Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
Beküldte imcsi Beküldve 2010.12.6. 9:14:32 (1337 olvas)



Állandó rovat, ami változó pozíciót fog betölteni, hol hátrább lesz ,hol előrébb.




nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!
küldő Címek
imcsi
elküldve:: 2011.02.12. 9:53  Feltöltve:: 2011.02.12. 9:53
Webmester
Regisztrált: 2006.08.17.
Lakhely: Hungary Nyírmártonfalva
Hozzászolások: 238
 Re: Eu hírek . Kiemelt figyelemben részesül a méhészet az EU-elnökség alatt
Kiemelt figyelemben részesül a méhészet az EU-elnökség alatt
Az élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkár közölte: az EU-ban emellett el akarják végezni a méhészettel kapcsolatos vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatát.
A magyar uniós elnökség kiemelt figyelmet fordít a méhészetre, az Európai Unió (EU) tervei szerint új uniós referencia laboratóriumot kívánnak létesíteni, egyúttal egységes felügyeleti programot alakítanak ki az unióban - közölte Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a magyar méz minőségének védelméről tartott pénteki előadásában a Zala megyei Bakon.
Az élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkár, országos főállatorvos a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete által szervezett rendezvényen elmondta: az EU-ban emellett el akarják végezni a méhészettel kapcsolatos vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatát.

Kifejtette: még az idén újból módosítani fogják a kistermelői élelmiszer-termelésről és értékesítésről szóló rendeletet, például a termelők nyilvántartásának egyszerűsítse érdekében. Teljesen átdolgozzák a magyar élelmiszerkönyvet, amelyben szerepelni fog egy, az élelmezés-egészségügyi elvárásoknak megfelelő alapszintű termékleírás, valamint egy önkéntes alapon választható, emelt színvonalnak megfelelő elvárás.

Kardeván Endre szólt arról, hogy a mézágazatot érintő hazai ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják: az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságok az ellenőrzéseik mintegy 45 százalékában találnak hibát. Ezekkel a vizsgálatokkal elsősorban a mézhamisítást és az antibiotikum-tartalmat próbálják kiszűrni - fűzte hozzá.

Ismertette: az elmúlt évben 857 hatósági mintából 6.402 vizsgálatot végeztek el, ebből 57-nél találtak antibiotikumot a mézben. A 2010-es kiemelt ellenőrzések során ugyanakkor nagyon magas volt a problémás termékek aránya, 362 mintából 28 esetében voltak kifogások.

A méhészeti adatokat ismertetve közölte: az Európai Unióban évente 22 milliárd euró az ágazat gazdasági haszna, Magyarországon a mézágazat mintegy 80 milliárd forintot termel, ami körülbelül 16 ezer család megélhetéséhez járul hozzá. Ez az összeg a hazai mezőgazdaság bruttó termelési értékének egy százalékát, az állattenyésztésnek 3 százalékát teszi ki.

Kifejtette: a Magyarországon megtermelt méz 81 százalékát hordós kiszerelésben, kereskedőknek adják el a méhészek, 17 százalék kerül közvetlenül a fogyasztókhoz, egy-egy százalékot kiskereskedőknek és ipari felhasználóknak értékesítenek. Az országos főállatorvos arra bíztatta a termelőket, hogy minél magasabb feldolgozottságú formában adják el a mézet, ez a hasznuk növekedésével járna együtt.

Kardeván Endre szólt arról, hogy a magyarországi méz 80 százaléka exportra kerül, elsősorban Németországba, Olaszországba, Franciaországba és Nagy-Britanniába, ahová főként akácmézet és vegyes virágmézet szállítanak. A hazai fogyasztás évente mintegy 6 ezer tonna, vagyis fejenként mindössze 60 dekagramm - tette hozzá.

