Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
Európai Méhész hírei :  A csalàdi szennyest a csalàdban szokàs kimosni !
Beküldte imcsi Beküldve 2007.06.21. 20:28:55 (1091 olvas)

191. Szaklap szemle Lyonból

A helyzet nem visszafordíthatatlan ,írja az Abeilles et Fleurs (A F) szaklap 2007/06 vezércikk címe szó szerint. Bizonyos megfigyelők szerint, tegnap még a « méhbetegségek orszàga » volt Franciaorszàg, az idén az àtlag alà esett méhpusztulàs. De azért vigyàzni kell !Az USA ban katasztrofàlis helyzet àllt be. Az idén a mandula telepítések, beporzó méhek nélkül maradtak, a beporozàsi bérdíj pedig 60 € rol 200€ /csalàd ra emelkedett. Most a németek a belgàk, a spanyolok beszélnek tömeges méhpusztulàsról. Mi (az UNAF) persze örölünk a Gaucho és Regent hasznàlati fölfüggesztésnek.
A 6-7 oldalon CH Berdo íràsa a Monsanto cég génmodosított MON 810 kukoricàról. Az érvényben lévő rendeletek szerint csakis àllati fogyasztàsra hasznàlható. Màrpedig ezen GM kukorica viràgpora megtalàlható úgy a mézben mint a termelt viràgporban. Ilyen termék forgalomba hozàsa tehàt tilos. A német méhészek igazsàgügyi panaszt emeltek. A méhésszövetség ügyvédei :Gassner, Grot, Siederer & Coll szerint jogos a panasz, a szóban forgó GM kukorica nem szerepel az engedélyezettek kozott. Természetesen a bio, az ökölögiai, a környezetvédő szervezetek is a méhészek mögött àllnak. Végül, Dr Willand 7 vàdpontot sorolt föl. Míg a 14. oldalon, ismertetés a Berliner Zeitung màjus 11 és màjus 25. én ez ügyben megjelent GM ellenes újsàgcikkekről
A 21-23 oldalon fényképes beszàmoló Besançon és vàrosközössége elnökével M J.-L Fousseret vel àprilis 6.-àn történt beszélgetés, egyben fényképes beszàmoló négy kaptàr, "Méh a környezet örszemén" ünnepélyes elhelyezéséről a meghivott résztvevőkről, mindez közterületen a vàrosi parkban.
A 25-27 oldalon ujabb fényképes beszàmoló a Botanic de Schweighouse cég, Strasbourg-i, kertészeti, kellékek anyagok kereskedelmi làncolat igazgatójàval Evelyne Fuchs urholgy és H Clement UNAF elnök között történt megàllapodàs alkalmàval. E szerint a Botanic kereskedelmi cég nem hoz forgalomba meterséges mütràgyàt, nem àrusít syntétikus rovarirtó szert és elfogad 7 àrusító pontjàn, 7 kaptàr " Méh a környezet őrszemén" elhelyezését. A 28-29 oldal "Lépésről lépésre" sorozatban, hogyan "rajoztatni" mesterségesen, kaptàr ütögetéssel. Szerintem rendkívül rossz eljàràs: előszöris az ilymódon kapott raj elvesziti az összes kijàró bogaràt, innen súlyos belső rendellenesség, miből épít, ha kint van is nektár, de nincs aki azt behordja! Ugyanakkor a törzscsalàd elvesztette a fiasitàsgondozokat, ha kap is egy "mostoha" anyàt nincs aki gondozza a fiasitàst. Egy egészséges, erős csalàdból készült két gyenge, ràadàsul betegségveszélyeset! Vannak még hibàk nem csak Magyarorszàgon!
Az Abeilles de France (A F) vezércikke reméli, hogy a COPA -COGECA új elnöke, egyben a francia FNSEA mezőgazda szakszervezet elnöke is kellő figyelmet fog fordítani a méhészeti ügyeknek; A mézügyekkel foglalkozó csoport màr fölkérte a Bizottsàgot, foglalkozzanak az OGM növények termelésével fölmerült veszélyekkel, rendellenességekkel. A méh àllomànyok kiegészítésére kiirt EU os segítséget àtszervezik annak karbantartàsàra, vàlogatott tenyészanyàk vàsàrlàsàra…hasznàljàk föl. Fölhívja a méhészek figyelmét ügyeljenek a környezet sokrétűségének megőrzésére. A külföldi lapszemlékből: a Vida Apicola spanyol lap beszàmol az orszàg viràgportemésérpől: 1-1,5 T/év. Az Apimondia Doc bol, megfigyelések a fogyasztó közönség vàsàrlàsi szokàsairol: Előszeretettel vesznek a hàtsó sorokbol, gondolvàn hogy az első sorban az öregebb méz van kiàllítva, majd megforditjàk az üveget nehogy krisztàlyosodott mézre bukkanjanak mert abba feltehetően cukor is lehet.
