A legnagyobb kaptàrsűrűség Görögorszàgban, majd Magyarorszàgon.

Dátum 2007.12.21. 6:48:26 | Téma: Európai Méhész hírei


200 .Szaklapszemle Lyon ból.

Joseph Bencsik
Az Abeilles et Fleurs 2007/12 vezércikke H. Clement elnök tollàból màr a címében az àzsiai lódaràzs « vespa velutina » veszélyére hívja föl a figyelmet miutàn helyenként nagy kàrokat tesz a méhek pusztítàsàval a méhcsalàdok legyengítésével. Ugyanakkor fölhívja a figyelmet az OGM növények szabad termelésből szàrmazó veszélyekre, ellene a közös fellépés szükségességére, gratulàl a COPA-COGECA méhészeti osztàly új elnökének, alelnökeinek megvàlasztàsàhoz.
Màris jegyezzük meg,hogy magyar, monopol szaklapban a Méhészet ben hónapok óta sehol egy beszàmoló sehol egy szó Bruxelles ből ! Úgylàtszik nem azért fizetik a magyar szakmai kiküldötteket, hogy be is szàmoljanak a magyar méhészeknek.
A 6-8 oldalon rendkívűl érdekes beszàmoló a Luxemburg i Mamer ben tartott nemzetközi tudomànyos méhészeti összejövetelről. Tàrgy : A méh, a mezőgazdasàg, és biovàltozatossàg. Figyelemre méltó érdekessége, hogy érdekellentétes nézeteket lehetett hallani, többek között a német K-R Koch, Dr R Basila, Dr P Rosenkranz, I. Illes belga E Bruneau, a francia J Lacube, M Faux a EU os méhészek ügyvédje, Dr J M Bonmatin, Dr L Belzunces, Dr M Dufumier… tudomànyos kutatók között. M Jean Lacube beszàmolója szerint a méhpusztàlosoknak esetenként nem csak mérgezési okai vanak, hanem szàmítàsban kell venni a méhészeti « földaraboló » módszerek alkalmazàsàt ( làsd a témàba íllő 199. íràsom «Összeröpentés » ről, valamint « Vélekedések a méhek egészége körül»
Ugyancsak nagy figyelmet érdemel 9.oldalon a beszàmoló egy « Charte d’Ethique » egyezmény « erkölcsi megàllapodàs » amelyet a francia méhpempő termelők kötöttek egymàs és a kellékszolgàltatók között a termék minőségét illetően : szavatoljàk a termék nyomonkövethetőségét, a higéniai feltételek szigorú betartàsàt, az eredeti formàban való értékesítését a keverékek, elkerülését… « Francia Méhpempő » védjegy alkalmazàsàt. A megàllapodàs a Castres ben tartott legutóbbi egyetemi napok alkalmàval történt, és tökéletesen beleilleszkedik az UNAF méhésszervezet politikàjàba, àllította és írta J. P. Boueilh. (mert a francia méhészek politizàlnak is !)
A 20-21 oldalon rövid beszàmoló a Melbourne-i Apimondiàrol R Saunier benyomàsa : Állítólag a kevés és szegényes hírverés folytàn a làtogatottsàg szokatlanul alacsony volt. Két alkalommal, az előadó meg se jelent! Az egyidejű fordítàs francia oldalon a hiànyàval csillogott! A francia stand kivàló helyet kapott és nem hiàba hiszen a 2009 es Apimodiàt ők rendezik Montpelier ben. Francia oldalon àllítólag jó volt a bemutatkozàs, a hírverés a 2009- es Apimondiàra, Több mint 2000 francia làtogatta meg a standot. Megjegyezte hogy EU oldalrol Olaszorszàg, Magyarorszàg, Lengyelorszàg, Anglia, Németorszàg, és Franciaorszàg voltak jelen (6/27)
A 22-23 oldalon egy egy ausztràl méhészet fényképes bemutatàsa, a 26.oldalon rövid beszàmoló a Castres I egyetemi napok előadàsairól, programjàról, sikerekről.
