A politikamentes “arany középút” a temetőbe vezetett!

Dátum 2007.12.2. 20:15:27 | Téma: Európai Méhész hírei




Joseph Bencsik
198. SZAKLAPSZEMLE Lyon ból 2007, NOVEMBER
M. Vedrenne az « Abeille de France » SNA elnök, a szaklap főszerkesztője a novemberi vezércikke szinte kizàrólag a Pàrizsban megtartott « Grenelle » - környezetvédelmi tanàcskozàsokra szentelte figyelmét. Nyomatékosan alàhúzta a méhek szerepét, az OGM növények alkalmazàsàból szàrmazó veszélyek jelentősségét, úgy az emberekre mint a méhekre, a méhészetre. A külföldi szaklapszemlék között (4) nem talàltam említésre méltó íràst. Érdekes hír : 80 keresett rovarírtószer közül 30- at megtalàltak a Pàrizs –i levegőben ! www.airparif.asso.fr
Meglepő (436.o) féloldalas hírdetés: olasz ”méhcsomag”- rajok megrendelhetők nagyban legkevesebb 150- esével, (nyílvàn profi méhészek részére EU -os segítséggel). Làsd nagyipari méhészkedésről szerkesztett íràsom! www.europaimehesz.atw.hu honlapon.
A francia méhészet àllomànyànak felújítàsàhoz, kiegészítéséhez EU segítség egyik feltétele szerint csak olyan méhész kaphat tàmogatàst aki igazolni tudja a vàsàrolt méhanyàinak eredetét, szavatossàgàt. Az ONIFLHOR tanàcs tehàt fölhívja a méhanyanevelőket jelentkezzenek, szerezzék be a méhanya szolgàltatàs jogàt. Tudtommal ez a Tanàcs egyben francia agràrkamarànak egy osztàlya (viràg-méhészet-gyümölcs-kertészet…) amely pontosan a méhészeti EU-os segítségben megbízott , vagyis “ügyvezető”. 3 részes többtagú bizottsàg, : 1. Agràrkamara megbízottak, 2. egy- egy méhészeti megbízott 3 versenyfél szervezetből, 3. FVM képviselő tisztviselők. Feladatuk a méhészeti EU- os segítség pàlyàzatok elbíràlàsa. Azért annyira versenyfelekből összetett, hogy elkerülhető legyen a “szívélyes közreműködés” (pénzcsusztatàs). Nem így Magyarorszàgon! Meg van a bizalom, a közreműködés az FVM és az “ügyvezetés” között! (hogy könnyebb legyen a pénzcsusztatàs?)
A 447-49 oldalon a tanulmàny nosema ceranae betegség körül a Sophia Antipolice labo kutatóinak tollàból. Majd a 453-60 lapokon az EU- os segítség igényléséhez szükséges ürlapok szerepelnek. A 466-475 oldalon 84 méhészeti szakkönyv fedőlapjainak fényképei, néhàny soros szöveg, 5 % kedvezménny, ajàndék az ünnepekre.
Az UNAF revue, Abeilles et Fleurs, elnök és főszerkesztő H. Clement, vezércikke (07/11): “Hogy a szó cselekedetté vàljék” címen beszàmol a folyamatban lévő kapcsolatokról, tàrgyalàsokról, tanàcskozàsokról. Szàmos ügyben: tàrgyalàsok az FVM tanàcsosàval (Mme Soubeyran), majd üdvözli a “Grenelle” természet-környezetvédő tanàcskozàsok ajànlatàt a ragàlyos betegségeket felügyelő hàlózat kiépítését, az OGM növények ellen tiltakozó alàíràsgyűjtést… A szervezet az EU -os bírósàghoz fordult a friponil alapanyagú vegyszerek végleges betíltàsa érdekében, üdvözli a Castre ban tartott (méhész)egyetemi napok nagy sikerét, a màr begyűjtött 5000 alàíràst a”Méhek a környezet őrszemén” mozgalom javàra…
Különleges hír a 6. oldalon: Az európai parlement épületében talàlható bevàsàrló központ zöldség-gyümölcs àruban kivétel nélkül rovarírtó vegyszerezés nyomait talàltak. www.mdrgf.org . A 9 oldalon az OGM kirekesztésének követelése, a 15. o. az ONIFLHOR felhívàsa az EU- os pàlyàzatokra.