Forrás: hirado.hu/MTI
imcsi
elküldve:: 2011.01.25. 9:24  Feltöltve:: 2011.01.25. 9:24
Webmester
Regisztrált: 2006.08.17.
Lakhely: Hungary Nyírmártonfalva
Hozzászolások: 238
 Re: Eu hírek
Szigorítja a dioxin ellenőrzését az EU

Forrás:MTI
imcsi
elküldve:: 2011.01.25. 9:22  Feltöltve:: 2011.01.25. 9:22
Webmester
Regisztrált: 2006.08.17.
Lakhely: Hungary Nyírmártonfalva
Hozzászolások: 238
 Re: Eu hírek
Az uniós elnökségi programot ismertetik a héten a kormánytagok Brüsszelben.
Szó lesz a közös agrárpolitika jövőjéről (KAP), a dioxinbotrányról és a méhek pusztulásáról, illetve a méhész ágazat európai helyzetéről.

Forrás :nepszava.hu
imcsi
elküldve:: 2010.12.11. 9:08  Feltöltve:: 2010.12.11. 9:08
Webmester
Regisztrált: 2006.08.17.
Lakhely: Hungary Nyírmártonfalva
Hozzászolások: 238
 Re: Eu hírek (A méhek egészsége)
IP/10/1667

Brüsszel, 2010. december 6.

A méhek egészsége: bizottsági dokumentum hangsúlyozza a további uniós intézkedések szükségességét

Az egészséges méhek fontosak mind a méztermelés szempontjából, mind pedig az olyan növények beporzása miatt, mint például a gyümölcsfák. Az utóbbi években világszerte számos országban számoltak be megnövekedett méhelhullásról. Annak érdekében, hogy jobban megértsük a világszerte tapasztalható nagyarányú méhelhullás okait, az Európai Bizottság ma számos egyedi fellépéssel kapcsolatban kifejtette elképzeléseit. Mindeddig tudományos vizsgálatokkal még nem állapították meg sem a probléma pontos okait, sem pedig mértékét. A Bizottság a méhészeti ágazat aggodalmaira válaszul egy sor kezdeményezést már elindított, és további fellépéseket tervez. A méhészet széles körben elterjedt tevékenység az Unióban. Az Európai Unió körülbelül 700 000 méhészének legnagyobb része kedvtelésből űzi ezt a tevékenységet. A ma elfogadott dokumentum hozzájárul majd a probléma megoldása érdekében tett erőfeszítésekhez.

John Dalli egészség- és fogyasztóügyi biztos elmondta: „A méhek egészségének védelme kiemelten fontos az Unióban. Az Európai Uniónak az állat-egészségügyi stratégia alapelvének szellemében – mely szerint „a megelőzés jobb, mint a gyógyítás,” – meg kell erősítenie a működő keretrendszert, valamint támogatnia kell a tagállamok és a méhészek hatékonyabb és fenntarthatóbb méhegészség iránti küzdelmét”. A biztos végül így zárta nyilatkozatát: „A ma elfogadott közlemény fokozni fogja a méhek egészségéről folytatott vitát az érdekelt felek között, és utat mutat a további uniós intézkedések felé”.

A méhelhullás kezelése

A Bizottság közleménye tisztázza a méhek egészségével kapcsolatos kulcsfontosságú kérdéseket, és vázolja a Bizottság által az ügy megoldása érdekében indított fő kezdeményezéseket, továbbá a már meghozott intézkedéseket. A Bizottság az alábbi konkrét intézkedéseket kezdeményezte, egészítette ki vagy tervezte meg, amelyek lehetővé teszik a méhelhullás jobb megértését és ennek következtében az esetlegesen szükséges korrekciós intézkedések meghozatalát:
*

Egy, a méhek egészségével foglalkozó európai uniós referencialaboratórium kijelölése (ANSES - Sophia Antipolis - Franciaország)
*

Kísérleti felügyeleti program a méhelhullás mértékének megbecslésére
*

Az uniós állat-egészségügyi szabályok méhekre vonatkozó részeinek felülvizsgálata, kiváltképpen az olyan alapvetően fontos elemeké, mint az általános fogalommeghatározások, valamint a járványvédelmi intézkedések és a szállítás alapelvei.
*

Iránymutatást tartalmazó dokumentumok gyakoribb használata az olyan problémák megoldása érdekében, amelyek esetében az uniós szintű jogszabályok nem lennének megfelelőek.
*

