Magyar kaptárazonosítási rendszerről .

Dátum 2007.10.24. 19:59:57 | Téma: Európai Méhész hírei



Joseph Bencsik
A Méhészet 2007/10 7.oldalàn ünnepélyes bevezetéssel örömmel értesíti az “ügyvezetés” a magyar méhészeket a 81/2006/ (11/24) FVM rendeletről. “Megàllapítottam, hogy a bemutatott rendszer (ki mutatta be?... “a levelük” (értsd, az “ügyvezetés“ levele ?) “melléklete ként benyújtott… kaptàrazonosító rendszer tervét jóvàhagyom: Sirman Ferenc, FVM szakàllamtitkàr “ A rendszer anyja tehàt az “ügyvezetés” az apja pedig az FVM, tehàt e tervért mindketten felelősök.
“Egyesületünk valamennyi tagjàt egyedi hatjegyű azonsító szàmmal làtjuk el”…A többiek vessenek magukra! Nagy előnye, hogy azt vissza lehet adni elhalàlozàs esetén! “A rendszer legfontosabb alapgondolata, hogy a méhészt azonosítja és nem pedig a méhcsalàdot”… de akkor miért hívjàk kaptàrazonosítónak, és miért nem méhészazonosítónak? Nagyszerű alapgondolat. Ezek szerint, ez idàig, a méhészek nem voltak azonosítottak se azonosíthatók, ismeretlenségben tévejegve bolyongtak az orszàgban! “A méhanya egyedi azonosítàsàra csak néhàny év múlva…biztosít lehetőséget” az “ügyvezetés”, íródott a tovàbbi sorokban, vagyis értsd: ilyen nagyszerű és hasznos terveken is szorgalmasan dolgoznak még hozzà dicsekedésre méltó hatékonysàggal! Ma ugyanis még nincsennek “beégetve” azonosító szàmmal és bolyonganak az ismeretlenségben !
“Az azonosító szàmok kiadàsàt az (OMME) egyesület ezen célra alkalmazott adminisztràtora végzi erre a munkàra kialakított munkahelyen”. Az ilyen tisztviselés az “ügyvezetés” tervei szerint igen fontos szakszervezeti küldetés, valósàgos hivatàs, oly annyira, hogy külön helységek kialakítàsa szükséges! Történik mindez hàla a széleskörű “ügyvezetői” előrelàtàssal, igényelt a 2004 NP, EU os tàmogatàssal. Miutàn a kaptàrazonossàgi, helyesebben a méhészazonossàgi rendszer 2008 ra màr kiépült, bemutatta képtelenségét is, akkor megszünik az EU os segítség de marad a hatalmas semmire kellő tisztviselő sereg, (azonosítók, ellenőrök,…) amelynek müködtetését majd a tagsàg fogja fizetni.
Egyenlőre elégedjünk meg azzal hogy “az azonosító szàmot minden méhész köteles” (a nem OMME tag is? nem de önkényuralmi diktatorikus eljàràs?!) “kaptàrjai homlokfalàba, annak menekülő terére, vagy fiókjàra làtható módon az OMME àltal szabvànyosított, (rendelkezésre bocsàjtott) eszközzel beégetni.”! (de a méhészek fejébe is!!!) Értsd: az ügyvezetés majd megrendel 15 ezer vasból készült szabvànyosított hatjegyű szàmot hordozó forrósítható szerkezetet, hozzà ugyan annyi öngyújtós forrasztólàmpàt, hozzà gàzpalackot. “Ezen kívül kaptàronként egy db új típusú hamisíthatatlan elektronikus eszközzel làtjuk el a méhészt… amelyeket a méhész tetszőlegesen helyezheti el a kaptàrban az OMME szakmai ajànlàsàt betartva”! vagyis nem tetszőlegesen de legalàbbis olyan helyre hogy még a tolvajok se talàljàk meg, éppen azért nagyon hasznos. Ezen “Tàg”okból az ügyvezetés talàn màr meg is rendelt 900 ezer példànyt, plusz néhàny szàzezret a kölyökcsalàdoknak. De mindenki vàsàrolhat magànak annyit amennyit csak akar, na persze kizàrólag az “ügyvezetők”ön keresztül. A gyàrtók, nem làtjàk annak semmi akadàlyàt, de az “ügyvezetés” sem, hiszen a megrendelést folytàn szokàs szerint % esetenként titkos juttatàs is jàrhat a megrendelőnek.
