Sztiropol kaptárgyártás házilag. I-II.

Dátum 2007.07.21. 9:19:39 | Téma: Európai Méhész hírei

Madarász László
A kaptár alapanyagaként EPS 200 keménységű nikecellt használok még jelenleg. Viszont a későbbiekben át szeretnék térni a styrofoamra (a képen a háttérben látható kék színű habra), mely jóval erősebb és vízállósága kiváló.

Tehát első lépésként egy a fényképen látható vágóasztalra van szükség, mellyel a fiókok oldalfalait lehet méretre vágni olvasztó eljárással. A nikecell tábla 100X50 cm-es, tehát az olvasztó drótoknak túl kell nyúlniuk a tábla méretén. A vágáshoz cekasz drótot haszálok, az olvasztáshoz pedig egy trafót (az alábbi képen látható).


A trafónak olyan teljesítményűnek kell lenni, hogy a vágáshoz használt leghosszabb drótot is kellően fel tudja melegíteni.
A ½ NB. fiókméretek alapján a hosszabbik oldalfalat 4 cm-es, míg a rövidebbik oldalfalat 5 cm-es nikecellből készítem. A vágó asztal

hosszabbik drótjával az 5 cm-es táblából levágok egy kb. 4.5 cm-es csíkot és utána darabolom a rövidebbik dróttal a fiók magasságának megfelelő méretre – ebből készül tehát a fiók rövidebbik oldala. A hosszabbik oldalakat a 4 cm-es táblából csak a rövidebb vágódrót használatával egyszerűen csak méretre vágom. Az így kapott oldalfalakra még falcokat kell vágni. Ehhez megfelelő vágó eszközöket kell készíteni. Bakelit lapokból készítettem a falcvágókat. A cekasz drótok befogatásához pedig a villanyszereléshez használatos sorkapocs (csoki) műanyag burkolatától megszabadított
belső fém részét építettem be.



II.


Ha már levágtuk a fiókok oldalfalait, akkor a következő lépés a falcok kivágása. A hosszabbik oldalfalba alulra és felülre kell vágnunk egy-egy falcot.




Valahogy így kell kinéznie a fiók hosszabbik falának falckivágása.




A rövidebbik oldalfal falcolása egy kicsit összetettebb. Itt ki kell vágni a fiókok egymásra helyezhetőségét szolgáló falcon kívül a belső oldalon elhelyezkedő kerettartókat valamint a hosszabb oldalfallal történő egyberagasztást szolgáló függőleges falcot is.







Ezen a képen látható az oldalfalak összeragasztásához szükséges függőleges falc kivágása, de látható a rövidebb oldalfal alsó illeszkedési falc kivágott része is.






Folyt.köv Kérdésed van ? Szólj hozzá .


madaraszlaci@freemail.hu



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=101