Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
Európai Méhész : “Syngenta”- börtön, avagy a magyar méhészet kimúlása
Beküldte imcsi Beküldve 2013.05.4. 16:15:51 (1554 olvas)


Bencsik József


Mit látnak szemeim Magyar földön? Nem akarom elhinni! Az egyetlen szaklap, a Méhészet legutóbb a 2013/04 számában 26.teljes oldalon, egy fényképes hirdetés- írás a “Syngenta” nemzetközi méreggyártó tröszt égisze alatt. (lásd ! ki ez a weboldalon) Történik ez nem akárhol! Az egyetlen magyar méhészeti szaklapban. No lám nem de gátlásmentes közreműködés a méreggyártók és a Méhészet szaklap között ? A “Syngenta “ rovarirtó gyártó tröszt, fizetett magának egy teljes oldalra méretezett hirdetményt, “Operation Pollinator “ Társulat égisze alatt. Érdekes módon a hirdetés közel sem a méhészekhez fordul, hanem a mezőgazdákhoz. Az írás utolsó mondata alkalmával derül ki: “A Syngenta pedig mint jó mezőgazdasági gyakorlatot ajánlja, a méhlegelők telepítését a mezőgazdálkodók számára “ Tehát még csak nem is a méhészeknek! De mégis a Méhészet szaklap közölte le. Valószínűleg nem ok nélkül, nyilvánvalóan meg is fizették az árát a szaklap tulajdonosainak.

Klikk a bővebben-re folytatódik ..

Azt viszont kevesen tudják, hogy Franciaországban a Syngenta tröszt, a rovarirtóival híres a francia méhészek között. Társulatot is alapítottak, amely szerint a tömeges méhpusztulásoknak semmi köze a rovarirtókhoz!!! A méhek ezen szomorú tömeges pusztulásának tragédiája kizárólag abból adódott hogy a rossz méhészeti eljárások folytán a méhcsaládok elveszítették virágpor változatosságot! No lám ezt kell nekik biztosítani és megszűnik a tömeges méhpusztulás! A hiba tehát semmi esetre se a rovarirtók alkalmazásában keresendő , hanem a méhészek helytelen eljárásaiban. Oda járnak méhészkedni ahová nem kell !

Alapítsanak maguknak vadvirágos mezőket és járjanak oda méhészkedni ! Vándoroljanak a Syngenta telepített virágmezőkre, és főleg maradjanak ott. A tröszt garantálja hogy ezek a területek nem lesznek rovarirtóval kezelve. No lám nem de a Syngenta a méhészek barátja, a méhészek jóakarója? Eljön az idő, vagy már itt is van, hiszen a VM minisztérium is a rovarirtók pártjára állt (lásd MTI nyilatkozat 03/19). Rövidesen rendeletek alapján tilos lesz a méhészeknek, a repce, a napraforgó,… virágzó táblákra vándorolni. Járjanak a Syngenta méreggyártó szermentes virágmezőire, elégedjenek meg azzal! No, akkor végre megszűnik a VM Miniszter úr által is megállapított magyar méhészeti nagyhatalom mint olyan! Ilyen körülmények között, milyen sors várhat a fiatal méhésznemzedékre? Azokra akik például ép most nyertek VM pénzelést a méhészeti vállalkozásuk beindításához? Lásd a sorozatos VM közleményeket a nyertesekről . Ki törődik az ő jövőjükkel , a vállalkozásuk sikerével ? Hát majd a VM szakértő minisztere aki egyben engedélyezi a tömeges rovarirtó szerek alkalmazását ?

Alapítsanak “Pollinator” társulatokat, telepítsenek virágzó méhlegelőket “Syngenta” vetőmaggal, és maradjanak azokon a virágmezőkön, ott nem alkalmaznak Syngenta rovarirtókat. No persze garantálja a Syngenta a virágmezői rovarirtó mentességét az öreg méhész nemzedéknek is. Na de ki törődik azzal Magyarországon? Talán méhészegyesület vagy éppen a Méhészet egyetlen szaklap akit éppen és pontosan lefizet a Syngenta rovarirtót gyártó cég? A “Méhlegelők telepítése, fenntartása “ ról egy teljes oldal ? Nemde ott szeretnék ők látni méheit legeltetni az egész magyar méhésztársadalmat? A Méhészet mint egyetlen független (a méhésszervezettől is ) szaklapot már le is fizették, egy oldalas értesüléseik leközlésére. Ja kérem ezek után a magyar méhészek valóban érdekvédelmi biztonságban érezhetik magukat? Rendelkeznek-e valójában e célra hivatott egy országos érdekvédő szervezettel is de bocsánat, semmiféle érdekvédelmi saját szaklappal ? Ki fogja fölhivni a magyar méhésztársadalom figyelmét Syngenta méreggyártó nemzetközi tröszt “jó akaratára”? No lám a cég máris jelentkezik egy teljes oldalon az egyetlen magyar szaklapban, ajánlkozik méhlegelőkkel kapcsolatos tanácsadással. A méhészek szervezetének tanácsosai is megirigyelhetnék azt a Syngeta tanácsadást! Avagy csalafintasság az egész?

