Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
Hírek : Gondolatok
Beküldte imcsi Beküldve 2007.02.2. 19:21:02 (1108 olvas)

Gondolatok



A MÉHÉSZET NEMZETI FEJLESZTESI TERVEK, KUTATAS-FEJLESZTÉSE KÖRÜL

Milyen téren, milyen irànyban, lenne érdemleges kutatni, azon keresztül fejleszteni ?
Kiinduló motto : az EU fogyasztók minöségi igényeinek àllandó növekedése. Következés képpen a kutatàs nagyrészt ebben az irànyban bizonyul célszerünek.
Ugyanakkor a méhészet mint foglalkozàs rendkivül sokoldalu és igen fontos és elvàlaszthatatlan osszefüggésben àll a környezettel, azon keresztül a tàrsadalom életkörülményeivel. Ezen összefüggések folytàn az ajànlott méhészeti kutatàsok nem csak kozvetlenül az àgazatot, hanem egyben a közérdeket is szolgàljàk.

I. KAPTÁRTERMÉKEK MINŐSÉGE, TULAJDONSÁGAI

1.1 A Kaptàrtermékek, minőségének, tulajdonsàgainak ismeretbővitése, fölhasznàlhatosàga. Méz, viràgpor, méhgyanta, méhméreg, viasz, egyéb…

- a.) A magyar akàcméz vilàghirü minőségü de lehet, minden bizonyàra vannak is, olyan (jó)tulajdonsàgai is amelyekről nem is tudunk. Azokat ésszerü fölkutatni mert azok növelnék, biztositanàk a piac keresletét. Első sorban tehàt és nagyrészt a minőségi termékek biztositjàk méhészet jövőjét.

-b.) A Magyarorszàgon termelt màs tàjmézek különleges tulajdonsàgai, fogyasztàsànak, alkalmazàsànak annak hatàsa, kutatàsok, kisérletek.

-c.) A fölfedezett ujabb eddig ismeretlen tulajdonsàgok nemzetközi védjegyezésének hatàsa, annak tanulmànyozàsa.
Nagyon is ajànlatos minden fölkutatott tulajdonsàgot, ismeretséget védjegyzéssel szavatolni különben azok kàrba vesznek! Ne dobjuk ki az újszülött gyereket a fürdővizzel ! A védjegyzés, a fejlesztés, a kibontakozàs lehetőségének egyik legfontosabb feltétele!
Nyomatékos hiànyossàg: a magyar akàcmézet ma sem védelmezi semmiféle védjegyzés.

- d.) A viràgporok minőségének, szennyezettségének, tartósitàsànak, tanulmànyozàsa, fogyasztàsànak fajtànkénti minőségi, gyógyàszati hatàsa, védjegyzése...

-e.) Egyéb, méhszurok, méhméreg, viasz tulajdonsàgainak tanulmànyozàsa, védjegyzése.

E feladatok elvégzésére mindaz (Intézmények Laboratóriumok, Tudomànyos Intézmények) pàlyàzhat amely ilyen kutatàsra képésnek érzi magàt , akinek van rà elgondolàsa, ötlete. (izotop vizsgàlatok, flavonoid vizsgàlatok, thérapia kisérletek pl: Angliàban, Németorszàgban, Svédorszàgban màr a patikàban is kaphato mézzel bevont kötszer !, a régi rómaiak a friss húst mézbe màrtva tartósitottàk ! erjedésben lévő mézmustot, mézsört ittak… )

Végülis a pàlyàzat vizsgàló bizottsàg dönt (OMME + FVH + FVM + KVM.+ ki még?).

1.2 Különleges tömegméz termelése

Bevezetőül : A nagyméretü iparméhészeti módszer (USA) alkalmazàsa hazai viszonylatban kérdéses màr csak azért is mert az ilyen nektàrt termelő mezőgazdasàgi termékek területei kisméretüek, legalàbbis földaraboltak. Magyarorszàgon nincsennek óriàsi naracserdők, de még az akàcerdők is inkàbb földaraboltak, azokra màris inkàbb a kaptàrok zsufoltsàga a jellemző.
A tömeges (közönséges) mézek termelésének növelése, mint àltalànos törekedés, vagyis a kinai mézzel valo versengés, kinai életnivó területére vezet.

