Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
Európai Méhész hírei : Biztosítás?! Ahogy én látom… Térjünk vissza rá .
Beküldte imcsi Beküldve 2008.04.11. 4:58:41 (1439 olvas)



Pánácz Tibor

Előzmény (Szavazás)

A mezőgazdasági termelés sok kockázattal jár különösen akkor, amikor a termelők tőke, eszköz, információ, kereskedelmi garanciák hiányában vannak. A kockázatot tovább növelik az elemi-, lopás károk, amelyek további súlyos veszteségeket okozhatnak. A kockázatok kezelésének kézenfekvő lehetősége a károk biztosítása.
Jelenleg Magyarországon elvileg két lehetőség közül választhatnak a termelők. Üzleti biztosítótársaságokkal üzleti alapon szerződnek vagy a termelők saját biztosító egyesületet hoznak létre.
Az üzleti biztosítótársaságok mezőgazdasági biztosításaik ma Magyarországon veszteséges. A négy szereplő több kártérítést fizet ki, mint amennyi díjat beszed. Ezt egyetlen okból teszik: abban reménykednek, hogy a termelők jövedelmező biztosításaikat (különösen lakás és befektetési célú élet biztosításaikat) is hozzájuk viszik. Ugyanakkor a kockázatok olyan nagyok, hogy a díjak még kisebb haszonkulcs mellett is az egekbe szöknek.
Mindezek figyelembe vételével és az elmúlt évek sikertelen kapcsolat felvételei az üzleti biztosítótásaságokkal arra enged következtetni, hogy a méhészek számára ez az út nem járható, tehát marad a másik lehetőség.
A mezőgazdasági termelőknek (méhészek) hosszú távú, kiszámítható kockázatkezelési rendszert jelenthet a saját nonprofit elven működő biztosítóegyesület létrehozása, alapítása. A biztosítóegyesület önkéntesen létrehozott, kölcsönösségi alapon működő szervezet, amely kizárólag tagjai részére, nyereségérdekeltség nélkül köt biztosításokat. A tagsági hozzájárulás ellenében, a biztosítási feltételekben meghatározott biztosítási események bekövetkezésekor, biztosítástechnikai elvek alapján előre meghatározott szolgáltatást nyújt.
Jelenleg 26 mezőgazdasági biztosítóegyesület működik Magyarországon.
Működési tapasztalatok: Hosszú távú és kiszámítható együttműködést kínál, a tagoknak méltányos teherviselést jelent a kisebb költség miatt alacsonyabb díjszint. A tagok ellenőrzése mellett folyik a biztosítás, a kárrendezés és valamennyien érdekeltek a kármegelőzésben, mert a biztosítottak egyben biztosítóként is viselkednek.
A biztosító egyesületek /nem lebecsülve az üzleti biztosítótársaságok eddigi szerepvállalását és munkáját/ valójában egy felfrissülő biztosítási tevékenység csíráját hordozzák a mezőgazdasági biztosításokban.

Írásomat vitaindítónak szántam, várom a méhésztársak véleményeit, észrevételeit, hozzászólásait.

Pánácz Tibor
tibipanacz@t-online.hu

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!
küldő Címek
kertaig
elküldve:: 2008.04.26. 6:54  Feltöltve:: 2008.04.26. 6:54
Csak most jött
Regisztrált: 2008.03.29.
Lakhely: Vereb
Hozzászolások: 16
 Re: Biztosítás?! Ahogy én látom… Térjünk vissza rá .
raver:Méhpusztulással kapcsolatos véleményeddel teljes mértékben egyet értek!
Általánosságban: ne menjen a dolog a trehányság és a kevesebb munka felé!
”””nem csinálom majd a biztosító kifizeti”””

Nonprofit: ez azért nem azt jelenti, hogy KÖLTSÉGMENTES!!!
A biztosításból befolyt díjnak fedeznie kell a kártérítések összegét, a költségeket és a tartalékolást. De ezen felül nem kell a tulajdonosnak profitot termelnie!!

Abban az esetben, ha a kifizetendő kár meghaladja az egyesület kártérítési keretét, akkor lehetőség van a díj utólagos emelésére ( a törvény szerinti határig, azt hiszem jelenleg 50% )
Itt azért az is benne van a dologban, hogy a viszontbiztosítás is fedezet ezekre a „túlfizetés”-ekre. A mostani divatos biztosító egyesületeknél kötött gépjármű kötelező biztosításoknál is így van ez. Ha elolvasod a szerződést, ott szerepel ez a díjemelési lehetőség! De ha lehet díjat emelni, akkor lehessen csökkenteni is! Ha a beszedett díjakból marad, akkor két lehetőség nyílik meg. A következő évben csökkentem a díjat, vagy tartalékot képezek. Általában az első 4-5 évben a tartaléknövelést kell választani! De erről a közgyűlés dönt. Ahol minden tag egyenlő szavazattal rendelkezik ( függetlenül a kaptárszámától ). Köss egy kötelezőt, aztán próbálj meg beleszólni a nemmegnevezhetó Biztosító Társaság árképzésébe, vagy ha nem volt káreseményed, akkor igényelj vissza díjat ( tudom: bónusz-málusz ).
üdv:kertaig
raver
elküldve:: 2008.04.25. 12:26  Feltöltve:: 2008.04.25. 12:31
Csak most jött
Regisztrált: 2008.04.24.
Lakhely: Tolna megye
Hozzászolások: 8
 Re: Biztosítás?! Ahogy én látom… Térjünk vissza rá .
kertaig: Méhpusztulás esetén valószínüleg igazolni kéne, hogy mindent elkövettem annak érdekében, hogy méheim ne pusztuljanak el. Ha ennek ellenére mégis bekövetkezett a baj, akkor a bitosító fizet.
Viszont ha semmilyen kezelést nem tettem annak érdekében hogy méheim egészségesek legyenek, akkor így jártam.
Szerintem így kéne működnie.

