Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
Európai Méhész hírei : Apimondia 2009 (Fő témája és jelmondata « A méh a környezet őrszemén » )
Beküldte imcsi Beküldve 2009.10.7. 20:34:20 (875 olvas)


Bencsik József




Egy Urugualy-i egyetem tanulmánya a költésmezesedés spórájának kifejlődéséről, a gombásodás kémiai, fizikai feltételeinek kialakulásáról. Sajnos a teljes szöveg angolul íródott, magam pedig csak nagy vonalaiban tudtam követni, pedig a dolog közelebbről is érdekelt. Úgy vettem észre hogy a tanulságaiban megegyezett azokkal az elméletekkel amelyekről magam is írtam a « gombásodás » témával foglalkozó írásomban www.europaimehesz.atw.hu

Tudni érdemes hogy a poszter bemutatok termében mintegy 280 poszter kiállításának szolgáltattak helyet. Egy- egy naponként változó meghatározott témában lehet kiállítani. Természetesen minden nap nem volt elfoglalva minden kiállító tábla. Az öt nap folytán átlagosan számolva legalább ötszáz kiállító szögezte ki tanulmányát és tanulságait. A tanulmányok szerzői kiírhatták az időpontot amikor szóbeli magyarázatokkal válaszolnak a kérdésekre. (Sajnos a legtöbb esetben csakis angolul)




A poszterek termében készült felvétel egy reggel a poszterek kitűzése előtt készült fénykép amelyen rajtam kívül két poszter is látható. Szerencsére mindkettő francia nyelvet alkalmazott és környezetvédelmi tanulmányokra irányult. Két társulat fordította tanulmányát a környezet rovar irtószer tartalmának tanulmányozására. Maga a poszter kiállítás szabályos felmérések alapján igyekszik kimutatni a fertőzöttséget kémiai fajtánként. Egyébként egyrészt itt voltam felügyeletes szolgálatban, másrészt két kisebb konferencia és kerekasztal teremben. A poszterek felügyelete közelebbről is szerencsés volt részemre mert így alkalmam volt a világ méhészeti kutatóinak érdekirányaiba betekintést kapni. Az atka elleni védekezésre például számos kutató fordította figyelmét. A tanulmányok többsége egyrészt az alkalmazott szer
használata, hatékonysága volt kivéve néhány próbálkozást amely a méhek önvédelmét igyekezett kimutatni.

Mint tudott az Apimondia2009 fő témája és jelmondatába « A méh a környezet őrszemén » is pontosan beleillett a témába .. Közismert francia olasz belga kutatók szervezők méhészeti felelősök tartottak előadást, Péntek szept. 18 egész délután kérdés felelet formájában méltatták a méhek és méhészet nélkülözhetetlen szerepét a környezetben. Természetesen napvilágra került nem csak a fönti fényképen látható poszterek által hanem a témára fordított erőfeszítések által is a környezet szennyeződöttsége, az által a méhekre háruló életveszély, halálos nyomás.

Mindezek fényében, ma még jobban sajnálatosnak tartom, hogy míg a méhészek világkongresszusának témája a méhek védelme a környezet megőrzése addig az messze elkerüli a magyar méhészek figyelmét. Nekik nincsenek ilyen gondjaik és természetesen nincsenek ilyen igényeik. Nincs szükségük a méhek, a méhészet védelmére. Milyen szerencsés ország ott jó élni tiszta környezetben. Mi több az sem véletlen ha a « Méhészet » az egyetlen magántulajdonban lévő monopol szaklapban ilyen irányban nem találhatók írások. Ellenben találhatok a mérgezők (Bayer) egész oldalas hirdetései, rajzoló versenyei. Nem hiába áll a világ Magyarországon a feje tetején, mint a forgófészkes kaptárban. De mit lehet akkor tenni ha a magyar méhészeknek így jó ?

Folytatása következik.

joseph.bencsik@free.fr


nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!
küldő Címek