Mintha csak süketek vezetnének vakokat.

Dátum 2007.09.20. 12:09:07 | Téma: Európai Méhész hírei

194. szaklapszemle Lyon-ból.

Joseph Bencsik
Az Abeille de France szeptemberi szàmànak vezércikke, arról szàmol be hogy az utóbbi időkben nem múlik el egy nap, hogy a tömeghírközlő eszközök a méhészetről, a méhről ne beszélnének. (làsd a szervezet jóvoltàból !!): Az októbberre összehívott COPA-COGECA EU os bizottsàg tàrgyalàsai műsoràban az GM növények körüli problémàkra kerül sor. Legyen szabad megjegyeznem, hogy a magyar kiküldöttek a mai napig nem szàmoltak be a tavasz folyamàn megtartott előző gyűlés eredményeiről, legalàbbis a Méhészetben ilyen értesülések nem olvashatók.
²A 138. o az amerikai BEE Journal màjusi szàmàban Ross Conrad szerint a tömeges méhpusztulàs gyökerei az GM növények nagybani alkalmazàsàból szàrmazik. Màsok (339. o.) Jaroslav Hrabak ( Apimondia) az atkahullàkon talàlt különböző eddig ismeretlen vírusokról ír.
A 340. o. az SNA méhésszervezet közleménye: Juli 23 àn a francia környezetvédelmi minisztere àltal összehívott gyülésre kérelmezett és àtadott programtervezet: Méhegészségügyi felelősök képzése, mezőgazdasàg – környezetvédelem, vegyszerek, GM növények alkalmazàsa, parlagterületek fölhasznàlàsa,… a méhek és a környezet összefüggéseit bemutató felszerelések a középiskolai oktatàs szàmàra…
343-46 o. az atkakezelések hatàtossàgàrol, grafikok. A legjobb hatàsfok elérhető, két kezeléssel, két különböző szerrel, az egyik feltétlen a fiasitàsnélküli időszakban.
A 159-60.o. W Haefeker az europai profi méhészek alelnöke íràsa a GM növények hatàsa, következményei a méhészetre, a kaptàrtermékekre. Elemzi pl a GM növények telepítési területeinek előzetes bejelentési kötelezettségét, ki milyen jogon kàrtérítési követelések feltételezhetők, hogyan meghatàrozni a kaptàrtermékek méz, viràgpor GM mentességét, hogyan garantàlni a védjegyzéses termékek GM mentességét, kinek a terhére az esetleges vizsgàlatok… ipari, gyógyàszati GM növények termelése esetében…
A 161. o. J P Faucon a Sophia Antipolice labor kutatója rövid emlékeztető ismertetője a méhek “megfeketedésének” okairól.
A 369 oldalon egy kezdő méhész M R Robert melléfogàsai, megàllapítàsai és kérdései. Az udvaràban hàrom kaptàr a dróthàloval elkerített csirkeudvar mellett. Meglepve àllapította meg, hogy a mézes keretek elvétele alkalmàval a pörgetés utàn két óràra megdögölve talàlta a tyúkudvar kakasàt. Méhszúràsokat tapasztalt a kakas fején a szemei környékén és a méhes előtt nagy volt a méhek repdesése. A Màsodik mézszüret alkalmàval màr egy lúd is àldozatul esett! Szeretné tudni, hogy hasonló esetek gyakoriak e vagy se! Szabad e kinevetni egy tudatlan naiv kezdő méhàllomàny tulajdonosàt? De ilyen is létezik! Ő is méhésznek szàmítódik a statisztikàkban.
Az Abeilles et Fleurs szeptemberi vezércikke màr a címében jelzi hogy a Castres vàrosban októberben tartandó “Egyetemi Napok” eseményének jelentőségét . A 193. beszàmolóban màr jeleztem a programot. A cikk szerzője az UNAF elnöke jelzi a szervezet tevékenységét az októberben tartandó orszàgos környezetvédelmi tanàcs összehívàsàban, a Madridban tartandó COPA COGECA EU tanàcs előkészületei GM növények terjedésére vonatkozó elővigyàzatossàgok fontossàga… a 2009 re beütemezett Apimondia előkészületek, tàrgyalàsok beindulàsa…újabb bekapcsolodàs a “méh a környezet örszemén” mozgalomba (Angouleme)
