Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
Agromonitor hírei : A magyar méhészek szerencséjére II.
Beküldte imcsi Beküldve 2013.04.19. 17:33:08 (807 olvas)



Bencsik József

Ezen cím alatt íródott előző írásomban a rovarirtók tömeges, ipari alkalmazásaiból származó veszélyekről volt szó. El kell azonban ismerni, hogy az írás fő témája , sem az összefüggései közel sem voltak kimerítők. Nem is lehettek azok, hiszen forog a világ, változnak a helyzetek. Ezúttal is ugyancsak, újabb (méhészeti) életbevágó kérdések kerülhettek a felszínre az odafigyelő méhészek szemei előtt. Másokat a saját sorsa se érdekel.



Ezen cím alatt íródott előző írásomban a rovarirtók tömeges, ipari alkalmazásaiból származó veszélyekről volt szó. El kell azonban ismerni, hogy az írás fő témája , sem az összefüggései közel sem voltak kimerítők. Nem is lehettek azok, hiszen forog a világ, változnak a helyzetek. Ezúttal is ugyancsak, újabb (méhészeti) életbevágó kérdések kerülhettek a felszínre az odafigyelő méhészek szemei előtt. Másokat a saját sorsa se érdekel.

Milyen jövő várhat a méhészekre és milyen az új nemzedékekre? Az országos méhésszervezet Jelentős pénzbeli segítséget kap az EU-ból amelyek kiosztása e szervezet fogadja. Ugyanakkor, a fiatal, az új nemzedék, alapító támogatást kap a VM -től. Lásd a nyertesek kihirdetése a Méhészet szaklap sorozatos közleményeiben! Ezzel egy időben ugyanazon a VM kiáll a rovarirtók tömeges alkalmazása mellett? Lásd az MTI által március 19- én nyilvánosságra hozott közleményt, annak megerősítését március 29 -én. Nekem külföldön élő magyar állampolgárnak (semmilyen más állampolgárságom nincs) nehéz minden otthon történt eseményt megérteni. Jelen pillanatban is ilyen nehézségekkel küszködök. Úgy látom a VM. segíti a fiatal méhészeket az egyik kezével, míg a másikkal egyenesen akadályozza azok vállalkozásának kibontakozását. Tudtommal a méhek is rovarok tehát rovarirtó szerek a méheket is irtják. Azok alkalmazásának engedélyezése tehát ellentétben áll az újgazda fiatal méhészek érdekeivel. Várjuk meg mit mondanak a többi EU tagok? Állítja a VM nyilatkozat? Azok az EU tagok akik már betiltották, azok talán meggondolatlanul jártak el? Aztán amikor már kiderülnek a károk, a tömeges méhpusztulás, akkor majd határoz a VM a betiltásáról? Nem számít ha időközben VM támogatás nyertes fiatal méhészek vállalkozása dugába dőlt a méhveszteségek folytán? Az öreg méhészek is beadhatják a kulcsot? Hol, találhatók ilyen és hasonló kérdésekre részarányos válasz, avagy ilyen kérdések föl se merülnek?

Ellenben találhatók furcsaságok az egyetlen szaklapban, a Méhészetben ebben az ügyben. Ha jól értettem, a szaklap egyetért a szóban forgó miniszteri állásfoglalással? A főszerkesztő meg is erősíteni látszik azt írásban, 2013/04 oldal 4. Mi több, fölhívja a magyar méhészek figyelmét, a helyes, vetési gyakorlatra is mintha ők, lennének a mérgező csávázott magvak veteményezői, mint ha ők lennének a vetőgép kezelői is. Na de ha így is lenne, akkor talán még védőmaszk alkalmazása is több mint tanácsosnak mutatkoznék csávázott vetőmagot teregető mezőgazda méhésznek, avagy, alkalmazottjának? Nincs kizárva, még nem tudni ugyanis milyen hatással jár a csávázó méreg pl. a tüdőre, a szívre, a gyomorra? Majd kiderül néhány év múlva! Várjuk meg! Szemlátomást, a VM is ilyen állásponton? No majd ha mérgezés megtörténik, akkor, rendelkeznek ?

Dr J. M. Bonmatin francia specialista kutató beszámolója szerint (09/03 Lyon) a neonikotinoidok több mint 3 ezerszer mérgezőbbek, hatékonyabbak, mint a régi DDT. Volt már egy megtörtént eset is, Németországban. Pontosan, kártérítésre ítélte az illetékes bíróság nem rég (2011?) a rovarirtókat gyártó Bayer nemzetközi trösztöt. Tömeges méhpusztulás történt, nem csak a helyszínen, de az egész vidéken a rovarirtóval csávázott veteményezés alkalmával. Erős szél fújta szét, a háromezerszer mérgezőbb rovarirtót, szerte a környéken. Jutott abból nem csak a veteményező gazda tüdejébe de az összes környéken élő vad és háziállatoknak is . Nem utolsó sorban százával pusztultak a méhcsaládok . Vajon, volt ilyen eset Magyarországon is, csak éppen nem került nyilvánosságra? Két esetben ilyen hír hozzám mégis eljutott!

joseph.bencsik@free.fr 2013 április

Szerettem volna véleményeket hallani, avagy írásokat olvasni.

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!
küldő Címek