Ja kérem Magyarországon VM -nek mindig igazat kell adni. Mindenki elégedett, legalább is mindenki igyekszik illeszkedni a VM közlemény hez (03/13 és 03/19) No lám az egyetlen monopol szaklap, a Méhészet is? Legyen az így még akkor is ha tömeges méhpusztítások veszélye kétségtelen. Talán az egyetlen országos méhészegyesület is így? Pontosan nem tudni, nincs saját értesítője, a honlapján se olvashatók bírálatok, vélemények . Talán egy másik szervezetben, egy másik szaklapon? De ilyen nincs. Egységes; a középkorban is jól ismert “céh”rendszer kell a magyar méhészeknek, hangoztatja, elsősorban a szakmai oligarhia és kiszolgálói. Nem újdonság ! Valamikor, nem is olyan régen is így volt a “Pártunk és Kormánya” uralkodása idején. Nem tűrték a bírálatot, senkiét még kevésbé az enyémet. Így van ez ma is.

Míg Franciaföldön ugyanakkor, két –három országos szaklapban is féltucat tiltakozó írás folyik, valós tiltakozó levelezés szinte minden hónapban a politikai felelősök irányába. Így ez pontosan a tömeges rovarirtó szerek alkalmazásának engedélyezése ellen .

Magyarország méhészeti “nagyhatalom”! Legalább is a VM szerint. Sajnos, Mint olyan nem rendelkezik csak egy, országos méhésszervezettel , és méhészeti szaklapból is csak egy van, de az se a szervezeté! Nem de szegénységi bizonyítvány? Kihez fordulhat az akinek valami mondani valója, megjegyzése, kifogása, bírálata lenne ezen monopolisztikus nagyhatalmi egyeduralmi rendszerrel szemben? Ki az aki fölhívhatná a figyelmet, és hol, például, a monopol szaklap cinkosságára rovarirtók gyártóival, ugyanakkor összhangban a VM el ?

A magam részéről, igyekszem megtenni amit csak tudok! Gyakran küldök üzeneteket az egyetlen független honlapra a www.europaimehesz.atw.hu ahol azok ma is olvashatok. De időnként megküldöm számos magyar méhész mail címére, úgy mint az országos méhésszervezetnek, a Méhészet, egyetlen szaklapnak, szerkesztő és főszerkesztőjének is. Ez utóbbiak vissza is dobják rendszeresen, no persze nem az alaptalan megjegyzéseim miatt. A szervezet volt elnöke is, írásban is megerősítette. Bírálataim mint ma is, és mindig a magyar méhészek érdekében történtek, és ma is, a mérvadók. Nem kívánom senkinek a tisztségét, se rangját se pénzét. Egyedül a magyar méhészet védelme, a fiatal méhészek jövője érdekel? Sajnos a kialakult helyzet alapján erősen borúlátó lettem. Nem messze a rovaritók győzelme, a méhek pusztulása a méhészet kimúlása!

TESSÉK VÉDEKEZŐ, TILTAKOZÓ TÁRSULATOT ALAPÍTANI, KÖVETELNI A ROVARIRTÓK BETILTÁSAT

80 évesen, még ma is kizárólag magyar állampolgár, aki 43 év óta Franciaországban méhészkedik és ma is. Méhészeti írásaim évtizedek óta az EU méhészeti “kis”-államokban rendszeresen megjelennek. Lásd a legutóbbit például a francia “Abeilles et Fleurs” 2013/04 számában, három oldalon, fényképes illusztrációkkal. Ja kérem Franciaországban nincs méhészirodalmi monopolium! Írásaimért vetélkednek a szaklapok! De hogyan ott, ahol csak egy szaklap létezik?

joseph.bencsik@free.fr 2013 május 3




nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!
küldő Címek