A 255-261 oldalon emlékeztető a kezdőknek a mézben talàlható anyagokról, annak tulajdonsàgairól, viztartalomról erjesztésről, hőmérsékleti hatàsokról öregedésről… A 265-266 oldalon svàjci CRA intézet véleménye a repceméz jóminőségéről, helyi sikeréről. 267-269 oldalon történelmi megemlékezés a hàború alatt népszerűvé vàlt WARRE tipusú keretek nélküli (csak felső keretléces) rakodó kiskaptàrról.
Míg a Méhészet főszerkesztője ezuttal vezércikkel jelentkezik 2007/06. Témàja nem méhészeti helyzetjelentés, hanem a Magyar Parazitologusok Tàrsasàga és az ATK kutatoinak közös rendezvénye, benne megemlékezés Orosi professzorra. Ilyen tudomànyos talàlkozoknak komoly jelentoséget tulajdoníthatunk. A kutatoinktól, a szenvedélyes és gondolkodó megfigyelőktől, egymàstól sok sok gyakorlatilag hasznos értesülések, vélemények, (sajnos nem az ellenvélemények ) kerülhetnek napvilàgra, onnan a méhészeti köztudatba. Ezúttal megjelent az ATK, a "Minőségi méhanya-előàllitàs"ról egy tanulmàny első részéhez (6-7 o), egyenlőre csak annyitszeretnék megjegyezni, hogy "A tenyésztésre kivàlasztott csalàd mézhozama tekinthető elsodleges..." (idézet) szempontnak. Sajnosan, az egészség, a betegségek elleni ellenàllosàg, törekvő képesség, tehàt a màsod–harmad…?lagos értékmérő.
Ugyanakkor köztudott, hogy szàmos màs virusos betegség divik az orszàg területén. Nemü! A tudatlansàguk folytàn maguk a méhészek terjesztik azokat. Mi több terjednek az idevonatkozó méhészeti eljàràsok is. Pl. az "Idoszeru tennivalok" oldalàn (9) az "Emlékezteto" bevezetojében olvashatjuk: “…tetszés szerinti erősségű, söprött, vagy böngészett, fészkes, mesterséges murajokat készitheünk” Az én a szerény kis 37 éves gyakorlatom, szakmai tudàsom és véleményem szerint ezen iràs ilyen címet érdemelne: ”Hogyan terjesszük a betegségeket, söprogetett , böngészett, fészkes, mesterséges murajok készitésével” Bővebb magyaràzatok a www.europaimehesz.atw.hu honlapon (Vélekedések a méhcsakàd egészége mentén) Nem véletlen tehàt, ha ilyen “korszerű” eljàràsok folytàn Magyarorszàgon 2007 júniusàban 56 község, település egészégügyi zàrlatàról értesülünk (12. oldal lap alja) azt is csak a megyei szaktanàcsadok jóvoltàbol. A tehàt nem is tudunk.
Ezúttal OMME hirekbol is olvashatnak a magyar méhészek, közel egy oldalon.(4.o), Mindezért elismerést érdemel ugy a Méhészet szerkesztősége, ugy mint az OMME vezetősége. Az íràs szerint több friss hír is talàlhato az www.emva.hu honlapon. Ez a honlap ugyan nem a méhészek tulajdona de a 20. oldal cikkének bevezetője is az itt meghirdetett ujabb méhészeti pàlyàzatok kiiràsàra hivatkozik. A meghirdetett pàlyàzatokra ugyanis « …rosszabb beadàsi idoszakot nemigen lehetett volna talàlni” Elégedjenek meg a magyar méhészek ennyi kritikàval! A vezetőség nem tiltakozik, nem mer követelő levelet intézni a FVM az MVH felelőtlen főtisztviseloihez, ilyen kicsinyesség miatt, megszakadna a szolgàlatkész közremükődés. De azért vannak jó hírek is. Igy pl a tiszteletbeli Elnők úr és a Főtanàcsos úr személyében az OMME nevében együttesen vettek részt a “tàrsadalmi vitàn” a "zöldekkel". úgylàtszik tehàt, hogy komoly stratégiai nézeteltérések àllnak fönn, a méhészek és a "zöldek" között, azért kellett gyülésezni. Jelzem, hogy Franciaorszàgban nincs vitakérdés ezen a területen de van àllandó közremőkődés, kölcsönös együttmükődés.
