Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
Európai Méhész hírei : Apimondia 2009 .(Magyar méz és méhészet hírneve is szóba került)
Beküldte imcsi Beküldve 2009.09.30. 21:55:47 (940 olvas)


Bencsik József





Fotó: Bencsik József
az Apimondia megnyitó ünnepségén készült egy harmadik emeleti lelátóról. Az ünnepi nagyterem teljesen megtelt. Egy helyi népi zenekar néhány népzene műsorával nyitódott az ünnepség. Szerencsére a megnyitó beszédek, három is, mind francia nyelven történt, sajnos nem így a konferencia termekben. Ezúttal, magam is követni tudtam az eseményeket.. Elsősorban a regionális, és helyi városi politikai választmányok vezetői beszéltek. Mondanom sem kell, mindenki nagyon fontosnak, nagyon szépnek, és nagyon fölemelőnek tartotta a méhészetet. Büszkék voltak arra is hogy az ő jóakaratukon is múlott a rendezvény megszervezése. Örültek amiért a nemzetközi érdeklődés középpontjába kerültek. Érdekes módon az első díszbeszéd mondókájában a Magyar méz és méhészet hírneve is szóba került. Erre magam is még jobban odafigyeltem, de senki más külföldiről nem hallottam. No persze az elhangzott díszbeszédek szerzőit és előadóit megtapsolták legalábbis a helyi francia közönség. De nagyon sokan voltak (a többség) akik csak angolul értekeztek. Szerencsére a három nagy (több ezer befogadóképességű) előadóterem közül kettőben történt egyidejű fordítás, négy nyelven.

Henri Clement Az francia UNAF méhésszövetség elnöke, Egyben az Apimondia szervezője szerint 350 tudományos előadásra számítottak de több mint 700 jelentkezés érkezett be. Legyen szabad megjegyeznem hogy közülük csak egyetlen egy volt Magyar,

Medzihradszky Zsófia : Az akácmez kémiai és virágpor analízise címmel, péntek szeptember 18 Salle Einstein konferenciateremben. Sajnos ugyanakkor szolgálatban voltam. Így nem sikerült találkoznunk. Míg a kis Szlovénia összesen 5 tudományos beszámolóval volt jelen.

Természetesen többen Kínából Japánból, Dél-Koreából Indiából az afrikai országokból, Kanadából…Ukrajnából az Orosz Unióból… Természetesen a pontos és részletes adatok megtalálhatok az www.apimondia2009.com Internetes honlapon.

Egyébként pontosan most kézbesítették az Apimondia szervezőbizottságának megköszönő levelét a végrehajtott szolgálatokért. Benne egy néhány pontosabb adat is/ Összesen 86 ország képviselői vettek részt a kongresszuson, közel 10 ezer résztvevő kiállító és kongresszusi előadó. Közöttük 40 % az EU -os ország. Míg a Gle. Ch. de Gaulle Sétány szabadtéri kiállítás látogatóit 30 ezerre becsülik. A levél szerint minden a legnagyobb rendben zajlott le.






Fotó :Bencsik József

Külön kiállítási termet biztosítottak a különböző országok méhészeti múzeumai egy- egy gyűjteményi tárgya részére. Így találtam ebben a teremben a Kövesdi Szarka Sándor kaptárára (1851) Míg a lengyelek embernagyságú St. Ambroise szobrai a szabadtéri sétányon kaptak elhelyezést.



Folytatása következik : joseph.bencsik@free.fr

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!
küldő Címek