A kistermelo méhész "viràgporos" gondjairol

Dátum 2006.09.6. 14:00:52 | Téma: Európai Méhész hírei

A TISZTA VIRAGPOR
A kistermelo méhész "viràgporos" gondjairol
Mindazon méhész aki valaha is viràgpor termeléssel probàlkozott, szembe kerult egy elkerulhetetlen nehézséggel: A termelt viràgpor mindig tobbé kevésbbé szennyezodott valami kaptàr szeméttel. Igy van ez példàul amikor a viràgpor termelésére àllitott csalàdnàl némi meszesedési probléma is fonnàll. Ebben az esetben a viràgpor elszedoben szàmos meszes bàbokat is gyakran talàlhat a méhész a gyonyoru szép sàrga, piros,… viràgpor szemcséi kozott. Ezeket a szennyezodéseket ugy mint minden màs szemetet ki kell tehàt vàlogatni amennyiben tiszta viràgport kivànunk fogyasztani, vagy eladni. Nem mondhatjuk a vàsàrlonak vàlogassa ki magànak. Màrpedig a vàlogatàs sok idot, figyelmet, és pepecselo munkàt igényel. Ràadàsul a legnagyobb figyelem ellenére se lehet elkerulni hogy valami szennyezodés mégiscsak meg ne maradjon a viràgpor szemcsék kozott. Hogyan lehetne ilyen nehézségeket lekuzdeni?
Na persze lehet dràga pénzen szelektàlo gépet is vàsàrolni. De a kistermelonek nincs arra pénze hogy ilyen befektetésbe vàgjon amikor ilyen gép hasznàlata a tavasz folyamàn alig két honapig tart. 10 honapig tehàt raktàrozni kell. A befektetés tehàt kihasznàlàs nélkul hever. Kozben megjegyezhetjuk, hogy a valosàgban a gép sem képes tokéletesen tisztàra szelektàlni ilyen kis viràgpor gombocokat. Azok a hulladék szemcsék amelyek a légellenàllàsa, a sulya, azonos a viràgpor szemcséivel, azok természetesen nem rostàlodnak ki. Bàrmilyen lenne is egy viràgportermelonek az erofeszitése, a rostagép hasznàlatànak hatàsa mindig tokéletlennek bizonyul. Eszményi tehàt az lenne ha elkerulnénk a viràgpor szennyezodését. Vajon elérheto lenne egy ilyen eljàràs megvalositàsa a gyakorlatban? Természetesen, megoldàst csak ugy talàlhatunk ha ismerjuk a szennyezodés eredetét, folyamatàt. Ebben az irànyban szukséges kisérleteket, megfigyeléseket végezni, avagy a koràbbi kisérletek eredményere tàmaszkodni.
Ezuttal pontosan eljutottunk arra a pontra, maikoris a méhek korforgalmànak megvalositàsàhoz alkalmazott kisérletek nem csak elméleti kielégulést, hanem gyakorlati értelmet is kapott.A tovàbbiakban éppen ez utobbi megàllapitàs igazolàsàrol lesz szo.
Hogyan kerul a hulladék a viràgporba?
Koztudomàsu, hogy a viràgporral hazatéro méhek tiszta viràgport szàllitanak a "hàzhoz". A szennyezodés tehàt a tovàbbiakban a viràgpor viràgporelszedoben torténik. Nem is nehéz megérteni hiszen ugy a bejàro mint a kijàro méhek arra kényszerulnek hogy viràgpor elszedo ràcsàn keresztul érkezzenek vagy tàvozzanak. Màrpedig a gyakorlatban ezidàig minden viràgorgyujto ezen az alapon mukodik. A méhek kénytelenek azon àtpréselodni ugy befelé mint kifelé menet. A szennyezodést tehàt a szeméttel terhelt "kukàs"méhek okozzàk amikoris a viràgpor elszedo ràcsàn keresztul akarjàk "àteroszakolni" a tetemesebb, a sulyosabb, hulladékokat is. Nem nehéz elképzelni, ilyen alkalommal, ugyetlenkedésre is sor kerulhet. A méhecske elejti a csàpjaiban tartott hulladékot, amely aztàn elkerulhetetlenul beleesik a màr begyujtott viràgpor kozè. Az ilymodon mukodo viràgporelszedo rendszer segitségével tehàt minden esetben csakis szennyezett viràgporhoz lehet jutni.
A méhek korforgalmànak gyakorlati jelentosége.
A 144. fejezetben olvashattunk arrol a kaptàrkezelési modszerrol amelynek segitségével megvalosithato a méhek korforgalma. Olvashattunk az innen szàrmazo érdekfeszito megfigyelésekrol, elméleti megàllapitàsokrol, érdekes kovetkeztetésekrol. Ezuttal eljutottunk annak gyakorlati jelentoségéhez is.