A 19-21 oldalon beszàmoló a Francesco Panella, olasz méhészet felelősének tollàból, az Olaszorszàgban legutóbb(2007) történt tömeges méhpusztulàsokról.. A külömböző vidékről hatalmas kàrokat jeleznek, helyenként 20-40 000 csalàd esett àldozatul. A gyanítàsok szerint a vegyszerezés lenne az elsődleges ok. Nagy felhàborodàssal fordultak a tömeghírközlő eszközökhöz, a két felelős miniszterhez. Élénken közelednek a környezetvédőkhöz, szorosabb együttmüködést remélnek.
Az eset magyar viszonylatban nagy jelentőséggel bír. Mialatt pl Franciàban, Olaszban, Németben a közös érdekek miatt egyre szorosabbra fűződnek a természet, a környezetvédők és méhészek közötti kapcsolatok, làsd a “Méh a környezet őrszemén” erőteljes mozgalmat, addig Magyarorszàgon szóba se kerülnek. Minden esetre a Méhészet ben nem olvashatók ilyen tàrgykörhöz fűződő íràsok. Az “ügyvezetés” jóvoltàból màs szak-hírforràs viszont màr nincs az orszàgban.
“A magyar méhészeknek így jó”
A 31-4 oldalon beszàmoló; méhanyanevelés Mexikó ban. A 35. egész oldalt a ugyancsak alàiràsi felhivàs a “Méh a környezet őrszemén” mozgalom javàra: www.unaf.apiculture.info.fr .
Érdekes tanulmàny olvasható a 40-1 oldalon Simonpierre DELORME tollàbol a úgynevezett “folyandàr méh” ről amely ugyan hasonlít a közönséges méhhez de nem él csalàdi közösségben. Serge GADOUM kutató specialista kéréssel fordul az olvasókhoz, jelezzék hol, milyen erősen vannak jelen ilyen “vad”méhek Európàban? s.gadoum@freesurf.fr A térképükön Magyarorszàg fehér folt!
* * *
Míg a Méhészet 07/11 szàma ismét hagyomànyos : sehol semmi időszerü helyzetismertetés. A 13. oldalon, egy oszlopon ugyan említésre került, egy rövidnél is rövidebb beszàmoló a 10/14. -én tartott, évi màsodik VB gyűlésről. Ez alkommal, Dr Csaba Gy és Dr Rousvai M. előadàst tartott a méhegészségügyi helyzetről, de arról nincs beszàmoló. Ígéret szerint, majd legközelebb.
Annyi azonban màr is bizonyos,VB gyűlés nélkül is, hogy októberben (24. oldal) màr 240 -re emelkedett a költésrodhadàsi zàrlat alà került helységek szàma, míg 160 eset szept. 105, aug, és 81 zàrlat volt júliusban. Vajon, hàny méhcsalàd került a tűzre. A szàmok kivetített görbéje, természetes parabolàhoz hasonlít. Ha a betegség nem is terjedne télen (nov-febr), akkor is, a görbét kivetítve 08 àprilisàra 550 helység kerülhet zàrlat alà, majd előbb utóbb összeomlik a vàndorlàsi lehetőség is. Egy egy zàrolt helyen több méhész is tevékenykedhet, vajon hànyan lesznek a kàrosultak ?