“A rendszer màsik fontos eleme, a méhészt, a méhészetet igazoló kàrtya” Valójàban tehàt mit se ér a minden kaptàrba beégetett és làtható azonosító szàm, és mit sem ér a Tàg beszerelése a kaptàrba, azzal a méhész nem mehet messzire mert kell hozzà egy igazolvàny kàrtya is. Kiadója az OMME és arra szolgàl, hogy a szervezet sajàt magànak igazolja a méhész adatait, amellyel màr amúgy is telítve vannak az azonosító szàmítógépei! Nem tesz semmit az igazoló kàrtya gyàrtói is örülnek a megrendelésnek, minden bizonnyal előnyös % visszatérítés is kilàtàsban van. “ügyvezetés”, benfentes tagjai részére, de erről ne tudjon senki! Mi sem természetesebb egy kapitalista rendszerben.
Különben is EU os pénzről van szó és nem a méhészek pénzéről. Az “ügyvezetés szerint azonban mindez nem elég, mert még a méhészigazolvàny megszerzéséhez “az éves tagdíjbefizetést igazoló bizonylat “ is szükséges. Ezt a tagdíj befizetési bizonylatot tehàt az OMME àllítja ki, vagyis, ismét önmagànak igazolja azt amit màr régen tud, hiszen az bizonylat adataival tele vannak a szàmítógépei. Az abszurditàsok orszàgàban minden lehetséges. Nem szàmít a méhészek zaklatàsa, mert ugyebàr a molesztàlàs is a méhészek érdekei közé tartozik!
De ez még mindig nem elég! Hogy a dolog még zaklatóbb, még haszontalanabb legyen az igazolvàny kàrtyàkat föl kell újítani minden évben, a gyàrtók legnagyobb örömére. Az újabb megrendelés újabb % os visszatérítés is jól jön az « ügyvezetés » konyhàjàra. Természetesen a méhésznek újra be kell mutatni az éves tagdíjbefizetést igazoló bizonylatot amelyet ismételten az « ügyvezetés « ad ki, amivel ismét sajàt magànak igazolja azt amit màr régóta tud. Szerencsére “az egész kaptàrazonosító rendszerben való részvétel szabàlyairól az OMME külon szabàlyzatot ad ki” Nem tudni mibe kerül, valószínüleg van rà EU os pénz. Nem így a méhészeti eszközök, kaptàrok EU os szabvànyosítàsàra. “A beütést végezheti maga a méhész, vagy segíthet a szaktanàcsadó”Vagyis a méhész vàlaszthat. Ajànlatos a szaktanàcsadók segítségét kikérni, mert azok igénybevétele ingyenes! Így lesz is mit tenni, mit “ki-be-sütni”valója a sok sok tanàcsadónak pl a több,100-200 csalàdos méhészek esetében .
Az “ügyvezetés” alaposan àtgondolt làngeszű méhész-kaptàrazonosító rendszere természetesen tökéletes kifogàstalan és megtàmadhatatlan (mint az Zrt terv is az volt!). A sikere most màr kizàrólag a méhészeken múlik! Ha nem sikerül az az ő bajuk lesz, (mint az Zrt esetében!) vessenek magukra. Lesznek is nekik zaklatàsból bőven, több mint egy lapàttal. Nézzük csak:
A Méhészet apróhirdetései tele vannak adàs-vételi ajànlatokkal. Minden nap megtörténhet, hogy pl egy kezdő törtető méhész 4-5 esetleg tíz méhésztől vàsàrol kaptàrokat? Méhészetében lesz akkor 4-5, 10 kaptàrazonosító szàmmal besütött kaptàr. Majd pl rövidre rà pl allergia miatt kénytelen eladni azokat különböző méhésznek akik màr màs méhésztől is vàsàroltak màr azonosító szàmmal ellàtott kaptàrokat. Így is lesz mit tenni kaptàrazonosító tisztviselőknek, tanàcsadóknak , hàt még az adó-vevő méhészeknek! Törölni, “kisütni” a besütött szàmokat, besütni az újat, vàsàrolni, kicserélni a “Tàg” okat. Bizonyàra