A tagállamok tisztviselőinek képzése a méhek egészségéről a „jobb képzés a biztonságosabb élelmiszerekért” kezdeményezés keretén belül
*

A méhek kezelésére szolgáló állatgyógyászati termékek korlátozott hozzáférhetőségének figyelembe vétele az uniós állatgyógyászati termékek szabályozásának felülvizsgálata során
*

A növényvédő szerek használatának kizárólag abban az esetben történő jóváhagyása európai uniós szinten, ha azok a méhek szempontjából biztonságosak
*

A méhek védelme a biológiai sokféleség csökkenésének kezelése révén
*

A nemzeti méhészeti programok finanszírozásához a 2011–2013 közötti időszakra nyújtott uniós hozzájárulás csaknem 25%-os növelése
*

Kutatási projektek, melyek a házi méhek egészségével, továbbá mind a vad, mind a házi beporzók Európában tapasztalt csökkenésével foglalkoznak, beleértve a háziméh-kolóniákat is.
*

A nemzetközi szervezetekkel való együttműködés fokozása (pl. Nemzetközi Állat-egészségügyi Szervezet – OIE)

További teendők

A közleménynek az Európai Parlament, a Tanács, a tagállamok hatóságai és az érdekelt felek közötti további megbeszélések alapjául kell szolgálnia, ezáltal hozzájárulva a további lehetséges uniós szintű fellépések meghatározásához is.

Az arányosság és a szubszidiaritás elveinek figyelembe vételével az uniós intézkedések további összehangolása kulcsszerepet játszik majd e szempontok megvitatása során. Az intézkedések magukban foglalhatnak nem jogalkotási kezdeményezéseket is, hogy elősegítsék a méhészek méhbetegségekkel kapcsolatos nagyobb felelősségvállalását és az azokkal kapcsolatos nagyobb tudatosságot.

Kérdésfelvetés

A méhek egészségét számos különböző patogén tényező (bakteriális, virális, parazitikus stb.) károsíthatja. Keveset tudunk mind arról, hogy a méhbetegségek milyen szerepet játszanak a megnövekedett méhelhullásban, és arról is, hogy milyen kölcsönhatás áll fenn a patogének és az egyéb, a méhek egészségére ható tényezők között, továbbá hogy mindez hogyan járul hozzá a méhek egészségére gyakorolt káros hatásokhoz.

A méhek egészségét befolyásoló egyéb tényezők közé tartoznak az alábbiak: méhészeti gyakorlatok, a gyógyászati kezelések korlátozott hozzáférhetősége, valamint maga a környezet. Egyéb, a méhek egészségét befolyásoló negatív környezeti tényezők közé tartozik a növényvédő szerek használata a mezőgazdaságban, az éghajlatváltozás, a táplálék hiánya és az élőhelyvesztés.

Az ágazatban sok különféle méhészeti mód (szakmai vagy hobbi, mozgatható kaptárok tartása, vándorméhészet) figyelhető meg.

A méhek egészsége és az ehhez kapcsolódó technológia jelentősen különbözik az olyan állatok tartása során alkalmazott gyakorlatoktól és szempontoktól, mint például a szarvasmarhafélék vagy a szárnyasok, mivel a méhek úgynevezett kolóniákat alkotnak, és érzékenyebbek az őket körülvevő természeti környezet változásaira.

A különböző régiók (éghajlat, hagyományos/helyi termelés), valamint a betegségek terjesztése szintén olyan tényezők, amelyek szerepet játszanak a méhtartásban. Mindezen elemek összetett és sokrétű igényeket, megközelítéseket, nézőpontokat és gyakorlatokat eredményeznek.
Bee health: a Commission paper outlines need for more action in the EU

Healthy bees are important both for honey production and as pollinators of plants, such as fruit trees. In recent years, an increase in bee mortality has been reported in several countries around the world. To get a better understanding of the reasons behind the high bee mortality worldwide, the European Commission today set out its ideas on a series of specific actions. So far, scientific studies have determined neither the exact causes nor the precise extent of the problem. The Commission has launched a number of initiatives to address the concerns of the beekeeping sector, and other actions are already in the pipeline. Beekeeping is a widely-developed activity in the EU. There are about 700,000 beekeepers in the Union, most of whom enjoy beekeeping as a hobby. The paper adopted today will assist the efforts to find solutions to the problem.