A 7. o. rövid beszàmoló Prof Jo Cummin Ontario egyetem konferenciàjàról; milyen behatàst vàlt ki a méheknél a BT GM biorovarirto címmel. Tanulsàg: A vilàgon 30% a termőterületek GM, vagy azzal fertőzött. A méhek kipusztulàsa ezen területen katasztofàlis lesz. Nagy kérdés: Mit lehet tenni, vàlasz: 1. azonnal abbahagyni a “systémique” rovarírtók hasznàlatàt, 2. megsemmisíteni a BT GM növényeket, és tehnologiàjàt, 3. a kedvenc ajànlata azonnal levàltani azokat a burokrata tisztviselőket akik hallani se akarnak a környezet súlyos helyzetéről (tapsvihar a teremben)
A 9. o. Idézet a “Le Monde” napilap 07/08/16 szàmàbol : toxikologia kutatók szerint Ázsiàban évente 300ezer az olyan halottak szàma ,akik halàlàban rovarírtóké a főszerep.
A 19-22 oldalak az “egyetemi napok” programjàra szentelve, mig a 29-30 oldalon az új nozema gomba megjelenéséről, hatàsàról, összefüggések a tömeges méhpusztulàsról olvashatunk.
* * *
A Méhészet szeptemberi szàma ismételten “szkepticizmusra ”, (20 o.), magyarul kételkedésre ad okot, legyen az pl màr csak az idegen szóhasznàlat miatt is hiszen van jó magyar megfelelő!
Mint szokàsos sehol egy helyzetjelentő vezércikk. Nem véletlen ha az olvasó, “informàciók”, magyarul,értesülések, hiànyàban hibàsan biràl. Csak azt nem tudni honnan és hogyan erről a ténymegàllapítàsról értesülni, hiszen a hibàs vagy hibàtlan bíràlatból sehol egy szó sem olvasható a szaklapbokban. Következés képpen, hogyan lehet ismeretlen bíràlatokból széthúzàs?
A méhészeti “globalizàciótól, magyarul egységesítésétől, az “egypàrt” rendszertől, a bíràlat kirekesztésétől, a vàltozatossàg megszüntetésétől, még nem lesz se több se kevesebb a magyar méz àra a vilàgpiacon. A magam részéről szàmtalanszor megírtam : nem a méhésszervezet mint olyat kifogàsolok, mi több abból kettő is égetően szükséges lenne. Mert az olyan focipàlyàn amelyen csak egy csapat jàtszik, csak öngólt lehet rúgni. A nézők nem tapsolnak, csak a jàtékosok önmaguknak
Tény és való, a nemzetközi mézpiac mindössze 6%-àt teszi ki a “globalizàlt” magyar méztermés. Az ilyen arànyszàmmal uralni akarni a vilàgpiacot, legyen az 100%os összefogàsàval, naiv balgasàgról tanuskodik, Úgy làtszik a magyar méhészek többsége még sem balga, amikor az “ügyvezetés” idevonatkozó meleg Zrt ajànlatait visszautasította. Mindezek ellenére “tovàbbra is sajnàlkozàssal vélekedik az ügyről. Mi több kizàrólag ilyen sajnàlkozó méhészekkel folyik a beszélgetés a “Méhesről méhesre” című rovatokban is. Vajon véletlenül?