minden egyes azonosított kaptàrvàsàrlàs alkalmàval közjegyzővel alàiratott adàsvételi igazolàst is kell fölmutatni akàr egy kaptàr vàsàrlàsàval de még az esetleges ajàndékozónak is meg kell jelenni alàíràs végett a közjegyzőnél, majd futni a kaptàrazonosítàsi hivatalnokhoz, mindkét félnek, úgy az eladónak mint a vàsàrlónak, az igazolvàny kàrtyájukat igazolàs miatt bemutatni, úgy mint a tagdíjbefizető bizonylatukat, az azonosító adatokat megvàltoztatni időt energiàt pénzt pazarolni hasztalan eljàràsokra. Ugyan akkor hovà süti be a sajàt azonosító szàmàt amely időközben màr többször vàltott gazdàt. Ha nem jàr el szabàlyszerűen, ha késlelkedik pl főhordàs idején akkor lopàssal is vàdolható, akàr börtönbe is kerülhet. Mindez a magyar méhészek sajàt érdekvédelmi szervezete “ügyvezetői”nek jól àtgondolt eljàràsànak köszönhetően.
Ugyan akkor az eset szemléltő megvilàgítàst vet az FVM szakàllamtitkàrànak felelőtlen , nemtörődöm eljàràsàra miutàn elemzés nélkül elfogadta az “ügyvezetés” tervét.
A nyugaton elterjedt meggyőződés szerint hasonló zaklató és hasztalan eljàràsok okoztàk a “szocialista” rendszer csődjét. Màr pedig az jelen “ügyvezetés” szemlàtomàst ilyen “szocialista” eljàràsoknak hódol vagyis, következés képpen a méhészek kàràra van. Szomorúan kell megàllapítani hogy ma a szakérdekvédelem fölé, az àllami, köz- hivatalok, személyazonossàgi, tagsàgi, vàndorlàsi, pàlyàzati… igazolàsokat osztogató szerep került. Mégszomorúbb, hogy ilyen fölösleges hivatalnoki feladatokra szakszervezeti energiàt kell fordítani. arra pedig tagsàgi díjat fizetni, EU os fizetséget pàlyàzni . Ezen eljàràsban merül ki a méhészérdekvédelemi hivatàs!
A figyelmes olvasó fejében màris alapvető kérdesek merülnek föl:
1. Vàrhat e a magyar méhész a jelen “ügyvezetés” kaptàrazonosítàs rendszerének bevezetése következtében valami többletjövedelmet ?
2. Vàrhat e a magyar méhész a jelen “ügyvezetés” kaptàrazonosítàsi rendszerezésének bevezetése folytàn többletzaklatàst?
3. Vàrhat e a magyar méhész az jelen “ügyvezetés” kaptàrazonosítàsi rendszerezése folytàn jövedelemcsökkenést?
4. Vàrhat e a magyar méhész a jelen “ügyvezetés” től a kaptàrazonosítàsi rendszerhez hasonló tervek készítését?.
5. A kérdések elemzése következtében ésszerű és hasznos lenne e a jelen “ügyvezetést” levàltani? Ha igen, akkor hogyan eljàrni?
6. A kérdések elemzése következtében ésszerű és hasznos lenne e az FVM szakàllamtitkàràt is levàltani? Ha igen, akkor hogyan eljàrni?
Egy alkalommal, igazolt bíràlataim miatt valaki (valószínüleg “ügyvezető”) így vàlaszolt a “magyar méhészeknek így jó, fontos az egység!” Ez ma az “ügyvezetok” jelszava ! Ezen alapon mindent eljàràs megengedett. Ezen szólam és eljàràs nevében sikerült megszüntetni a magyar méhészet egyetlen független szaklapjàt, zsenge, àrtatlan viràgszàlàt, a Magyarorszàgi Méhészt

Hogy milyen eljàràs van divatban a nyugati EU os orszàgokban? Ilyen kérdes föl sem merült sem az «ügyintézők » làngelméjében sem az FVM szakàllamtitkàrànak a fejében. Azon méhészek részére akik nyitott szemekkel szeretnek jàrni, erről szeretnék a következő íràsomban beszàmolni.


Kelt Lyon ban 2007 október 24 én joseph.bencsik@free.fr

Szólj hozzá



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=139