A 28-31. oldalon öt, kivonatos íràs, nemzetközi szaklapokból: A Deutsches Bienen szaklap augusztusi szàmàból a méz sebészeti alkalmazàsàról, egy német méhegészségügyi “Monitoring” felmérési hàlozat fölàllítàsàról, a Nature Augusztus 30 szàmàból egy dàrda nélküli ősméhről; a matissefilm.com Yves Elie àltal forgatott letölthető film a méhmérgezésről, az ASA FVM tudomànyos közleményekből értekezés az afrikai vadméhről
A 40 oldalon statisztikai adatok a nyàr folyamàn készített ½ kilos mézàr fölmérésekről. Néhàny tanulsàg: a viràgméz àra kissé csökkenőben, a speciàlis mézek àrai viszont emelkedőben. A különleges mézek àra a legkiemelkedő, viszont kevés a statisztikai adat ebben a témàban.
Vajon igazolható e hiànyérzetem amikor a Méhészetet olvasom évek óta sehol külföldi tudomànyos értekezés de még belföldi is csak nagyritkàn talàlható.
A 41 egész oldal ismét felhívàs a “A méh a környezet örszemén” mozgalom alàíràsàra http://www.unaf-apiculture.info
Míg az ”Abeille de France” főszerkesztője M. Vedrenne a vezércikkében ismét az OGM termelésének engedélyezésével foglalkozik. Kiemelte az COPA COGECA méhészti tanàcstagozat hatàrozott negativ àllàsfoglalàsàt.
A 490-1 oldalon külföldi szaklapokból kivonatok közöttük érdekes R CHLEBO 2006 ban tartott EU méhészeti helyzetmegàllapítàsai: EU ban 626 000 re becsülik a csalàdok szàmàt. A legnagyobb kaptàrsűrűség Görögorszàgban, majd Magyarorszàgon és Szlovéniaban talàlható. Majd mint szokàsos hosszú oldalak kezdő méhészekneknek 495-504 oldal (Ilyen se létezik a Méhészet-ben!)
508-513 o.édekes értekezés P. Polus tollàból a biovàltozatossàgról àltalàban és különös tekintettel a méhekre: veszélyben a biovàltozatossàg! 514-15 oldalon Charles Dadant (1817-1902) a nevét viselő kaptàr feltatàlójàról, 520-32 o. különböző megyei prefectoràlis szabàlyok a méhészek telepítésére. 535-40 űrlapok különböző EU segítség kérelmére.
544-47 oldalon összehasonlító tanulmàny a teljesen hàlozott aljzat és a hengercsövekkel fölszerelt “Happykeeper” ajlzatokkal fölszerelt csalàdok viselkedése, atkafertőzöttsége, mézfogyasztàsa, kibontakozàsa…között.
Időközben (december 1) megtörtént a helyi Rhone megyei méhésszervezet, az egészségügyi szervezet és a helyi méhészek cooperativ kelléklerakatànak évi közgyülése. Ezekről a közgyülésekről az orszàgos szaklapok utolsó oldalain apróbetüs beszàmolók szoktak megjelenni esetenként akàr több mint egy oldalon. Az A F szaklap 2007/12, 552-55 oldalàn pl 12 megyei közgyülésről olvashatunk beszàmolót. Azon kívűl ezen helyi szervezetek évente 2-4 értesítőt is szétküldenek a tagjaiknak, arról nem is beszélve hogy àllandó összeköttetésben vannak a tagsàggal internetes honlapon keresztül. Làsd pl a Rhone megyei szervezet www.rhone-apiculture.fr honlapjàt. Az ilyen értesítő eszközök segítségével mai francia méhész értesül, mi hogyan történik az orszàgban a szakmàn belül.
