Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
Európai Méhész hírei : Segíts magadon,az ég is megsegít (II)
Beküldte imcsi Beküldve 2009.01.14. 14:40:56 (774 olvas)




Bencsik József

Kapcsolódó előzmény!

'Állítja azt a “nyugati” formában alkalmazott közmondás is.

Tudjuk, mert már a bőrünkön is érezzük, hogy a piacgazdálkodás a mai kialakult formájában egy “globális” válság -szakadék szélére került. A kereslet- kínálat versenypályán, valójában nincsenek játékszabályok se pályabírók, se versenybírók, se ellenőrök (szerencsére nem így a biotermelésben !) Mindezek hiányában, és következtében a versenyzők egyre inkább, csalnak, ámítanak, sikkasztanak, hamisítanak és tesznek így még ma is. Hatalmas botrányok kerülnek napvilágra, világbankok estek és esnek csődbe. A globális gazdaság működésében váratlan üzemzavar már is beállt. Következménye: egyre növekvő munkanélküliség, általános elszegényedés

Ezen globális válság Magyarország lakóira is rendkívül fájdalmas hatással fog járni. Egyéni tartalékok hiányában nyomorúságos idők vàrhatok. Az így kialakult kínos helyzeten semmilyen kormány, segíteni nem tud hiszen az állampénztár nem csak teljesen üres, de tele visszafizetni való hitelekkel, azok kifizetetlen kamataival. Ezen tragikus helyzet kialakulàsa a hatalmon lévő politikusok képtelenségére, sokak szerint becstelenségére vet fényt. Az ilyen eredmények láttán, nem kétséges, tőlük semmiféle helyzetjavulásra nem lehet számítani.

Szemben e borús helyzettel a bizonytalan jövővel a semmit tevő állásfoglalással, minden bizonnyal semmire se lehet jutni. Új, szavatolt szabályokra alapozott vállalkozásokba kell fogni, és cselekedni, különben minden marad a régiben és holnap rosszabb lesz mint ahogy ma van. Egyedül azok ússzák meg a keserű fàjdalmakat akik idejében és előrelátóan, biztonságosan cselekednek. Tegyünk sokan így, kovácsoljunk terveket, fogjunk össze tervezzünk kezdeményezzünk. Ezen írás célja pontosan egy ilyen kezdeményezés ismertetése, abban a reményben hogy az elgondolás sokak figyelmét megragadja másokat megfontolásra késztet. Egy követésre alkalmas ajánlott példa:

Egy talpraesett fiatal méhész a mestersége mellett egy figyelemre méltó tervet készített. Az elképzelt vállalkozásával ma már nem csak a startvonalon készenlétben áll, hanem már szerződése is van. Igaz ugyan, volt egy kis szerencséje is. Ez szerencse azonban nem jött önmagától, hanem azt a fiatal méhész saját maga kovácsolta ki.

Ez a szerencse abból adódott hogy jelentkezett Franciföldön egy kisvárosban (Charlieu) rendezett karácsonyi vására a saját méhészeti, kaptártermékei, mézeskalács… termékei kiállítására, értékesítésére. A jelentkezés a “hivatalos” méhészeti szervezet által megvetett, ellenségesnek nyilvánított “Európai Méhész” honlapján jelent meg.

Minden esetre a kiállító méhész vallomása szerint a vásár figyelemre méltó sikerrel járt. Megérte a fáradságot, érdemes volt jelentkezni és elmenni kétszer is (az áruszállítás miatt) nem csak az eladott árú mennyiségét illetően hanem azon túl egy igen érdekes és figyelemre méltó kezdeményezés, ajánlat sikere miatt is. Íme röviden a vállalkozás:

A fiatalember ugyanis a vásár alkalmával egyben ajánlatot tett, francia vendégek (7 személy részére) fogadására, elszállásolására, ellátására az ország peremén fekvő kis a falujában. Érdeklődők jelentkeztek is, nem is egy, vannak akik már föl is iratkoztak, már a dátumok egyeztetésére is sor került. Az elgondolás, a terv tehát az első próbálkozás alkalmával hatásosnak bizonyult. A vásár látogatói, jövendőbeli a francia turisták kíváncsiskodtak; Szerették volna tudni, látni; hogyan élnek, mit esznek, mit isznak a magyarok. Egyesek méhészet mestersége, mézműhely látogatása után is érdeklődtek.

