mind ebben van elhelyezve ? A válasz csak egy halkan szerény igen volt. Biztosan megérti az olvasó ámulatomat, ha a helyembe képzeli magát. Láttam magam előtt egy csinos kis dobozt olyan 2 m-t alig meghaladó magassági mérettel, a hossza nem volt több 2,5 m-nél és a szélessége is alig haladta meg a 2 m-t. No kérem ez kis „termete” ellenére egy igazi konténer volt.
Középen folyosó, annak mindkét végén zárható lemezajtó, a padló függőlegesen mozgatható, még padlószint alá is. Két oldalt, egyenként 20-20 család 4 x 5 –ös elrendezésben. A kaptárak mint azt házigazdánk mondta alsó menekülőteresek és a kijáró elhelyezése a melegépítményes 15 keretes NB. kaptárban nem középső, hanem sarok felé eltolt, hogy a méhek védekezését jobban segítse. A külső borítása 10 mm vastag OSB. lap, ezen belül hőszigeteléssel ellátva. A kaptárak felső menekülőtérrel nem rendelkeznek, ezért nagyon helytakarékos. A menekülő tér helyett 20 mm. magas és inkább hosszabb kijárókkal látta el kaptárait, ezek biztosítják a levegő cseréjét. A kijárók „röpdeszkája” okán vastagabb a rostaszövet. Vendéglátónk, mint ez a fotókon is látható kaptárait OSB. lapokból készítette, ma már azt mondja, hogy a külső borítást mindenképen lecserélné fenyő deszkára. A fotókon most a mozgatható folyosó alatt deszkapadló látszik, ez aktív időszakban nem része a konténernek. Ez a külön padló csak télre kerül be a konténerbe. Mint látható a tető felnyitható (könnyedén) a kezeléseket speciális, mobil a vasszerkezetre stabilan függeszthető asztalka könnyíti, melyre a kaptárak kihúzhatók. A kezelendő kaptár jól körbejárható a felnyitott tető mellett a család kezelése szinte kényelmesebb, mint a gyalog kaptáraknál. A padlószint állíthatósága e tekintetben csodákat művelt. Az összbenyomás az „okos” kis konténerről kedvező volt. Látva a művet, rögtön eszembe jutott, hogy sok méhész rendelkezik kis, a 3,5 t-t meg nem haladó tehergépkocsival, akik ezt a kis, ámde nagyon „szeretetre méltó” dobozkát megismerve átértékelik eddigi méhészeti álláspontjukat.
A rövid kis ismertetővel nem volt más célom, mint a méhészek „fülébe tenni a darazsat” azaz közkinccsé tenni ezt az arra érdemes intelligens termelőeszközt.

Balkány, 2007-11-03
Terjéki Ferenc
szaktanácsadó

Fotók lentebb

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!
küldő Címek
imcsi
elküldve:: 2007.11.6. 14:11  Feltöltve:: 2007.11.6. 14:14
Webmester
Regisztrált: 2006.08.17.
Lakhely: Hungary Nyírmártonfalva
Hozzászolások: 238
 Kis konténer.
imcsi: konti6
imcsi
elküldve:: 2007.11.5. 17:47  Feltöltve:: 2007.11.5. 19:11
Webmester
Regisztrált: 2006.08.17.
Lakhely: Hungary Nyírmártonfalva
Hozzászolások: 238
 Kis konténer.
Fotó:Terjeki FerencKépek Csak a számokat cseréld 1-től 6 ig