Health and Consumer Policy Commissioner, John Dalli said: "The protection of honeybee health is of high importance in the EU. The EU should reinforce the framework in place, in the spirit of our Animal Health Strategy principle 'prevention is better than cure' and assist the Member States and the beekeepers in their quest for better and sustainable bee health". To conclude: "The communication adopted today will enhance the discussion on bee health with all interested parties and could pave the way for more action from the EU."

Tackling bee mortality

The Commission Communication clarifies the key issues related to bee health and outlines the initiatives that the Commission has launched to address the issue, as well as actions that it has already undertaken. The Commission has launched, completed or planned the following specific actions that will permit a better understanding of bee mortality, and consequently of the various remedial actions that may be required,:
*

Designation of an EU Reference Laboratory for bee health (ANSES - Sophia Antipolis - France)
*

A pilot surveillance programme to estimate the extent of bee mortalities
*

Review of the EU animal health rules for bees, in particular for essential elements such as general definitions, principles for disease control measures and movements
*

Increased use of guidance documents to address issues for which legislation at EU level would not be appropriate
*

Bee health training for Member States' officials under the Better Training for Safer Food initiative
*

Take into account the limited availability of veterinary medicinal products for bees during the review of the EU veterinary medicinal products legislation
*

Approve pesticides at EU level only if they are safe for honeybees
*

Protect bees by addressing biodiversity loss
*

Increase the EU contribution to the financing of the national apiculture programmes by almost 25 percent for the period 2011-2013
*

Research projects to deal with honeybee health and the decline of both wild and domesticated pollinators, including honeybee colonies in Europe
*

Increased cooperation with international organisations (e.g. World Organisation for Animal Health, OIE)

The way forward

The Communication should serve as a basis for further discussion with the European Parliament, the Council as well as Member States' authorities and stakeholders. It should also help in identifying possible further actions needed at EU level.

Further harmonisation of EU measures taking into account proportionality and subsidiarity will play a key role in these considerations. The measures could also include non-legislative initiatives to promote a higher level of responsibility for, and awareness of, bee diseases amongst beekeepers.

The issue

The health of bees is affected by various pathogens (bacterial, viral, parasitic, etc). Little is known either about the role that bee diseases play in increased bee mortality or about the interaction between the pathogens and other factors and how this contributes to adverse bee health effects.

Other factors influencing bee health are: beekeeping practices; limited availability of medical treatments and the environment itself. Negative environmental factors to consider include the use of pesticides in agriculture, climate change, the lack of feed and the loss of habitat.

The sector is comprised of many different kinds of beekeeping (professional or hobby, stationary or mobile apiaries, transhumance). Bee health and technology is significantly different when compared to other animals such as cattle or poultry because bees live in so-called colonies and are more closely affected by their natural environment. Different regions (climate, traditional/local production); and the distribution of diseases are also factors that play a role in beekeeping.

