Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
Európai Méhész hírei : A görög méz
Beküldte kadri Beküldve 2011.03.21. 20:00:26 (971 olvas)


Fotó :Sarti

A görögországi nyaralások során sokszor találkozhat a nyaraló méhekkel a tavernákban, ill. kaptárakkal az út mentén. Görögország fejlett méhészeti hagyományokkal rendelkező ország, hiszen az ország földrajzi elhelyezkedéséből adódóan növényzete dús és változatos, éppen amilyenre a méheknek szükségük van.

Görögország szigetország, ezért a kisebb falvakban többnyire halászattal keresik kenyerüket, továbbá a kecsketenyésztés és szőlőtermelés mellett néhol a méhészet is fontos szerepet játszik egy-egy falu -s ezáltal az ország gazdaságában.
A felsoroltak után a turizmus is vezető szerepet kapott az ország életében, ezért az egykori halászfalvak ma üdülőhelyekké alakultak, s a nyaralóhelyeken bizony előfordul néhány méhecske. Bár a méhek nyáron a melegtől kissé agresszívabbak, ha nem bántják őket, nincs mitől tartani. A még csak egyszer csíp, de az az életébe kerül: ezért csak akkor támad, ha veszély fenyegeti őt. Hadonászni tehát semmiképp sem szabad, ha az ember közelébe száll, hiszen attól a méh megijed és megcsíp. Nem is gondolja az ember, hogy milyen hasznos kis állattól tart annyira.. Einstein szerint a méh eltűnésével az ember is eltűnne a föld színéről, hiszen rengeteg emberi táplálék függ a méhek szorgalmas beporzásától. A gyümölcsök, és további élelmiszerek is.. A méz, vagyis a görögök szerint az "Istenek tápláléka" is ennek az apró szárnyasnak köszönhető, hiszen szorgalmas munkája nélkül nem lehetne az emberé ez a finom csemege, amely rengeteg édesség és cukrászsütemény alapja. A méz egészséges eledel, már nagyon régen is használták mind a köhögésre, mind a torokgyulladásra, hiszen folyékony, tapadós anyaga burkot képez a torokban, ami védelmet nyújt a beteg toroknak. Teában, cukor helyett sem utolsó a méz, fogyasszuk bátran, hisz a méz természetes táplálékunk! A méheket pedig próbálja meg mindenki megérteni, nem szabad őket bántani, hiszen míg mi a tavernában pihenünk és falatozunk, a méhecske mindvégig "nekünk" dolgozik!

Az egyik legfontosabb méztermelő hely Görögországban Nikiti, de a Thassosi méz és az Attiki nevű méz is igen ismert. Ha ezeken a helyeken jársz, feltétlenül kóstold meg a helyi mézet, garantáltan mézédes élményben lesz részed! :)

Sajnos a méhek több országban is megfogyatkoztak, de a görögök szerint míg a görög nép létezik, a méhek is létezni fognak!

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!
küldő Címek