Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
Európai Méhész hírei : Kaptárkészítési hibáink
Beküldte Geddekas Beküldve 2008.04.8. 6:36:36 (16036 olvas)



Csuja László
Biológus

Tökéletes kaptár nincs, ahogy tökéletes méhész sincs. Minden esendőségünk mellett csak a méheket tekinthetjük tökéletesnek, hiszen ők már 80 millió éve bizonyítják életképességüket. Minden méhésznek gondja van a kaptáraival. De mik a tipikus hibák?

Nézzük az anyagválasztást.

A méhek nagyon sokféle körülmények közepette jól tudják érezni magukat. Nekik jó a sziklaüreg, faodú, templomtorony, kémény, gyékény kas, a nád- és fa-, sőt műanyagkaptár, de még bádogkaptárral is kísérleteztek már. Persze azért vannak szempontjai a méhésznek is. Tartós legyen, ne korhadjon könnyen, hőszigetelő, de ugyanakkor páraáteresztő is legyen. Mi méhészek körülményeink és céljaink, vagy épp kísérletező kedvünk szerint választunk. Aztán a méh, meg az élet megcáfolja vagy visszaigazolja előfeltevésünket.

A gyékény és nád alkalmazására, akinek van, méhész nem panaszkodik, viszont erre mestert találni nagyon nehéz. Írhatnék arról, hogy mennyire szerettem a gyékényes keretfedőt és válaszfalat, de ilyet most már nem tudok beszerezni, mert nincs aki megcsinálja. Szerettem a kaptárt 3-4 cm náddal borítani, de ma a jó minőségű nád kimegy exportra, a rossz minőségűre meg nem érdemes a pénzt pazarolni.

A ma elterjedt a kaptáraink fából készülnek. Itt a leggyakoribb hiba, hogy tavaly még fütyült a rigó a tetején és ezért az elkészített kaptárunkon itt-ott az illesztéseknél rés támad, akár egy tücsök ki-bemászhat rajta, vetemedik, sehol sincs egy derékszöghöz közeli állapot. Gátol a munkában, ha szorul a keret, ha elméretezzük itt-ott a kaptárt. De a rohammunka közé tartozik az átgondolatlan tervezés is. Nem elég a szellőzés, a menekülő tér vagy a kijáró méretezése, leér a keret a kaptár aljára, a válaszfal betétele esetén nem fér be elég keret, felnyitjuk a tetőt és hátrabukik kiszakad a sarka stb. Jön a pluszmunka, takaróléc, él védő, de még nagyobb baj is eshet. A fakaptáraink készítésére ma a rohammunka a jellemző.

Sokan mondják, hogy az a kaptár már jó, ami kibír 15 évet. De mi lesz utána? Kuka és jöhet az új kaptár? Nem jobb lenne úgy elkészíteni 30-40 % többletmunkával, hogy 40-50 évig használhassuk. Mi kell ehhez? Jól megválasztott anyagok, alapos tervezés, gondos kivitelezés. Megvalósíthatatlan? Egyáltalán nem, csak nem kellene mindent újra feltalálni, hanem a tapasztalatokat jobban figyelembe kellene venni.

A kaptárkészítők azoktól az ácsoktól, asztalosoktól tanulhatnak legtöbbet, akik nedvességnek és hőingadozásnak egyszerre kitett szerkezeteket terveznek és készítenek. Ugyanis a kaptár élettartamát e két jellegzetes károsító hatás éri. Kint van a szabadban a tűző nap és a téli fagy egyaránt éri, miközben a behordott nektárból és a méhek anyagcseréjéből óriási mennyiségű nedvesség szívódik be a kaptár belső felületébe elsősorban az alján és a könnyen lehűlő sarkokban.

A kaptárban levő nagy mennyiségű nedvesség egyszerre okoz korhadást a fában és korróziót a fémfelületeken. Sőt ahol a fém és a fa találkozik, ott a fémre lecsapódó és hosszan ott levő nedvesség, nemcsak hogy korrodál, de ugyanazon a helyen a környező fa korhadását is elősegíti. Hol vannak ilyen helyek a kaptárban? A fenéken a sarkoknál. Magyarországon szinte teljesen elfelejtődött az elmúlt ötven évben az a tudás, hogy éppen a leírt okok miatt a kaptárépítésben minél kevesebb fémet, nevezetesen vasszöget szabad használni, ezért még a tabi kaptárüzemben készült kaptár is tele van verve vasszögekkel. Ha egy ilyen 15 éves kaptárt szétszedünk, akkor a sarokban a farész szinte omlik szét a kezünk között és lötyögő lyukban teljesen elvékonyodott rozsdás szögeket találunk. Hogyan lehet ezt megelőzni?

