Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
Európai Méhész hírei : Sonkolyfőzés, főzés nélkül bio módon.
Beküldte imcsi Beküldve 2011.06.16. 9:27:40 (8832 olvas)



Bencsik József







Kedves felhasználónk érdeklődése miatt került előtérbe a viaszolvasztóról szóló írás,fotó itt már mellékelve .
Mint ahogy korábban írtam a képtárhely megszűnt év elején, így egyes cikkeknél ne látható fotó .
Majdnem minden egyes cikknél, egy ,vagy több kép került fel ,még régen ,viszont most nem látható .
Amennyiben utalás ,vagy gondolatod szerint itt lehetne kép is, nézd meg itt www.indafoto.hu/europaimehesz vagy írj imcsi72@gmail.com-ra


A méhészeti pályafutásom kezdetén sok gondot okozott a kiselejtezett keretek kiolvasztása. Átlag 25 családdal szigorú bio és higénia igények betartásával évente sokszor közel 80 -100 keretet cseréltem le. Minden családnál évenként 2-3 gyakran 4 keretet selejteztem ki. Közöttük volt olyan amely kiöregedett, megfeketedett, mások tele heresejtekkel ismét mások rosszul kiépítve sorra kiselejtezve kerültek a selejtes keretek gyűjtőjébe. A szermentes tárolásukat « kémény » formába rakott tartalék kaptárokban biztosítottam. Magyarázat egy korábbi e témával foglalkozó írásomban foglalkoztam. Ezúttal az általam alkalmazott költségmentes sonkolyolvasztóról történik rövid magyarázat.
Előzmények
Természetesen a kezdet kezdetén magam is « szórakoztam » meleg vizes olvasztóval. Mondanom se kell sok bajlódással sikerült némi eredményt elérni. Megfelelő edény és berendezés híján, apránként 8-10 keret sonkolyát sikerült egyszerre kiolvasztanom. Sok problémám volt a keretek huzalozásának megmentésével is. Nem lehetett ugyanis sonkolyt főzni keretekkel együtt. A lépek kivágás a huzalozás megsemmisítésével legalábbis megrongálódásával járt.
Míg egyszer találtam egy kissé repedt « zenit »bevilágító plexiglas-kupolát kidobva egy építkezésen. Ha jól emlékszem 90 x 90 cm méretű volt. Csináltam hozzá egy 10 cm-es ugyancsak plexi keretet, majd egy aljzatlapot rá egy régi mosógép (65 x 65 cm) peremes fedelét és a nyár folyamán az együttest nap felé fordítva, kitámasztva nagyszerűen sikerült a kereteimet kiolvasztani méghozzá úgy, hogy a huzalozást is sikerült tökéletesen megmentettem. Voltak persze kisebb nagyobb problémák de a módszer lényegében nagyszerűen működött.
Tökélesített megoldás műszaki leírása.