Első szinten olyan kaptàrtermékek termelésének növelése az érdemleges tömegesen amelyek minoségükben különlegesek pl egyviràguak és mert mint olyanok a piacon keresettek. Ilyen termékek előàllitàsàhoz elsődleges feltétel a különleges nektàr, viràgpor, termelő növényzet. Ezek nagyrésze csak részben ismeretes, de a telepitési feltételek, nektàrhozamossàg arànyànak tanulmànyozàsa is nagyon fontos lenne.

Feltételek kutatàsa
a.) különleges nektàrt termelő területek föltérkepezése növényfajtàk szerint (akàc is !)
b.) Ujabb telepitésre alkalmas területek fölmérése, térképezése
c.) A telepitendő területek talajminőség, klima, növényzet, viszonyainak elemzése
d.) Parlagterületek, forgàsterületek növényesitése, a növényzet kivàlogatàsa …
e.) A szermaradvàny mentes méhészet avagy bioméhészeti technológia tömeges alakalmazàsànak tanulmànyozàsa, bioterületek föltérképezése

Màsodik szinten a különleges kaptàrtermékek termeléséhez szükséges különleges technologiàk fölkutatàsa, ismertetése mint pl
f.) Különleges, egyviràgeredetü lépesmézek termeléséhez szükséges módszerek pl a dobozos, a fogyasztó üvegébe épitett lépesmézek.(Biokultura 2002//01-02
g.) Egyedenként milyen hatàssal lehetnek ezek eredeti “szüz” mézek fogyasztàsa az ember egészségére pl miutàn azok eleve méhgyantàt is tartalmaznak
h.) Különleges egyviràgeredetü viràgporok termeléséhez szükséges különleges modszerek pl a méhkimélo tiszta viràgpor elszedő (Biokultura 04/01-02) …

1.3 Hozamok javitàsa termesztett méhlegelok segitségével

Làsd az agràr-környezetvédelmi program keretében végzett méhészhasznositàsi kisérletek tovàbbvitelét, az 1.2 pont növény különlegességek függvényében.
Kisérletek a különleges mézfajtàk termeléséhez szükséges növényfajok telepitésével a környezet, a talaj a klimatikus körülmények viszonyàban. Làsd ugyancsak az 1.2 pont, f, g, h.

Agràrtudomànyi egyetemek- OMME

1.4 Kisérletek a telepitett méhlegelőn alapuló belterjes méhészkedés terén

- Kivàltképpen « bio » területek méhészeti kihasznàlàsàra irànyuló kisérletek
- Egyéb telepitett területek méhészeti kihasznàlàsàra irànyuló kisérletek

Méhészeti kisérletek, tanulmànyok, megfigyelések

II; MEHÉSZETI TECHNOLÓGIA

2.1 Az EU ban bevàlt méhészeti technologiàk, szabvànykellékek alkalmazàsa.

Az ilyen kellékek előnyei a hozzàilő technológia régóta bebizonyosodott. Ellenben tanulsàgos lenne:

A.) Az EU os szabvànykellékek àltalànositàsàból szàrmazó előnyök tanulmànyozàsa
B.) Azok folyamatos bevezetésének elemzése (pl magyar kaptàrgyàrtok àltal gyàrtott EU os szabvànykaptàrok vàsàrlàsa félàron)
C.) Különleges technologiàkkal termelhető különleges mézek, termeléséhez szükséges technologiàk feltételek, kisérletezése.
pl az értékesitésre kész dobozba, a fogyasztó üvegébe épitett lépesmézek eddig ismert termelési módszerek tökéletesitésére irànyuló kisérletek. Làsd 1.2 pont f. G, h.)

Az OMME és az Agràrtudomànyi Egyetemek közremüködésével

2.2 Kisérletek a méh egészségét megörző, egészségnövelő vegyszermentes eljàràsokra.

A méhàllomànyt, ma egyre több és egyre erősebb tàmadàs éri. Legyen az kémiai, vegyszeres, megtetőzve biologiai, élősködők tàmadàsaival, Ezek folytàn egészségének egyensulya megrendül. Akkor a méhész (EU os segitséggel) “gyógyszerezik” vagyis ràtesz még egy lapàttal a màr a mérgekkel agyon terhelt csalàdjai nyakàba, majd visszaveszi magànak maradékokat, no meg a fogyasztó közönségnek is jut belőle a vàsàrolt mézben.
Olyan természetes egészségvédő méhészeti eljàràsokat kell fölkutatni, kikisérletezni amelyek segitségével a tàmadàsok legalàbbis azok döntő részét a méhcsalàd önmagàban gyógyszerezés nélkül kivédeni képes. pl az un “kéménykaptàr” segitségével: làsd “Biokultura” 2005/5-6, 24 oldal és 2006/7-8, 21 oldal

Agràrtudomànyi egyetemek, kutató intézetek-méhészek közremüködése....

