Éhhalàl a méheknél màjusban. I.

Dátum 2007.09.9. 12:25:02 | Téma: Európai Méhész hírei


Joseph Bencsik



Nem is hittem volna el hogy ilyen is létezik ha nem lettem volna egy ilyen eset szemtanuja egy alkalommal. 1970 óta méhészkedek, 1993 óta intenziven. Igaz ugyan, hogy az én esetemben az intenziv szó nem a kaptàrok szàmànak növekedését, hanem a megfigyeléseket, a méhek gondozàsàt, a kísérleteket illeti. Az első megfigyeléseimet 1984 ben közölte le az UNAF (Union Nationale des Apiculteurs Français) szaklapja. Nem tartom szàmon az azóta megjelent iràsaimat (négy vilàgnyelven + magyarul!) de szàmuk minden bizonnyal jóval tul van a szàzon. Ma is szívesen "papírra" szàmítógépbe rögzitem egy egy apró megfigyelésem. Azok körül azutàn szàmos meggondolàs, tanulsàg fűzhető. Valakinek hasznàra is lehet, okulhat belőlük, ha egy napon elolvassa, vagy a papírkosàrba dobja.
Motto: Minden megfigyelésből így a méhek màjusi éhhalàlàból is lehet tanulni, a méheink azzal is tanàrkodnak. Rànk, méhészinasokra "rànkkiabàlnak"! Csak éppen (a legtöbb esetben) süketek vagyunk! Magam is “nagyot hallok” alig veszek észre néhàly tiltakozàsukat és màr az is sok ha abból néhàny eljut; és rögződik a nyakakom hordott természetes szàmitogépembe.
A méhész fogalomba azonban sok minden belefér. Igy történhetett meg a méhek màjusi éhhalàla is egy napon. Hiàba kiabàltak a méhek a maguk módjàn, a "méhész" nem hallotta. Nos tehàt igy is lehet méhészkedni.
Röviden a tanulsàgos körülményekről :
1983 ban megvettem egy mezőgazdasàgra alkalmatlan elhagyott de méhészetre nagyszerűnek mutatkozó terület egy részét (Rhone megye, Lozanne ban) 12-14 csalàdot tartok fönt ott azóta is, vàndorolni nem jàrok. A szomszédok először csak kivàncsian, mosolyogva figyelték tetteim; erőfeszitéseim, kocsibejàrat, út, helykészítés.... Idővel azonban làttàk azt is amint rakodom a teli nehéz mézes fiókokat.
A harmadik évben M Varinier nyugdíjas szomszéd, be is telepített 15 méhcsalàdot a közvetlen szomszédsàgomban alig tőlem 15 méterre. Tette ezt feltehető meggondolàsok alapjàn. Ha a szomszédnak sikerül, miért ne neki? Majd ő is sok mézes fiókot fog emelgetni. Nem is törődött sokat velem. Először csak azt kérdezte hol van a hatàrvonal a területeink között. Mindezek ellenére én azért rokonszenvvel figyeltem és közeledtem is, màr csak azért is, hogy megismerkedjek vele. Az egyik beszélgetésünk alkalmàval, még azt is elàrulta, ami előttem nem volt titok, hogy ő nem méhészkedik intenziven. Tavasszal fölteszi a méztér fiókot, ősszel pedig pörget, ha van mit. Rajzàs idején gyakrabban jön összeszedni az esetleges rajokat. A rajzos években nem is tudta hovà tenni azokat, igy időnként nekem is jutott, a kisebb màsodlagos rajaiból.
Egyik évben nagyon rosszra furdult az időjàràs màjus elején. 10 -12 napig alig 4-5 fokos hőmérséklet folytàn nem tudtak kijàrni a méhek. De az öregúr azért mégis vàrta rendszeresen a rajokat. Egyszer kétségbeesve àtszól hozzàm: egy csalàdja megmérgeződött mondotta izgatottan. Hullatömeget làt a bejàrat előtt, mitöbb a bejàró ràcs is eltömődött, semmi mozgàs semmi életjel . Magyaràzom hogy mérgezodés nem lehet mert a méhek nem jàrnak ki és a többi kaptàr előtt nincsennek hullàk, no meg nàlam 15 méter tàvolsàgra sincs semmi jele a mérgezésnek.
