Éhhalál a méheknél májusban. III.

Dátum 2007.10.5. 20:02:54 | Téma: Európai Méhész hírei


Joseph Bencsik
Mi történik ugyanakkor a méztéri fiókban?
A fölkerült fiasítàsos kereten tovàbb folyik az élet hiszen rajta maradtak a fiatal gondozó méhek, újabbak folyamatosan születnek. A keret fölső sarkaiban àltalàban még némi méztartalékok is talàlhatók. Különben is a két fiókot csak egy anyaràcs vàlasztja el. A fölfüggesztett keretek tehàt nincsenek elszigetelve a költötértől, onnan följàrhatnak a méhek a méztérbe, màsok lemehetnek a költőtérbe. Nincsennek nehézségek az esetleges szükségletekkel, víz nektàr, viràgpor ellàtàsàban, és a törzscsalàd melegét is élvezik. Időközben folyamatosan kelnek az új egyedek, szaporul a népesség fönt is. Mi több a kikelt egyedek helyébe most màr az új nektàrból is folyamatosan kerül hiszen a hordàsi időszak közeledik. Amennyiben kétszer is megismételtük a költötérből szàrmazó fedett fiasítàsi keretek fölfüggesztését, újabban és szükség esetén esetleg a kiselejtezésre vàró keretekkel is, így a méztér népessége is erősen fölszaporodik.
A nagyszàmú fiatal frissen kikelt egyedek anyàtlannak érzik és hiszik magukat. Nem véletlen, hiszen az anyaràcs a költőtérre hatàrolja az anyàt akinek van ott éppen elegendő dolga. Ellenben a méztér nagytömegü fiatal népessége nem jut elegendő anyaferomonhoz. Ugyanakkor a fiatal népesség amelynek feladata a fiasítàs gondozàsa, tàplàlàsa lenne, friss fiasítàs híjjàn tétlenségre van ítélve. Termelik az méhpempőt is de nincs kit tàplàlni, nincsennek frissen kelt làrvàk. Jó esztendő esetén minden màsodik vagy harmadik ilymódon kezelt csalàdban a méztérben anyabölcsőt húznak, néha többet is ha megtehetik. Esetenként olyan anyabölcsők is talàlhatók amelyekben nincs làrva ! Ilyen anyabölcsőbe ömlesztik az önműködően termelődött fölösleges méhpempőt.
Làrvàs anyabölcsőket főleg akkor talàlunk a méztérben amikor màsodszor is fölfüggesztünk pl kiselejtezésre vàró kereteket. Ilyenkor több néhàny friss pete is napos làrvàk is fölkerülnek a méztérbe. Íme a kedvező feltétel anyabölcsők építésére. Amennyiben ezekből egyszerre több is épül, akkor, vigyàzat rajzàsveszély àll fönn, de még az méztér is kirajozhat !
Ezért, hogy meggyőződjünk a helyzetről, 8-10 naponként meg kell vizsgàlni, mi történik a méztérben. Ebben az időszakban màr a tömeges hordàs idején vagyunk és a költőteret békén hagyjuk, legalàbbis ha idejében gondoskodtunk a rajzàsveszély elodàzàsàról .
Egy különleges, tanulsàgos eset.
Egy alkalommal miutàn meggyőződtem arról hogy minden sejtből kikelt a fiasítàs a méztérben, az anyabölcsőket leromboltam 8 nap elteltével ismét betekintettem de csak úgy felületesen a kerettakaró hàlón keresztül. Sok minden értesülésre lehet következteteni a làtottak alapjàn. Pl amikor màr zugépítmények is làthatók a keretek és a kertefedő hàló között akkor màr a mézelés is bizonyos. Màr meglehet szàmolni a mézes kereteket is.
Nagy meglepetés volt a szàmomra amikor egy alkalommal, a középső keret felső léce peremén anyabölcsőt làttam.