Forrás: europa.eu
punga
elküldve:: 2010.12.8. 9:04  Feltöltve:: 2010.12.8. 9:04
Szerkesztő(editor)
Regisztrált: 2010.11.29.
Lakhely: Dunakeszi
Hozzászolások: 6
 Re: Eu hírek
Ez mind nagyon jó és igen-igen szükséges.
Pár kérdés ami eszembe jutott rólla:
- fenntarthatóbb méhegészségügy
1/ ...olyan gyógyszerekkel,melyek közül sok inkább varázsszer mint gyógyszer?
...ahhoz,hogy eredményes legyen a kezelés csempészni kell,meg kicsalni a gyógyszereket?
...én nem adok pl. antibiotikumot a méheknek,de a szomszéd néni telenyomja a csirkék vizét vele,onnan a méhek is felszedik
2/ ...miért csak külföldi cikkekben találkozom ezzel a kérdéssel?
...egyik szaklapunk,internetes(hivatalos) forrásunkon sem található meg
3/ ...ha minden központilag összefogható,miért ne lehetne bizonyos korlátok közé,vagy kicsit szigorúbb szabályok közé terelni a magyar méhészkedést?
4/ ...tele van minden külföldi szak lap,fórum,site,honlap,etc. a CCD állítólagos valódi okaival. Miért nem lehet tudni konkrétumot róla?Csak annyit,hogy gomba és vírus együttes jelenléte okozza.
imcsi
elküldve:: 2010.12.7. 9:14  Feltöltve:: 2010.12.7. 9:20
Webmester
Regisztrált: 2006.08.17.
Lakhely: Hungary Nyírmártonfalva
Hozzászolások: 238
 Re: Eu hírek
IP/10/1667
Brüsszel, 2010. december 6.
A méhek egészsége: bizottsági dokumentum hangsúlyozza a további uniós intézkedések szükségességét
Az egészséges méhek fontosak mind a méztermelés szempontjából, mind pedig az olyan növények beporzása miatt, mint például a gyümölcsfák. Az utóbbi években világszerte számos országban számoltak be megnövekedett méhelhullásról. Annak érdekében, hogy jobban megértsük a világszerte tapasztalható nagyarányú méhelhullás okait, az Európai Bizottság ma számos egyedi fellépéssel kapcsolatban kifejtette elképzeléseit. Mindeddig tudományos vizsgálatokkal még nem állapították meg sem a probléma pontos okait, sem pedig mértékét. A Bizottság a méhészeti ágazat aggodalmaira válaszul egy sor kezdeményezést már elindított, és további fellépéseket tervez. A méhészet széles körben elterjedt tevékenység az Unióban. Az Európai Unió körülbelül 700 000 méhészének legnagyobb része kedvtelésből űzi ezt a tevékenységet. A ma elfogadott dokumentum hozzájárul majd a probléma megoldása érdekében tett erőfeszítésekhez.
John Dalli egészség- és fogyasztóügyi biztos elmondta: „A méhek egészségének védelme kiemelten fontos az Unióban. Az Európai Uniónak az állat-egészségügyi stratégia alapelvének szellemében – mely szerint „a megelőzés jobb, mint a gyógyítás,” – meg kell erősítenie a működő keretrendszert, valamint támogatnia kell a tagállamok és a méhészek hatékonyabb és fenntarthatóbb méhegészség iránti küzdelmét”. A biztos végül így zárta nyilatkozatát: „A ma elfogadott közlemény fokozni fogja a méhek egészségéről folytatott vitát az érdekelt felek között, és utat mutat a további uniós intézkedések felé”.
A méhelhullás kezelése
A Bizottság közleménye tisztázza a méhek egészségével kapcsolatos kulcsfontosságú kérdéseket, és vázolja a Bizottság által az ügy megoldása érdekében indított fő kezdeményezéseket, továbbá a már meghozott intézkedéseket. A Bizottság az alábbi konkrét intézkedéseket kezdeményezte, egészítette ki vagy tervezte meg, amelyek lehetővé teszik a méhelhullás jobb megértését és ennek következtében az esetlegesen szükséges korrekciós intézkedések meghozatalát:
Egy, a méhek egészségével foglalkozó európai uniós referencialaboratórium kijelölése (ANSES - Sophia Antipolis - Franciaország)
Kísérleti felügyeleti program a méhelhullás mértékének megbecslésére
Az uniós állat-egészségügyi szabályok méhekre vonatkozó részeinek felülvizsgálata, kiváltképpen az olyan alapvetően fontos elemeké, mint az általános fogalommeghatározások, valamint a járványvédelmi intézkedések és a szállítás alapelvei.