Bontsuk ki a kaptàrt ajànlottam neki, és rögvest hozzààlltunk +5 fokos hőmérsékleten. Valóban semmi mozgàs. Levettük a teljesen üres méztér fiókot és akkor tàrult a szemünk elé a szomorú làtvàny. A léputcàk tele hullàkkal, annyi volt a hulla, hogy nem tudtak lehullani az ajlzatra. A kereteken szàmos fedett fiasitàs, de sehol nyitott fiasitàs. Ez utóbbiakat a kiéhezett népesség minden bizonnyal fölfalta. Rendkívűl erős csalàd lehetett mert mind a tíz keret tele fiasitàsos volt. Ellenben sehol egy gramm méz. Kétség kivül ez az óriàsi csalàd éhenhalt. Se kijàrni, se lopni se rabolni nem tudott az alacsony hőmérséklet miatt. Egy ilyen óriàsi csalàdnak azonban igen nagy a napi fogyasztàsa, nagy a fiasitàs, nagy méhek tömege. 6 nap hordàstalan idő éhhalàlba torkollott. A szomszédom szerint a legjobb, a legerősebb csalàdja volt.
Újabb megfigyelések
Magam is kétnaponkét kijàrtam figyelni. E kis méhesem egyébként is a tanyàmhoz, Jarnioux hoz vezető utba esik. Igy történt a talàlkozàsunk is a szomszéddal. Szerencsére, vagy hàla a koràbbi elővigyàzatossàgaimnak, nàlam nem talàltam olyan jeleket amelyek éhinségre utaltak volna. A kapatàraimat hàtulról emelgettem hogy meggyőződjek a tartalékaikról. Természetesen kaptàrt nem nyitottam. Ellenben a szomszéd esete engem is meghökkentett. Ilyet még nem làttam, nem tapasztaltam az akkori 20 éves gyakorlatomban !Ezért biztonsàgi megfigyelő kísérletre szàntam magam.
A tervezett kísérletemhez, a megfigyeléseimhez tudni érdemes hogy nàlam a keretfedő nem màs mint egy 3 MM lukboségü hàló, amely természetesen keret közé van szorítva. Télvíz idején és kora tavasszal 2cm vastag hungarocell lap van ràhelyezve, amely lap felülete hővisszaverő alaminium fóliàval van burkolva. Ez útobbi lapot levettem és a keretfedő hàlóra jónéhàny kockacukrot helyeztem oly módon hogy azokat alulról a hàlón keresztül nyalogatni tudjàk a méhek. (làsd a fényképet,)
Majd a hungarocell lapot visszahelyezve lefedtem a kaptàrt a tetővel. Még hat napig tartott a rossz idő amely alatt éppen csak, hogy rövid időre kijàrni tudtak a méhek, de szàmottevő hordàs nem volt. Közben minden nap figyeltem a kockacukrok vastagsàgàt. Egy egy kockacukrot időnként a hàtàra forditottam, egyrészt igy jól megfigyelhető az elfogyasztott vastagsàg, màsrészt meglehet tudni melyik napon hagytàk abba a fogyasztàst Valóban egyes csalàdoknàl ezek jobban fogytak mint màsoknàl, de voltak olyan csalàdok is amelyek hozzà se nyultak!!! Na mi a fenne egyesek ennyire finnyàskodnak, nekik nem kell a potya cukor, szinte a szàjukba téve, àllapítottam meg.
Ma màr tudom, a méheim "megmondtàk", az eljàràsaikkal bizonyítottàk:a cukor nem jó eledel, amikor van jobb, a természetes méz !

joseph.bencsik@free.fr

Folyt.köv



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=119