Más: Non-profit rendszerben biztosan nem működne. A méhészeteket folyamatosan ellenőrizni kéne. Az ügyvéd is csak juttatás ellenében fog tevékenykedni. Adminisztrálni sem fog ingyen senki.. Ha belegondolunk kéne jópár alkalmazott egy ilyen dologhoz. Az ő fizetésüket pedíg csakis nyereségből lehet fedezni.
Továbbmegyek: Ha egy adott évben a beszedett díjakból X forint áll rendelkezésre és X forintnál többet kell kifizetni akkor mi van? Nem értek ezekhez a biztosítósdi dolgokhoz, de tartalékra is szükség lenne. Máskülönben a fenti példa alapján akinek nem jut pénz kártérítésre az nyelni fog egy nagyot és belenyugszik?
Geddekas
elküldve:: 2008.04.12. 11:12  Feltöltve:: 2008.04.12. 11:12
Nem elég félénk a dumáláshoz
Regisztrált: 2008.03.25.
Lakhely: Gödöllő
Hozzászolások: 32
 Re: Biztosítás?! Ahogy én látom… Térjünk vissza rá .
Én napraforgón jártam egyszer úgy, hogy nem a megegyezett napon, hanem a kvövetkező napon, amikor már kinyitottam a kaptáraimat, permetezték a virágzó napraforgó táblát.

Kihívtam az agromónust, a méhegészségügyist, az állatorvost, megállapítottuk, hogy ők követték el a hibát, de csak per után, tehát két év múlva láttam pénzt.

Ebben a helyzetben, ha lett volna akkor Méhészbiztosítási Egylet, akkor az egylet fizette volna a kárt nekem azonnal és Ő perelt volna helyettem. Mivel profi ügyvéde lett volna az Egyletnek, aki csak ilyesmivel foglalkozott volna, biztosan sokkal nagyobb összeget és hamarabb nyert volna meg a bíróságon volna mint ahogy én kaptam.
kertaig
elküldve:: 2008.04.11. 5:58  Feltöltve:: 2008.04.11. 5:58
Csak most jött
Regisztrált: 2008.03.29.
Lakhely: Vereb
Hozzászolások: 16
 Re: Biztosítás?! Ahogy én látom… Térjünk vissza rá .
Tisztelt Biztosítást Akarók!
Ha az üzleti biztosítók veszteségekkel zárják a mezőgazdasági üzletágukat, akkor a biztosító egyesületek még ha nonprofitok is miből élnének meg! Láthatjátok a napi hírekben a MÁV Biztosító Egyesület példáját! Kötelezőt kötöttek, de a PSZÁF forráshiányra hivatkozva letiltotta őket! 200.000 az az kettőszázezez kötelezőjük van jelenleg állómányban. Ezen példák ellenére lehet egy Méhész Biztosító Egyesület gazdaságos!!!!!
Kicsi adminisztráció, semmi jutalék az ügynöknek.
Ezek óriási költségek. Az egyesületek előre becsülik a károk kifizetésének nagyságát.
Amennyiben ez az év végi záráskor nem mutat jó képet akkor ha kevesebb a kár akkor visszafizetnek, ha több akkor beszednek még!
Milyen események bekövetkeztekor kellene fizetni a méhészeknek??????
Ismerve egyes elvetemült emberek szokásait ennek a biztosításnak a megléte nem fog odavezetni pl.:
nem költök az egészségügyre majd ha elpusztulnak fizet a biztosító azért fizetem a díjat!!!!!
Tisztelettel:
kertaig
tibor
elküldve:: 2008.04.10. 21:13  Feltöltve:: 2008.04.10. 21:14
Csak most jött
Regisztrált: 2008.01.6.
Lakhely:
Hozzászolások: 4
 Re: Biztosítás?! Ahogy én látom…
Köszönöm a hozzászólásodat.Sajnálom, hogy nem sikerült a biztosítás témakörében egy értelmes vitát "generálni" és a leírtakat szakmai szempontok szerint is alátámasztani.Mivel ez elmaradt tegye meg helyettem az alábbi cikk:
http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/a_gazdak_egyesuletileg_biztositjak_novenyeiket_/2053579/

Tibor
Geddekas
elküldve:: 2008.04.5. 23:43  Feltöltve:: 2008.04.5. 23:43
Nem elég félénk a dumáláshoz
Regisztrált: 2008.03.25.
Lakhely: Gödöllő
Hozzászolások: 32
 Re: Biztosítás?! Ahogy én látom…
Látom, hogy vitaindító cikkedre észrevétel nem érkezett. Szerintem kevés az olyan méhész, aki elég tudatos ahhoz, hogy értse miről van szó. Egyetértek azzal, hogy biztosító egyesületet célszerű létrehozni. Viszont azt is érzem, hogy önkéntes alapon ez nem fog menni. Kell, hogy külső kényszer érje a méhészeket, mert akármilyen kártétel éri is őket, nem fognak erre költeni. pedig lehet, hogy "pálinkára" többet költenek, mint amennyit erre kellene.
Valami államilag generált piaci szabályozóeszközzel lehetne rávenni őket ilyesmire. Pl. csak az köthet nagykereskedővel szerződést vagy csak az kapja meg az őstermelőit, csak az kap EU állami támogatást, aki ..... biztosítással rendelkezik.