Az “ügyvezetők” örömére azonban a tagdíjfizető méhészek nem tudjàk visszautasítani magàt az egységes ”ügyvezetést” miutàn az uralja az EU –segítség fölosztàsàt, uralja azt a Tanàcsadó Hàlózaton keresztül is. A tanàcstagok semmi bíràlattal nem élhetnek miutàn az àllàsuk a fizetésük forog kockàn. A helyzet az “ügyvezetés” kezében ! Miutàn ők ülnek közel az EU –os fazékhoz, ok szolgàljàk ki elsősorban és bőségesen sajàt magukat. E feltevést igazolnà az tény is amely szerint nem hoznak nyilvànossàgra semmiféle kimutatàst, ki mennyi összeg EU os segítséghez jutott de még beszàmolót sem az évi tevékenységeikről. Vajon a fazékhoz közel ülők tàrsasàga is olyan % segítségben részesült mint az àtlagméhész? A hallgatàs sokat tanusít, àllíthatjàk a magamfajta “szkeptikusok” Vajon történnek ilyen dolgok az FVM felelős főtanàcsosai jóvoltàból is? Bizonyàra nem a Jànos bàcsik, a tagdíjfizetésre kényszerített magyar àtlagméhészek tudnak ma tanuskodni milyen mélységes, és kinek gyümölcsöző közremüködés történik az “ügyvezetés “ és az FVM között. Hasonló eljàràsok feltehetően a méhészeti àgazaton kívül is divatban vannak. A magamfajta “szkeptikus” is csak következtetések folytàn tud àllàst foglalni. Akinek nem ingje ne vegye magàra! Sajnos ez utóbbiak nem tiltakoznak, mialatt az ingesek a markukba nevetnek.
Újabb szemfényvesztő hadonàszàs a levegőben.
Az “Ügyvezetés” és a Méhészet fölhivàsa: “A méhészet jövője”
Tehàt pontosan attól függ, és abban rejlik és abban nyilvànul meg, hogy ki- ki leírja a maga módszerét amely természetesen a legjobb az orszàgban!, és ahhoz igen magyarosan mindenki körömszakadtàig ragaszkodik. Leírva 4xA4 oldalon, milyen berendezéssel és mi az eszményképe?
Ezúttal legyünk derülàtók és tegyük föl, hogy minden 20-ik méhész az “egypàrtrendszer” és azon belül az “ügyvezetők”híve, és befut 750 vàlasz X 4 oldal összesen 3000 oldal, benne 750 X 15 = 11.250 kérdés amelyet részletekre kell boncolni, egyeztetni, össszefoglalni, majd vitatémànak a köztudatba dobni, a visszakapott eredményeket újra elemezni… következtetéseket levonni…
Ismét legyünk derülàtók és kívànjunk jó munkàt a “moderator” magyarul a vitavezető bàtor személynek. Lesz neki, és az “ügyvezetésnek”milyen szelet tolni, jó nagyot, sok homokkal a méhészek szemébe! Történik mindez, Jànos bàcsik, a becsületes méhészek zsebéből kikényszerített tagdíjak àràn, de bízzunk az “ügyvezetés” tehetségében, csinàlt ő màr Zrt tervet is.
Amikorra elkészülnek a első kimutatàsok, beindul a nagy széllel fölkevert porfelhő, fölösleges vita, addigra màr nem 105 helység kerül nyúlósköltésrothadàsi zàrlat alà mint ma (Méhészet 07/09, 13.o) hanem talàn ezrével, ha így terjed a betegség. Közben könnyen beüthet nem csak az USA ban de az orszàgban is a titokzatos tömeges méhpusztulàs, GM növények nagyipari termelése, àltalànos rovarírtó vegyszerezés… a feltételek tehàt màris jelen vannak, csak éppen az “ügyvezetés” nem làtja.
Màris sürgős stratégiatervekre lenne szükség, hogyan fölkészülni, hogyan helytàllni, hogyan ilyen körülmények között is méhészkedni, hogyan abból hasznot húzni? Làsd néhàny irànyelvet a rég megjelent, “A méhészet mint közérdek” című és több màs íràsomban a www.europaimehesz.atw.hu
honlapon. Az “ügyvezetés” részére évek óta megküldöm megjegyzéseim, ajànlataim. Ez iddàig figyelembe se vették . Nekem így is jó, de talàn nem a magyar méhészeknek. Mintha csak süketek vezetnének vakokat. Szkeptikus benyomàs, szkeptikus meglàtàs, legyen aki nyílvànosan megcàfolja!
Kelt Lyon ban 2007 szeptember
Joseph.bencsik@free.fr

Szólj hozzá




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=123