Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
Page (1) 2 3 4 »
Európai Méhész hírei : Székhely választás a méheknél II.
Beküldte imcsi Beküldve 2007.05.16. 12:49:56 (1721 olvas)




Székhely vàlasztàsi kísérleteim, megfigyeléseim.
A föntebb jelzett feltételezéseim igazolàsàra a 90 es években sorozatos kísérletezéseket, megfigyeléseket végeztem.
A feltételezett szàllàstkereső felderítő “kiküldött”méhek figyelmére egy “apróhírdetést” tettem közzé a természetben. Tettem így természetesen egy szép tavaszi napon, a rajzàsi időszak alatt. Az apróhírdetésem “virtuàlis” szövege a következő volt: “összkonfortos bútorozott méhlakàs azonnal elfoglalható”!!! E hírdetés abból àllt, hogy 3-3 kiépített kerettel -7 műlépes kerettel fölszerelt kaptàrt helyeztem a méhesemtől tàvoleső tanyàm kerítésfalàra : Hozzàteszem tehàt, nem a sajàt méhesemből szàrmazó rajokról van szó.
Valójàban régi rozoga, hasznàlaton kívülàlló, méhgyantàval alaposan bevont keretfedővel, tetővel ellàtott kaptàrberendezésről van szó. Minden alkatrészt előzőleg forrasztó làmpàval fertőtlenítettem. A tavaszi légkör fölmelegedésével valóban messziről érezhető méhszurok, kaptàrillatok lebegtek a kitett kaptàr környéken. Nem véletlen tehàt amikor ezen kecsegtetően kellemes illatokat érezve, rövidesen és könnyen fölfedezte egy körényékbeli felderítő méhecske.
Egy gyakori klasszikus esetben, jó időben, rövidesen megjelenik egy első “érdeklődő” az egyik kiàllított kaptàr fölött . Miutàn körülrepülte azt többször is, megvizsgàlta minden oldalról, alulról fölülről, majd leszàll a röpdeszkàra, és behatol a kaptàrba. Azutàn hosszú perceken keresztül hallani lehet a belülről kiszivàrgó fölaprózott, meg meg àlló zümmögését. A kijövetele utàn ismét körbe màssza, körbe repüli, kivülről, alulról fölülről vizsgàlódik, majd befejezésül betàjoló körökben repülve eltàvozik.




Kis időn belül megjelenik több kutató is és elvégzi ugyanazokat a “felmérési” műveleteket mint az előző. Az idő előrehaladtàval szàmuk egyre növekedik. Általàban kora délutàn lesz a maximàlis. Amennyiben nem jelenik meg a raj is este kb 17 óràig, akkor màsnap màr több tíz vizítelő jelentkezik màr a reggeli óràkban. 10-11 óra tàjt màr tömegesen vannak jelen a röpdeszkàn . Idegesen màszkàltak, szinte minden érkező làtogatót “leigazoltattak”. Az apróhirdetésre ugyanis valószínüleg màr màs rajból is érkezhettek lakàstkutató kiküldöttek akiket nem csak igazolni hanem sokszor erélyesen kitessékelni is kell. Amikor màr ilyen műveletekre kerül a sor a röpdeszkàn akkor màr szàmítani lehet arra hogy a közeli óràkban a raj is megérkezhet.
Valójàban az esetek többségében délutàn 14 -16 óra körül zümmögő felhőben megérkezik az egész raj is. Sokan a kaptàr homlokfalàn kürtölik, “fújjàk” a Nazaroff illatot jelezvén a késlelkedőknek a kételkedőknek raj jelenlétét. Néhàny percen belül a költözködés be is fejeződött és màris beindult a takarítàs, a betàjolàs majd a hordàs is. Egy -egy ilyen rajcsapda méhlakàsajànlat az udvaromban minden évben gazdàt talàl gyakran kettő is.
Kiindulva abból a tényből amely szerint a raj egyedei körbe- körbe repüléssel kisebb felhőt képezve (30-50m àtmérő) közlekedik, arra a következtetésre lehet jutni, hogy lakhelyvàlasztàssal megbízott különítmény veszi közre és szinte vezeti a rajt. E megfigyelés szerint a raj egyedeinek legnagyobb többsége nem is tudja hovà megy. Nincs kizàrva, hogy a Nazaroff “jelzőtàbla”és nektàr illatokat is keringenek a rajfelhővel együtt. Bizonyàra biztonsàgosabb, ésszerübb ilyen körülmények között így közlekedni annàl is inkàbb mert a rajban tömegesen vannak olyan fiatal gyerekek is akik se “írni se olvasni” nem tudnak vagyis nem ismerik a riszàló tànccal való értekezést, ràadàsul mint ahogyan azt föntebb màr jeleztem ilyenek az életükben először kerültek ki a kaptàrból. Minden esetre csodàlatra méltó módon a rajfelhő egyetlen egy utasa nem téved el és nem vész el útközben. A raj pedig pontosan megérkezik az előzőleg meghatàrozott szàllàshelyre.

Page (1) 2 3 4 »
nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!
küldő Címek
Geddekas
elküldve:: 2008.04.7. 13:58  Feltöltve:: 2008.04.7. 13:58
Nem elég félénk a dumáláshoz
Regisztrált: 2008.03.25.
Lakhely: Gödöllő
Hozzászolások: 32
 Re: Székhely választás a méheknél II.
Kedves Méhésztárs!

Mivel magyarázza Ön, hogy a felkerekedett méhraj sokszor kétszer-háromszor megszáll és akár másnap is továbbáll?

Milyen döntésmechanizmus működhet ilyenkor?

De még néhány kérdés felmerül a rajzás kapcsán:
Információáramlás a rajban
1. hanggal
2. tánccal
3. feromonokkal
történik?
Mind a hárommal vagy csak valamelyikkel, ill. van amikor mind a három és van amikor csak az egyik domináns?
kertaig
elküldve:: 2008.04.7. 13:23  Feltöltve:: 2008.04.7. 13:23
Csak most jött
Regisztrált: 2008.03.29.
Lakhely: Vereb
Hozzászolások: 16
 Re: Székhely választás a méheknél II.
Tisztelt Bencsik Úr!

Nagyon érdekes dolog a méhek kommunikációja, különös képpen a kaptáron kívüli, vagy másképpen nevezve, rajzási kommunikáció.
Én nem hiszem, hogy vannak, a lakásfelderítésre szakosodott magasan képzett méhek!
Hiszen az Ön által említett három generációs ciklus (évente egy rajzás történik, a következőig kihal három generáció) miatt nincs mit és kitől tanulni az új felderítőknek.
De nincs is szükségük semmi új tanulására. Ezt csinálják már a rajzás előtt is, csak azt táplálékkutatásnak hívjuk.
A továbbítandó információ mind két esetben irány, távolság és mennyiség.
A lakásnál a jó tulajdonságok száma lehet a mennyiség.
Ezt figyelembe véve már minden csak mennyiségjelzés.
Több jó tulajdonság a lakásnál, több tánc. Több tánc, több ideig tart. Több idő alatt, több társ látja a táncot. Több társ megy megnézni, és többen jönnek vissza. Ekkor egy ponton a lakásnézőben járt méhek aránya átlép egy kritikus mennyiséget, és megindul a költözés.
Szerintem!
Tisztelettel:
kertaig