17 év kevés volt !

Dátum 2007.07.24. 20:08:04 | Téma: Európai Méhész hírei

192. szaklapszemle "bis"


Időközben megérkezett az Abeille de France összevont július augusztusi szàma. Mint szokàsos a főszerkesztő, M Vedrenne tollàból újabb helyzetismertető olvasható a vezércikkben.
A remekül sikerült korai jólmézelő francia tavasz utàn az esős nyàreleje megtorpantotta a reményeket főleg az orszàg északi felében. Egyébként is az ujabban alkalmazott mezőgazdasàgi növényfajtàk gyenge mézelőképessége tapasztalható. Ugyanakkor a méh szerepe a növények biovàltozatossàga fontartàsàban alapvető. E tény egyre nagyobb, közismertnek örvend. Pl az Isère Megyei Altalànos Tanàcs, a Mezőgazdasàgi Kamara, a Vadàszegyesületek, .. és természetesen a méhészegyesületek tervezik egy úgynevezett "tartos méhészet" feltételeinek kialakitàsàt amely terv magàba foglalja a "Méh a Környezet Őrszemén" mozgalmat.

Megjegyzésem: a környezet egyensúlyànak föntartàsàban a helyhezkötött műkedvelő méhészetek is minden bizonnyal előbb utóbb alapvető szerephez fognak jutni!
A 298 oldalon, az American Bee Journal (2007/03) màrciusi szàmàbol ismertet K. TRAYNOR iràsàbol az amerikai méz egységes védjegyzéséről, garanciàjàról. Példànak jelzi a német EDH mézet (Echter Deutscher Honig=Igazi Német Méz) amelyet az DIB német méhésszervezet 1926 ota szavatol. Ezen ugyancsak figyelemre méltó
cikk újabb magyarvonatkozàsú kérdésekre, vélekedésekre ösztökél

Miért nem képes, avagy helyesebben miért nem akar az egységes magyar méhészet jelenlegi vezetősége a szervezet védjegyzésével a magyar méz minőségét szavatolni. Ilyen eljàràssal a hamísitokat kizàrnà, a becsületes magyar méhészek és egyben a fogyasztó közönség érdekét védené, a magyar méz nemzetközi piacàt erősítené, az ilyen méz könnyebben és magasabb àron, biztosabban lenne értékesithető.
Vajon nem de azért mert a termelők között több mint gyakori, a "cukrozàs", ( az EU os segitséggel vàsàrolt cukor csomagolàsàt egy évig meg kell őrizni! Avagy, hogyan lehet betonkeverővel cukorlepény késziteni ; Méhészet 2007/02)
Miközben maga a szervezet VB kezdeményezésére, és ràadàsul EU os pénzeléssel külföldön csinàltat mézvizsgàlatokat. Azt sem titkok, milyen célból. Ilyen intelligens és célszerű eljàràsból lesz majd egy óriàsi öngól. Lesz az olyan csodàlatra mélto öngól még so se volt a magyar méhészet « foci »pàlyàjàn és amelynek làttàn a vilàgpiac is àmulatba fog esni. Oly annyira, hogy ezek utàn nem is fog többé magyar mézet vàsàrolni. Nem véletlen :
Az abszurditàsok orszàgàban ilyen nagyszerű öngólok is lehetségesek, ott minden fordítva megy ott az a normàlis. Ime egy màsik bizonyiték:
Mennyi energia, mennyi pénz, a magyar méhészek pénze mennyi idő veszett el a VB kezdeményezésére készült lehetetlen Zrt előkészitése folytàn, mialatt köztudott volt, hogy az EU nem ad pénzt a monoiplisztikus vàllalkozàsokra!
A német BID szövetség sem csinàlt 1926 ban EDH Zrt -t, és úgytudott, ma sem akar ilyet csinàlni . Ellenben a szövetség tagjai tanfolyamkötelesek a méz helyes kezelését illetően és egyben kötelesek szavatolni a termelt méz minőségét. Az ő mézükben nem talàlni cukrot. Ha mégis ilyen előfordulna, a hamísitot azonnal kizàrjàk!