“a magyar méhészeknek így jó”
A költésrodhadàsi betegség lappangoó növekedésének ténye, bizonyàra a kezelési hanyagsàgra, elővigyàzatossàgok hiànyàra, tudatlansàgra enged következtetni. A Méhészet szaklap nem közöl idevonatkozó tanàcsokat. A címoldalain, és belül is gyakorta, akàr szàzàval szorosan egymàs mellé szorított kaptàrok képét làtni, mint követendő jó példàt. A 07/11, 6.oldal 2 sz fénykép pl egy méhegészségügyi szakértő, méhészetében készült. Körzetében 15 zàrolt helység, de a beszélgetésben e valósàg szóba se került. A betegség tehàt gyorsan terjed. Nem véletlen. A csalàdok kizsigerélése folytàn hordàstalan időben éhínség, stresz hatàs àll be, különösen a túlzsúfoltsàg esetén. Ilyenkor szinte elkerülhetetlenül sor kerül a kutatàsra a rablàsra és ezzel a ragàlyos betegségek terjeszkedésére …
“A magyar méhészeknek így jó”
A Méhészetben egyre kevesebb méhészközérdekű értesülés kerül nyílvànossàgra. A vezetőség így tartja jónak. A magyar méhészek szerencsétlenségére most màr màs szaklapokból sem remélhetnek beszàmolokat, híreket hiszen az “ügyvezetés” a Méhészeten kívül nem tűr semmiféle írott kiadvànyt maga körül, legyen az àrtatlan. Làsd a megfenyegetett Magyarorszàgi Méhész szaklap, zsarolàssal történt beszüntetését ! A politikamentes “arany középút” a temetőbe vezetett!
“A magyar méhészeknek így jó”
Az “ügyvezetés” bizonyàra szívesen megàllítanà az internetten terjedő magam féle véleményeket is. Mert az « egység » a fontos! Egyébként is, a politika ki van zàrva a szervezet alapszabàlyaiból ! Mert az “egyPàrt” politika, az kérem nem politika. Ugyebàr a Magyarorszàgi Méhész szaklap àrtatlan semleges véleménye, az viszont egységbontó “deviàcionista” politika! Így volt ez a Pàrtunk és Kormànya uralkodàsa idején is.
« A magyar méhészeknek így jó » !
A « Meddig lesz jövőnk ? » című rokonszenves és derülàtó beszélgetés meglepő tanulsàgokra jutott a 3. oldal vastagbetűs soraiban. Elfelejti, hogy a korszerű iparosított mezőgazdasàgnak màr most nincs szüksége méhekre, mi több egyenesen írtja azokat, mérgezéssel, csàvàzàssal, GM növényekkel. Történik ez így a magyar méhészek és az egységes szervezetük “ügyvezetés”e szeme làttàra, szó nélkül…A magyar méhészet jövőjének meghatàrozó legfontosabb tényezői az “ügyvezetés” szerint az újra bedobott (22. oldal) “Felhívàs” 15 kérdés-vàlaszokban, hadonàszàs a levegőben, talàlható.
Amikor pedig az FVM miniszter, nagy pompàval, « ügyvezetés », a Méhészet segédlettel orszàgos hírveréssel mézüzemet avat, az még közel sem szavatolja, 50 évre előre a működését. A miniszter egyik napról a màsikra levàltódik, a mézüzem is bezàrhat? Az ilyen bensőséges “ügyvezetés”es közremüködéssel történő beruhàzàsok körül gyakorta pénzcsusztatàs illatok is keringenek. Nem szàmít ha az üzem életképtelen, fontos a pénzcsusztatàs, az ugyanis zsebben marad!
“A magyar méhészeknek így jó”
Ugyanakkor rövidesen újra tömegével fog érkezni az EU -os piacra egyre olcsóbb kínai méz amelynek az àra mindig alacsonyabb lesz mint a magyar mézé. Mert a magyar mézet ott semmiféle (AOC) zàrszalag nem védi. Az “ügyvezetés” zàrszalagja ugyanis igyekszik megvédeni, bőven becsülve belső termék mondjuk 10 % àt de semmit nem tesz az exportra kerülő 80% védelmében? Annak szükségességét pedig 20 éve sürgetem mindhiàba. Míg a kínai méz àràt a Pàrtjuk és Kormànya hatàrozza meg, oly módon, hogy az minden esetben alacsonyabb legyen mint a magyar védjegynélküli méz àra. Könnyű nekik, az alapszabàlyukból ki van zàrva a politika. Vàsàroljunk kínai marxista-kapitalista olcsó àrukat; Előnye, hogy ezzel egyben munkanélküliséget is vàsàrolhatunk magunknak!
A kínai méhészeknek így jó!
Kelt Lyon ban 2007 november joseph.bencsik@free.fr




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=152