Francia kaptár azonosítórendszerről.

Dátum 2007.10.28. 20:23:28 | Téma: Európai Méhész hírei



Joseph Bencsik

1970 óta méhészkedek franciàban. A méhesem azonosító szàma BJ 69 081. A betük a nevem kezdőbetüi, az első két szàm a vàrmegye szàma. E szàmot valamikor 1972 ben kaptam amikor is eleget tettem a törvényeknek és bejelentettem a Vàrmegye Állatorvosi Szolgàlat hivatalànàl, egy nyomtatvàny űrlapon, hogy négy kaptàr tulajdonosa lettem, és hol fekszik a méhésem, de semmiféle méhészeti igazolvànyt nem kaptam, nincs rà szükség az óta se. Ezen azonosító szàm szabàly szerint jól làtható módon ki van szögezve a méhesemben, újabban egy plasztik lapon is mert az eredeti, fàba égetve 25 év utàn elhalvànyult (làsd a mellékelt fényképet)

Minden év decemberében újra ki kell tölteni egy bejelentő űrlapot, postàzni amelynek màsolatàt az egészségügyi szolgàlat alàírva bélyegezve visszaküld. Az adatokkal kizàrólag a vàrmegyei àllatorvosi szolgàlat (Service Vétérinaire Départemental) rendelkezik, akinek nics joga azt senkivel tudatni, se a szakszervezettel de még az adóhivatallal sem! Ezen szolgàlat nem kér tagsàgdíjat, tehàt nincs szükség befizetési igazolàsra sem.
Egyedül a méhegészségügyi szolgàlat rendelkezik az adatokkal és azok alapjàn tevékenykedik elsősorban ragàlyos betegségek esetén. 37 év alatt mindössze négy esetben volt a méhesemben méhegészségügyi vizsgàlat. A felügyelő két estben jelezte, hogy a szomszédsàgomban nyúlós költésrothadàst talàltak. Az első vizsgàlati esetben (volt ez màr vagy 25 éve!) 12 csalàd közül kettőben valóban ilyen betegséget talàlt kezdeti kialakulóban (egy – két nyúlós sejt) . Még az este el is égettük mind a kettőt, tanàcsokat is kaptam, hogyan elkerülni a betegséget. Egy év múlva ismét megjelent az egészségügyi felelős, de nem talàlt a betegségnek semmi nyomàt. Soha nem kért tölem semmiféle igazolvànyt! Az eset utàn hàrom évre ismét megjelent, kérdezte, minden rendben? Igen a vàlasz. Nem véletlen, hiszen tanultam az esetből, most màr magam igyekeztem elkerülni a bajokat. Azóta ugyanis szigorúan betartom a tisztasàgi elővigyàzatossàgokat, magam vizsgàlom, felügyelem a csalàdjaim egészségét. A varroà atka fertőzés kezdetén (1985) pedig én magam hívtam egészségügyi vizsgàlót, tudni akartam elért e hozzàm a fertőzés, és hogy néz ki egy méhatka, meg is talàltuk!
A vàndorló méhésznek azonban kötelező bemutatni az érvényes egészégügyi vizsgálatról az alkalmazott atkaellenes eljàràsról ragàlyos betegségmentességről igazolàst, amelyet az egészségügyi felügyelet àllit ki. A szakszervezetek nem foglalkoznak semmiféle tisztviselői “ügyintézés”sel, az nem az ő hivatàsuk. Ők nem kérnek és nem adnak ki semmiféle méhésszemélyazonossàgi kàrtyàt még inkàbb nem tagdíjbefizetési bizonylatot, ők tudjàk ki tag és ki nem, azt nem kell igazolni. Tőlem a 35 éves tagsàgom alatt senki semilyen igazolvànyt tagdíjbefizetési bizonylatot nem kért. Franciàban nincs tanàcsadó hàlózat sem.
Mi az eljàràs, lopàs esetében ? Tolvajok ugyanis léteznek Franciàban is ha nem is olyan nagy szàmban mint Magyarföldön. 1970 óta egyszer kàrosultam lopàssal: kiemeltek kora tavasszal egy csalàdomtól két fiasítàsos keretet az anyàval együtt.
A lopàskàrosult méhész bejelentést tesz a csendőrségen, aki kiszàll és ténymegàlapítàst készít. Ezzel az irattal fordul azutàn a kàrosult a szakmai biztosítójàhoz aki 8 nap múlva kifizeti a biztosítàsi szerződésben meghatàrozott összeget. A biztosítàs nem kötelező akinek nincs az viseli a következményeket. A kàrosult úgy mint a biztosító tàrsasàg valamint a csendőrség tovàbbviszi a nyomozàst, az elkapott tolvaj pedig bírósàg elé kerül.
Hogyan bukik le egy tolvaj? Miutàn minden méhesnek meg van a maga azonosító szàma, azon belül az évenként bejelentett kaptàrok szàma is ismert. Így pl az egészségügyi felügyelő könnyen észreveheti az azonosító tàbla hiànyàt, avagy a méhesben szokatlanul megnövekedett csalàdok szàmàt, és szükség esetén magyaràzatot kér a tulajdonostól .
Hozzà kell tenni hogy minden szakszervezetnek meg van a maga biztosító tàrsulata. A tagok kedvezményesen csatlakozhatnak a közös biztosítàsi szerződéshez, megfelelő biztosítàsi díj befizetésével (0.40 vagy 0.90 €/kaptàr a biztosított kockàzat szerint)
E rendszer hosszú idők óta többé kevésbbé jól müködik. Talàn a műkedvelők oldalàn az egészségügyi vizsgàlatok gyakorisàgàban mutatkozik hiànyossàg. Az évi, helyi, megyei közgyűlésen beszàmol a vezetőség “magyarul “ügyvezetés”, a helyzetről, a betegségekről, a hiànyokról megelégedettségéről, kifogàsokról…A kb 800 tag közül jelen szokott lenni 120-150 méhész. A közgyűlés előtt ismerteteik az újabb orszàgos egészségügyi rendelkezéseket, hatàrozatokat pl a gyógyszerek alkalmazàsàról. Ilyen egészségügyi közgyűlés szinte minden esetben az àltalànos méhésszervezeti közgyülés előtt, ugyan azon a helyen és napon történik. Mi több, egymàst követően itt és akkor kerül sor a “Méhészkellékek Kooperativ lerakata” szervezetének közgyűlése is, minden esetben tisztfelújító vàlasztàsa, mindhàrom szervezetben. A helyi a megyei szervezetek azutàn csatlakozhatnak tetszés szerint egy akàr egyszerre két orszàgos szervezethez. Ezek egyenként 10-12 ezer taglétszàmmal rendelkeznek, de van egy -két kisebb szervezet is, ezek àltalàban kizàrólag profi szervezetek. A nagy szervezetek (SNA, UNAF) rendelkeznek független, havonta megjelenő szaklappal, amelyet végül is az előfizetők tartanak fönn. Egy koràbbi beszàmolómban màr jeleztem hogy e szaklapok vàsàrlàsi àra 20 % al alacsonyabb mint a Méhészet é, miközben a kiadàs minősége a véleményem szerint messze magasabb. Az értesülések àramlàsa nem is lehet màs mint pàrtatlan, mint tàrgyilagos hiszen két olyan szervezeti forràs hozza nyilvànossàgra, amelyek akarva akaratlanul versenyfelek.