Ne sajnáljuk legalább két évet száradni hagyni a fát a félszerünk alatt. Gondosan és önmagunkkal szemben is könyörtelen igényességgel tervezzük meg az asztalos barátunkkal a fából készült kaptárunkat úgy, hogy ahol lehet, csapoljunk, nútot, falcot, félfalcot, vendégcsapot használjunk legfőképpen a fenékrészeknél, sarkoknál és ahol a belső pára lecsapódik a lehető legkevesebb szeget használjunk. Tervezés során mindent ötször számoljunk át, modellezzünk le és gondoljuk végig a napi méhészmunkánkat. Inkább kicsit tágabb legyen a kaptárunk, mint szűkebb, mert a szűkebbel már nem tudunk mit csinálni, csak elviselni, de a tágabbat alakítani, igazítani is tudjuk. Nagyon értékesnek tartom a higiénikus kaptárfeneket, aki teheti, alkalmazza.

Azt szoktam mondani otthon, hogy olyan szegények soha nem lehetünk, hogy parizert együnk, épp így a méhészetre is azt mondom, hogy olyan szegények nem lehetünk, hogy rossz szerszámmal dolgozzunk, méheinket rossz kaptárban tartsuk.

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!
küldő Címek
kertaig
elküldve:: 2008.04.12. 6:41  Feltöltve:: 2008.04.12. 6:41
Csak most jött
Regisztrált: 2008.03.29.
Lakhely: Vereb
Hozzászolások: 16
 Re: Kaptárkészítési hibáink
Ahogy van úgy jó!?

Tisztelt Méhészek! Tisztelt Imre Bátyám! Tisztelt Geddekas!

A magyar méhészek kétharmada nem azért „boconádizik” mert ahogy van úgy jó, hanem azért mert ÚGY JÓ AHOGY VAN!!
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden változtatás nélkül csináljuk, ahogyan elődeink. Igenis folyamatosan alakítani, fejleszteni kell. Miért a kétharmad? Mert ezt tanulták az Ő iskolájukban, a családban, ezt látták vándorláskor a szomszédban. Boconádi forradalmasította a méhészetet. Gondolatom szerint a „boconádi” még nem ért a csúcsra, még mindig van mit tenni a forradalmi alapötlet javításán. Bár lehet valahol, valaki megoldotta ezt is. Lehet, hogy tegnap, lehet, hogy 30 éve. FORRADALMI VOLT BOCONÁDI! Akkor! Ma már régi jól bevált módszer, amire sokan esküsznek.
DE!
Annak idején Boconádi tevékenységét sem ismerték el azonnal, bizonyítania kellett kaptárjának.
Csatlakozom Tisztelt Geddekas véleményéhez, amiben azt írja, hogy egy újabb forradalom előtt állunk. Remélem, részesei lehetünk ennek az új áttörésnek. A kilencszázas évek elején az amerikai szabadalmi hivatal elnöke azt mondta, hogy már minden ki van találva! Lám mi minden történt az óta.
Miért állunk áttörés előtt? Talán egyetlen agrár ágazat a méhészet, ahol úgy dolgoznak, mint száz éve!
Újat akarunk! Ezért a sokféleség! Ezért nem lehet még egységesíteni! Legyünk türelmesek és járjunk nyitott szemmel! Hallgassuk meg az első hallásra „elvetemült” gondolatokat! Teremtsünk egy olyan légkört, ahol nem elítélendő az új gondolatok hallatása! A konzervatizmus ideje lejárt!
2008-04-12
kertaig
Geddekas
elküldve:: 2008.04.12. 1:25  Feltöltve:: 2008.04.12. 1:25
Nem elég félénk a dumáláshoz
Regisztrált: 2008.03.25.
Lakhely: Gödöllő
Hozzászolások: 32
 Re: Kaptárkészítési hibáink
kedves Jóska bátyám!

Végigolvastam a 6 részes írásodat. Tanulságos, kitűnő eszköz, használni és másnak is ajánlani fogom.

A rakodókaptárban természetesen egyszerűbb a higiénikus kaptárfeneket kialakítani, mint a fekvőkaptárban, de aki most tervez fekvőkaptárt az ott is meg tudja oldani.

A magyar méhész nem azért ragaszkodik a boczonádi keretmérethez, mert "úgy jó ahogy van", hanem azért mert a boczonádi lépméret JÓ. Gondolj arra, hogy sokan nagyboczonádi keretmérettel készítenek rakodókaptárt. Sőt állítom, hogy a boczonádinál magasabb lép még jobb.

