Értékmérce, avagy a "kapott elgondolások rabjai" .

Dátum 2007.08.9. 19:37:15 | Téma: Európai Méhész hírei



A tudomànyos felfedezések, a műszaki újitàsok, àltalàban egy bizonyos fejlődésre, legalàbbis vàltozàsra kényszerítik az életünk folyamàn kialakult értékrendünket. Az is bizonyos, hogy mindenki a kialakult értékrendje szerint ítéli meg helyzetét, àllàspontjàt. Ezen megàllapitàs a méhészekre is érvényesnek bizonyul. Idősebb korban, egyeseknek, (a nagy többség) értékrendje többé-kevésbé véglegesen kialakult, míg màsoké szinte llandóan ideiglenes marad. Mindkét esetben és természetesen a legutóbb kialakult értékrend lesz a cselekedeteink meghatrozója, alapja. Az értékrend, mint olyan tehàt rendkívül lényeges mindenki szàmàra.
Miből is tevődik össze valamennyiünk értékrendje? Vàlasz, elsősorban a megtanult dolgokból, majd a szerzett ismeretekből de a személyes tapasztalatokból, és az érzelmekből (rokonszenve, ellenszenve...) is. Jelen esetben vizsgàlódjunk elsősorban a kapott elgondolàsok, a megtanult értesülések körül, miutàn minden bizonnyal ezek képezik az értékrendünk magjàt.
A fiatal , avagy kezdő korunkban így betanult ismeretek szemünkben először teljesen megbízhatónak tűnnek miutàn a tapasztaltabb nemzedék àllitàsain alapulnak. Így van ez a méhészetben is. A kezdők az öregektől a tapasztaltaktól tanuljàk el a mesterséget. Az apàm fiatal koromban úgy mondta:" Csinàld fiam úgy ahogy mondom, majd ha az én cipőmben jàrsz csinàlhatod úgy ahogy jónak làtod!". Sajnos màr régen meghalt (1974) de màr a tőle tanult "cipő"ből is régen kiléptem.
A ismereteinket megtanultuk, azokat szereztük tömegesen az iskola, a vallàs az gazdasàgtan, a politika, az ideológia, a tömeghírközlő eszközök, úgymint a személyes kapcsolatok, tapasztalatok àltal. Ezek folyamatosan és esetenként befolyàsoljàk értékrendünket amennyiben azok elemezésére, megítélésére, befogadàsàra képesek vagyunk. A kérdés tehàt: Elfogadjuk e azokat kizàrólag azért mert azok megbízható tapasztalt elismert személyektől, apànktól, nagyapànktól a tanàrainktól szàrmaznak. Avagy képesek vagyunk e azokat, a sajàt, a màr ezidàig kialakult értékrendünk alapjàn elemezni, fölülvizsgàlni, ellenőrizni? .
"Csak a balgàk nem vàltoztatnak véleményt" àllitja a francia közmondàs. Az àtlagemberben kialakult értékrend normàlis körülmények között tehàt nem végleges, mindamellett a legtöbb esetben hatàrai vannak, esetenként bedugultak. De az értelmes és öntudatos gondolkodó, az ismereteit, a tapasztalatait bővíteni óhajtó, törekvő, àllandóan fölülvizsgàlja ismereteit, összehasonlítja azokat az újabbakkal. Teszi ezt olyan ütemben amilyenben képes újabb ismereteket, tapasztalatokat szerezni, és azokat elemezni, a szellemi képességei (öregsége, betegsége) megengedik.
Mindenki sajàt véleménye azonban màr magàba foglal, a koràbban kapott és elfogadott igaznak hitt elgondolàsok értesülések halmazàt, legalàbbis azok àltal alaposan "fertőzött". Ezek nagyrésze azonban kifogàsolható, helytelen is, hibàs is lehet, és valójàban sok esetben az is, csak éppen nem tudunk róla, nem jàrtunk utànna, avagy figyelembe se vesszük.
Különösképpen illik e megjegyzés példàul a méhészekre. Gyakran olvashatunk, hallhatunk kijelentéseket:"hàt én ezt a nagyapàmtól , avagy a mesteremtől tanultam" vagyis az így igaz. Ugyanakkor az öntudatra ébredt, az önmagàt mindig tökéletesíteni akaró, törekvő méhész, a koràbban kapott és elfogadott, igaznak hitt elgondolàsait is àllandóan és gondosan fölülvizsgàlja, ellenőrzi mindaddig míg maga is meggyőződik azok igazàról. Majd csak ezek utàn vàltoztat véleményt és a pillanatnyilag kialakult értékrendje szerint hatàroz. El kell fogadnunk azonban hogy az ilyen értékrend sem tökéletesen kifogàstalan, csak annyit àllithatunk arról, hogy a pontositàs, a tökéletesedés utjàn halad.
Az àtlagméhész, Jànos bàcsi, véleményformàló képessége azonban többé-kevésbé hiànyosnak bizonyul. Nem véletlen, hiszen sok esetben a nagyapjàtól örökölte a kaptàrjait, felszerelését és természetesen vele a nagyapa méhésztudàsàt is. Az ilyen módon szerzett, majd megtanult méhészeti módszerek és eszközök, a mai viszonyokhoz képest hiànyosak, elavultnak, helytelenek is lehetnek. De az apàhoz, a nagyapàhoz hu méhész egész életében nemis keresett újabb értesüléseket. Azok ha jöttek is, ahogy a véletlen sors sodorta az utjàba, sok esetben nyomot se hagytak. Logikus következés képpen az így kialakult véleménye közel sem lehet, se pontos, se tàrgyilagos, de lehet ahhoz ragaszkodni tűzzel vassal. A Jànos bàcsik ily módon képtelenek tovàbb lépni, vagyis a kialakult értékrendjüket megkérdőjelezni, fölülvizsgàlni, módosítani tökéletesíteni. "Nem írok, nem olvasok, én magyar méhész vagyok, és én tudom mit csinàlok!
