Hamis méze(se)k.

Dátum 2007.10.11. 5:20:48 | Téma: Európai Méhész hírei



Terjéki Ferenc
szaktanácsadó

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, az előzetes információk alapján igen jól zárta a Magyar Méhészeti Nemzeti Programot, a teljesítés meghaladja a 98 %-ot. A program finanszírozásában valósult meg a kaptár (méhész) azonosító rendszer és szinte egyidőben a korábban már emlegetett zárszalag is elkészült.

A Kelet-Magyarszág egyik augusztusi számában hasonló tárgyú cikkben már megjelent, a „zárjegy” megjelölés, de mi szándékosan a zárszalag kifejezést használjuk, nem véletlenül. Nem szeretnénk a jövedéki termékeknél már megszokott és a jövedékhez, az adóhoz kötődő elnevezést használni.
Az eltelt egy hónap alatt sok víz lefolyt a Dunán és a mi kis ágazatunk megcsinálta a saját, csak a méhészekre vonatkozó azonosító rendszerét. A zárszalag csak hab a tortán. A téma számtalan írást generált és közöttük még a jövendölések is megfértek. Méhész körökben megfeneklettek azok a szerzemények is, amelyek a méhészeket tették felelőssé a hamisítási ügyekben. ezen írásoknak semmi realitásuk nem volt és ma sincs. Bátran állíthatom, hogy a méhészek oldaláról a hamisítás teljesen visszaszorult, már évtizedek óta nem kockáztatják a méhészek a cukor felhasználását a mézeltetés alatt. Az első laborvizsgálatok arra irányultak, hogy az ilyen mézet lehessen kimutatni a felvásárlói oldalról. Az ilyen mézek már a felvásárláskor megbuktak, a mézet visszaküldték, a költségeket ráterhelték a hamisítóra. A méhészek tehát megtisztultak. A jelenleg kialakult hamisításokat csak laboratóriumokban lehet végrehajtani és ugye a méhészek nem rendelkeznek laborokkal. A mézek ellenőrzése során tekintve, hogy a hatóságot nem sikerült magunk mellé állítani az egyetlen ésszerű dolog, amit megtehetünk az: kimondjuk, hogy a mi, méhészek által előállított méz nem hamisított, természetes eredetű, s ezt a központi laborban bevizsgált mézmintával igazoljuk, majd az azonosítószámunkkal ellátott zárszalagot ráragasztjuk az üvegeinkre. Ha tehát megjelenik a méhész a kiszerelt mézével a piacon, mézesüvegein a zárszalaggal az azt jelenti, hogy, a méhész által beküldött mézmintát, az OMME laborvizsgálattal ellenőrizte és kiadta a méhész számára a zárszalagot. Abban az esetben, ha a vásárlók részéről minőségi kifogás lenne az ilyen mézzel szemben, mintavétel és laborvizsgálatot követően akár a zárszalag visszavonásáról is döntés születhet,a vizsgálat eredményétől függően. A „pálya” széléről bekiabáló bölcselkedők, próféták netán kibicek most már a meccs után, hiába eresztik ki torkukat , kritikájuk csak”pusztába kiáltott szó „ marad. Egyetlen dologban van csak igazuk, azt nem tudjuk garantálni, hogy az áruházakban csak zárszalaggal ellátott természetes, jó minőségű méz legyen. Azt azonban igen, hogy amelyiken zárszalag van az nem hamisított, természetes, jó minőségű méz. Ezt a mézet bátran vásárolják vevőink, bárhol is jelenik meg, mert a minőséget nemcsak az OMME laborvizsgálat , de a zárszalagon szereplő azonosító számmal rendelkező méhész is garantálja.
Bíztatok tehát mindenkit, ne hallgasson a kibicekre, bizalommal vásároljon az ilyen mézből, ebben nem fog csalódni, még ha az ára kissé magasabb is az áruházak polcain megjelent zárszalag nélküli mézekétől.
Fogyasszák jó egészséggel, az egészségükért!
Balkány,2007-10-05
Terjéki Ferenc
szaktanácsadó








Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=134