Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
Európai Méhész hírei : A magyar méhészeknek úgy jó ahogy van
Beküldte imcsi Beküldve 2008.02.21. 16:55:51 (952 olvas)



Bencsik József


Màr évtizedek óta rendszeresen követem a Lyon i vàsàrlóközpontokban a magyar akàcméz jelenlétét, helyzetét, az esetleges vàltozàsokat. Ma 2008 hajnalàn azt kell tapasztaljam, hogy az orszàg EU- hoz csatlakozàsa, (2004) vàltozàst nem okozott a Lyon i vàsàrló központok polcain talàlható magyar akàcméz helyzetén. Tovàbbra is külföldi cégek, külföldi üvegezés, olvasható a címkéken. Ezen megàllapítàs megdöbbentő, hiszen az EU -os piacon szabadon forgalmazható minden EU- ban előàllított àru. Ezek a vitathatatlan tények a magyar méz àgazat felelőseinek, beleértve az “ügyvezetést” is, valós képtelenségéről tanúskodnak.
Ezen helyzet vàltoztatàsa érdekében évtizedek óta lépésekre nógatok, ajànlatokat teszek, az íràsaimban. Tettem így màr a Méhész Újsàgban megjelent cikkeimben màr a 90- es évtizedben is, mostanàban az Európai Méhész honlapon is.
Történt ugyan, (nem az én ajànlatomra), egy monopol-exportra törekvő próbàlkozàs (OMME Zrt terv) amely eleve kudarcra volt ítélve màr csak a monopol- tilalom törvény folytàn is. Ez a próbàlkozàs is az indítvànyozok képtelenségét bizonyította.
Mostanàban pedig ugyanazon (Zrt) kezdeményezők, a belső piac mézfeldolgozó cégei ellen, acsarkodàsra, pereskedésre fordítja energiàjàt, pazarolja a tagsàg pénzét. Miutàn fölfedte és vilàggà kürtölte a belső piacon szereplő mézhamisítók listàjàt, azzal a magyar méhész közel sem vàrhat magasabb àrat a megtermelt mézéért. Legalàbb is nem voltak olvashatók ilyen érvelések sem a Méhészetben sem az OMME honlapjàn. E tények alapjàn leszögezhető, hogy a hamisítàst felderítő eljàràs indítvànyozóit, vagyis az “ügyvezetést” nem a méhész érdekvédelem késztet ilyen eljàràsra. Következésképpen hàtsó rejtett, vagyis titkolni való okok voltak annak a beindítói. Avagy balgasàg?
Miért kellett ilyen hasztalan eljàràsba belekezdeni, energiàt, időt fàradsàgot ilyen eljàràsra fordítani amikor is a méhészeknek abból semmi haszna? egyedül a fogyasztók kàrosultak ? Vajon az egységes méhész szervezet eljàràsa azt igazolnà, hogy az “ügyvezetése” szemében a fogyasztók érdekvédelme előbbre való? A kérdésekre csak az illetékesek ismerik a vàlaszt. Ilyen kérdéseket azonban senki nem merészel föltenni. Persze nincs is hol. A monopol Méhészetben? a monopol ellen?
A magyar méz uniós piaca tehàt tovàbbra is fut, magyarok nélkül. Nem tesz semmit,
így jó a magyar méhészeknek!
Tegyük hozzà, hogy a (nyugati)EU -os orszàgokban a méz hamisítás, az eredmények vilàggà kürtölése közel sem tartozik egyetlen egy méhészérdekeket képviselő egyesület hatàs körébe se. Nàluk, az ilyen úgy a fogyaszókat védő szervezetek dolga.
Néhàny megàllapítàs.
A napokban (08 februàr 08) ismét talàltam hàrom vàsàrló központban magyar akàcmézet. Közöttük egyikében (Carefour d’Ecully ben) talàltam francia és magyar akàcmézet is egymàs mellett. A làtvàny rendkívül meglepett. Ez az első eset amikor a francia akàcméz àra ( nyilvàn mert francia ) jelentősen magasabb àron futott mint a magyaré. A Michaud cég àltal forgalmazott francia akàcméz àra 5,81€/ ½ kg míg a magyaré, belga kicsomagolàsban 4,05 €/ ½ kg volt.