Iránymutatást tartalmazó dokumentumok gyakoribb használata az olyan problémák megoldása érdekében, amelyek esetében az uniós szintű jogszabályok nem lennének megfelelőek.
A tagállamok tisztviselőinek képzése a méhek egészségéről a „jobb képzés a biztonságosabb élelmiszerekért” kezdeményezés keretén belül
A méhek kezelésére szolgáló állatgyógyászati termékek korlátozott hozzáférhetőségének figyelembe vétele az uniós állatgyógyászati termékek szabályozásának felülvizsgálata során
A növényvédő szerek használatának kizárólag abban az esetben történő jóváhagyása európai uniós szinten, ha azok a méhek szempontjából biztonságosak
A méhek védelme a biológiai sokféleség csökkenésének kezelése révén
A nemzeti méhészeti programok finanszírozásához a 2011–2013 közötti időszakra nyújtott uniós hozzájárulás csaknem 25%-os növelése
Kutatási projektek, melyek a házi méhek egészségével, továbbá mind a vad, mind a házi beporzók Európában tapasztalt csökkenésével foglalkoznak, beleértve a háziméh-kolóniákat is.
A nemzetközi szervezetekkel való együttműködés fokozása (pl. Nemzetközi Állat-egészségügyi Szervezet – OIE)
További teendők
A közleménynek az Európai Parlament, a Tanács, a tagállamok hatóságai és az érdekelt felek közötti további megbeszélések alapjául kell szolgálnia, ezáltal hozzájárulva a további lehetséges uniós szintű fellépések meghatározásához is.
Az arányosság és a szubszidiaritás elveinek figyelembe vételével az uniós intézkedések további összehangolása kulcsszerepet játszik majd e szempontok megvitatása során. Az intézkedések magukban foglalhatnak nem jogalkotási kezdeményezéseket is, hogy elősegítsék a méhészek méhbetegségekkel kapcsolatos nagyobb felelősségvállalását és az azokkal kapcsolatos nagyobb tudatosságot.
Kérdésfelvetés
A méhek egészségét számos különböző patogén tényező (bakteriális, virális, parazitikus stb.) károsíthatja. Keveset tudunk mind arról, hogy a méhbetegségek milyen szerepet játszanak a megnövekedett méhelhullásban, és arról is, hogy milyen kölcsönhatás áll fenn a patogének és az egyéb, a méhek egészségére ható tényezők között, továbbá hogy mindez hogyan járul hozzá a méhek egészségére gyakorolt káros hatásokhoz.
A méhek egészségét befolyásoló egyéb tényezők közé tartoznak az alábbiak: méhészeti gyakorlatok, a gyógyászati kezelések korlátozott hozzáférhetősége, valamint maga a környezet. Egyéb, a méhek egészségét befolyásoló negatív környezeti tényezők közé tartozik a növényvédő szerek használata a mezőgazdaságban, az éghajlatváltozás, a táplálék hiánya és az élőhelyvesztés.
Az ágazatban sok különféle méhészeti mód (szakmai vagy hobbi, mozgatható kaptárok tartása, vándorméhészet) figyelhető meg.
A méhek egészsége és az ehhez kapcsolódó technológia jelentősen különbözik az olyan állatok tartása során alkalmazott gyakorlatoktól és szempontoktól, mint például a szarvasmarhafélék vagy a szárnyasok, mivel a méhek úgynevezett kolóniákat alkotnak, és érzékenyebbek az őket körülvevő természeti környezet változásaira.
A különböző régiók (éghajlat, hagyományos/helyi termelés), valamint a betegségek terjesztése szintén olyan tényezők, amelyek szerepet játszanak a méhtartásban. Mindezen elemek összetett és sokrétű igényeket, megközelítéseket, nézőpontokat és gyakorlatokat eredményeznek.

Beekeeping, honey production and wild bees
imcsi
elküldve:: 2010.12.7. 8:59  Feltöltve:: 2010.12.7. 8:59
Webmester
Regisztrált: 2006.08.17.
Lakhely: Hungary Nyírmártonfalva
Hozzászolások: 238
 Re: Eu hírek
Mentené a méheket az Európai Bizottság
A méhek tömeges pusztulásának megállítása érdekében
Forrás:vg.hu