Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
Európai Méhész hírei : Szamàrbőgés nem hallatszik a mennyorszàgban !
Beküldte imcsi Beküldve 2006.11.22. 20:42:10 (836 olvas)



184. SZAKLAPSZEMLE
Alaposan el vagyok maradva az utobbi időkben, de van kifogàsom:Otthon jàrtam Magyarorszàgon. Egy rövid oldalas iràsban màr koràbban beszàmoltam.
Mit lehet olvasni tanulsàgosat az oktober-novemberi francia szaklapokban? Nagyrészt a XVI. kongresszussal vannak elfoglalva. Kitüno részvétel, hatalmas kiàllitàs, nivós szakmai előadàsok hàrom napon keresztül. Kifogàsolhato volt, hogy az eloadàsok egyidőben két teremben is folytak azok mindegyikén lehetetlen résztvenni. Miutàn szombaton 14 én magam, is kàllitó voltam igy még kevesebb alkalmam nyilt az előadàsokon megjelenni. Szerencsére a szaklapok az eljővendő szàmaikban rendszeresen leközlik az előadàsok szövegét.
Előadàs volt : szept 13 –àn: a rovarirtó szerek engedélyezésének megszerzése, a téli ellhulàsok, a méhek szaporodàsa a környezetben, a méhek bonyolult szervezkedése, a GM hatàs a méhekre, antibiotik és a méhészet, a méhek tàjékozodàsi képességei, Hogyan megőrizni a méhéket a kertben, méhek a gyógyitàs szolgàlatàban, beszàmoló a Pràga-i tudomànyos értekezletről, ismereteink a "fekete" méhbetegségrol, az AFSSA kutatointézet hàrom év vizsgàlati eredményei.
Szombat szept 14: az okoszisztemàk gyengülése, méhek a megromlott környezetben, a rovarirtó szisztémàk, INRA intézet ujabb ismeretek a beporzàsrol, a jövő méhészetének, kulcsa, mézpiachelyzet, Mezogazdasàgi Akadémia: beszàmoló a méh helyzete a környezetben, a méhméreg allergia, A beporzó rovarok helyzete és a biovàltozatossàg,
Vasàrnap szept 15: a méhgyanta, a viràgpor, méz és a méhpempő gyüjtése és hasznàlata, GM növények hogyan és miért, a méhgyanta hatàsa az immunitàsra.
A konferenciàkkal pàrhuzamos szervezeti gyülések: a Francia Miel Szakszervezet közgyülése, az EUos COPA –COGECA gyülés, a CNDA professzionàlis gyülés, a Méhpempő Termelők gyülése, valamint helyi vàrmegyei méhészek közgyülése.
A kongresszus felelősei elégedettek a sikerrel. Az SNA valamint az UNAF elnökök novemberi szaklapjaik beszàmoló vezércikkeikben ez a vélemény derül ki. A szervező SNA szervezet elnoke M Vedrenne szerint, rendkivül magas volt a làtogatottsàg nivója, az előadó termek zsufolàsig megteltek, kicsiknek bizonyultak. Mig az UNAF elnöke megelégedéssel irt a különböző szervezeti tanàcskozàsok sikeréről.
Az érdeklődés középpontjàban a környezetvédelem és annak egyensulya került. Az SNA szervezet elnöke szövetkezett a belga Walloni Környezetvédő Szövetséggel. Ebben a tàrgyban a francia méhésszervezetek egyeztetett levelet intéztek hàrom illetékes miniszterhez. Ez utobbiak a kérelmet màr el is fogadtàk és november közepére màr ki is tüzték a gyülést.
A Francia Környezetvédelmi Intézet augusztus végén hozta nyilvànossàgra a 2004 ben tett vizsgàlatainak eredményét amelyek szerint a talajviz 96% ban rovarirtó mérgektől szennyezett, mig a felszini folyóvizekben ez aràny 49 % os.
Erdekes tanulmàny az A de F szaklap a méhcsalàdok téli kipusztulàsànak tanulmànyozàsàrol az AFSSA intézet fölmérései alapjàn a 2006/11. 485-488 oldalon, osszehasonlito tàblàzatokkal, térképekkel, grafikonokkal, fényképekkel, illusztràlva.
Az Abeille et Fleurs 2006/11, 10. oldalàn iràs jelent meg az"Apis Miellifera" genom jànak fölfedezéséről, mig a 22.-23 oldalon beszàmoló a Pràga-i 2006 Eurbee kollok egy àgàrol, Majd a 31-33 oldalon "hogyan probàlkoznak védekezni a méhek az atka ellen" fényképees illusztràció, sebesült, megrongàlodott atkàkról.
Mig az Abeilles et Fleurs szaklap a 2006/11, 06 oldalàn a francia FVM felhivàsàt közli a 2008-2010 évre szóló EU tàmogatàsi tervek benyujtàsàra. E segély program az àgazat valamennyi képviselőjének egyzetetésével készult a francia FVM égisze alatt. Ezek szerint 33 témakörben lehet fejlesztési terveket benyujtani amelyek 50% ban nemzeti tàmogatàst is élveznek. A részletes folsorolàsuk, forditàsuk sok időt és komoly munkàt, helyet igényelne. A nemzeti tervek beadàsàt 2007 àprilis 15 re kéri az EU os Tanàcs.