Ezen írás szerkesztője a fiatal méhészünk elgondolásának hathatós eredményéről, kecsegtető sikeréről szeretne hírt adni. Ezen keresztül ösztökélni bátorítani szeretné a Biokultura olvasóit; a biogazdákat is ilyen elgondolások megvalósítására, bekapcsolódásra . Nem nehéz elképzelni, hogy a példa láttán nem csak méhészek de biogazdák is kedvet kapnának ilyen tervek kovácsolására, kiszélesítésére, termékeik értékesítésére, jövedelmük fokozására, biztosítására.

Tegyük föl; vannak olyan biogazdák, biofarmok akik idegen földről érkező turistáknak is emberhez méltó megfelelő szàllàst és ellátást tudnának biztosítani. A biogazda így egyrészt a termékei, konyhakert, gyümölcsök, egy részének értékesítését jó pénzen, csomagolás szállítási gondok nélkül, a helyszíni fogyasztással tudná biztosítani. Ugyanakkor külön jövedelemhez jutna a szállás, az ellátási szolgáltatásával. Az ilyen falusi turizmus kialakítása, megszervezése tehát közel sem érdektelen.

Értesülések szerint falusi turizmus feltételeinek kialakításához ma még EU-os támogatást (EMVA) is lehet kérni, építkezésre, átalakítási , berendezési munkálatokra.

Minden bizonnyal igyekezni kell az ilyen pénzelési alkalmakat kihasználni mert országos, a nemzeti pénztárok kiüresedése következtében, holnap a közös EU -os pénztár is üres lesz. Nagyon is lehet hogy ma már talán az utolsó morzsákat osztogatják.

Nincs kizárva azonban hogy a Biokultura olvasói között már vannak olyanok akik megfelelő berendezéssel vendégfogadási lehetőséggel rendelkeznek. Csak éppen erről nem sokan tudnak. Ha vannak is ilyenek, azok, szervezés, és kapcsolatok hijjàn nem tudni hányan és hol vannak, és milyen berendezéssel rendelkeznek. A helyzet fölmérése, ismerete üdvösnek még inkább igen hasznosnak mutatkozik a további lépések, szervezkedés érdekében. Ha ugyanis jól belegondolunk a lehetőségekbe akkor rádöbbenünk arra is, hogy az ilyen ismeretekhez kölcsönös érdekek, a jelentkezők érdeke fűződik. Mielőbb lépjünk tovább és ha lehet lépjünk nagyokat!

A türelmetlenebb érdeklődők kíváncsiságának kielégítésére érdemes jelezni hogy a méhészek között a fiatal méhész kezdeményezése folytán megindult a szervezkedési akarat .Szerencséjükre, a részükre a széleskörű és jelentős összeköttetéseim rendelkezésükre állnak mint ahogy és amennyiben a biogazdák is óhajtják, őket is szívesen részesíteném azokban Tudni érdemes, hogy Franciaországban aktív tevékenységet folytatok, több társulatnál, többek között :

- A Lyon-I Francia-Magyar Baráti Társulatnál

- Ste Foy Lyon International Társulatnál

- A Syndicat d’Apiculture du Rhone et de la Région Lyonnaise-nél

- A Cooperative des Apiculteurs de la Région Lyonnaise méhészeti szervezetekben

- Ugymint www.rhone-apiculture.fr honlapján megjelenő írásaimmal.

- Ugyanígy ismerek, rendelkezek kb. 40 francia biotársulat mail címével

A fentebb jelzett társulatokon kívül EU szerte széleskörű nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezek (legutóbb még a földgolyó másik oldaláról, Chiléből is!)

Mert nem jól van úgy ahogy van, amikor lehetne jobb is, de azért tenni is kell!

Az érdeklődési okokból nem nálam hanem a föntebb jelzett méhészek honlapján a www.europaimehesz.atw.hu honlapon kell jelezni. Egyenlőre, kezdetlegesen, ott fog sor kerülni az érdeklődés fölbecsülésére. A jelzett jelentkezési honlap szerkesztője, és az indítványozó méhészek szívesen állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Amennyiben ezen írásom kedvező visszhangra talál a biogazdák között, akkor sor fog kerülni további gyakorlati lépésekre is, amelyekről pontosabban egy elkövetkező írásban lesz szó.



Bencsik József 23, Bd des Castors, F-69005 T: 00 33 954 66 21 46 vagy 00 33 478 25 04 22

joseph.bencsik@free.fr


Idézet:

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!
küldő Címek