A magyar méhészek bizonyàra őrültek annak a hírnek is, hogy két szervezeti kiküldőtt szàmolhatott be a dicséretre méltó és példaként követendő Magyar Méhészeti Program rol a Faget romàn vàrosban történt méhészeti talàlkozon. Minden bizonyàra őrültek is a romàn méhészek, amiért hallhattak egy alkalommal, egyszerre két beszàmolót is a csillogó magyar programról, az elért méginkàbb csillogó eredményekről. De a 29/2007/IV/23 sz MVH rendelet pàlyàzatairól is lehetett volna előadàst tartani : “rosszabb időszakot nem is lehetet volna talàlni” címmel, de a szerző érthető okokból nem kapott megbízatàst. Lehetett volna ugyanakkor pl a “Botràny a magyar méhészet EU-os tàmogatàsa körül 2005/03/30” ( www.europaimehesz.atw.hu) témàban is előadàst tartani.
A két magyar előadót megtapsoltàk és amiért végülis érdemes volt őket Romàniàba küldeni. A költségeket feltehetően a meghivó szervezet àllta. (nem lehet tudni!).
Érdekes FVM illetékesekhez írodott levelezésről is olvashatunk: "Kértük, hogy az esetleges fagykàrenyhitési programban feltétlenűl szàmoljanak a méhészekkel is" A szervezeti vezetők fülébe is eljutott egy àllítólagos, nem hivatalos hihetetlen jóhir, egy esetleges fagykàrenyhitésről. Köztudott azonban, hogy Magyarorszàgon nem csak az "esetleges" de még a hivatalos papiron megjelent biztos híreknek se lehet hinni. E lévél valosàgos bizonyiték a szervezet vezetőinek hatékonysàgàra, Ez esetben hadonàszàs a levegőben.
A bolti mézek vizsgàlata (15.oldal) ugyancsak érdekes és vàrható eredmények kerültek napvilàgra. A 45 kivizsgàlt mintàból 30 volt hamisitott! Többek között talàlható volt azokban még az EU os segitséggel vàsàrolt cukorból is. Nem véletlen! egy olyan orszàgban ahol a többség (a politikai is!), úgy és ott igyekszik csalni, lopni, hazudni, ahol és ahogyan az alkalom adódik. Ezen szokàsok meghonosodàsa, annak berögződése a Pàrtunk és Kormànya uralkodàsànak idejére vezethető vissza. Erről magam is tanuskodok. Ezen “szocialista erkölcsök” nemzedéke azonban még él. Az új nemzedéket viszont nehéz jobb erkölcsökre nevelni azoknak, akik maguk is csalok, akik maguk is hazugok. Magyarorszàg tehàt egyenlőre az abszurditàsok orszàga marad.
Az OMME híreiből még: a szervezet képviselőit màjus 14 én fogadta a illetékes miniszter pontosan a mézvizsgàlatok ügyében. Valószínűleg a szervezet vezetőinek kérelmére, hiszen àtadtàk az eredményeket és a magyaràzó iràsokat, hogy tudjon a dolgokról a miniszter úr is. Ő pedig a szervezet kérelmére igértet tett, hogy az esetet “Bruxelles ben is jelezni fogja”. Úgylàtszik nem eléggé szégyenteljes az úgy az orszàgon belül, legyen az dobra verve egész Európa szerte! Nem de igaz, nem de bölcs a mondàs: “ A csalàdi szennyest a csalàdban szokàs kimosni !” nem igy az abszordítàsok orszàgàban! Itt Franciàban a Fogyasztók Szövetsége indit pert, követel kàrtéritést és nem Bruxelles! Végül:
A magyar méhész tünődése; Miért van a méheknek kiràlynőjük? Mert ha kormànyuk lenne nem lenne mézük !
Félreértés ne essék: biràlataim nem az OMME mint szervezet ellen irànyulnak, hanem a benne uralkodó ejàràsok szelleme ellen !
Lyon, 2007 június
Bencsik József, 23, bd des Castors, F-69005 Lyon Mail: joseph.bencsik@free.fr

nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!
küldő Címek