Nem az első eset hogy a francia NP programlistàjàt emlegetem. Szaklapszemléimben, màr akkor is szó volt amikor még Magyarorszàg EU tag sem volt. Kell e biznunk abban hogy az magyar FVM égisze alatt hasonló tervek készülnek, az OMME és az egész àgazat egyeztetésével, és hozzàjàrulàsàval. Ugytudom, (lehet, hogy rosszul) az FVM màr régen kibujt ilyen felelősség és velejàró kiadàsok alól, amikor is hatalmas késedelemmel az utolsó pillanatban az OMME nyakàba sózta az első NP felelősségét, a velejàró feladatokat csak éppen nem a pénzelést. Ezért most hàlàbol meghivàst is kapott az V kongresszus diszpodiumàn elmondani valói beszédére. Vajon, kell e a magyar méhészeknek bizakodniuk abban, hogy ezuttal az NP ből nem lesz kifelejtve a kutatointézetek, a kaptàrok EU szabvànyméretre valo àtàlàssànak, a guruloméhéesek épitésének …EU os pénzelése.... A magyar méhészet, a méhészek érdekvédelme forog kockàn.
Sajnàlom hogy az időbeosztàsom miatt nem vehetek részt a magyar méhészek V. kongresszusàn, màrcsak azért is sajnàlom, mert nem tehetek föl kényes kérdéseket a FVM miniszter urnak.Tagadni se lehet az illetékes miniszter ur az, aki most a magyar méhészet és méhészek siralmas helyzetének személyes adminisztrativ felelőse. A tavaji kongresszuson nagyon jo volt az erdélyi méhész fölkiàltàsa "szamàrbőgés nem hallatszik a mennyorszàgban" az idei programmban a szamaraknak màr bőgési lehetöségük se lessz, gumibotos rendőrök fognak ugyelni arra. Az OMME mai vezetői viszont nem szamarak, hogy bőgjenek, ok inkàbb közremüködnek! (Maja Péter szerint a 12 oldalon megjelent cikkében.)
Ugyanakkor a miniszter ur főtisztviselői màr nem merik alàirni a rendelkezéseiket miutàn azok az abszurditàsig felelőtlenek. Làsd a Méhészet 06/11, 3. oldal, Termelői csoportok alapitàsa cimu iràst. Legyen elegendő megjegyezni, hogy a rendkivül bonyolult kérelmet 11 példànyban kell megküldeni, ami azt jelenti, hogy 11 irodàban 11 főtisztviseló jovàhagyàsàval kell a kérelmeket elbiràlni. Tegyuk hozzà 11 tisztviselo fizetését, rezsiköltségeket mialatt az àllamkassza üres. E tény egyben azt is jelenti hogy ha 11 jóvàhagyàsból hiànyzik egy akkor vesztett a pàlyàzó ugye. De az abszurditàsok orszàgàban ilyen kicsinységek nem szàmitanak. Emlékeztetőül làsd levelem (05/03/30) a mellékletben.
Ugyanigy nincs alàirva az OMME hirei sem. E tény nem meglepő, hiszen annyira siralmasak, hogy azokat szégyen lenne alàirni. (a francia szokàsok szerint az elnök sajàtkezü alàiràssal vezércikkben sajàt maga szàmol be, làsd az Abeilles et Fleurs vezércikkeit)
A lehangoló helyzetre jellemző Maja Péter Vàltozàsok cimü iràsa a 12 oldalon, Méhészet 06/11. Roviden a vàltozàs az, hogy ezek utàn a tàmogatàssal vàsàrolt gyógyszer és cukor csomagolàsàt is meg kell őrizni, mert ugyebàr a gyógyszertàr kiadja ugyan a szàmlàt de esetleges közös megàllapodàsra nem ad gyógyszert csak szàmlàt. Igy jàrhat el a cukor kereskedő is. A csaló magyar méhész sajàt magàt akarnà tehàt becsapni miutàn ebben az esetben vàllalja a méhei kipusztulàsàt, nem csak a gyógyszerezés hiànya miatt, hanem pl az àltal is hogy nem etet cukorral de fölveszi rà a pénzt. Miutàn sokan vannak ilyen felelőtlen fifikàs méhészek, az FVH főtisztviselői attól tartanak, hogy raktàron marad a sok gyógyszer meg a sok tonna cukor. No meg azért is, hogy egyes ilyen ritka okos méhész ily becstelen módon se tudjon segiteni önmagàn mint méhészen. Nem szàmit ha ez idő alatt az összes többi méhész zaklatàst szenved, Raktàrozni őrizni kell egy éven keresztül, el ne lopjàk a cukros zsàkokat mert vannak még olyanok is akik a cukroszsàkokat akarjàk majd ellopni. Az abszurditàsok orszàgàban minden abszurditàs elképzelhető.Történik mindez a magyar méhészek érdekében az OMME kozremüködésével, àllitja Maja Péter.
Befejezésül mellékelek egy valós tipusüzenetet hozzà a vàlaszomat. Teszek igy miutàn idő hijjàn sajnos nem tudok mindenkinek külön külön vàlaszolni.
Kelt Lyon-ban 2006 november 20.-àn
Bencsik Jozsef, 23, bd des Castors, F-69005 Lyon, mél:joseph.bencsik@free.fr


nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!
küldő Címek