2.3 Vegyszermentes atkagyéritési módszertani kisérletek

Kutatàs, hogyan védekezni az atkaszaporulat ellen vegyszer nélkül? pl hogyan, milyen méhészeti technológiàval, rendszeresen és könnyen eltàvolitani az atkafiasitàssal teli herefiasitàst, + hatàsfok tanulmànyok Pl Làsd “Biokultura” 2005/9-10, 16. oldal.

Agràrtudomànyi egyetemek, kutató intézetek, méhészek közremüködése...

III. KAPTARTERMEKEK FOGYASZTASA

3.1 A bel és külfoldi fogyasztàs növelése a méz ipari földolgozàsàval

Mint ismeretes a méhészetek nagy többsége « őstermelő » csalàdi vàllalkozàs. A méhészek csak kb 4% -a( ?) hivatàsos. A méz hàzi feldolgozàsànak tanulmànyozàsa tehàt elsősorban ezen, vagyis « csalàdi » szinten érdemel különös figyelmet.
Maga e hàzi, mint kiegészitő tevékenység, a vàllalkozàs, az elgondolàson, az ötleten, szaktudàson és pénzbefektetésen alapul. Ki mit tudna késziteni hàznàl; mézeskalàcsot ; gyögykenőcsöt, cukorkàt; méhgyantàs ràgógumit, mézes italokat...pl hogyan lehet “Hydromel”-t késziteni kisipari, hàzi módra. Pl “Biokultura”2004/9-10, 28-29 oldal
Befektetés hiànyàban a vàllalkozàs lehetetlen, holott rendkivül hatàsos, hiszen méz értekesitési többletet + foglakozottsàgot biztosit, pontosan a méhészeti holt idényben. Következés képpen, a méz ipari földolgozàsàra szàmos elgondolàs, ötlet sokasàga kerülne felszinre pàlyàzatok kiiràsàval, mindez igen széles termékterületen. A vàllalkozàsokat tehàt célszerü lenne bàtoritani, ösztökélni, esetenként a szakképzést tàmogatni.

Méhészpàlyàzatok, egyéni ajànlatok.

Hasonló feldolgozàs tanulmànyozàsa ajànlatos ipari, üzemi méretben is. Tervek, pàlyàzatok a mézfeldolgozó tàrsulatok, üzemek, kiegészitő tevékenysége bel és külföldi értékesitésére

Mézfeldolgozó üzemek, vàllalkozàsok

IV. KIEGESZITŐ ELFOGLALTSÁG

4.1 A méhészet tàmogatàsa màs, mellékfoglalkozàson keresztül.

A méhészek nagy része a kaptàrtemékek termelésétől független de a környezethez, a vidékhez kötődő elfoglaltsàgban is érdekelt. E téren értékes (méhész)tàrsadalmi értesülésekhez lehet jutni felmérések segitségével. Pl pàlyàzatok kiiràsa “vendégszoba” kialakitàsànak vidéki turizmus részére.”Mézut” Tàrsulat közremüködésére ...

Figyelembe venni, tàmogatni az ilyenirànyu méhészvàllalkozàsi terveket .

4.2 A méhészei fejlesztések komplex célkitűzései

Közismert : a begyujtott méz, a elszedett viràgpor értéke, mint haszon, elenyészően jelentéktelen a növények többségének (80%) megtermékenyitéséhez, azok kereszteződéséhez, képest. Köztudott, hogy a kereszteződés àltal a környezet növényzete eroteljességéhez jut, a gyümölcs ize illata erősebb. Ugyanakkor betegségellenàlló alfajok képződnek, a környezet egyensulya megerősödik. Ellenkezőleg, a méhek szàmànak csökkenése, majd kipusztulàsa folytàn, fölborul a természet egyensulya, majd a folyamat a biztos pusztulàshoz vezet.

A méhek célirànyu alkalmazàsa a beporzàsban, környzezetvédelem.