Ebben az esetben, amàr egy bizonyos fokon kialakult vélemény könnyen berögződhet, avagy màr az régen megtörtént. A dolog végülis megingathatatlan meggyőződésbe torkol. Így történik ez pl. amikoris szàmos magyar méhész megingathatatlan meggyőződéssel àllitja, hogy az ő 24 keretes NB kaptàrjai tökéletesek, hiszen nagyapàik is azzal dolgoztak! Nem is cserélné el ő azt semmi pénzért, màsformàju kaptàrra. Az ilyen méhészek azutàn àltalàban keresik azok tàrsasàgàt akik hasonló meggyőződésekre jutottak.
Íme miért Magyarorszàgon a kaptàrok 65% ma is NB vízszintes, vagyis olyan mint 100 évvel ezelőtt. Ma is gyàrtjàk azokat szériàban! Ezen valós arànyszàm alapjàn lehet e azt àllitani hogy a magyar méhészet 65% ban 100 éves elmaradottsàgban, szenved? E feltevésben minden bizonnyal sok igazsàg rejlik.
A dolog annàl inkàbb szomorú, hiszen szemlàtomàst maga az “egységes” méhészszervezet mai vezetősége is figyelmen kívül hagyja ezen elmaradottsàgot. Vajon, e szervezet valóban (65%os) meggyőződéses méhészeket képviseli. Ilyen feltevés igazàra enged következtetni az a tény is amely szerint ma (2007 augusztus) sincsenek forgalomban értesülések az NB kaptàrok fokozatos levàltàsàra készült stratégiaterv létezézéről, sem az FVM benn sem a méhészszervezetekben. Itt most nem biràlatról van szó hanem ténymegàllapitàsról, a szervezet értékmércéjéről.
" Akik egymàsra hasonlítanak, összegyűlnek" (francia közmondàs). Esetenként minél nagyobb korlàtolt értékmércével "megàldott" egyén gyűlik össze, annàl erősebb lesz a közös meggyőződés. Egymàs nézeteit tàmogatjàk. A közösségben ugyanis, biztonsàgban, és erősebbnek érzik magukat (tömeghatàs). A meggyőződéseiket azutàn igyekeznek igazolni is. Példàul a VB-a azt àllitja önmagàról , hogy nem tévedett amikor Zrt tervet kovàcsolt. Valóban igaznak is tűnik ezen àllitàs mindazok szemében akik hasonló értékmércével rendelkeznek. Következés képpen màsoknak, akik màs véleményen vannak, nincs igazuk. A Zrt féle monopolisztikus terv tehàt nem àbrànd, hanem vaskos valósàg volt. A baj, csak éppen mélyen a zsebébe kellet volna nyúlni a méhészeknek. E tervhez ugyanis nem illett EU-os segítség. Olyan vàllalkozàsra pedig nem is gondolt a VB amelyre EU os segítség is rendelkezésre àll.
De még arra se gondolt, hogy föl kellene újítani a 100 éves NB kaptàrokat, módszereket pedig arra van EU os segítség, amely még ma is rendelkezésre àll. Csak tervezni és kérni kell! Ilyen ritka, nagyszerű alkalom kihasznàlàsa azonban nem bizonyult szükségesnek annàl kevésbé sürgősnek a vezetőség korlàtolt értékmércéje szerint. Maradjon a magyar méhészet a maga NB kaptàros 100 éves elmaradottsàgàban. A piciny kis méheink értékmércéje sokkal hathatósabb, Ők minden elérhető mézelési alkalmat szigorúan kihasznàlnak.
A korlàtolt meggyőződések azutàn kedvező közegben panganak, erjednek, esetenként terjedhetnek is. Nem véletlen, hiszen az értesülési, eszközöket, szaklapokat, szerveket is ilyen korlàtolt értékrendű csoport uralja. Így a kapott elgondolàsok, könnyen tovàbbitodnak az újabb nemzedéknek is, apàról fiúra, unokàra. Miutàn màs véleménynek nem lehet igaza, nincs helye !
Tanulsàg: Legyünk nyitott szelleműek, ellenőrizzük értesüléseinket, a kapott elgondolàsokat, tökélesetitsük àllandóan az értékmércénket, ne fogadjuk el a meggyőződéseink berögződését. "Csak a balgàk nem vàltoztatnak véleményt!"
"Aki nem hiszi jàrjon utànna !, szólt az "egyszer volt, hol nem volt" mese vége.
Kívülről nézve, a magyar méhészek szervezeti helyzete tovàbbra is bedugultnak tűnik. Szervezeti értékmérce javitàsa, versenyfél hiànyàban, egyedül az Internet mutatkozik hathatos eszköznek. Làsd a www. europaimehesz.atw.hu honlap erőfeszítéseit.

Kelt Lyonban 2007 augusztus 1.-én
Bencsik Jozsef, 23 bd des Castors, F-69005 Lyon, Mail: joseph.bencsik@free.fr




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=109