Összefoglalva megàllapítható, hogy baj van a méheinkkel .

Dátum 2007.08.21. 12:31:13 | Téma: Európai Méhész hírei

193. Szaklapszemle

Joseph Bencsik





Végre, megérkezett az Abeilles et Fleurs összevont szàma is. A szokàsos elnöki vezércikk megelégedéssel veszi tudomàsúl a "Méh a Környezet Őrszemén" mozgalom erőteljes terjedését. Teszi ezt annàl is szívesebben hiszen maga a szervezet (UNAF) volt a kezdeményezője. (ma màr az SNA, vagyis a versenyfél szervezet is tàmogatni kénytelen ugyanezt a mozgalmat!) A 20-22 és 24-26 oldalon egy egy újabb fényképes beszàmolók.
Míg a 7-10 oldalon M Borlo, Környezetvédelmi Miniszterhez és hét màs környezetvédelmi intézményhez intézett nyílt levél olvasható ugyancsak H Clement elnök tollàból. Témàja, a szeptemberre összehívott környezetvédelmi orszàgos tanàcs műsoràhoz készített UNAF tervezet. A levél tartalma rendkívül érdekfeszítő, miutàn kitér az összes méhészet- környezet összefüggésekre, az àgazat gyakorlati nehézségeire, úgy a nemzeti mint EU os szinten. Rendkívül tanulsàgos és hasznos érdekvédelmi szöveg közel négy oldalon, amelynek tartalmàt melegen ajànlom a magyar àgazati érdekvédelem figyelmébe. Fordítàsàra (4 oldal) sajnos sok idő és helyre lenne szükség.
A 6. oldalon végre egy különleges jó hír: Az USA ban, az OGM hazàjàban véglegesen betiltottàk az OGM lucerna termelését. A Greenpeace szervezet követeli annak azonnali betiltàsàst Kanadàban is. P Melquiot tudosítàsa
A 11. oldalon az AFSSA (Francia egyben EU os, tàplàlékminőség ellenörző intézmény) sajtó közleménye a Friponil hatóanyag alkalmazàsànak többletveszélyeiről. www.afssa.fr Majd egy kis cikk a méhgyanta mint gyógyszer, a ràkos daganatok gyógyítàsàra. A CLU-502 kivonattal Dortmund ban végzett kisérletek kecsegtető eredményei Részletek Dr P; Reusch, Département de Pharmacologie Clinique Université de la Ruhr à Bochum,
A 18. oldalon, nemzetközi lapszemlék között a PNAS 2006 10 okt. szàmàból érdekfeszítő tanulmàny a Bt (Bacillus Thuringiensis) összefüggései az emésztő baktériumokkal, tàrgyban www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.0604865103
A 19. old le Soleil Montreal, (Kanada) 2007 màjus 3 szàmàból "a méhek halàla Québec ben" címmel beszàmoló a Kanada-i méhveszteségekről 40%. Míg Ontario vidéken a veszteség 60% ot is elérte. A jelenség hasonlit az USA észlelt veszteségekhez. A Montreal i egyetem àllatorvosi kar tanàra, M Pascal Debreuil többoldalú együttes vírusbetegségeket gyanít. A méhek egészségvédelmi immunitàsa erősen legyengült az utóbbi időkben. (Vajon miért? nem de a "korszerű" méhészeti módszerek alkalmazàsa miatt, cukorral való tömeges etetés, hibrid, mesterségesen megtermékenyített betegségveszélyes anyàsitàs?). Közben nem kell megfeledkezni az OGM és a rovarírtó, és vegyszerezés hosszúlejàratú hatàsokról sem.
A 27-30 oldalon a 8. Őszi Méhészeti Egyetemi Napok (2007 oktober 19-21) Castres vàrosàban, (sajnos nagyon messze Lyon tól!) Konferenciàk, kiàllitàs, mézvàsàr. A hasznos felvilàgosítàsok mellett, a beütemezett programból:
Péntek okt 19.én 14H-16H óra :hogyan megelőzni a nyúlós költésrodhadàst. Konferencia, L. Gautier az INRA-ENSAM intézmény kutatója àltal. (Nagyon előnyös, és sürgősen ajànlatos lenne a magyar méhészek részére is ilyen előadàsokat tartani! Költésrothadàsból van bőven, nem úgy a kapcsolatos konferenciàkból, hogyan elkerülni azt.
Majd:a kutatàsok a Nozema élősködő körül, M Collin INRA –ENSAM.
Szombat 8H30-10H15 előadàs az újabb rovarírtók körül, igazsàgügyi beszàmoló, külföldi orszàgok beszàmolói. 10H45- 11H30 OGM úgy, ...14H30 -16H mézpiaci helyzetjelentés...
Vasàrnap:9H-10H15, A méhgyógyàszat érdeke... 14H-16H "Méh a környezet őrszemén" mozgalom és tàrsai, UNAF előadàs. Belépő 10€ Bemutató stand, pl 9 m² =120€, pl 24 m²=300€
* * *
Időközben a Méhészet augusztusi szàma is megjött. Sehol helyzetjelentő vezércikk, se beszàmoló, pl a legutóbbi COPA-COGECA gyülésről, pedig úgytudott, hogy ott jelen voltak a magyar küldöttek is. Úgylàtszik nem azért fizetik őket hogy beszàmoljanak!