Javasolom próbáld ki. A rakodóban sem lehetetlen az óriáslép hasznos tulajdonságait kikísérletezni. Próbálj meg olyan keretet csinálni, ami a te kaptáradban három fiók magasságú. Telepíts rá egy erős természetes rajt most a tavaszi legelőn. Aztán úgy alakítod a továbbiakban a kaptárt ahogy akarod. Meglátod, hogy az anya sokkal dinamikusabban tudja érvényesíteni petézési képességét és sokkal nagyobb és egészségesebb korösszetételű családot kapsz, ami nemcsak korösszetételében egészségesebb, hanem egyébként is. Természetesen kicsit másként kell vele méhészkedni, de hamar rájössz, hogyan csináld.
Geddekas
elküldve:: 2008.04.11. 16:37  Feltöltve:: 2008.04.11. 16:37
Nem elég félénk a dumáláshoz
Regisztrált: 2008.03.25.
Lakhely: Gödöllő
Hozzászolások: 32
 Re: Kaptárkészítési hibáink
A vén Európa értéke a változatosság, pl. így nehezebb monopoltőke uralma alá hajtani. Persze igazad van abban, hogy gát is egyben a változatosság, de védelem is és rugalmasság is.

Én dolgoztam nagyboconádival és óriásléppel. Mindig úgy méhészkedtem, hogy kisebb vagy nagyobb méhállománnyal rendelkező társam volt. Mindig volt tanítványom is. A mellettem rakodóval dolgozó méhészek méhcsaládjai csak lassabban fejlődtek fel, mint a boconádi és sokkal lassabban, mint az óriáslépes családok. Ha munkaórára fordítom le a méhészkedést akkor is azt kell mondanom, hogy a legtöbb munkaórát a rakodó, kevesebbet a boconádi és legkevesebbet az óriáslép igényelt. Ha a méhcsaládok kiegyensúlyozottságát és kiszámíthatóságát értékelem, akkor is az óriáslép nyert. A rakodónak egyetlen előnye van, hogy a legkisebb tőkeigényű, mert mai fejemmel már azt se mondom, hogy a boconádi és az óriáslép nem alkalmas az iparszerű méhtartásra, sőt.... De ennek leírása már nem hozzászólás, hanem komplett cikk lenne.

Ráadásul úgy látom, hogy a felhalmozódott méhegészségügyi problémák miatt a méhészeti technológia radikális korszakváltás előtt áll. Olyan dolog lenne most kikiáltani valami EU-s szabványt, mint az 1800-as évek végén kikiáltották a ma már mindenki által nevetségesnek tartott "országos kaptár"-t és keretméretet.
bencsik
elküldve:: 2008.04.11. 10:04  Feltöltve:: 2008.04.11. 10:04
Csak most jött
Regisztrált: 2008.04.4.
Lakhely:
Hozzászolások: 11
 Re: Kaptárkészítési hibáink
Termézetesen mindenki szolithat Joska Bàtyànak, szàmomra bizalmat kelto megszolitàs.
Az EU os kaptàrszabvànyositàs avagy egységesitésének méhészkedési elonye se tobb se kevesebb mint pl a rakodo "Hunor" kaptàrnak. Az EU os egységesitésnek az az oriàsi elonye hogy a kellékek az alkatrészek azonosak lennénel Europa szerte. Ezeket az alkatrészeket kellékeket bàrhol is gyàrtottàk oket fol lehet cserélni, eladni vàsàrolni bàrhol. Tessék olvasni a Méhészet aprohirdetéseit milyen adésvételi nehézségekkel kuzkodnek a magyar méhészek!Nem beszélve arrol hogy pontosan ezen aprohirdetések alapjàn meg lehet àllapitani, hogy a magyar méhészek ma is 66% ban 100 éves NB vizszintes kaptàrokkal dolgozik!!! Iràsaimban, biràlataimban szàmtalanszor visszatértem e kérdésre. Tanulsàg: a magyar méhészeknek "ugy jo ahogy van"
Geddekas
elküldve:: 2008.04.9. 21:41  Feltöltve:: 2008.04.9. 21:41
Nem elég félénk a dumáláshoz
Regisztrált: 2008.03.25.
Lakhely: Gödöllő
Hozzászolások: 32
 Re: Kaptárkészítési hibáink
Érdekes összefoglalása a mai helyzetünknek. Szinte minden aktuális problémát felvet.
kertaig
elküldve:: 2008.04.9. 18:19  Feltöltve:: 2008.04.9. 18:19
Csak most jött
Regisztrált: 2008.03.29.
Lakhely: Vereb
Hozzászolások: 16
 Re: Kaptárkészítési hibáink
Tisztelt Kollégák!
„Remélem, hogy a folytatàsban màr a kaptàr EU os szabvànyositàsànak szukségessége is musorra kerul.”
Tegnap beszélgettem egy idős méhésszel, neki elmondása alapján legalább három féle kaptárral rendelkezik. Van neki nagyboconádi, középboconádi és hunor rakodó is! Nem Ő az egyetlen méhész, akinek nem csak egyféle kaptára van. Szerintem addig, amíg egy méhész nem tud sajátmagával kiegyezni, hogyan várjuk el azt, hogy tízezer méhész egyezzen ki egy szabványban. Ha szabványosításról beszélünk, akkor először is a mézet kellene egy tisztességes, jó szabványban rögzíteni! Ebben a méhészek nagyon nagy része együtt is tudna érteni! Miért? Mert így a törvény erejével lehetne fellépni a lelketlen hamisítók ellen. Akiknek egyetlen célja a piac megszerzése bármi áron. Nem is repülnek a méheik, csak cukrot és tápot etetnek velük.
Ide azt a szabványt!
Ezután lehetne a következő kérdés a méh egészségügy! Pl.: miért tiltanak be gyógyszert úgy, hogy nincs alternatíva.
A szabványnak ki kellene térni a mezőgazdászok rovarirtó szereire is. Tavaly is hallottam olyanról, akinek a méheit háromszor permetezték le.
Gurulóméhes!?
Ahányat láttam mind saját készítésű volt ( biztosan nem éltem még eleget! ), mindenki az éppen divatos, vagy az éppen akkori elképzelése szerinti konténert csinálta(tta) meg!
Egyik méhésztársunk éppen most készíti az övét. Saját tervei és elképzelései alapján. Civilben gépészmérnök. Bizonyos vagyok abban, hogy a méhésztársak véleménye gyökeresen eltérne az Ő munkájáról. Úgy gondolom, hogy sajnos nem beszélhetünk Magyarországon „guruloméhesekben alkalmazott kaptàrrendszerek”-ről!
Tisztelettel:
kertaig
Geddekas
elküldve:: 2008.04.8. 19:08  Feltöltve:: 2008.04.8. 19:08
Nem elég félénk a dumáláshoz
Regisztrált: 2008.03.25.
Lakhely: Gödöllő
Hozzászolások: 32
 Re: Kaptárkészítési hibáink
Kedves Jóska bátyám!