Ezúttal magam, méretre csináltam kupolát ugyancsak átlátszó 6 mm vastag plexit-ből majd méretre, peremes olvasztótálcát hozzá a kicsurgott viasz felfogására edényt és a berendezés kitámasztására szükséges lábszerkezetet. Lásd a berendezés pontos terveit mellékelve. Elnézést a francia feliratokért, a műszaki leírás a tervekkel együtt megjelent az « Api’Nature » című méhészeti és természetbarát szaklapban még valamikor 2001-ben.
Amint a rajzon látható, az aljzatlap rajta a tálca az együttes csúcsára van állítva mert így a kiolvadt viasz egy ponton összecsurog és átfolyhat a gyűjtő edénybe. Ez utóbbi is feltétlen a kupola alatt kap elhelyezést érthető okokból. Ha nem így lenne akkor a kicsurgási ponton ott ahol a fölolvadt viasz elhagyná a meleg térfogatot, a lehűlés folytán a folyékony viasz megdermedne és dugulás áll be, másrészt kutató méhek tömege keresné az esetleges kifolyót méz visszaszerzését. Ugyanakkor tálca alsó lefolyó sarka csücske előtt átlós irányban egy lécecske van helyezne amely gátat vet a kerettörmelékek lecsúszásának, míg a lécecske alatt a fölolvadt viasz lefolyhat a csurgó sarokba. Egy -egy keret, egymásra és a tálca belső peremére támasztva kb. 45°-ban fölemelkedve kap elhelyezést az olvasztó tálcán. Ily módon a fölmelegedés folytán a lép leválik a keretről de leválik a huzalozásról is. Ezzel a fogással a huzalozás is tökéletesen megmenthető. Ha esetleg mégis maradna némi lépdarab a huzalozáson, akkor azt a keretet a kivétel, a lecserélése alkalmából, belekoccintjuk a tálcába. Elegendő napenergia esetén, a nyár közepén a keretek teljesen lecsupaszodva kerülnek ki az olvasztóból. Ezek után még egy régi fedelező késsel gondosan lekapargatom a keretek minden oldalát az esetleg még le nem olvadt méhszurkot, majd forrasztó gázlámpa lángjával sötét barnára égetem, fertőtlenítem a keretlécek mind négy oldalát. A keret léceit úgy fordítom a gázlámpám lángja felé hogy egyszerre két oldalt égessen. Egy -egy keret körülégetéséhez két perc elegendő. A huzalozás újrafeszítése után így azután bármikor mű lépezni lehet.
Néhány apró gyakorlati részlet: A keretek kiemelése után egy szögletes kőműveskanál segítségével laposra ütögetem a meleg bábing-sejteket azért hogy az azokban esetleg fönnmaradt meleg viasz is lefollyón a csurgatóba. Célszerű a kőműves kanalat is az olvasztó térben tartani, fölforrósítva ugyanis ütögetés közben nem ragadnak rá a bábingek. Ily módon a viasz visszanyerése akár 98 %-os is lehet. Általában két széria keret után az így laposított lépmaradékot föltologatom a tálca szélei felé, így még kétszer két- két keret kerülhet olvasztásra mielőtt a tálcát takarítani kellene. A fönnmaradt hulladékot előbb nagyobb plasztik zsákban gyűjtöm majd fűvágás alkalmával a lekaszált fű alá a komposzt-tároló –készítőben szórom szét. Ezzel elkerülöm az esetleges kutató méhek figyelmét. Egyébként nagyszerű komposztalapanyagnak bizonyul.
Az ily módon épített napolvasztó természetesen nagyszerűen bevált a kicsurgatott és kimosott fedelezés viaszának kiolvasztására is.
Ezen fedelezés kicsurgatott maradványát egyébként a fedelező edényemben összegyűjtöm és csak akkor mosom ki langyos vízben, lehetőleg egy időben a mézes edények mosogatásával amikor mézbort készítek. A mézes víz így teljes mértékben kihasználható. Lásd Biokultúra 2001/
Máskülönben remekül föl lehet használni a berendezést zugépítményekkel terhelt anyarácsok kiolvasztására is amennyiben azok fémből készültek. Nincs szükség kapargatásra, az összes zugviasz fáradságmentesen leolvasztható és visszaszerezhető. Olvasztás után ezek a rácsok is forrasztó lámpa lángjával lesznek fertőtlenítve minden alkalommal. Így eljárni természetesen nem lehet a plasztikból készült anyarácsokkal.
Meg kell jegyezni azonban, hogy vannak e módszernek hátrányai is. Elsősorban a keretek cserélése említendő. Meleg, napsütéses időben a keretek váltogatása maximális zenit napállás (junius közepén) idején közel óránként történhet. Végrehajtására esetenként egy- egy perc elegendő. Kedvező körülmények között 16- 20 keretet is ki lehet olvasztani naponta . Ilyen hatásfok eléréséhez azonban a kezelő személy felügyelete és esetenként néhány perces közreműködése szükséges. Célszerű ugyanis pl. a berendezést, pl. a keretek lecserélése alkalmával, legalábbis időnként a nap sugaraira merőleges helyzetbe fordítani (nálam, alátámasztással, emelni, vagy süllyeszteni is lehet . Ilyen feladatokat, úgy mint a keretek váltogatását a hölgyek is könnyen elvégezhetik. A kicsurgott teljesen tiszta folyékony vagy megdermedt viaszt edénnyel együtt kiemeljük egy időben egy másik üressel leváltjuk. A megdermedt viasz alatt megtaláljuk az eseten két kiolvadt mézet is. Ezt a méz“gyűjteményt” azonban nem lehet piacra dobni, még inkább nem ajánlatos azt visszaetetni. Érthető okokból:
1. A napolvasztóban gyakran 90C°-ra nő a hőmérséklet, a méz ilyenkor alaposan megrongálódik.
2. Ezen megrongálodott méz visszaetetéssel betegségek terjesztési veszélye áll fönn.
Az összegyűjtött mézet nagyszerűen föl lehet használni más módon. Pl. remek itóka, úgynevezett “hydromel” = magyarul “vízméz” készítésére. Nálam kb. egy- egy vödör méz gyűlik össze évadonként A “hydromel” készítésének receptje, és az eljárás pontos leírására külön


Egy másik ugyancsak kellemetlen hátránya hogy télen és napsütés híján nyáron sem lehet üzemeltetni. Mindezen hátrányok ellenére egy- egy napsütéses évad alkalmával több száz keretet is ki lehet olvasztani minden energia költség nélkül. Nálam csak a fél évad alatt működik miután nem tartózkodok állandóan a vidéki házamban, és mégis átlag mintegy 100 keretet olvasztok ki.

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!
küldő Címek
Kispikasso
elküldve:: 2011.06.28. 3:17  Feltöltve:: 2011.06.28. 3:17
Csak most jött
Regisztrált: 2011.05.8.
Lakhely:
Hozzászolások: 1
 Re: Sonkolyfőzés, főzés nélkül bio módon.
Tisztelt Bencsik József!
Köszönöm hogy közzé tette az olvasztó képét.Sajnos nekem nem sikerült letöltenem a rajzot esetleg emailban eltudná küldeni .Előre is köszönöm.Tisztelettel Kis Zsolt.