Ellenben, mézhamisítàs ide vagy oda, cukorszirupos etetéssel négy helyen is bőven olvashatunk. Közöttük akadt olyan is aki attól is tart (teljesen jogosan), hogy cukor kerül a mézbe, màsok mesteri eljàràst ajànlanak tàblàzatos pontositàssal. A vilàggà kürtölt hamisitàs idején úgylàtszik minden bizonnyal jó ha nem felejtik el a magyar méhészek a mézhamisitàs legelterjedtebb elemi módszereit, godoskodik arról maga a felelős szerkesztőség. Az sem véletlen ha soha arról íràs, se tanulmàny ;hogy mennyire kàros a cukrozàs a méh egészségére hogyan romlik, hogyan gyengül a méh ellenàllàsa a betegségekkel szemben pontosan a természetes oligó elemek, enzimek, vitaminok… hiànyàban. Hasonló és nélkülönözhetetlen elemeket tartalmaz a friss viràgpor is, màr amikor abból gyűjteni is lehet. Nem így nyàr végén. A figyelmes, a gondos méhész tudja hogy az a nemzedéknek, amely kizàrólag cukron nevelkedett, friss viràgport se làtott, annak közel sem lehet olyan szívós az egészsége, mint amelyik kizàrólag mézzel és bőséges viràgporral tàplàlkozott! Az ilyen igazsàg csak későn derül ki a gondatlan méhész előtt, amikor màr baj van.
A figyelmes a gondos méhész azt is tudja, hogy a környezetben talàlt vegyszeres mérgek sem szolgàlnak a méhek egészségének erősítésére, mint ahogy arra ràtenni még egy hatalmas lapàttal az atka, a nozema, a meszesedés…és egyéb betegségek ellen hasznàlatos különböző mérgekből ! Kell e csodàlkozni ha baj van! Tömegesen pusztulnak a méhek! Nem csak Zala, Tolna, Somogy megyében, hanem szinte vilàgszerte! Làsd a 14-15 oldalon Dr Békési Làszló fordítàsàt. Rendkívül figyelemre méltó cikk!
Nem véletlen tehàt ha az OMME “ügyvezetése” mert baj van, egy orszàgos méhegészségügyi tanàcskozàst hívott össze; 2007/08, 20. oldal.. A beszàmoló szerint a szakemberek megàllapítottàk:a tömeges pusztulàs okai az atka és nozema fertőzések folytàn kialakult vírusok és a környezeti tényezőkön bekövetkezett óriàsi vàltozàsokban keresendő.
“Összefoglalva megàllapítható, hogy baj van a méheinkkel "… mi súlyosabb , a vírusfertőzések közvetlen befolyàsolàsàra nem àllnak rendelkezésre gyógyszerek.” Ennek hijjàn nagyszerű jótanàcsot olvashatunk : Tudomàsul kell vennünk a “környezeti tényezőkön beàllt óriàsi vàltozàsokat és meg kell tanulni azokkal együtt élni...."Ilyen fontos vàltozàs pL: nem szabad olyan mértékben szaporítani mint koràbban" Miért jó példa, és ez lenne egy "óriàsi" vàltozàs ? Valójàban a beszàmoló alapjàn nem tudni, melyek azok a környezetünkön beàllt óriàsi vàltozàsok, és hogyan kell megtanulni azokkal együtt élni, hogy elkerüljük a méheink tömeges pusztulàsàt? Egyenlőre pusztuljanak azok tovàbbra is, elégedjünk meg azzal, hogy vàrjuk az új betegségek ellen az új gyógyszereket, vagyis újabb mérgeket és hozzà majd az OMME úgyvezetéssel EU- os segítséget.
Az ilyen tanàcskozàs szolamaira a franciàk aztmondjàk "fanyelv": nesze semmi fogd meg jól. E nyelvezet és eljàràs Pàrtunk és Kormànya uralkodàsa idején élte fénykoràt, a rendszer bele is pusztult, de az eljàràs megmaradt 17 éven keresztül. Ja kérem nagy úr a megszokàs! Ezen "fanyelvű" eljàràs jellemző tehàt a tanàcskozàs résztvevőire úgy mint az OMME ügyvezetőire. Màrpedig a méhészeti élet -halàl kérdése forog kockàn, de nem làtszik az erdő a fàk miatt. Ismételten jelzem: nem az OMME mint szervezet ellen szólnak a biràlataim, (jó volna belőle kettő is!), hanem a benne uralkodó eljàràsok szelleme ellen.
Ugyanakkor sehol egy szó a költésrodhadàsrol. A tanàcskozók és az OMME ügyvezetői úgyvélték, hogy e betegség mint olyan, nem tömeges, csak elszórt, ritka jelenség, nem kell figyelembe venni (így nincs rà gond!!)! Holott, ismét 81 település került zàrlat alà; Làsd Méhészet 2007/05-07/-08, a “Méhegészségügy “ íràst és tàblàzatokat 22. oldal.
Sajnos a magyar méhészeti rendezvények műsoraiban semmiféle méhegészséggel kapcsolatos téma nem szerepel, legyen az Gödöllőn, Kaposvàron, Székesfehérvàron, Jàszberényben… de még a Méhészet-ben sem. làsd föntebb, a francia “Őszi Méhészeti Egyetemi Napok” müsoràt!, ugyancsak a www.europaimehesz.atw.hu honlapon megjelent méhegészégügyi oldalakat ! Ja kérem de annak a honlapnak nincs igaza! Bizonyíték:is van rà: nincs a mi véleményünkön, nem kell figyelembe venni,! Van az OMME hűséges szolgàlatàra egy egész Tanàcsadó Hàlozat és az bőven elég.. Nem is bíràlhatnak azok tagjai bennünket hiszen a kinevezésüket nekünk köszönhetik!
Kelt Lyon ban 2007 augusztus

joseph.bencsik@free.fr




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=112