Magyarorszàgon az orszàgos monopolegyesület “ügyvezetőinek” nincsennek ilyen gondjai, ellenkezőleg. A tények szerint, jobb, ha minél kevesebbről tud a tagsàg. A kezdeményezések, a tervek, hatàrozatok a hàtsó konyhàban titokban készületnek, a benfentes FVM főtisztviselővel szoros együttműködésben. Azok csak akkor kerülnek nyilvànossàgra amikor màr késő, amikor màr nem lehet visszalépni. Làsd pl a kaptàr, egyben a méhész igazolvànyos azonosítàsi rendszer miniszteri rendeletét. Rendkívül magas költséges. és minden méhészre kötelező eljàràs. Nincs vàlasztàs, lopàs ellen ne akarjon senki màs megoldàst. Valódi, tagadhatatlan önkényuralmi eljàràs. Mindez magàt demokratikusnak tartó EU os orszàgban! Titkos hatàrozatok, hozzà FVM miniszteri rendeletet a tagsàg tudta nélkül!. Làsd ugyancsak a hasonló körülmények között készült, és szégyenteljesen megbukott Zrt tervet. Még mindig nem tudni mennyi volt fölöszlatàsi költség és kinek a zsebére, a tervező “ügyvezetés” tervező tagjai zsebére? avagy a tagsàgon behajtott kötelező tagdíjakból?
A magyar méhészeknek így jó!
Az “ügyvezetésnek” is!
Tagjai közel ülnek az EU-os fazékhoz, onnan a legjobb falatokkal elsőként önmagukat szolgàlhatjàk ki. Nincs versenyfél aki kifogàsolhatna, aki bíràlhatna. Ellentmondàst nem türnek, de még a semleges “középut”- at, sem làsd a Magyarorszàgi Méhész szaklap beszüntetését.
Egy bökkenő azért mégis van; ez az Internet. Azt màr nem lehet beszüntetni. A helyzet igen kinos, mert villàmgyorsan terjednek ràzos biràlatok, és azokat kénytelenek elolvasni az “ingesek” is.
A berögződött szokàsok szerint, a magyar méhészek nyiltan még nem mernek terjeszteni kínos biràlatokat még interneten keresztül sem. Veszélyesnek tartjàk a kivűlről jövő ràzos igazsàgok terjesztését is. Ha megtudja az “ügyvezetés” hogy azzal valaki egyetért, akkor az az EU os segítség elvesztésével jàrhat. Hogy ilyen veszély mielőbb megszűnjön , kérem a szíves olvasóimat ajànljanak, küldjenek részemre Mail címeket, tovàbbitsàk íràsaimat. A magam részéről szívesen megküldöm leveleimet bàrkinek, még inkàbb az “ingeseknek” de igérem senkit nem fogok följelenteni sem az “ügyvezetésnél”sem az FVM ben.
Csakis így lesz jobb a magyar méhészeknek!
De azért sokan vannak bàtor, becsületes méhészek, Magyarorszàgon, csak nem tudnak egymàsról. Létezik több méhészeti honlap, közöttük màr titkos is. Híreimet, biràlataimat bàrmely honlapon bàrki szabadon terjesztheti. Örülnék a velem szembe kifejtett megalapozott kritikàknak is. Ilyen bàtor honlapnak ismerem a www.europaimehesz.atw.hu , vàljék becsületére amiért az ellenvéleményeket is leközli. Tessék oda írni, véleményt nyilvànítani.
A Méhészet 2007/12 szàmàban a szerkesztőség tovàbbra is a jelentéktelen íràsokat csillogtat, tisztelet a kivételnek. Nincs helyzetismertető vezércikk, a szervezeti hírek is jelentékteleneknek. Az “Itt tartunk most” című íràshoz ajànlom a “ Botràny a méhészet EU os tàmogatàsa körűl” című íràsom, nyilt levél a az orszàghàzi képviselőkhöz 2005/03/30 Kifogàsaim nem a Méhészet-et mint újsàgot illeti, nem is az abban megjelent cikkek íróit, hanem a szerkesztőség tevékenységének szellemét .
Hiàba a kikényszeritett “egység”, hiàba az “összetartàs”, mint olyanoknak önmagukban semmi értelme, ha nincs mögötte ésszerű terv, hasznos, elgondolàs, hozzà becsületes eljàràs.
Tervezni, tenni kell, de azt ésszerűen, demokratikusan megvitatva, meggondolva!
Végezetül, sok sikert kívànok minden becsületes méhész becsületes munkàjàhoz a 2008 új esztendőre!

Lyon 2007 december joseph.bencsik@free.fr




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=174