Inám (Dolinka)a Mézfesztivál faluja.2007.Augusztus 11-12.

Dátum 2007.08.1. 20:03:56 | Téma: Európai Méhész hírei


Augusztusban 11-én a nógrádi Inámban nemzetközi méhésztalálkozót és mézfesztivált rendeznek
Lehet jelentkezni mézkirálynőnek!

Inám. Ismét várják a jelentkezéseket az idei, sorrendben már nyolcadik mézfesztiválra és mézkirálynő-választására, amelyet a jövő hónapban rendeznek a nagykürtösi járásbeli településen.

A közkedvelt és nagy látogatottságnak örvendő rendezvénysorozatot idén augusztus 11-én, szombaton rendezik meg. A község kultúrháza szakmai előadásoknak, méz és méhészeti eszközök kiállításának, vásárának ad helyet. Idén sem marad el a termékbemutató, a népművészeti vásár és az ilyenkor megszokott méz-, mézeskalács- és mézborkóstolás.

Ismét lehetőség nyílik elnyerni a mézkirálynői rangot; a nyertes egy éven át a szlovákiai méhészetet és a méztermékeket képviselheti különféle hazai és külföldi vásárokon és kiállításokon. „Nagy szeretettel várjuk minden 16-26 éves hölgy nevezését. Elsősorban azt kell tudni, ez egy félig komoly játék. Azok jelentkezését várjuk, akik tudnak valamit a méhészetről, el tudnak készíteni egy mézes süteményt, valamint vállalják a megmérettetést a közönség és egy szakmai zsűri előtt. Emellett meghirdetjük az országos mézversenyt is, ahová idei akácmézzel lehet benevezni” – mondta Nagy József, Inám község polgármestere, a fesztivál főszervezője. A rendezvény fővédnöke idén Csáky Pál, az Magyar Koalíció Pártjának elnöke. A falu szabadtéri színpadán gazdag kulturális program is várja majd az érdeklődőket, az idei sztárvendégek Karda Beáta és Zoltán Erika.

Inám község méhészhagyományai egészen a 19. századba nyúlnak vissza. E településen élt Sőtér Kálmán világhírű méhészeti szakíró, aki birtokán mintaméhészetet alapított és tartott fenn több évtizeden keresztül. Sőtér Kálmán A méh világa című munkája ma is a méhészszakma egyik legfontosabb alapműve. A szakember emléktábláját a községi hivatal épületén helyezték el.

Azok, akik jelentkezni szeretnének a mézkirálynő-választásra, részletesebb információkat a községi hivatal 047/48 89 121-es fax- és telefonszámán, valamint a 0905/398 500-as számon kaphatnak.

SZÁSZI ZOLTÁN

Forrás www.ujszo.com



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=106