Ugye szólíthatlak így?
Kutató, fejlesztő hajlamom miatt a szabványosításokat csak nagyon szűk körben szeretem. Szerintem a szabványokat a méhecskéknek kell megadnia számunkra.

Példát írok neked az emberi szabványok káráról. Az 1800-as évek végén mi magyarok is akartunk meg csináltunk is kaptár szabványokat, lásd a kis országos keretméretet. De hol tartana a magyar méhészet, ha a két Boczonádi nem töri meg a szabványok erejét és a mögötte álló erőket?

Szóval én azt látom, hogy pont ez az a szakterület, ahol a szabványok nagy károkat okozhatnak.

De mondok más érvet is. Ha végignézed a mostani katasztrófákat, akkor láthatod, hogy a méhészkedés korláta ma a méhek katasztrofális egészségügyi állapota. Ami viszont a XX. sz. végi technológiák és a világkereskedelem mindent összemosó hatásának következményei.

Korszakváltás előtt áll a méhészet. És ebben a korszakváltásban egy EU-s kaptárszabvány szerinted mit segít?
bencsik
elküldve:: 2008.04.8. 18:52  Feltöltve:: 2008.04.8. 18:52
Csak most jött
Regisztrált: 2008.04.4.
Lakhely:
Hozzászolások: 11
 Re: Kaptárkészítési hibáink
Végre nagy nehezen ùegjelent a képernyomon a hozzàszolàs engedélye.
Nagyon jo érveléseket megjegyzéseket talàltam az iràsban. Remélem, hogy a folytatàsban màr a kaptàr EU os szabvànyositàsànak szukségessége is musorra kerul.
A guruloméhesekben alkalmazott kaptàrrendszerek ismertetése is tanulsàgos lehet!
udvozlettel:Bencsik
Geddekas
elküldve:: 2008.04.8. 15:37  Feltöltve:: 2008.04.8. 15:37
Nem elég félénk a dumáláshoz
Regisztrált: 2008.03.25.
Lakhely: Gödöllő
Hozzászolások: 32
 Re: Kaptárkészítési hibáink
Annyival kiegészítem még a cikket, hogy sokat tanulok Bencsik kollégától és ebben az évben ki is próbálom a "kéménykaptár" módszerét.

Tehát a méhkaptáraim őszre és télire úgy lesznek összeállítva, ahogy javasolja. A kaptár felülről és oldalról kiválóan védett lesz, de alulról maguk a méhek fogják védeni és a pára, nedvesség nem csapódhat le a fenéken.

Javasolom olvassátok el a "kéménykaptár" modellt, gondolkodjatok rajta és próbáljátok ki. Rakodósok előnyben.