A leirt kezelés szerint tehàt a kivulrol érkezo méhek bejàrata lényegesen kulombozik a bentrol kiindulo méhek kijàratàtol. A gyakorlatban ezek a ki-bejàratok a kaptàr egyàssal àtellenes oldalàra kerultek. A viràgport gyujto méhész részére kovetkeztetés képpen, ebben az esetben a viràgpor elszedo berendezést a kivulrol érkezo méhek bejàrata elé kell szerelni. Ezzel a "huzàssal" nagyon is érdemleges gyakorlati eredményekhez lehet jutni a tiszta viràgpor termelésében. A vàrhato eredmény nyilvànvalo, hiszen "kukàs" méhek a terheikkel a csàpjaik kozott nem fognak a viràgpor elszedon keresztul tàvozni hanem a szabad kijàraton. Igy semmi nem hullik a csalàd "hàztartàsi" szemetébol a viràgpor kozé.
De van ennek a "huzàsnak" màs elonye is. Ne felejtsuk el mennyi idoveszteseggel jàr mig egy viràgporral terhelt méhecske "àtpréseli" magàt a viràgporelszedo leszukitett lukjàn. Ugyan ilyen idoveszteseggel jàr tehàt a kiutja is a hagyomànyos viràgporgyujto esetében hiszen visszafelé, vagyis kifelé menet is àt kell préselnie magàt ugyan azon a ràcson. Màrpedig ezek a nehézségek is ugyancsak sok idoveszteséggel is jàrnak. Ezzel szemben a méhek korforgalmànak megvalositàsa esetén ez az idoveszteség teljes mértékben megtakarithato. Igy tehàt egy és ugyan azon méhecske jelentosen megnovelheti viràgporral terhelt utjainak szàmàt, legalàbbis a hagyomànyos viràgportermelés modszeréhez képest. Kovetkeztetés képpen megnovekszik a begyujtott viràgpor tomege is, kovetkeztetés képpen jelentosen megjavul a csalàd viràgpor ellàtàsa is.
Midezen tények kozel sem elvetendok még az olyan gyakorlati méhész szàmàra is akit hidegen hagynak az elméleti, a bolcseleti kérdesek. A 144. fejezetben leirt kisérleteknek és megfigyeléseknek tehàt komoly gyakorlati kovetkezményei is lettek. Valojàban tehàt kozel sem hasztalan a tovàbbiakban is hasonlo kisérletekhez megfigyelésekhez folyamodni a gyakorlati méhészeknek is. Van mit tanulni minden méhésznek, még a "méhészmestereknek" is. A "jo pap"is holtig tanul, miért ne tenne igy a "jo" méhész is? A méhek még szàmos titkot, meglepetést tartogatnak a kivàncsi, a figyelmes tettrekész méhészek szàmàra.
146 UJABB KISERLETEK
Mikozben az elozo fejezetek (Méhész Ujsàg 144-145 fejezet) szovegét szerkesztettem, 2002 évad elején ujabb kisérletekbe kezdtem. Célom az volt, hogy biztos legyek a koràbban leszogezett megàllapitàsaimaban, hogy igazoljam, hogy pontositsam kovetkeztetéseimet. Màris bejelenthetem semmit sem kell se modositanom se visszavonnom azokbol. Talàn éppen ezért is érdemlegesnek mutatkozik ezen igazolo kisérlet rovid leiràsa. Miutàn ezekbol a kisérletekbol hasznos tanulsàgok is levonhatok ugygondoltam hogy a magyar méhészek figyelmét is megérdemlik. De tévedhetek is, hiszen tévedni emberi dolog àllitja a kozmondàs.
Ezuttal egy Dadant féle szabvàny ajlzat àtalakitàsàval egy és ugyanazon nagysàgu, formàju ki-be jàratot nyitottam egymàssal ellentétes oldalon. Làsd a mellékelt rajzot.
Alkalmazàs
Tavasszal, koranyàron amikor még boséges a viràgporhordàs kivàlsztunk olyan csalàdokat amelyek a kaptàrban eloszeretettel nagy mennyiségben viràgport halmoznak fol. Ezek a csalàdok àltalàban kevèsbbé mézelok.
Ilyen csalàd alà helyezzuk tehàt a leirt viràgporelszedo ajlzatot pontosan az elozoleg eltàvolitott ajlzat helyére, méghozzà a "szabad" vagyis a viràgporelszedo nélkuli oldalàval. Ugyanakkor a viràgporelszedo oldalt lezàrjuk.
