Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
Európai Méhész hírei :  Miért "hydromel"és miért nem mézbor? II.
Beküldte imcsi Beküldve 2006.10.2. 16:46:29 (1479 olvas)

Az irànyitàssal erjesztett mézviz.

Az irànyitàssal erjesztett mézviz.
Alapja: kotelezo modon ki kell zàrni minden ismeretlen erjeszo gombàt az elore elkészitett suruségu mézvizkeverékbol, ugymint annak a lehetoségét is, hogy a levegoben szàllingozo ismeretlen erjeszto gombàk is abba valamilyen modon bejuthassanak.
Eloszoris megvàlasztjuk a keverék méz-viz arànyàt mustmérovel, ugy hogy a kész ital legalàbb16-18° alkohol fokos legyen. Lehet az kissebb is, de akkor "szàrazabb" lesz az ital.
Most rozsdamentes tiszta edényben lassu tuzon folmelegitjuk a keveréket +90 C°ra és azon tartjuk 10-15 percig. Igy benne az osszes erjeszto gomba elpusztul. A melegités folytàn habzodàs képzodik amely hab magàval a felszinre hozza az esetleges szennyezodést, amely most màr konnyen leszedheto, eltàvolithato mialatt a folyadék lassan sterilizàlodik. Lassu tuzre azért van szukség, hogy elkeruljuk a karamellizàlodàst, amely végulis tulerosen befolyàsolja az ital zamatàt. A kihulési ido alatt pedig értheto okokbol letakarjuk az edényt.
Franciaorszàgban léteznek kulombozo laboratoriumok ahol igen vàltozatos sokféle erjesztoket lehet rendelni, tobbek kozott "hydromel" készitéséhez is. Ilyen erjesztok hozzàadàsàval most màr meghatàrozott minoségu, hivatalos, hydromel àllithato elo. Konnyen lehet azonban a természetben is meghatàrozott kituno ismert erjeszto gombàkat talàlni.
Kotelezo erjesztési elovigyàzatossàgok.
A +25 C° ra lehult sterilizàlt folyadékot most màr àtomlesztjuk az erjesztésre szànt edényébe. Nàlam ez fajtànként 20-30 literes demizsonban torténik. Igen fontos, hogy az edény tokéletesen tiszta legyen. Ezt ugy szoktam elérni hogy elozoleg két marék apro tisztàra mosott apro kavicsot és egy kis cloros (hypos) vizet teszek az edénybe és azt hosszasan minden irànyba forgatom. Igy a kavicsszemcsék az uvegen belul mindenhol lekaparjàk az esetleges ràtapadtt szennyezodést. A kiurités utàn még két-hàrom vizben ki is oblitem. Mostmàr nyugodtan beletoltheto a sterilizàlt folyadék a vàlasztott erjesztovel olyannyira, hogy maradjon némi ures tér a nivo folott az erjedéssel jàro habképzodés részére.
Az uveg szàja tiszta vizes rongyal letorulve most màr bedugaszolhato pl egy olyan "kotyogo" dugoval amely a boràszatban is hasznàlatos. Magam mégsem igy jàrok el mert a kotyogo vize gyakran elpàrologhat igy a levego is behatolhat, a folyadék akàr meg is ecesethet. Eppen e miatt ajànlatos kifurni a dugot, abba pedig egy hajlékony plaszik csovet dugni oly modon, (pl viasz ràolvasztàsàval) hogy az uveg teljesen légmentesen zàrodjon (kivéve a plasztik csovon àt!) Ezek utàn elegendo a megtoltott edényt olyan meleg helységben tartani ahol a homérséklet lehetoleg àllando, legalàbb +16-20 C° legyen. A plasztik cso olyan hosszu legyen hogy annak végét uvegbe lehessen dugni amelyben enyhén hypos viz van. Egy két napon belul beindul a kotyogàs. Mikor az megszunik akkor a "gyors" erjedés be is fejezodott . Lassu erjedés azonban tovàbb folyik gyakorlatilag gàzfejoldés nélkul.
Folyt köv.

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!
küldő Címek