Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!
Európai Méhész hírei : Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesület elnökségének álláspontja
Beküldte imcsi Beküldve 2007.06.23. 13:40:11 (2264 olvas)

Élelmiszerlánc-biztonsági, Állat- és Növényegészségügyi Főosztály
Süth Miklós
főosztályvezető


Tisztelt Cím!
Tegnapi telefonbeszélgetésünket megerősítve,tájékoztatom a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesület elnökségének álláspontjáról a mézhez hozzáadott cukor kimutatásával kapcsolatban a hatóság alábbi mellékelt nyilatkozatával kapcsolatban,

hivatkozva a MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV

Codex Alimentarius Hungaricus

1-3-2001/110 számú elõírásra ,melynek részleteit ide másolom:

"A méz az Apis mellifera méhek által a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvébõl, illetve

növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyûjtött természetes

édes anyag, amelyet a méhek begyûjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak,

dehidrálnak, és lépekben érlelnek.A mézhez- a fogyasztói forgalomba kerülő mézhez vagy az emberi fogyasztás céljára készült termékekben

való felhasználás során - más élelmiszer-összetevő (beleértve az élelmiszer-adalékokat is),

valamint a mézen kívüli egyéb anyag nem adható hozzá."A fentieket figyelembe véve álláspontunk az alábbi:

1.Bármilyen idegen anyag a méz elnevezésű termékben megengedhetetlen .

2.Amennyiben kimutatható az idegen anyag a méz megnevezésű termékben,azt termékhamisításnak tekintünk.

3.Amenyiben a méz elnevezésű termékben idegen anyagot mutatnak ki ,továbbiakban méz elnevezést nem használható arra a termékre.

4..A hatóság által kimutatott hozzáadott anyagok mézben való jelenlétének hatóság általi értelmezésével kapcsolatosan tesszük ezt a nyilatkozatot,hiszen pillanatnyilag az alábbi információval rendelkezünk.

Mellékelem az egyetlen hírforrásban megjelent eredményközlést:

Értelmezhetetlen a következő szóhasználat: " Ezek a termékek elméletileg nem minősülnek méznek. " Véleményünk,hogy a kereskedelem nem ismer elméletileg nem minősülő mézet ,kérjük pontosítsák álláspontukat.

Történt-e hamisítás?

5.Az eredményközlésből nem derül ki ,milyen vizsgálatokat végeztek .

Tételesen:A cukortartalom vizsgálat mint összefoglaló szó esetében kérjük pontosítsanak ,mely vizsgálatokat végeztek különös tekintettel a hivatalos 978.17 és 991.41 AOAC mézek izotóparányaira vonatkozó uniós norma szerinti vizsgálatra.

Kérem tájékoztassák a termékpálya résztvevőit a ,

Codex Alimentarius Hungaricus -ban leírtak szerint ,idézem"

A Magyar Élelmiszerkönyv előírásait – az Európai Unió gyakorlatát követve –

folyamatosan igazítják a fogyasztói igények változásaihoz, a tudomány és technika

újabb eredményeihez. " ,milyen előírások változtak meg és próbálnak megváltoztatni az uj tipusú hamisítás kimutatására alkalmas ,de eddig nem elterjedt LC-IRMS -módszerrel kapcsolatban.

Enzim vizsgálatok történtek -e?

6.Kérjük tájékoztassák a közvéleményt milyen normának nem felelt meg néhány méz,és tájékoztassák a közvéleményt a normának nem megfelelő méz kiszerelőjéről ,forgalmazójáról,mintavétel helyéről és a hatósági eljárás további menetéről.

7. Véleményünk szerint a hivatalos eredményközlés megalapozza az ismeretlen tettes vagy tettesek által elkövetett termékhamisítást .Véleményünket a mézkereskedelem , méztermelés és a mézfogyasztók védelmében tesszük.

Tájékoztatom ,hogy a hatóság általi eredményközlés következményei belátható folyamatokat indítanak el.

A legujjabb hamisítási tecnológia teljes méz-termékpálya vertikumában ismerté vált .Amennyiben nem nevezik meg a hibás termék forgalmazóit és nem nevezik meg a hibás termék hibáját és a hamisítási technológia kimutatásának módját tömeges hamisítás elé nézünk.Az üzleteket elárasztják külföldi és belföldi hamisított termékek.Tisztelettel:

FAZEKAS GYULA elnök tel:20-9641-386

MADÁR ISTVÁN elnökségi tag

GOSZTOLA GYÖRGY elnökségi tag
Egy válaszlevél Bencsik Úrtól .