Agràrtudomànyi egyetemek környezetvédelmi intézmények - méhészek

4.3 A méhészet mint közérdek.

A méhész a mesterségével valójàban tehàt óriàsi szolgàlatot tesz a környezetnek ezen keresztül a tàrsadalomnak. Ezért a szolgàlatàért sem elismerést még kevésbbé semmiféle juttatàst nem élvez, jó lehet a méhészet fönntartàsa, közérdek. Amikor tehàt az EU, az union kivüli orszàgokból vàsàrolja olcsó pénzért a kaptàrtermékeket, ezzel erősiti ezen orszàgok környezet-növény egyensulyàt mialatt megfeledkezik sajàt magàéról, elhanyagolja a sajàt környezetét. E vitathatatlan tényt ésszerü lenne àllandóan vastagbetüs napirenden tartani minden nemzeti és EU os hivatalos szerv előtt. A magyar ugy mint EU os méhész is joggal követelhet a köz érdekében végzett szolgàlataiért méltó megbecsülést és hozzà érdemleges megélhetési feltételeket.

Kisérletek “a méh a környezet őrségén” alapjàn orszàgos figyelő hàlozat kiépitése főleg a kényes, és veszélyes környezeti pontokon. Kimutatàsok a környezet rongàlodàsànak szennyeződésének vàltozàsairól a méheken történő megfigyelések mérések.

Környezetvédelmi kutató laboratoriumok – méhészek.

4.4 A termesztett méhlegelő, mint az agràr környezetvédelem eleme.

Az ugar, a vetésforgó, területek mézelő növénnyekkel való beültetése, növesztése vegyszerek (mütràgya és gyomirtók, permetek) nélkül történik. Azok a méhészek akik ilyen területek kihasznàlàsàra megmüvelését vàllalnàk segitséget érdemelnének. Tanulmànyozni a növényfajtàkat, minőség és hozamarànyokat.

Agràrtudomànyi Egyetemek- Méhészek közreműködése. Làsd az 1.2 pontot

4.5 A termesztett méhlegelőkön képződő biotömeg hasznositàsa.

Szàmos mézelő növény olyan mennyiségü biotomeget képes termelni amelynek fölhasznàlàsa bioenergia termelési célokra ugyancsak hasznosnak bizonyul. Tanulmànyozni a növényfajtàkat, minőség: méz, viràgpor biotömeg, ecoenergia, hozamarànyokat.

Agràrtudomànyi Egyetemek- Laboratoriumok, energiaforràs kutatók-Méhészek...

V. TARSADALMI EGÉSZSEGÜGY

5.1 Méhészet népegészségügyi hatàsa

Bekapcsolódni a külföldön jól ismert “Apithérapia” mozgalomba; kutatàs a kaptàrtermékek egészségügyi, gyógyàszati ujabb alkalmazàsi lehetőségek terén.
Pl mézes kötszerek; kenőcsök , méhgyantàs ràgógumi, méhméreg, orvosi kezelések....

Gyógyàszat kutatàsi intézmények - méhészek

VI. A TISZTVISELŐI ELJÁRÁSOK, EREDMÉNYEK NYILVÁNOSSÁGA

6.1 A pàlyàzatokat kiiró, az eredményeket vizsgàló bizottsàgok

A felhivàsokat, a pàlyàzatokat meghatàrozó, odaitélő, az eredményeket fölülvizsgàló, tehàt hàrom különböző, független ülésező bizottsàg kinevezése. A bizottsàgi tagok megnevezése, közülük senki ne legyen egyben a màsik kettő bizottsàgi tag is.

Kötelességek:

a.) A bizottsàg minőségének, tagjainak megnevezése, szervezeti szàrmazàsa, az adatok nyivànossàgra hozàsa.

b.) A kivàlogatott pàlyàzatok tàrgyànak, ha nem is részletes, de lagalàbb vàzlatos egyértelmü leiràsànak nyilvànossàgra hozàsa.

c.) A kutatàsi eredmények, részletes de legalàbb vàzlatos egyértelmű leiràsa, nyilvànossàgra hozàsa

A nyilvànossàgra hozàs az “internet “ en keresztül, valamint a méhészeti, tudomànyos....szaklapokban, kiadvànyokban, esetleg külön kiadvànyban is.
Végul is a leghatàsosabb felülvizsgàlàs, a köz véleménye, egyben szavatolja az eljàràs tisztasàgàt, igazsàgossàgàt.

Szerkesztette Bencsik Jozsef Lyon 2007 januàr 24
mél:joseph.bencsik@free.fr

UTANIRAT: Amennyiben a tisztelt olvasó érdemleges gondolatokat talàlt az iràsban kérem tovàbbitsa azokat illetékes helyekre.

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!
küldő Címek