Igy a kivulrol érkezo méhek a megszokott ropdeszkàra érve akadàly nélkul behatolhatnak a kaptàrba majd az uj "padlàsfoljàron" àt a keretekre folkapaszkodhatnak. A kifelé igyekvo méhéknek ugyanezen a padlàsfeljàron keresztul hagyjàk el a kaptàrt. Jegyezzuk meg, hogy nincs vàlsztàsuk hiszen a màsik kijàro le van zàrva a ropdeszkàn! A lejàrat megszokàsa nem lesz nehéz màr csak azért is mert a bejàron àt beszurodo fény megkonnyiti a belso tàjékozodàst. Néhàny nap elteltéve pedig ezen uj helyzet szinte véglegesen berogzodik a méhek emlékezetébe.
Egy hét mulva megforditjuk a kaptàrt az ajzatàval egyutt 180 ° kal és ugyanakkor kinyitjuk a lezàrt oldalt amely pontosan a mindenkori bejàrat helyébe kell hogy keruljon. Mi fog torténni ebben az esetben a kaptàron kivul és a kaptàron belul?
Kovetkezmények
A kivulrol érkezo méhek részére szinte semmi vàltozàst sem észlelheto mindaddig mig a viràgporelszedo ràcsig nem érkeznek. Ott eloszor egy kicsit megtorpannak a nehézségek làttàn de miutàn nem talàlnak màs bejàrot, és mivel a fejuk folott érzik, halljàk a csalàdot igy rovidesen "àtpréselik" magukat a viràgporelszedo ràcsàn mikozben "befizetik az AFA-t" vagyis a behozott viràgport, majd a padlàsfoljàron beérkeznek a kaptàrtérbe.
A kijàro méhek részére ugyancsak sincs kulonosebb vàltozàs legalàbbis mig a kaptàrtérben vannak. A màr berogzodott lejàron akadàly nélkul elhagyhatjàk a kaptàrteret. E lejàro belso kaptàrtéri helyzete ugyanis semmit nem vàltozott hiszen az elforditàskor a kaptàrt is elforditottuk. A lejàronyilàson keresztul még a fény is beszurodik ugy mint régen. Ugyanakkor jegyezzuk meg hogy az uj feljàron viszont nem szurodik be semmi fény hiszen éppen ezért képeztunk fényzàro sikàtort . Hozzàtehetnénk még, hogy biztonsàg kedvéért még korul is vehetjuk fényzàro ragszalaggal a kaptàr és ajlzata kozotti érintovonalat, azért, hogy még jobban biztositsuk az esetleges zavaro fények behatolàsàt. Igy a hàtso kijàronak alkalmazàsa kijàro méhek részére ugy mint a herék részére szinte észrevétlenul megtorténhet. Erdekes megfigyelni mennyire gondatlanul, tàjolodàs nélkul landolnak a kijàro méhek a nagy munkalàzban annak tudatàban hogy ok egyszer màr elvégezték a betàjolàst, meg is szoktàk azt, hiszen màr régota végleg berozodott az emlékezetukbe.
Eredmények, elonyok.
1.) A begyujtott viràgpor minden szennyezodéstol mentes tokéletesen tiszta lesz. Ez kozel sem meglepo hiszen a méheknek semmi érdeke szemetet hordani haza. A szeméthordàs ugyanis csakis egyirànyu, vagyis belulrol kifelé irànyul. Miutàn azonban a be és kijààrat szétvàlasztott igy semmi veszély arra hogy a szeméttel kifelé igyekvo méhek beszennyezzék a tiszta viràgport.
2.) A hagyomànyos viràgporelszedo esetében ugy a bejàro mint a kijàro méhek kénytelenek "àtpréselni" magukat a viràgporelszedo ràcsàn. E muvelet ugy befelé mint kifelé jelentos idoveszteséggel jàr. Ezen idoveszteségnek a fele azonban megtakaritodik az àltal hogy a kifelé tarto méhek részére szabad az ut. Ez a tény egyben azt is jelenti, hogy a gyujto méhek tobbszor tudnak fordulni viràgporral, nektàrral, vizzel méhszurokkal… terhelve.
3.) Az uj nemzedék viszont màr az elso kiszàllàs alkalmàval a szabad kijàrora tàjolja be magàt. Szàmuk novekedésével a csalàd ellàtàsa fokozatosan javul, a régi nemzedék levàltàsàval az évad végére helyreàll az egyensuly.
Tanulsàg
A javasolt ajlzatot alkalmazo méhészek részére jelentosen megnovekszik viràgporhozam miutàn a viràgport gyujo méhek tobszor fordulnak.
Kis méhészettel rendelkezok (a méhészek kb 90%) szàmàra egyben megszuntek a szelektàlàssal jàro gondok, fàradsàgok.
E rendszer, poszter-bemutatàsra kerult a 2003 ljubjanai Apimondiàn, majd megjelent a "Santé de l'Abeille cimu francia szaklapban is.
Lyon
Bencsik Jozsef 23,bd des Castors F-69005 Lyon Mail: joseph.bencsik@free.fr






Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=19