NÉHANY MEGJEGYZES A MAGYAR MÉHÉSZÉRTESÜLÉSI RENDSZERHEZ;

A magyar méhészértesülési rendszer ugyancsak nem hasonlítható össze a nyugati EU os orszàgok helyzetével. Először is a magyar méhészek nem rendelkeznek sajàt szaklappal (úgy tudott, hogy a Méhészet nem az OMME tulajdona!) Amióta az önkényuralmi helyzet kialakítàsàra törekvő OMME “ügyvezetés” megszünésre kényszerítette az egyetlen független szaklapot a Magyarorszàgi Méhész –t. azóta a Méhészet en kívül nem létezik az orszàgban semmilyen nyomtatott orszàgos szaklap. Ugyan akkor Méhészet mint szaklap szemlàtomàst kizàrólag “ügyvezetés” szolgàlatàban müködik. Làsd pl a “Méhesről, méhesre” cikksorozatot. Kizàrólag olyan közlemények, vélemények jelenhetnek meg amelyek szorirànyban simogatjàk az “ügyvezetés”-t. Tisztelet az egyre ritkuló kivételnek, az íràsok többsége a méhészet szellemi életének szegénységéről, hiànyàról tanuskodnak.
Előbb a független Méhész Újsàg, majd most a Magyarorszàgi Méhész megszünése az orszàg szakmai elszegényedésének tagadhatatlan bizonyítéka, az “ügyvezetés” eljàràsainak következménye. Szerintük az egység a fontos, az egységben az erő, nem szàmít sem a szakmai sem az egyéni elszegényedés. Làsd a méhész-kaptàrazonosítàsi rendszer jelentős jövedelemcsökkentő következményét. Ne is említsük az elkerülhetetlen zaklatàsokat!
De mit lehet tenni, ha a magyar méhészeknek ez így jó! Meg vannak elégedve a helyzetükkel, a jövedelmük mesterséges csökkentésével, a fölösleges zaklatàsok növelésével? Hihetetlen de így igaz. Az abszurdítàsok orszàgàban minden lehetséges!
Ezen kínos és lehetetlen helyzet kialakulàsàra mégis kínàlkozik egy magyaràzat : az amúgy is elszegényedett magyar méhész attól retteg, hogy az “ügyvezetés” akadàlyokat gördít pl az EU os cukor segítség kérelme elé. Mert ugyebàr megteheti, és meg is teszi hiszen erre neki monopoljoga van! E tény magàban màr egy igazi “abszurdítàs a négyzeten”
Fölkérem az olvasóimat akik a koràbbi, (október) “Botrànyos eljàràsok…” című íràsom igazàt elismerik, hogy :
1. tovàbbítsàk azt, az FVM, MVH miniszterhez, képviselőkhöz, TV hez, Internet és tömeghírközlő eszközökhöz, akàr postàzva jàrjanak el az én nevemben.
2. nyilvànítsanak véleményt pl az europaimehesz.atw.hu honlapon, akàr àlnéven.
3. a bàtrabbak, csoportosuljanak ,” Többségben az erő!”
4. ajànljanak kibontakozó terveket ötleteket,
Mint màr koràbban többször kijelentettem : nem kívànom senkinek a beosztàsàt se pénzforràsàt. Az én jövőm 75 évesen màr a hàtam mögött van, Szabad vagyok, és szabadon gondolkodok. A kritikàim a magyar méhészek érdekeit szàndékoznak szolgàlni. Akinek nem inge ne vegye magàra!

Lyon, 2007 oktober 28 joseph.bencsik@free.fr






Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=142