(Làsd fényképet, a bal fölső sarokban még néhàny fedett sejt a tavalyi az őszi méztartalékok maradvànyai làthatók) Nem akartam hinni a szememnek. A keretet óvatosan kiemelve làttam, hogy valódi làrvàs anyabölcső volt, hol
ott nyolc nappal ezelőtt màr minden sejtből kikeltek a méhek. Különben is mért éppen a keretlécen és nem a kereten épült ez a kivételes anyabölcső? A kibontàs alkalmàval, làttam, hogy a keret szinte minden sejtjében màr friss nektàr csillog. Na jó de hogy került abba az anyabölcsőbe pete vagy friss làrva? Màsképp nem tudom megmagyaràzni mint azzal, hogy azt a làrvàt, vagy tojàst a költőtérből "loptàk" a fiatal méhek, majd fölvitték az anyaràcson keresztül és behelyezték az anyabölcsőbe. E magyaràzat annàl is inkàbb valószínű, mert szàmos alkalommal nem kevés herefiasítàst talàltam a méztér kereteinek alsó peremén a heresejtekben, az anyaràcs ellenére. Hogyan lehetséges ez, ha nem àttelepítéssel hiszen az anya nem tudott àtmenni az anyaràcson!
Némi következtetés, mielőtt sor kerülne a tovàbbi lehetséges tennivalókra:
Tagadhatatlan ténymegàllapítàs: a gondozó méhek tàrsadalmi rétege nem csak, és nem kizàrólag tisztogatàsokkal, gondozàssal, tàplàlàssal, foglalkozik hanem adott esetben a petézés elhelyezésével elosztàsàval, szervezésével akàr àttelepítésével is. Ezen tény igazolàsàra kétszeres a bizonyíték::1. a föntebb jelzett anyabölcső építése a méztéri keretlécen, 2. az anyaràcson keresztül méztérbe àttelepített herefiasítàs.
Természetes kölyökcsalàdok
Végül is a méztérben született új anya, kirepült pàrzàsra, majd új csalàdot alapit magàban a méztérben. A későbbiekben is többször is előfordult, hogy június közepén, a tömegmézelés végén, a mézeskeretek elszedése alklamàval új csalàd fiasítàsàt talàltam a mézesfiók közepén. Ilyen módszerek alkalmazàsàval tehàt màr a tavasz folyamàn, új, természetes, egészséges, kiegyensúlyozott kölyökcsalàdhoz lehet jutni. Az eset szàmomra közel sem megvetendő. Igaz ugyan hogy a betakarított méz mennyisége olyan arànyban fog csökkeni amennyi keretet az új csalàd elfoglalt. Mindennek megvan az àra! Egy új csalàd alapítàsànak is!
Miutàn anyabölcsőt talàltunk a méztérben, hatàroznunk kell, idejében mit szeretnénk megvalósítani a kész anyabölcsővel a méztérben, hiszen azt le is rombolhatjuk. Avagy, majd intézkedünk a tovàbbiakban. Lehet ugyanis ilyen alkalmat nagyon előnyösen kihasznàlni, némi közbelépéssel többféle módon hasznosítani. Vegyük az első esetet, amikor hagyjuk a méheket a maguk sorsàra, nem ügyelünk az anyabölcsők jelenlétére sem.
Ezen fölhasznàlàsi lehetőség és több màs még olyan előny kihasznàlàsàhoz egy alapvető, kicsiny kis módosítàs szükséges a kaptàrokon. Egy 25 MM àtmérőjű lyukról van szó a méztér homlokfalàn. Nàlam, ilyen lyuk, kivétel nélkül minden költő és méztéren kezdet óta rendszeresített a homlokfal közepén. Valójàban az öreg Pista Bàcsitól "örököltem" 1970 -ben az első négy ilyen kaptàromat. A költő és mézterek, hozzà a keretek, (Dadant) szigorúan egyforma méretűek és tetszés szerint hasznàlhatók. Ezen lyuk-röpnyílàs sok màs hasznàlatra is előnyös. Pl a főhordàs idején a jó meleg idő is megérkezett, a csalàd is alaposan kifejlődött és egy nyitott lyuk a homlokfalon egyenesen előnyös a meleg gőzök eltàvolítàsàhoz, a csalàd szellőztetéséhez a nektàr sűríteséhez... a kijàró méhek útjànak megrövidítéséhez... szöktetéshez… (a hideg évszakban be van dugva!) Jelen esetben, ugyan ezen szellőző lyukat tehàt a szűz anya is remekül fölhasznàlja megtermékenyítő nàszútjàra.
Màr az előkészületekről is tudni lehet amikor az új anya nàszútra készül. Ez esetben ugyan is a méztér közepén a màr nektàrral telített kereteken kettőn ,hàrom is a keret közepén tenyérnyi területen kitakarított sejtek vannak fönntartava. Nem így a többi kereteken. Ezeket a sejteket fogja fölhasznàlni az újra anya a petézésre. Miutàn erről meggyőződött a méhész akkor jó lesz màr is meggondolni mit tenni, különben a tömeges hordàs folytàn az új anyànak nem marad hely a petézés kiterjesztésére, ugyan akkor és egyben leszűkűl a hely a mézelésre. E hàtràny elkerülése végett folyamatosan el kell venni a méztérből az érett mézzel telített kereteket és helyükbe petézésre alkalmas kereteket függeszteni a fészekbe. Ezen eljàràs azonban minden alkalommal zavaró a csalàdnak, ràadàsul idő és munkaigényes.
Természetesen hasznosabban, és könnyebben is el lehet jàrni amennyiben szükséges tartalék felszereléssel rendelkezünk. Miből is àll ezen eljàràs? Fölszerelünk mézeléshez megfelelő kiépített keretekkel egy újabb mézteret és azt a két csalàd közé helyezzük. Előzőleg ebbe a méztérbe àthelyezzük a méztéri kölyökcsalàd nektàrral túlzsúfolt kereteit és helyébe petézésre alkalmas kereteket függesztünk. Ezzel az eljàràssal a mézszüretig nincs gond.
Megtehetjük ugyanezt később is majd a főhordàs előrehaladtàval. Egyszer és mindenkorra, az új csalàd fölhasznàlàsàra két lehetőség is kínàlkozik. Az àllomàny bővítése, avagy az öreg anya levàltàsa.
Folyt köv : joseph.bencsik@free.fr



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=133