Tisztelt Fazekas Úr !

Természetesen megtisztelve érzem magam az MMME àllàspontjànak ismertetésével.
A 191. szaklapszemlém keretében azonban nincs elegendő hely bővebb megjegyzések lehetőségével élni. Màr maga a Méhészet ben megjelent tàblàzat szóhasznàlataival sem tudok minden esetben egyetérteni. (Lehet, hogy azért mert 50 éve külföldön élek és magyar szójàràst màr elfelejtettem!)
A tàbàzat màsodik oszlopa ugyanis a « gyàrtó » szót alkalmazza a « mézcsomagolók » helyett. Tudtommal önök semmit nem gyàrtanak, legfeljebb csomagolnak, pontosabban üvegeznek. Így pl és ugyanezen okokból a « gyàrtàsi dàtum » oszlopa is értelmetlen. Ellenben remek eredmény is olvasható a tàblàzaton: az antibiotikum szermaradvàny teljes hiànya !
Ugyancsak meg kell jegyezni, hogy a kicsomagolt àrut a magyar méhészek többségében az OMME egyesület tagjai szolgàltatjàk. Következtetés képpen közöttük kellene tehàt keresni, megtalàlni a hamisítokat ! Azonosítàsukra és egyben tovàbbi esetek kiküszöbölésére lenne is ajànlatom:

Miutàn jelenleg az MMME egyesület nem rendelkezik LC-IRMS teszt elvégzéséhes szükséges berendezéssel, ezért az Egyesület fölkéri a magyar méhészeket, hogy az àruajànlataikhoz csatoljàk az LC-IKMS teszt eredményeit, avagy fogadjàk el ezen teszt költségeit. Amennyiben az OMME valóban a becsületes magyar méhészek érdekeit szolgàlnà akkor nemcsak tàmogatnà ilyen eljàràs gyakorlatba vitelét de még “beszàllhatna “ ezen költségek legalàbbis részleges pénzelésébe. Tudtommal a szóban forgó teszt tàblàzat analyziseit is EU –os pénzeléssel készült!!!

Időközben pedig az MMME és az OMME közös erőfeszítéseivel a szóbanforgó teszt elvégzéséhez szükséges magyarorszàgi berendezések pénzelésére EU-os pàlyàzatot venne igénybe. A tennivalok sürgősek az EU segítség se örökkévaló!

Amennyiben az MMME és Fazekas Úr engedélyt ad e levelem nyilvànossàgra hozàsàra, ugy szétküldeném az én mail címeimre, valamint www.europaimehesz.atw.hu honlap részére. Természetesen önök is szabadon rendelkeznek szövegemmel.

Az egyéni, a tàrsulati terveik megvalósítàsàhoz sok sikert kívànva tisztelettel : Bencsik
Kelt Lyon ban 2007 junius 23.-àn


nyomtatóbarát verzió Hír elküldése a barátodnak
A hozzászólások a hozzászólok véleményét képezik. Nem vállalunk felelösséget a hozzászólások tartalmáért!
küldő Címek
imcsi
elküldve:: 2007.06.24. 20:48  Feltöltve:: 2007.06.25. 11:08
Webmester
Regisztrált: 2006.08.17.
Lakhely: Hungary Nyírmártonfalva
Hozzászolások: 238
 Re: Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesület elnök...
Tisztelt Bencsik Úr !

Levelében így fogalmazott.
Ugyancsak meg kell jegyezni, hogy a kicsomagolt àrut a magyar méhészek többségében az OMME egyesület tagjai szolgàltatjàk. Következtetés képpen közöttük kellene tehàt keresni, megtalàlni a hamisítokat !

Szeretném megjegyezni jelenleg a mézfelvásárló, mintavételezi a méhészeknél lévő eladásra felkínált hordós mézét, mely mindig kiváló eredménnyel szolgál.

A másik ha a mézfelvásárló nyomot áron megveszi termelőtől a hordós mézet ,legyen már képes saját költségén vizsgálati eredményt felmutatni .

Ép ezért maradjunk annyiban antibiotikum is az ért nincs a mézben mert a méhésznek érdekében áll kiváló minőséget eladásra felkínálni .

Így továbbra is kereshetjük melyik státuszban történt hamisítás hiszen a raktártól a fogyasztóig bizony több műveleten és kezen megyen még keresztül a méz .

Üdvözlettel: Imre