Mellesleg ugyancsak megjegyzendő, hogy Magyorszàgon is EU os segítség àll rendelkezésre, nem csak laborvizsgàlatokra hanem laborfelszerelésekre is, csak éppen ilyet csak akarni, ilyenre pàlyàzni kell. Most lehet, most kell az Eu os segitségeket, az alkalmat kihasznàlni, holnap késő. Tanuljunk a méheinktől ők mindig így, vagyis, intelliges módon jàrnak el, hordanak amikor lehet, amikor van mit!

Mint ahogyan az kitűnik az iràsaimbóíl, ott ahol tudok, úgy ahogy a lehetőségeim megengedik igyekszem igazi "rendszervàltàsra" késztetni. Tettem igy cselekvőn màr 56 ban is, és maradok hű a becsületemhez. Így teszek ma is, a magyar méhészet jelen helyzetében is! Az abszurditàsok làttàn valóban nagy szükség mutatkozik “rendszervàltàsra” a magyar méhészeti àgazatban is.
Sajnos ma szomorúan kell megàllapítanom, hogy a magyar méhészet, a mai napig képtelen szakavatott, tehetséges, értelmes vezetőket a felszínre hozni. 17 év kevés volt !
Ez utobbi megàllapítàs ugyanakkor vonatkoztatható az illetékes miniszteri tisztviselők felelőtlen seregének szakavatottsàgàra is. Példa: az FVM Stratégiai Fő(méhészeti) szakmai főtanàcsadó, a maga csirketenyésztő diplomàjàval (sajàt bevallàsa szerint; Gödöllön 1996) àmitja a szakmàt mi több ugyanezen diplomàval méhészeti mestervizsga elnöki pàholyszéket is kapott (Heves megye) .

Az abszurdítàsok orszàgàban csak egy dolog lehetetlen: fölhivni a figyelmet az abszurdítàsokra.

299 oldalon a The Beekeeper 2007/05 érdekes cikk a "Mon 863" és màs OGM kukorica körül kibontakozó ellentétek körül. Corine Lepage, a CRIGEN (Független Növényszàrmazàsi Kutat Tanàcs) újsàgírók előtt tett beszàmolójàrol. Ezúttal és első alkalommal napvilàgra került a szóban forgó OGM kukorica súlyosan kàros hatàsa az egészségre (komoly màj és vesebajok okozója). A dolog màr csak azért is érdekes mert a Monsanto cég OGM tulajdonos nem készített megfelelő kísérleteket de amit készített is titokban tartotta kereskedelmi érdekvédelemi okokra hivatkozva. A cég forgalmaz szàmos màs OGM kukorica fajtàt is közöttük olyanok amelyek rovarirtó mérgeket termelnek, ellenàllok az antibiotikumokkal, a gaztalanitó vegyszerekkel szemben... A professzor Seralini szerint a tények "mélyen zavartkeltők" egészségügyi szempontból, Dr Brian John: most màr érthető miért tiltakozott a cég az egészségügyi vizsgàlatok nyilvànossàgra hozàsa ellen
A 313-314. oldalon beszàmoló a "Első elgondolàsok " a COPA-COGECA "Méz" csoportjànak eredménye ként. Tàrgy: a méhészet összefüggései az OGM és a hagyomànyos növények tükrében. Valójàban ugyancsak a méhészet jővőjéről van szó. Remélhető, hogy a Méhészet ben a közeljővőben megjelenik egy részletes beszàmól a magyar résztvevők tollàból.
A 315. oldalon megérdemelt dicshimnusz a Langsroth kaptàrrendszer egységes kereteiről, Marc Gatineau híres francia méhanyanevelőtől.
A 317. oldalon összefoglaló a Nosema méhbetegség ismeretéről Dr J. P Faucon, az AFFSA intézet méhbetegség kutatójàtól.

Lyon, 2007 július 24. Bencsik József
joseph.bencsik@free.fr





Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=103