Amennyiben a Michaud cég is olyan becsületesen jàr el mint a magyar cégek a hazai piacon, akkor bolond lenne nem belekeverni a francia akàcmézbe magyar akàcmézet, mi több magyar akàcmézet egyszerűen a sajàt védjegyzése alatt franciàra keresztelni, hiszen azt semmiféle védjegyzés nem védi, ràadàsul sokkal jobb minőségű mint a francia méz, tehàt a francia fogyasztó szàmàra jó irànyba hamisít ! De ilyen eshetőség azonban úgy làtszik nem gond az “ügyvezetésnél”! Nàluk sokkal fontosabb a magyar (10%- os) piacon elkövetett csalàsok mint a külföldi (80%- os) piac csalàsai.
A magyar termelők méze tovàbbra is előnytelen, évtizedek óta kitaposott hosszú csatornàn keresztül kerül a nyugati piacra. Hàrom – négy emeletes àremeléssel kerül a nyugati fogyasztó asztalàra. Mindez azonban még nem elég. A külföldi fölvàsàrló úgy bànhat ezzel az àrúval , ahogy a becsülete megengedi, ugy keverheti, ahogy akarja. Na itt màr nem merészkedik az “ügyvezetés” hamisítók ellen síkra szàllni. Szó sem esik laborvizsgàlatok indítàsàról, se az eredmények nyilvánosságra hozàsàról. Az alapszervezetek làtszólagos “egysége” annak ügyvezetésének eljàràsa arra enged következtetni, hogy szàmukra teljesen mindegy hogyan fordul, hogyan alakul a magyar méhészet a magyar méhészek sorsa.
A magyar méhészeknek úgy jó ahogy van!
Egy màsik valósàgos megtörtént eset
Mint làtható a mellékelt fényképen is, minden külföldi kicsomagoló a sajàt címkéjével a sajàt védjegyzésével értékesíti àrujàt a nagyàruhàz làncolatoknàl.
Így talàltam én, olyan magyar akàcmézet, amelyért a kistermelőnek a legjobb esetben 2,5 €/kg àrat fizettek a helyszínen és amelyet egy Lyon -i nagyàruhàz polcàn (ED) 12 €/kg àron 350gr- os kicsomagolàsban àrusítanak, külföldi cég védjegyzésével. Nem de elgondolkoztató?
Az egységes magyar méhészek és az “ügyvezetésük” szàmàra ilyen ilyen eset figyelemre se méltó. Ők màr megtették ebben az ügyben a magukét. Csinàltak egy eleve kudarcra ítélt de szerintük zseniàlis Zrt tervet de azt visszautasítottàk a magyar méhészek. Most aztàn vessenek magukra. Az ügy ezzel befejeződött.
A magyar méhészeknek úgy jó ahogy van!
Hogyan lehetne ilyen előnytelen helyzetet elkerülni ?
Sehogy; mindaddig míg a magyar méhészet egy hozzàértő, értelmes és becsületes vezető élgàrdàt képtelen a felszínre hozni. Óriàsi nehézség! Újabb képtelenség. Mindazok akik ma az EU -os fazékhoz a tíz körműkkel görcsösen kapaszkodnak, azok nem könnyen fogjàk annak füleit elengedni.
A megvàltàs màskép nem jöhet csak egy a jelenlegi ügyvezetéstől független önàlló szervezetek szövetségének létrehozàsàval. Egy ilyen független szervezetnek màr alkalma nyílna az EU- os fazékról levàlasztani az ügyvezetés görcsösen kapaszkodó ujjait pl. egyenesen az EU- os hivatalokhoz fordulva. Különben, hogyan, és milyen alapon merészkedik egy magamfajta senkihàzi “külföldi” bíràlni az egységes magyar méhészet eljàràsait, annak egyöntetű véleményét amikor az
a magyar méhészeknek úgy jó ahogy van!
Újabb bizonyíték is lesz e megàllapítàs igazàra, a 2008 màrcius 8 -àn tartandó vezetőségi, valamint a màrcius 29 -ére összehívott küldöttségi gyülés alkalmàval. Minden marad a régiben!
Lyon 2008. februàr. 17. joseph.bencsik@free.fr

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!
küldő Címek